Acum la Digi FM Alice Tudor și Ramon Cotizo MAHMUT ORHAN - 6 Days (radio edit) - Feat COLONEL BAGSHOT

Furtul tezaurului dacic din muzeul Drents: Nu este exclusă implicarea renumitului clan Remmo din Germania

coiful de aur de la cotofenesti
Coiful de Aur de la Coțofenești a fost furat dintr-un muzeu din Olanda. / Foto: Profimedia

Poliţia este pe urmele autorilor jafului spectaculos de artă comis sâmbătă dimineaţă la Muzeul Drents din Assen. Între timp, detectivii au aflat de unde a fost furată maşina folosită de hoţi pentru a fugi, iar poliţia investighează o persoană care a avut un comportament suspect la expoziţia cu obiecte dacice cu puţin timp înainte de jaf, relatează presa olandeză. Potrivit De Telegraaf, nu este exclusă implicarea celebrului clan Remmo din Germania, o familie de origine libanezo-kurdă, care a mai dat spargeri răsunătoare la muzee în ultimii ani.

Poliţia a declarat duminică seara pentru DeTelegraaf că imaginea unui bărbat purtând o şapcă şi o geantă mare - o imagine care a circulat duminică în presa din România - a fost surprinsă de camerele de la muzeu cu cinci zile înainte de jaf. Poliţia a confirmat că bărbatul, care avea un comportament suspect, face obiectul unei anchete, dar nu poate spune deocamdată dacă este unul dintre autorii jafului, relatează News.ro.

De asemenea, acum este clar că maşina cu care au fugit hoţii, găsită incendiată lângă Rolde, a fost furată în Alkmaar pe 23 sau 24 ianuarie. În prezent, poliţia a primit cel puţin 60 de informaţii cu privire la jaf.

Citește și: Raluca Turcan, ministru al Culturii când piesele dacice au fost împrumutate Muzeului Drents: "Olanda are datoria să identifice hoţii şi să redea României piesele de tezaur furate"

Atât poliţia olandeză, cât şi cea română nu exclud posibilitatea ca în spatele jafului să se afle infractori străini şi că a fost un jaf foarte bine ţintit, având ca ţintă principală coiful de aur. Aceştia ar putea fi români, dar este menţionat şi renumitul clan Remmo din Germania, un clan de origine libanezo-kurdă, care a mai comis jafuri spectaculoase de artă în Germania în mai multe rânduri în ultimii ani.

O echipă formată din 20 până la 35 de ofiţeri de poliţie lucrează la acest jaf care a devenit ştire mondială.

Ce a aflat poliția

Aflată, prin urmare, sub o mare presiune internaţională, poliţia olandeză îi vânează pe hoţii care au sustras sâmbătă dimineaţă comorile de artă din aur extrem de valoroase din România de la Muzeul Drents din Assen. Piesa de rezistenţă a tezaurului era faimosul coif de aur de la Coţofeneşti, confecţionat dintr-un kilogram de aur pur. Spargerea s-a făcut printr-o explozie violentă, sâmbătă dimineaţa, la patru fără un sfert. Acţiunea nu a durat decât trei minute şi au fost trei autori, care au spart vitrinele şi au luat coiful şi cele trei preţioase brăţări de aur. S-a întâmplat chiar în ultimul weekend al expoziţiei, care a fost prezentată de la începutul lunii iulie, scrie De Telegraaf.

Poliţia s-a mobilizat rapid sâmbătă dimineaţa şi a pus la dispoziţie la fel de mulţi oameni şi expertiză pentru jaf ca într-un caz de crimă. Echipa de poliţie este formată din 35 de detectivi tactici, specialişti criminalişti şi membri ai Echipei Naţionale de Artă din cadrul Unităţii Naţionale de Expertiză şi Operaţiuni. Există, de asemenea, un contact strâns cu poliţia română.

Pe parcursul weekendului, detectivii au urmărit imaginile camerelor de supraveghere şi au interogat angajaţii muzeului, concentrându-se asupra celor care au vizitat expoziţia cu câteva zile înainte de jaf. Hoţii de artă şi bijuterii fac aproape întotdeauna investigaţii preliminare înainte de a comite jaful. Astfel, potrivit De Telegraa, poliţia ar avea piste interesante pentru anchetă.

Citește și: Momentul în care hoții au pătruns în Muzeul din Drents, de unde au furat piese din tezaurul dacic, surprins de camere. De doar câteva minute au avut nevoie

De asemenea, există mai multe informaţii despre traseul vehiculului folosit de hoţi, care au schimbat maşina în apropierea oraşului Rolde după ce au incendiat maşina pe care o folosiseră în Assen.

