Acum la Digi FM Oana Zamfir și Vlad Craioveanu Lady Gaga & Bruno Mars - Die With A Smile (Beatmix)

Burduja: Măsurile pe care le vom lua din 2025 vor trebui să subvenţioneze preţul la energie şi gaze doar la consumatorii vulnerabili

Bucharest, Romania. 1st July, 2024: Sebastian Burduja, the Romanian Minister of Energy speaks during a press conference one year after taking office, at the ministry headquarters. Credit: Lucian Alecu/Alamy Live News
Sebastian Burduja. Profimedia

Măsurile pe care le vom lua după 1 aprilie 2025 vor trebui să subvenţioneze preţul la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili, astfel încât să putem păstra un cost rezonabil, susţine ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

"Noi ne dorim să fie un impact cât mai mic. Este posibil ca pentru consumatorii cu un consum de peste 300 de KWh pe lună să se ieftinească facturile, ca urmare a ridicării acestor constrângeri din prezent, dar pentru cei care se încadrează la sub 100 KWh/lună e adevărat că, fără măsuri de subvenţionare, de compensare a preţului, facturile ar putea să crească. Măsurile de după 1 aprilie vor trebui să subvenţioneze preţul la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili, astfel încât să putem păstra un cost rezonabil. Dacă în prezent un consumator de până la 100 KWh/lună pe lună are o factură la curent de aproximativ 45 lei, probabil că este un cost totuşi suportabil. Deci, atâta timp cât aceste facturi nu vor creşte, cred că ne vom fi făcut datoria", a precizat Burduja.

Acesta a subliniat că, în prezent, se lucrează într-un grup de lucru interministerial la nivelul Guvernului pentru a defini "foarte bine consumatorul vulnerabil în sectorul energetic", iar acesta să poată primi un sprijin din partea statului, astfel încât facturile lunare să fie suportabile.

Burduja a adăugat că tot la nivel de Guvern se lucrează şi la un set de măsuri pentru marii consumatori de energie, în condiţiile în care unii dintre acestea şi-au exprimat intenţia de a pleca din România după liberalizarea pieţei de energie.

"Am fost la Alba recent şi am discutat şi cu IPEC (producător de ceramică - n. r.) şi cu alţi mari consumatori de energie. Noi vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a păstra aceste companii româneşti în România, pentru că ele înseamnă locuri de muncă, dezvoltare, salarii. Înseamnă, de fapt, competitivitatea economiei româneşti şi ea depinde într-adevăr şi de preţul energiei electrice şi gazelor. (...) Ne gândim la un set de măsuri pentru aceste companii. Sigur că statul român are şi în prezent scheme de ajutor de stat de 150 de milioane de euro pe an pentru marii consumatori de energie. Nu cred că IPEC este printre beneficiari, dar sunt beneficiari din judeţul Alba în funcţie de codurile CAEN, aşa cum s-a definit această schemă. Acolo unde nu se aplică, va trebui să găsim alte măsuri", a spus Burduja.

În ceea ce priveşte producţia de energie verde, şeful de la Energie a susţinut că este important pentru sistemul energetic naţional să dezvoltăm nu doar zona de fotovoltaice, ci şi pe cea hidro şi nuclear, iar în ultima perioadă se fac investiţii în acest sens.

"Energia verde, în principiu, este producţie intermitentă, deci avem producţie când bate soarele, când bate vântul şi dacă avem şi baterii, sigur că putem beneficia şi în afara acestor intervale orare în care avem soare sau vânt, dar nu este o soluţie pentru întreg sistemul energetic naţional. De aceea, este important să continuăm să terminăm hidrocentralele. S-a început înainte de 1989 şi sper să facem anul acesta o premieră la Răstolniţa, în judeţul Mureş. Suntem aproape de obţinerea avizului de mediu. Discutăm de câteva zile până la câteva săptămâni când acest lucru se va întâmpla şi asta ne va permite să terminăm acea lucrare. Avem grupuri pe gaz, pentru că şi aceasta este producţie în bandă, vorbim de Işalniţa, de Turceni, de Mintia. Sigur că avem undeva la 3.500 de megawaţi proiecte pe gaz în România şi CET-uri modernizate la Arad, la Râmnicu Vâlcea, Craiova, cel mai mare dintre ele, care încă este pe cărbune", a arătat ministrul.

De asemenea, în opinia acestuia, energia nucleară este marele pariu nu doar al României, ci şi al omenirii, pentru că este o formă de energie curată.

"Noi avem o istorie de 50-60 de ani în spate, în care am ales corect, am ales o soluţie occidentală şi, spre deosebire de toţi vecinii, nu depindem de Federaţia Rusă nici pentru combustibil, nici pentru echipamente, nici pentru expertiză. Avem propriul nostru sector nuclear. Cele două proiecte mari, Reactoarele 3 şi 4, sunt în grafic şi ne dorim în septembrie să vă dăm o veste foarte bună pentru cel mai important contract, iar, odată cu această semnare, proiectul intră pe un drum fără întoarcere. Se va face şi proiectul reactoarelor modulare mici (Small Modular Reactors - SMR) de la Doiceşti, unde România poate fi printre primele ţări din lume cu asemenea tehnologie. De principiu, în 2029, ar trebui să fie pus în funcţiune primul modul din cele şase, iar fiecare modul are 77 de megawaţi", a concluzionat Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.

