Acum la Digi FM OLIVIA ADAMS - DUMB

BNR a majorat dobânda cheie la 2,5% pe an

bnr

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară, informează banca centrală.

„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 9 februarie 2022, a hotărât următoarele:

  • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022;
  • majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,5% pe an, de la 3% pe an şi creşterea ratei dobânzii la
  • facilitatea de depozit la 1,5%, de la 1% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022;
  • păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară;
  • menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, a anunţat BNR.

Argumentele Băncii Naţionale a României

Rata anuală a inflaţiei a crescut la 8,19% în decembrie 2021, de la 7,80% în noiembrie, urcând şi mai mult deasupra limitei superioare a intervalului ţintei, în principal ca efect al continuării scumpirii produselor energetice.

Pe ansamblul anului 2021, rata anuală a inflaţiei s-a mărit, astfel, cu 6,13 puncte procentuale (de la 2,06% în decembrie 2020). O proporţie de 80% din creştere a venit însă din majorarea preţurilor la gaze naturale, energie electrică şi combustibili, iar jumătate din aportul de doar 15% adus de inflaţia de bază a aparţinut alimentelor procesate, rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat avansând la 4,7% în decembrie 2021, de la 3,3% în decembrie 2020. Prin urmare, creşterea ratei anuale a inflaţiei a fost determinată aproape integral de şocurile globale pe partea ofertei, ce au antrenat o ascensiune puternică a inflaţiei pe plan mondial în 2021, inclusiv în numeroase state europene. Pe plan intern, efectele acestora au fost potenţate de liberalizarea pieţei energiei electrice pentru consumatorii casnici.

În trimestrul IV 2021, rata anuală a inflaţiei a înregistrat o nouă creştere (de la 6,29% în septembrie), mai modestă totuşi decât în intervalul anterior, în condiţiile plafonării şi compensării preţurilor la energie pentru populaţie, începând cu luna noiembrie. Ascensiunea a fost antrenată, şi de această dată, în principal de componente exogene ale IPC, mai cu seamă de majorările consemnate de preţurile gazelor naturale şi energiei electrice, precum şi de preţul combustibililor – preponderent pe seama categoriei non-benzină şi motorină –, cărora li s-au alăturat influenţe mai modeste venite de pe segmentul LFO şi de pe cel al preţurilor administrate.

Rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat şi-a accelerat uşor creşterea în trimestrul IV 2021, inclusiv în raport cu previziunile, mărindu-se la 4,7% în decembrie, de la 3,6% în septembrie. Evoluţia ei continuă să reflecte efectele creşterii cotaţiilor mărfurilor agroalimentare şi a costurilor cu energia şi transportul, precum şi influenţele blocajelor persistente în lanţurile de producţie şi aprovizionare, potenţate de aşteptările inflaţioniste pe termen scurt tot mai ridicate şi de ponderea însemnată a bunurilor importate în coşul de consum.

Rata medie anuală a inflaţiei IPC şi cea calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC – indicator al inflaţiei pentru statele membre UE) au crescut în decembrie 2021 la 5,1% şi la 4,1%, de la 3,6%, respectiv, 2,9%, în luna septembrie 2021.

Noile date statistice reconfirmă încetinirea creşterii activităţii economice în trimestrul III 2021 la 0,4%, de la 1,5% în trimestrul II, evoluţie contrară aşteptărilor, ce face probabilă restrângerea excedentului de cerere agregată în acest interval la o valoare mult inferioară celei prognozate anterior, dată fiind inclusiv revizuirea notabilă în jos a datelor statistice privind dinamica economiei în semestrul I 2021, implicând şi o depăşire relativ mai modestă în trimestrul II a nivelului PIB pre-pandemie.

În acelaşi timp, se reconfirmă scăderea dinamicii anuale a PIB la 7,4% în trimestrul III, de la 13,9% în trimestrul II, vizibil mai accentuată decât cea anticipată în noiembrie 2021. Ea a rămas totuşi înaltă din perspectivă istorică, cu aportul majoritar al consumului privat, precum şi cu cel neobişnuit de mare adus de variaţia stocurilor, în timp ce formarea brută de capital fix a înregistrat un mic declin în raport cu perioada similară a anului trecut, în premieră pentru ultimele 11 trimestre. Şi contribuţia exportului net la dinamica anuală a PIB a rămas negativă, dar s-a redus semnificativ faţă de trimestrul precedent, chiar şi în condiţiile descreşterii ceva mai pronunţate a variaţiei anuale a exporturilor de bunuri şi servicii, comparativ cu cea evidenţiată în cazul importurilor. Soldul negativ al balanţei comerciale şi-a accelerat însă puternic creşterea în termeni anuali, în trimestrul III, ca efect al evoluţiei relativ mai nefavorabile a preţurilor importurilor.