Echipa de poliţişti este pe urmele celor trei, posibil patru făptaşi. Este o cursă contra cronometru cu o miză diabolică: există temeri ca autorii ar vrea să topească coiful şi brăţările, aşa că viteza este esenţială. Pe de altă parte, o arestare rapidă ar putea fi dezastruoasă pentru o anchetă asupra celorlalţi implicaţi.

Potrivit televiziunii naţionale NOS, poliţia caută imagini şi ponturi despre o maşină Volkswagen Golf de culoare gri închis, furată şi incendiată, care a fost implicată în furtul capodoperelor româneşti de la Muzeul Drents din Assen. La scurt timp după jaf, maşina a fost găsită sub un pod în localitatea Rolde din apropiere. Investigaţiile au arătat că maşina a fost furată în Alkmaar în noaptea de miercuri spre joi. Aproximativ în acelaşi timp, o plăcuţă de înmatriculare a fost furată în satul Witmarsum din Frisonia. Poliţia solicită în mod special informaţii în legătură cu aceste furturi.

Maşina a fost reperată în apropierea Muzeului Drents imediat după furt. „Urmărirea locurilor în care s-a aflat maşina în perioada joi, 23 ianuarie în jurul orei 04.20, şi sâmbătă 25 ianuarie, în jurul orei 03.50, este foarte importantă pentru noi”, a transmis poliţia.

La scurt timp după spargere, poliţia a primit o informaţie despre un incendiu la o maşină în Rolde.Volkswagen-ul furat a fost găsit acolo, cu numărul de înmatriculare furat. Nimeni nu era prezent la vehicul. Poliţia dispune de imagini care arată cum a izbucnit incendiul. Câteva momente mai târziu, un alt vehicul poate fi văzut oprind în apropierea maşinii în flăcări. Poliţia presupune că autorii au fugit cu acel vehicul.

Ministrul român vrea să vorbească cu Regele

Potrivit NOS, ministrul culturii din România doreşte o întâlnire cu prim-ministrul olandez Schoof şi cu regele Willem-Alexander în marja comemorării eliberării lagărului de exterminare de la Auschwitz din Polonia, la care vor participa cu toţii. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat pe Facebook că ministrul culturii, Natalia Intotero, va transmite un „mesaj ferm” din partea guvernului său şi va sublinia că piesele furate trebuie recuperate cât mai repede.

Presa românească scrie că Muzeul Naţional de Istorie ia în calcul să meargă în instanţă dacă se dovedeşte că Muzeul Drents nu a dispus paza corespunzător, notează articolul publicat pe site-ul NOS.

Citește și: Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, după furtul pieselor dacice: "Nici în visele noastre cele mai pesimiste nu am fi crezut că este posibil"

Directorul Muzeului Drents, Harry Tupan, a declarat că la muzeu nu era niciun paznic în momentul furtului. Potrivit Muzeului de Istorie din România, cel puţin un paznic ar fi trebuit să fie prezent 24 de ore din 24, însă documente văzute de postul olandez RTV Drenthe arată că nu există nimic în acest sens în contract, iar muzeul din România ar interpreta contractul în mod diferit.

Cât valorează obiectele furate?

Potrivit aceloraşi documente, coiful furat valorează 4,3 milioane de euro, iar brăţările au o valoare de o jumătate de milion de euro fiecare. Valoarea totală a pieselor furate este estimată la aproape şase milioane de euro.

Întreaga colecţie de obiecte dacice din aur şi argint (circa 650 de obiecte) împrumutate muzeului din Assen erau asigurate cu peste 30 de milioane de euro, a declarat directorul Muzeului Naţional de Istorie din România.

Directorul muzeului Drents, Harry Tupan, a vorbit despre „o zi neagră incredibilă”, într-o conferinţă de presă, sâmbătă după-amiază. „Suntem absolut şocaţi. Suntem extrem de întristaţi că bunurile colegilor noştri din România au fost furate. Nu vorbim doar de aur, ci şi de patrimoniu cultural”, a declarat el.

„Ţările de Jos vor face tot posibilul pentru recuperarea obiectelor şi pentru depistarea şi pedepsirea autorilor”, a promis ministrul olandez al culturii, Eppo Bruins, ca reacţie la jaf. El a spus că aflat „cu consternare” despre jaf.

În România, lumea artei, mass-media şi lumea politică sunt în fierbere. Există multă suspiciune de ce comori de aur atât de importante şi valoroase au fost împrumutate unui muzeu relativ mic şi de ce securitatea a fost atât de minimă. Se pare că nici măcar un agent de securitate nu a fost prezent în muzeu, scrie De Telegraaf.

