Acum la Digi FM SMILEY - ACASA

CCR a respins candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale

Călin Georgescu
Călin Georgescu / Foto: Profimedia

Judecătorii Curţii Constituţionale au respins marţi, în unanimitate, contestaţia depusă de Călin Georgescu, fiind menţinută decizia Biroului Electoral Central de invalidare a candidaturii sale la alegerile prezidenţiale din luna mai.

"În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a respins contestaţiile formulate împotriva deciziei Biroului Electoral Central nr.18D din 9 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Călin Georgescu la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, precum şi a semnului electoral. Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central", a anunţat CCR într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

"Vreau să vă spun că toate contestaţiile au fost respinse în unanimitate", a afirmat și preşedintele CCR, Marian Enache, la ieşirea din sala de şedinţă, potrivit Agerpres.

Decizia BEC este definitivă şi obligatorie. Călin Georgescu nu poate candida la alegerile prezidenţiale din luna mai.

În sesizarea trimisă la CCR, Călin Georgescu reclama faptul că, sub aspect procedural, la BEC nu au fost respectate toate condiţiile legale privind cvorumul de prezenţă, cel de vot şi procedura de desfăşurare a şedinţei. Georgescu mai spunea că Biroul Electoral Central a încălcat "flagrant" legea prin decizia de respingere a candidaturii sale.

"În pofida celor înfăţişate şi încălcând în mod flagrant legea, BEC, prin decizia de respingere a înregistrării candidaturii mele, nu a verificat, în niciun fel, îndeplinirea cumulativă, pentru candidatura mea, a condiţiilor de formă şi de fond cerute de lege şi actele adoptate în baza acesteia din urmă, mărginindu-se să precizeze că 'nu poate da prevalenţă analizei aspectelor formale ale prezentei candidaturi, în detrimentul celor fundamentale tranşate deja de Curte", spunea Georgescu.

Biroul Electoral Central a invalidat, duminică seară, candidatura lui Călin Georgescu la prezidenţiale, fiind invocată decizia Curţii Constituţionale din decembrie, prin care au fost anulate alegerile din primul tur.

"Biroul Electoral Central nu poate da prevalenţă analizei aspectelor formale ale prezentei candidaturi, în detrimentul celor fundamentale tranşate deja de Curte. De altfel, dacă Biroul Electoral Central nu ar analiza întreg contextul candidaturii, există riscul ca, în lipsa unei învestiri ulterioare a Curţii Constituţionale cu această verificare, o candidatură afectată de fundamentale carenţe să fie înregistrată şi să parcurgă întregul proces electoral, pentru ca, în final, Curtea Constituţională să fie pusă în situaţia infirmării rezultatelor sufragiului pentru lipsa manifestă, preexistentă depunerii candidaturii, a unei condiţii de înregistrare a acesteia", se arăta în decizia BEC.

În plus, preciza BEC, candidatura lui Călin Georgescu nu întruneşte condiţiile de legalitate, întrucât acesta, "prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, a încălcat însăşi obligaţia (...) de a apăra democraţia", care se întemeiază pe alegeri "corecte, integre şi imparţiale".

Judecătorii CCR s-au reunit, marţi, în şedinţă, pentru a judeca 12 contestaţii la decizia BEC de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu şi patru contestaţii la candidatura lui Nicuşor Dan, potrivit News.ro.

S-au luat măsuri sporite de securitate în Parlament, în condiţiile în care susţinătorii lui Călin Georgescu s-au strâns din nou pentru a protesta.

Simion: CCR ne atacă democraţia şi libertăţile noastre esenţiale

Preşedintele AUR, George Simion, afirmă că CCR "atacă democraţia şi drepturile şi libertăţile noastre esenţiale".

"Încă o dată, Curtea Constituţională îşi bate joc de poporul român, ne atacă democraţia şi drepturile şi libertăţile noastre esenţiale. Suntem alături de Călin Georgescu! Libertate. Vom lupta pentru asta, indiferent de ce se va întâmpla!", a scris Simion pe X.

Elena Lasconi: Sper ca decizia CCR să fie doar un prim pas. Călin Georgescu trebuie să răspundă penal pentru toate grozăviile de care este acuzat

Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat marţi că speră ca decizia Curţii să fie doar un prim pas. În opinia sa, Călin Georgescu trebuie să răspundă penal pentru toate grozăviile de care este acuzat în ultimele luni, iar instituţiile care au fost îngenuncheate de valul de dezinformare trebuie ridicate, recredibilizate.