Evoluţiile şi analizele recente indică o încetinire a creşterii economice şi în trimestrul IV 2021, inclusiv în contextul valului 4 al pandemiei, al crizei energetice şi al blocajelor în lanţurile de producţie şi aprovizionare, implicând scăderea dinamicii anuale a PIB la o valoare semnificativ mai joasă decât cea anticipată în luna noiembrie 2021.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
Orange,Sky,With,Bright,Sun,And,Thermometer,Symbolizing,Climate,Change
Codul roșu de caniculă pentru București și alte 14 județe a fost...
Ianis Scutaru/ Foto: Facebook
Cine e puștiul de 13 ani din Piatra Neamț care a intrat în Cartea...
Elon Musk și Donald Trump
Trump crede că Elon Musk a luat-o razna şi califică noul partid...
Pe aceeași temă
A,One,Euro,Coin,Put,On,Romanian,Banknotes,Of,One
Moneda naţională s-a apreciat luni în raport cu principalele valute. Cursul a coborât la...
Unrecognizable,Female,Puts,Out,A,50,And,20,Euro,Banknote
Nou maxim istoric pentru euro: 5,0991 lei
Euro,And,Lei,Currency,-,Close,Up
Moneda naţională continuă să se deprecieze. Cursul ajunge la 5,0991 lei/euro
Bucharest,,Romania.,15th,May,,2024:,Mugur,Isarescu,,The,Governor,Of
Isărescu: Dezvoltarea competenţelor financiare în rândul tinerilor devine o prioritate
Te-ar putea interesa și
Bucharest,,Romania,-,July,07,,2021:,Bnr,Governor,Mugur,Isarescu
Guvernatorul BNR: „Orice război comercial între Statele Unite şi Uniunea Europeană are impact...
Bucharest,,Romania.,12th,July,,2023:,The,National,Bank,Of,Romania
Datoria externă a României a crescut cu 18 miliarde de euro în primele zece luni ale lui 2024...
International Monetary Fund Mission for Romania, Bucharest, Romania - 04 Oct 2023
BNR menţine dobânda cheie la 6,5% pe an
A shopping cart with grocery products in a supermarket
„Shrinkflation” sancționat în România: ANPC obligă companiile să informeze corect consumatorii...
Partenerii noștri
DigiSport Universitatea Craiova a luat decizia în cazul lui Alex Cicâldău, pe final de împrumut de la Galatasaray
Universitatea Craiova a luat decizia în cazul lui Alex Cicâldău, pe final...
PeRoz Dana Rogoz, siluetă de puștoaică, în prag de 40 de ani. În costum de baie, în Turcia: „Cine apucă să stea la plajă când e cu copiii?!"
Dana Rogoz, siluetă de puștoaică, în prag de 40 de ani. În costum de baie...
Film Now Ce joburi ciudate au avut unele vedete înainte de a fi faimoase. O actriță obișnuia să pretindă că e manechin, iar un actor era clovn
Ce joburi ciudate au avut unele vedete înainte de a fi faimoase. O actriță...
Digi World Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul Vitruvian”
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a...
ProFM Bianca Censori, de nerecunoscut într-un pictorial realizat de Kanye West. Fanii au reacționat: „Ești un adevărat star icon”
Bianca Censori, de nerecunoscut într-un pictorial realizat de Kanye West...
Digi Life Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu peste 4.5 milioane de euro. Imagini din curte și din interior
Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu...
MAMMA BEAR INSTRUCTS CUBS HOW TO CLIMB A TREE WITH A HELPING PAW
Cei trei pui ai ursoacei care a ucis un motociclist pe Trasfăgărăşan...
Bucharest,,Romania,-,10.07.2022:112,Emergency,Number,On,A,Fire,Fighter
Incendiu la termocentrala Paroşeni. Minerii de la minele Vulcan şi Lupeni...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
ANAF,Fisc,taxe,impozite
Inspector din ANAF, inculpat şi pus sub control judiciar pentru corupţie. E acuzat că a cerut...
European,Commission,President,Ursula,Von,Der,Leyen,Speaks,During,A
Ursula von der Leyen a avut o ”discuţie bună” la telefon cu preşedintele american Donald Trump...
Real Madrid CF v Borussia Dortmund: Quarter Final - FIFA Club World Cup 2025, East Rutherford, United States - 05 Jul 2025
Massimiliano Allegri confirmă venirea lui Luka Modric la AC Milan: „Ni se va alătura în august”
Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni/ Shutterstock
Temperaturile vor scădea cu peste zece grade începând de miercuri. Cum va fi vremea la...