Acum la Digi FM Nono Semen JAMES HYPE FT MIGGY - Ferrari

Care sunt atribuțiile și rolul președintelui României. Ce spune Constituția

presedintele romaniei, administratia prezidentiala
Ce atribuții are președintele României. / Foto: Shutterstock

Potrivit Constituției din 2003, președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate.

Președintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Mandatul Președintelui României este de cinci ani și se exercită de la data depunerii jurământului. Articolul referitor la durata mandatului președintelui țării (Art.83) a fost unul dintre cele care au suferit modificări în Constituția din 2003 față de Constituția din 1991 (prima Constituție de după Revoluția din decembrie 1989), în aceasta din urmă fiind prevăzut un mandat de patru ani. Președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de Președintele nou ales. Mandatul Președintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

În timpul mandatului, Președintele României nu poate fi membru al unui partid și nu poate îndeplini nicio altă funcție publică sau privată, potrivit Articolului 84 din Constituție. Președintele României se bucură de imunitate, scrie Agerpres.

Cum se poate numi președintele României din primul tur

Referitor la alegerea președintelui, potrivit Constituției, este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi (50% + 1) ale alegătorilor înscriși în listele electorale, iar în cazul în care nici unul dintre candidați nu a întrunit această majoritate se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. În al doilea tur de scrutin este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi. Nicio persoană nu poate îndeplini funcția de Președinte al României decât pentru cel mult două mandate, care pot fi și succesive, potrivit Articolului 81 din Constituție.

Rezultatul alegerilor pentru funcția de Președinte al României este validat de Curtea Constituțională, după cum prevede Articolul 82 din Constituție. Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în fata Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, următorul jurământ: "Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!". (Articolul 82 din textul Constituției României, postat pe site-ul https://www.presidency.ro/).

Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru. Cum sunt promulgate legile

Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Potrivit Articolului 85 din Constituție, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a postului, Președintele revocă și numește, la propunerea premierului, pe unii membri ai Guvernului.

Președintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente și de importanță deosebită, potrivit Articolului 86 al Constituției României. De asemenea, Președintele României poate lua parte la ședințele Guvernului în care se dezbat probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice și, la cererea premierului, în alte situații. Președintele României prezidează ședințele Guvernului la care participă, potrivit Articolului 87 din Constituție.

În ceea ce privește promulgarea legilor, potrivit Articolului 77 din Constituția României, legea se trimite, spre promulgare, Președintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire. Înainte de promulgare, Președintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii. Dacă Președintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituționalității ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curții Constituționale, prin care i s-a confirmat constituționalitatea.

Potrivit Articolului 88, Președintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale națiunii.

Dizolvarea Parlamentului și referendumul

Referitor la dizolvarea Parlamentului, Articolul 89 al Constituției României prevede că: ''După consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură''. În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. Totodată, Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui României și nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență.

Articolul 90 al Constituției, referitor la referendum, arată că: ''Președintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-și exprime, prin referendum, voința cu privire la probleme de interes național''.

Atribuțiile președintelui în politica externă și în domeniul Apărării

Atribuțiile Președintelui României în domeniul politicii externe sunt prevăzute în Articolul 91 al Constituției. Astfel, Președintele încheie tratate internaționale în numele României, negociate de Guvern, și le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate și acorduri internaționale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege. De asemenea, Președintele, la propunerea Guvernului, acreditează și recheamă reprezentanții diplomatici ai României și aprobă înființarea, desființarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice. Reprezentanții diplomatici ai altor state sunt acreditați pe lângă Președintele României.

Președintele României are o serie de atribuții și în domeniul Apărării, acestea fiind cuprinse în Articolul 92 al Constituției. Astfel, el este comandantul forțelor armate și îndeplinește funcția de președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Președintele României poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parțială sau totală a forțelor armate. Numai în cazuri excepționale, hotărârea Președintelui se supune ulterior aprobării Parlamentului, în cel mult 5 zile de la adoptare. De asemenea, în caz de agresiune armată îndreptată împotriva țării, Președintele României ia măsuri pentru respingerea agresiunii și le aduce neîntârziat la cunoștința Parlamentului, printr-un mesaj.

În ceea ce privește măsurile excepționale, conform Articolului 93 al Constituției, Președintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgență în întreaga țară ori în unele unități administrativ-teritoriale și solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

Alte atribuții ale Președintelui României sunt, potrivit Articolului 94 din Constituție, următoarele: conferă decorații și titluri de onoare; acordă gradele de mareșal, de general și de amiral; numește în funcții publice, în condițiile prevăzute de lege; acordă grațierea individuală.

