Gafele premierului Viorica Dăncilă

viorica dancila

PRIMELE GAFE ALE PREMIERULUI VIORICA DĂNCILĂ

Premierul Viorica Dăncilă a intrat în atenția presei și a utilizatorilor Facebook la două săptămâni de la depunerea jurămânului în fața președintelui. Contestată pentru că n-ar reuși să vorbească liber și că e obligată să citească discursurile sau intervențiile din ședințele de guvern de pe foi, Viorica Dăncilă a vorbit, fără să se uite pe notițe, în data de 15 februarie 2018. Presa a relatat că, de fapt, învățase pe de rost discursul pe care urma să îl țină în deschiderea ședinței de Guvern, dovadă fiind expresia specifică textelor scrise ,, În spiritul celor arătate mai sus…”, în condițiile în care în limba vorbită, expresia potrivită ar fi fost ,,În spiritul celor arătate anterior…”.

Între timp, însă, în spațiul public, apăruse o înregistrare în care actualul premier, declara în calitate de europarlamentar că nimeni nu poate interveni în politicile interne ale unui stat membru al Uniunii Europene, cel puțin nu în privința politicilor legate de egalitatea de șanse între femei și bărbați, dând ca exmplu țări precum Iranul sau Pakistanul. Se întâmpla în anul 2017.

,,Bineînțeles că nu încercăm să intervenim în problemele interne ale unui stat membru cum este Iranul sau Pakistanul, dar cred că este nevoie de discuții cu cei care sunt factori de decizie ca drepturile femeii să devină o realitate”, spunea Viorica Dăncilă.

Tot în februarie, la nici o lună de la preluarea guvernării, premierul a mărit pensiile de 10 ori. Din greșeală. Invitată într-o emisiune televizată, Viorica Dăncilă a anunțat că de la 1 iulie pensia minimă în România va crește de la 5.200 de lei cât este în prezent până la 6.400 de lei. Pensia minimă este de 520 de lei și, teoretic, va crește de la mijlocul verii, după mărirea punctului de pensie de la 1.000 la 1.100 lei. În anul 2017, punctul de pensie s-a mai majorat de două ori, dar în niciun caz nu a dus la pensia minimă anunțată, din greșeală de premier: de la 1 ianuarie 2017 a fost 917,5 RON, iar de la 1 iulie 2017 a ajuns la 1.000 RON.

,,AUTIȘTII ȘI JUSTIȚIA, NOUA GAFĂ A PREMIERULUI DĂNCILĂ

Înainte de prima vizită oficială la Bruxelles în calitate de prim-ministru, Viorica Dăncilă a fost invitată la un post de televiziune unde a discutat despre sesizările depuse de ONG-uri și persoane publice la Comisia Europeană sau la Parlamentul European referitoare la presupuse presiuni ale coaliției majoritare de la București puse pe sistemul judiciar. Premierul a anunțat că vrea să aibă o discuție serioasă cu Bruxelles-ul pe această temă și că nu i se pare normal ca românii să își defăimeze țara la Uniunea Europeană. ,,Acești oameni sunt autiști”, a declarat premierul Viorica Dăncilă. Ulterior, și-a cerut scuze pentru declarație, iar plângerea depusă la Consiliul pentru combaterea discriminării a rămas fără rezultat.

Vreau să am o altă abordare cu liderii europeni, o abordare corectă şi transparentă, în care informaţia să fie luată de la Guvern şi să evităm dezinformările care au creat atâtea nemulţumiri, spun eu, din partea românilor, să nu mai ajungă România şi probleme existente în România să fie discutate în plenul Parlamentului European, bazate pe dezinformările pe care, din păcate, românii le fac pentru România. Eu ştiu românii de la Bruxelles. Nu exclud să fie români şi din ţară. Ştiu cât rău ne-a făcut doamna Monica Macovei, 9 ani, în Parlamentul European. Am văzut atitudinea ei şi acest lucru ne-a creat o stare de tristeţe, pentru că probleme sunt în multe ţări, fiecare ţară îşi are problemele ei, dar şi le rezolvă pe plan intern. Nu vii să îţi pârăşti propria ţară şi să ceri să o judece alte 27 de ţări în plenul Parlamentului European. Acești oameni sunt autiști”, spunea la Antena 3 Viorica Dăncilă.

Tot în februarie, nota Radu Paraschivescu, premierul Dăncilă a făcut și gafe de pronunție. „Am dat ordonanţă de urgenţă cu privire la persoanele cu DEZABILITĂŢI”; „Am reuşit să acredităm autorităţile de MENEGEMENT”; „Educaţia şi sănătatea cetăţeanului sunt PREMORDIALE”; „Vreau o relaţie instituţională bună PREŞEDENŢIE, Guvern, Parlament.” Sunt doar câteva citate din declarații făcute de șefa Guvernului chiar în ședințele săptămânale ale cabinetului pe care îl conduce.