Ministrul Energiei a fost prezent sâmbătă în cătunul Peste Valea Bistrii, lângă oraşul Câmpeni, din judeţul Alba, la o casă unde a fost montat un panou fotovoltaic.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MIX MARATON DE REVELION 2025
Best of Mix Maraton 2025 - 2
Andreea Marin
Andreea Marin, apariție ca la Hollywood la un eveniment din Capitală...
remus pricopie
Rectorul SNSPA a sesizat organele de anchetă cu privire la săvârșirea...
Gal Gadot
Gal Gadot, înconjurată cu dragoste de soț și cele patru fiice ale...
Pe aceeași temă
Romanian Minister of Energy press conference, Bucharest, Romania - 17 Dec 2024
Burduja, despre protestele de la ELCEN: Nu vom da înapoi de la măsurile de eficientizare. Nu...
Bucharest, Romania. 3rd Sep, 2024: Sebastian Burduja, Romanian Minister of Energy, answers questions from journalists during the signing ceremony of the "Green Energy Corridor" agreement for the development and transport of Green Energy between the Govern
Ministrul Energiei: Suntem pregătiţi pentru iarna 2024-2025. Gradul de umplere în depozitele...
Romanian Government, Cabinet Meeting, Bucharest, Romania - 04 Sep 2024
Ministrul Energiei: Preţurile la facturi nu vor fi mai mari decât iarna trecută. Schema de...
conducte de gaze
Burduja, despre pregătirile pentru iarnă: „Depozitele de gaze naturale sunt umplute în...
Te-ar putea interesa și
Liberals vote against general mayor Nicusor Dan, Bucharest, Romania - 01 Jan 2024
Burduja, despre preţul la energie: Vom găsi măsuri ţintite pentru cei vulnerabili, de la 1...
Sebastian Burduja
Alunecare de teren la Cariera Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Ministrul...
Sebastian Burduja
Sebastian Burduja, apel către locuitorii Capitalei: „Haideți să îi arătăm lui Nicușor Dan...
sebastian burduja
Sebastian Burduja, în cursa pentru Primăria Capitalei: "Sunt o alternativă pentru schimbare...
Partenerii noștri
Digi24 Rusia acuză România de „acțiuni ostile”. „Autoritățile române au pus la dispoziția teroriștilor o platformă pentru a lansa provocări”
Rusia acuză România de „acțiuni ostile”. „Autoritățile române au pus la...
DigiSport Imagini rar întâlnite: ce a putut să facă "Dibu" Martinez, pentru a marca umilința istorică a Braziliei în fața Argentinei
Imagini rar întâlnite: ce a putut să facă "Dibu" Martinez, pentru a marca...
PeRoz O mireasă a fost ucisă chiar de soțul ei, în timp ce se aflau în luna de miere. Bărbatul a fost condamnat la închisoare pe viață
O mireasă a fost ucisă chiar de soțul ei, în timp ce se aflau în luna de...
Film Now Maria Shriver, detalii sfâșietoare despre divorțul de Arnold Schwarzenegger: „Mi-a frânt inima, mi-a zdrobit spiritul!”
Maria Shriver, detalii sfâșietoare despre divorțul de Arnold...
Digi World De ce nu e bine să asociem friptura cu cartofii prăjiţi. Explicaţiile medicului Mircea Beuran
De ce nu e bine să asociem friptura cu cartofii prăjiţi. Explicaţiile...
Stirile Kanal D Comoară misterioasă descoperită cu detectorul de metale, lângă București: „Simțeam că locul acela ar putea ascunde ceva"
Comoară misterioasă descoperită cu detectorul de metale, lângă București...
ProFM Bianca Censori vrea să-l părăsească pe Kanye West, dar se teme: „El controlează atât de multe aspecte ale vieții ei”
Bianca Censori vrea să-l părăsească pe Kanye West, dar se teme: „El...
Digi Life Căsnicia triplează riscul de obezitate la bărbaţi, dar nu afectează femeile. De ce se îngrașă ei mai mult după ce s-au căsătorit
Căsnicia triplează riscul de obezitate la bărbaţi, dar nu afectează...
Ultimele știri din matinal
ana dumbrava
Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike pentru al 3-lea an consecutiv. Povestea...
Mihail WhatsApp Image 2025-01-22 at 14.13.28
Mihail despre izolarea în pădure și experiența uluitoare a colegului care a „murit” și s-a...
Contele Tibor Kálnoky
Cu ce pleacă Regele Charles din România? Contele Tibor Kálnoky dezvăluie preferințele regale
ana si cezar
Ana Ularu și Cezar Grumăzescu, invitați speciali la matinalul Digi FM: povești, provocări din...
Ultimele știri
Papa Francisc/ Profimedia
Papa Francisc a fost aproape să moară de mai multe ori în spital şi era conştient de acest...
Argentinienii s-au calificat la Cupa Mondială din 2026/ Profimedia
Argentina a umilit Brazilia, scor 4-1. Argentinienii s-au calificat la Cupa Mondială din 2026
maradona shutterstock_1184163034
Procesul privind moartea lui Diego Maradona. Fosta gardă de corp a starului argentinian...
Incendiile de vegetaţie fac ravagii în Coreea de Sud/ Profimedia
Incendiile de vegetaţie fac ravagii în Coreea de Sud, ucigând 18 persoane. Un elicopter s-a...