„Contează ce facem de acum înainte! Sper ca decizia CCR să fie doar un prim pas. Călin Georgescu trebuie să răspundă penal pentru toate grozăviile de care este acuzat în ultimele luni, iar instituţiile care au fost îngenuncheate de valul de dezinformare trebuie ridicate, recredibilizate! Românii au nevoie să îşi recapete încrederea în instituţii!”, a scris Elena Lasconi într-o postare.

Ea a precizat că suntem mai dezbinaţi ca niciodată.

„Înţeleg că unii oameni sunt furioşi şi alţii sunt fericiţi în legătură cu această decizie. Dar nu putem să sărbătorim fără să ne gândim că încă sunt consecinţe: frustrarea, adâncirea diviziunilor şi creşterea neîncrederii în instituţiile noastre. Georgescu este doar o faţetă a unui sistem profund corupt şi putred. Democraţia noastră este fragilă, iar o astfel de decizie ar trebui să rămână o excepţie, nu o regulă”, a completat Elena Lasconi.

Potrivit preşedintei USR, dacă vrem să restabilim încrederea în instituţiile noastre, trebuie să ne asigurăm că acestea funcţionează cu integritate şi consecvenţă, nu într-un mod care alimentează incertitudinea şi suspiciunea.

„Ce a fost făcut a fost făcut, iar acum trebuie să ne concentrăm asupra viitorului. Am intrat în politică să schimb ceea ce nu merge, să fac bine, să-i înfrunt pe cei care de 35 de ani ne ţin în beznă şi iau mult de la noi toţi şi nu întorc nimic pentru cei de bună-credinţă, să schimb un sistem putred. Aroganţa de la cel mai înalt nivel, corupţia, bătaia de joc - trebuie să dispară. Am speranţa că putem face asta, că este un moment pe care nu trebuie să-l ratăm! Eu am curaj să fac dreptate, dar este nevoie de noi toţi în această încercare!”, a arătat Lasconi.

„Înţeleg că mulţi oameni sunt dezamăgiţi de politică după toată această situaţie complicată legată de alegerile prezidenţiale. Mă voi concentra pe încercarea de a vorbi cu aceşti oameni dezamăgiţi şi de a le oferi încurajarea mea pentru a lupta împreună pentru România şi pentru binele acestui popor”, a mai transmis Lasconi, potrivit News.ro.

Radu Marinescu, ministrul Justiţiei, după decizia CCR în cazul Georgescu: Nu pot să o interpretez decât ca pe o decizie obligatorie. În consecinţă, ea trebuie să fie respectată şi asumată ca atare

Ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, a declarat marţi, după decizia CCR în cazul lui Călin Georgescu, că nu poate să o interpreteze decât ca pe o decizie obligatorie şi în consecinţă ea trebuie să fie respectată şi asumată ca atare. Ministrul a mai spus că extremismul este inacceptabil într-o societate democratică, iar acţiunile violente sunt, de asemenea, de neprimit, organele judiciare având responsabilitatea de a aplica legea fără întârziere, dar în acelaşi timp cu respectarea drepturilor tuturor persoanelor care sunt investigate.

„Este o decizie a Curţii Constituţionale a României care nu ţine propriu-zis de activitatea justiţiei. Cu toate acestea, este o decizie care tranşează un aspect privitor la o candidatură la preşedinţia României, nu pot să o interpretez decât ca pe o decizie obligatorie. În consecinţă, ea trebuie să fie respectată şi asumată ca atare”, a spus ministrul Justiţiei, la Antena 3, arată News.ro.

El a precizat că „România este un stat de drept, este o democraţie funcţională, drepturile şi libertăţile politice sunt respectate, pot să fie valorificate, însă întotdeauna cu stricta respectare a legii şi a deciziilor pe care entităţile cu abilităţi în domeniul acestui examen electoral le au în arhitectura statului român”.

Ministrul Justiţiei a vorbit şi despre manifestările extremiste din ultima vreme, afirmând că „orice persoană care încalcă legea trebuie să facă obiectul procedurilor judiciare”.

„Am recomandat şi recomand organelor judiciare să facă investigaţiile într-un mod obiectiv, într-un mod corect, într-un mod prompt, astfel încât orice fel de încercare, de tulburare a valorilor sociale protejate de lege să fie blocată şi să fie investigată cu tragerea la răspundere a persoanelor vinovate. Nicio persoană nu se poate prevala de o anumită calitate sau de o anumită protecţie în faţa legii, pentru cât suntem toţi egali şi toţi trebuie să răspundem atunci când încălcăm legea. Extremismul este inacceptabil într-o societate democratică, acţiunile violente sunt de asemenea de neprimit, iar organele judiciare au responsabilitatea de a aplica legea fără întârziere, dar în acelaşi timp, repet, cu respectarea drepturilor tuturor persoanelor care sunt investigate”, a precizat Radu Marinescu.