GAFA PREMIERULUI DĂNCILĂ REFERITOARE LA IMUNOGLOBULINĂ

La începutul lunii martie, Ministerul Sănătății a cerut ajutor de urgență de la statele UE și NATO pentru că România nu mai putea asigura persoanelor care aveau nevoie, stocurile de imunoglobulină. Este vorba despre anticorpii fără de care oamenii care suferă de boli rare de imunitate sunt în pericol. Situația a fost discutată și într-o ședință de Guvern. Premierul Viorica Dăncilă, nefiind familiarizată cu termenii, așa cum a recunoscut ulterior, a folosit de 6 ori termenul ,,imunoglobină” în loc de imunoglobulină. „O altă problemă la care doresc să mă refer este declanşarea Mecanismului european de protecţie civilă, şi mă refer la imunoglobină. Zilele trecute am dat acceptul doamnei ministru al sănătăţii, doamna Sorina Pintea, pentru apelarea Mecanismului european de protecţie civilă, din cauza lipsei de imunoglobină din spitale. Impactul asupra vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu imunodeficienţe primare, boli autoimune, boli neurologice ar fi foarte mare. Astfel, situaţia din ultimul an în care s-a înregistrat o lipsă acută de pe piaţa a imunoglobinei va lua în sfârşit... va fi finalizată în sfârşit. Cred că este o situaţie pe care putem să o rezolvăm pe termen scurt în ceea ce priveşte acest aspect”, spunea atunci premierul Dăncilă. Ulterior, la aceeași televiziune la care folosise și termenul ,,autist” avea să declare că a greși e omenește și că a greșit din dorința de a explica oamenilor cât mai mult. ,, Am fost supărată pe mine.”, a spus premierul Dăncilă.

În aprilie, Viorica Dăncilă a pronunțat Euro „douăzeci-douăzeci”, în loc de Euro 2020 (două mii douăzeci), într-o sedința de Guvern. Președintele PSD, Liviu Dragnea avea să explice că și noul șef al FRF, Răzvan Burleanu dar și Ionuț Lupescu folosesc aceeași terminologie. În plus, în cazul premierului, trebuie luată în calcul și experiența de europarlamentar și expresia 20-20 folosită în limba engleză. Noua gafă, așa cum a fost considerată de presă, a fost făcută în contextul aprobării indicatorilor tehnico-economici privind consolidarea şi modernizarea Stadionului Giuleşti „Valentin Stănescu” pentru Campionatul European de Fotbal. În același context, ulterior, premierul avea să declare tot într-o emisiune televizată că se vor face 3 stadioane pentru Euro 2020.

„Se vor face. Aţi văzut că deja sunt trei stadioane care se fac: Dinamo, Rapid …Giuleştiul, Dinamo, Rapid şi Giuleşti”. După ce moderatorul i-a atras atenţia că stadionul echipei Rapid este Giuleştiul, Viorica Dăncilă a spus: „Dinamo, Giuleşti şi Arcul de Triumf, cel de rugby. Se fac cele trei stadioane”.

FACEȚI UN EXERCIȚIU DE ,,IMAGINE”, O NOUĂ GAFĂ A PREMIERULUI DĂNCILĂ

Premierul Viorica Dăncilă a gafat din nou la vizita premierului croat la București. L-a invitat să treacă în revistă garda de onoare înainte de intonare imnurilor celor două țări. Andrej Plenkovic i-a făcut un semn discret si a oprit-o. Scena s-a repetat câteva minute mai târziu. Premierul Dăncilă l-a invitat spre Guvern, dar premierul croat s-a oprit pentru a saluta Garda de Onoare, așa cum scrie în protocol. Seria gafelor începuse când prim-ministrul României l-a îndemnat pe premierul croat să facă poza, tot de protocol: Make a photo?, a întrebat premierul român. Corect este “take a photo”.

La o distanță de câteva zile, sub un tir al întrebărilor ziariștilor referitoare la declarații apărute în spațiul public, sau la documente publicate din greșeală pe site-ul Guvernului, Viorica Dăncilă a comis o nouă gafă. In Bacău. Întrebată dacă e dispusă și să își dea demisia și dacă nu îi este greu să fie atacată tot timpul pe tema gafelor, șefa Guvernului a răspuns: Puneţi-vă, faceţi un exerciţiu de IMAGINE şi vă puneţi un pic în locul meu, atâtea jigniri, atâta ură, atâtea lucruri urâte, dar ce să fac, să fac un pas înapoi? Am o responsabilitate față de Romania și români. Ce sâmbure de adevăr să existe când premierul României e acuzat de înaltă trădare?!. Viorica Dăncilă a conchis că ,,așa cum se spune în România, ce nu te omoară, te face mai puternic.” Expresia e folosită de filozoful german Friedrich Nietzsche în cartea sa Anti-Christul.  