În exercitarea atribuțiilor sale, Președintele României emite decrete care se publică în Monitorul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistența decretului, se menționează în Articolul 100 al Constituției.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
Dylan Paul, alături de mama sa, Nadia Comăneci și tatăl său Bart Conner/ Foto: Facebook
Unde s-a angajat fiul Nadiei Comăneci. Dylan și-a ales un drum...
printesa urbana 2025-2
Prințesa Urbană, la Digi FM: despre viața în Olanda, educația cu...
florin negrutiu 7701
Florin Negruțiu, după dezbaterea istorică de la Cotroceni: „Puterea...
Pe aceeași temă
Rumänien, Pressekonferenz Frank-Walter Steinmeier und Klaus Iohannis Pressekonferenz vom Präsidenten Rumäniens Klaus Ioh
Preşedintele Klaus Iohannis a votat
Emmaneul M
Franţa va înscrie în Constituţie libertatea avortului. Anunțul a fost făcut de președintele...
A,Businessman,Holds,A,Wallet,Filled,With,Swiss,Francs,In
Guvernul elveţian vrea să includă disponibilitatea numerarului în Constituţie
Emmaneul M
Emmanuel Macron vrea să includă avortul în Constituție
Te-ar putea interesa și
iohannis-declaratie-1 foto administratia prezidentiala
Președintele României pleacă la Bruxelles, la Summitul Euro
ciolacu_INQUAM_Photos_George_Calin-scaled-2
Marcel Ciolacu: Trebuie modificată Constituția
iohannis-declaratie-1 foto administratia prezidentiala
Klaus Iohannis a decorat voluntari implicați în lupta cu pandemia
Klaus Iohannis la Consiliul European
Președintele Iohannis: Uniunea Europeană este bine echipată să facă faţă provocărilor legate...
Partenerii noștri
Digi24 Reacția Guvernului după ce SUA au anunțat că exclud România din programul Visa Waiver
Reacția Guvernului după ce SUA au anunțat că exclud România din programul...
DigiSport Putin și Trump au bătut palma: ”Vladimir Vladimirovici a decis că era absolut necesar, iar președintele SUA l-a susținut”
Putin și Trump au bătut palma: ”Vladimir Vladimirovici a decis că era...
PeRoz Cum a gestionat Kate Middleton despărțirile de prințul William. Petreceri, sport și o poreclă pe care a primit-o la pachet cu sora ei
Cum a gestionat Kate Middleton despărțirile de prințul William. Petreceri...
Film Now Fiica lui Robert De Niro, Airyn, dezvăluie că este transgender: „Mi s-a spus mereu că sunt prea mult sau prea puțin din ceva”
Fiica lui Robert De Niro, Airyn, dezvăluie că este transgender: „Mi s-a...
Digi World "Am corpul unei persoane de 75 de ani". Are 20 de ani și suferă de un sindrom care afectează doar câteva mii de persoane din toată lumea
"Am corpul unei persoane de 75 de ani". Are 20 de ani și suferă de un...
ProFM Justin Bieber, suspectat că ar face parte dintr-un cult: „Nu mai are pe nimeni”. Prietenii artistului sunt îngrijorați
Justin Bieber, suspectat că ar face parte dintr-un cult: „Nu mai are pe...
Digi Life De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt, limba
De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt...
Anghel Iordănescu
Anghel Iordănescu a împlinit 75 de ani. Fiul lui, Edward, fostul...
Ultimele știri din matinal
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
mihai sturzu tabara aviatie
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost fair-play cu mine”
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o piesă, e un semnal de...
Ultimele știri
george simion si calin georgescu
George Simion, însoțit de Călin Georgescu la vot. Liderul AUR: "Am votat cu Călin Georgescu"
alegeri romania (1)
Alegeri prezidențiale 2025. Până duminică la ora 8:00, în diaspora au votat aproximativ...
Nicușor Dan
Nicușor Dan, după ce a votat la primele ore: "Am votat pentru mulţi oameni tăcuţi, cinstiţi...
ROMANIA BUCHAREST PRESIDENTIAL ELECTIONS TV DEBATE
Alegeri prezidențiale 2025. Duminică seară, analizăm exit-poll-urile la Digi FM, într-o ediție...