Remus Pricopie, despre decizia CCR în cazul Georgescu: Este o victorie a românilor

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a declarat marţi că decizia Curţii Constituţionale, care a respins candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale, este o victorie a românilor, o victorie pentru statul de drept şi pentru valorile democratice.

"Decizia Curţii Constituţionale, care a respins candidatura lui Călin Georgescu, este o victorie a românilor, o victorie pentru statul de drept şi pentru valorile democratice. Este un semnal puternic că România nu va permite ca democraţia să fie compromisă. Instituţiile trebuie să rămână puternice şi vigilente în faţa influenţelor externe care încearcă să submineze stabilitatea şi coeziunea societăţii", a scris Pricopie pe Facebook, arată Agerpres.

 

 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
digifm_untold_780x440
Digi FM la UNTOLD X: 10 ani de magie, 10 ani vrăjiți de muzică!
elevi, examen
Admiterea la liceu. Începe completarea fișelor de înscriere. Care...
510527075_18011357156757690_4766898171676840438_n
We Love Music Festival revine în forță la Râmnicu Vâlcea, în 15 – 16...
Pe aceeași temă
Bucharest, Romania. 6th Dec, 2024: CCR president Marian Enache (R), and Laura Iuliana Scantei (L), judge of the Constitutional Court of Romania (CCR), leaves at the end of the session in which the Court ruled to annul the entire presidential election proc
Cei trei noi judecători la Curtea Constituţională au depus jurământul la Cotroceni
dacian dragos, profesor si judecator ccr
Cine este Dacian Dragoș, noul judecător CCR numit de Nicușor Dan. A fost implicat în litigiul...
Călin Georgescu
Călin Georgescu rămâne sub control judiciar
Bucharest,,Romania.,3rd,Mar,,2025:,Calin,Georgescu,Arrives,At,The
Călin Georgescu, trimis în judecată pentru propagandă legionară
Te-ar putea interesa și
Călin Georgescu (2)
Ce le-a cerut Călin Georgescu susținătorilor săi după ce i-a anunțat că a fost amendat cu...
Călin Georgescu
Călin Georgescu, la sediul Judecătoriei Sectorului 1, unde a mers să conteste prelungirea...
marian enache ID186709_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Mandatul lui Marian Enache ca preşedinte al Curţii Constituţionale a încetat. De miercuri, el...
catalin predoiu
Premierul interimar, despre decizia CCR: „Cu când mai puţină transparenţă în viaţa publică, cu...
Partenerii noștri
DigiSport ”Bijuteria” de 117.000.000€ din București, blocată! Vestea dată: ”Să mă contrazică cineva”
”Bijuteria” de 117.000.000€ din București, blocată! Vestea dată: ”Să mă...
PeRoz Povestea Lizei, tânăra care a slăbit 63 de kilograme, dar care nu e fericită: „Viața era mai ușoară când eram supraponderală”
Povestea Lizei, tânăra care a slăbit 63 de kilograme, dar care nu e...
Film Now Debut „excepţional” în box office-ul nord-american, cu încasări ce au depășit 100 de milioane de dolari. Filmul care a cucerit publicul
Debut „excepţional” în box office-ul nord-american, cu încasări ce au...
Digi World Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se știa despre cum a fost construită
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de...
ProFM De ce este orb Andrea Bocelli. Cum citește partiturile
De ce este orb Andrea Bocelli. Cum citește partiturile
Digi Life Oamenii de ştiinţă au descifrat secretul tabloului „Fata cu cercel de perlă”
Oamenii de ştiinţă au descifrat secretul tabloului „Fata cu cercel de...
nicușor dan
Nicușor Dan și-a publicat declarația de avere. Împrumuturile și donațiile...
miruta
Miruță, la Bruxelles: „Taxa vamală de 30% anunțată de SUA este o schimbare...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
Day Fourteen: The Championships - Wimbledon 2025
Dansul campionilor. Jannik Sinner și Iga Swiatek, eleganți și emoționați, în aplauze și urale...
A aflat că este însărcinată cu doar 17 ore înainte să nască
O tânără de 20 de ani a aflat că este însărcinată cu doar 17 ore înainte de a naște: „Nu am...
Nicușor Dan
Soluția pe care a găsit-o Nicușor Dan pentru a nu-și micșora salariul: „Înseamnă mult mai mult...
Lamine Yamal/ Profimedia
Scandal în Spania, după ce Lamine Yamal a angajat persoane cu nanism pentru divertisment la...