De la conferința de presă organizată în Bacău, din cauza faptului că toate întrebările o vizau pe premier, comisarul european Corina Crețu s-a ridicat și a părăsit sala. Contextul era legat de pilonul doi de pensii și de ultimele declarații apărute în spațiul public din partea PSD-ALDE. Premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că nu se va desființa pilonul doi de pensii. În plus, a spus șefa cabinetului: ,,Nu pot să vorbesc despre ceva CARE nu am agreat.”

REDUCEM DEMOCRAȚIA, HE, HE

Aflată în vizită în Israel, alături de președintele PSD, Liviu Dragnea, premierul Dăncilă a mai fost surprinsă de presă făcând o eroare de protocol. Potrivit unei înregistrări postate pe Facebook de un deputat USR, dialogul dintre premierul României și premierul statului Israel se reduce la: "Pleasure to see you" ("Îmi pare bine să vă văd"), spune Netanyahu. "He, he", este raspunsul lui Dăncilă. Următoarele cuvinte rostite de șefa cabinetului de la București nu se pot auzi din cauza zgomotului de fundal.

Și tot într-o vizită externă, Viorica Dăncilă i s-a adresat Papei Francisc: Sfinția Voastră, I am very glad for this opportunity. Înregistrarea a fost prezentată de partea română fără sonor, însă jurnaliștii italieni au avut acces la întrevedere și la momentele de protocol.

O altă gafă legată de vizita la Vatican a fost confirmarea de către premierul Dăncilă a vizitei Suveranului Pontif în România. Sfântul Scaun a anunțat ulterior că informații despre o eventuală venire a Papei Francisc în România vor fi anunțate simultan de Biserica Catolică și de Președinția României.

Ultima gafă făcută de premierul Dăncilă a fost în ședința de Guvern din 24 mai: ,,reducem democrația... birocrația”, a spus șefa Executivului, dar s-a corectat imediat.

Pe aceeași temă

Recomandarile Digi FM

Vremea 2

Vremea va fi instabilă toată săptămâna în aproape toată țara

Citește și

Penitenciarul Gherla

Un deținut recidivist a evadat de la Penitenciarul Ploiești

simona halep1111

Simona Halep s-a calificat în sferturile turneului WTA Eastbourne

Concurs la Digi FM

780x530

Marea Potriveală

Partenerii noștri

Românilor le e din ce în ce mai greu să îşi plătească ratele
Digi24

Românilor le e din ce în ce mai greu să îşi plătească ratele

EURO 2019 | Momentul în care nemții ne-au rugat să oprim umilința: "A coborât Beckenbauer din tribună. M-am blocat"
DigiSport

EURO 2019 | Momentul în care nemții ne-au rugat să oprim umilința: "A...

De ce femeile imbatranesc mai repede decat barbatii. La ce varsta sunt vizibile diferentele
PeRoz

De ce femeile imbatranesc mai repede decat barbatii. La ce varsta sunt...

Suma uriașă pe care o cere Sylvester Stallone pentru un selfie. Fanii, reacție dură față de actor
Film Now

Suma uriașă pe care o cere Sylvester Stallone pentru un selfie. Fanii...

NASA a ales modelul castigator pentru locuintele de pe Marte. Cum arata infrastructurile printate 3D
Digi World

NASA a ales modelul castigator pentru locuintele de pe Marte. Cum arata...

VIDEO: Primele imagini surprinse cu un calamar gigant in apele din apropierea SUA. Cum arata creatura uimitoare
Digi Animal World

VIDEO: Primele imagini surprinse cu un calamar gigant in apele din...

Camila Cabello s-a despărțit de iubitul ei, la câteva zile de la scenele senzuale cu Swan Mendes. VIDEO
ProFM

Camila Cabello s-a despărțit de iubitul ei, la câteva zile de la scenele...

Vacanta cu familia? Locurile unde copiii se vor distra pe cinste
Digi Life

Vacanta cu familia? Locurile unde copiii se vor distra pe cinste

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digifm.ro Vezi politica de confidenţialitate
prv_level
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Disqus disqus.com Vezi politica de confidenţialitate
mp_17b27902cd9da8972af8a3c43850fa5f_mixpanel, Disqusauth, sessionid, _utmb, disqus_unique, testCookie
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi aici politica noastră de cookie-uri și de prelucrare a datelor tale