În sectorul muzeal, temerile sunt uriaşe după două jafuri recente în care au fost folosiţi explozibili. Acelaşi lucru s-a întâmplat în noiembrie la o galerie de artă din Oisterwijk.

Vera Carasso, director al Asociaţiei Muzeelor, nu a dorit să comenteze. „Trebuie mai întâi să discutăm acest lucru în mod corespunzător la nivel intern, în cadrul sectorului”, a spus ea.

Citește și: Presa olandeză, după ce trei brățări dacice și Coiful de Aur de la Coțofenești au fost furate: "Comori arheologice de neînlocuit". Specialiștii se tem că ar putea fi topite

Fostul director al muzeului Groninger, Andreas Blühm, spune că recentele spargeri au provocat cu siguranţă agitaţie în rândul directorilor de muzee. În martie 2020, un Van Gogh de la Muzeul Groninger a fost furat într-un mod copilăresc simplu de la muzeul Singer din Laren. Acest lucru a declanşat imediat o dezbatere consistentă cu privire la securitate.

„Este teribil ce s-a întâmplat. Nu prea poţi face nimic împotriva acestui tip de jaf. Marea teamă este că alţi infractori vor copia acest tip de comportament. După fiecare jaf dintr-un muzeu din Ţările de Jos, are loc o consultare internă: cum a fost posibil acest lucru şi ce putem face? Acest lucru se va întâmpla şi acum”, a explicat el.

Detectivul de artă Arthur Brand urmăreşte îndeaproape toate evoluţiile din jurul jafului de la Drents. „Nu dorim să transformăm un muzeu într-o fortăreaţă, dar am putea lua în considerare posibilitatea de a pune acest tip de comori valoroase într-un seif peste noapte. Mai ales muzeele mici ar putea lua în considerare acest lucru”, spune Brand.

Trei brățări dacice din aur au fost furate dintr-un muzeu din Olanda. / Foto: Profimedia

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MIX MARATON DE REVELION 2025
Best of Mix Maraton 2025 - 2
Andreea Marin
Andreea Marin, apariție ca la Hollywood la un eveniment din Capitală...
remus pricopie
Rectorul SNSPA a sesizat organele de anchetă cu privire la săvârșirea...
Gal Gadot
Gal Gadot, înconjurată cu dragoste de soț și cele patru fiice ale...
Pe aceeași temă
Muzeul Drents a fost din nou deschis publicului/ Profimedia
Furtul artefactelor româneşti din Assen. Suspecţii au fost în Muzeul Drents cu o lună şi...
bratari dacice furate
Furtul artefactelor româneşti de la Muzeul Drents. Femeia suspectată a fost eliberată
coiful de aur de la cotofenesti
Furtul artefactelor româneşti din Muzeul Drents. Al patrulea suspect rămâne în arest alte 90...
Poliție/ Shutterstock
Jaf la o sală de jocuri de noroc din Alba Iulia. Un bărbat mascat a plecat cu peste 30.000 de...
Te-ar putea interesa și
tezaurul de aur de la racatau
Tezaurul din aur de la Răcătău, parte a expoziţiei de la Muzeul Drents, a revenit la Bacău
Theft of the Cotofenesti Helmet, hearings in the Romanian Parliament, Bucharest, Romania - 27 Jan 2025
Fostul director al MNIR, despre ancheta din cazul tezaurului dacic furat: „Partea olandeză nu...
coiful de aur de la cotofenesti
Cei trei suspecţi în cazul furtului pieselor de tezaur de la Muzeul Drents vor rămâne în...
bratari dacice furate
Furtul de la Muzeul Drents ar putea costa statul olandez 5,8 milioane de euro, dacă piesele...
Partenerii noștri
Digi24 Cum au reușit mii de români să înșele statul britanic cu sute de milioane de lire sterline
Cum au reușit mii de români să înșele statul britanic cu sute de milioane...
DigiSport ”Deja l-au botezat!” Ce a ajuns să facă Robinho în închisoare, după ce a fost condamnat la 9 ani cu executare
”Deja l-au botezat!” Ce a ajuns să facă Robinho în închisoare, după ce a...
PeRoz Jennifer Lopez, apariție rară alături de Emme, pe care a prezentat-o cu pronume neutru acum câțiva ani. Adolescenta nu-i seamănă deloc
Jennifer Lopez, apariție rară alături de Emme, pe care a prezentat-o cu...
Film Now Lara Flynn Boyle, actrița din „Twin Peaks”, împlineşte 55 de ani. Povestea fostei iubite a lui Jack Nicholson
Lara Flynn Boyle, actrița din „Twin Peaks”, împlineşte 55 de ani. Povestea...
Digi World De cât somn avem cu adevărat nevoie? Cercetătorii dezvăluie ce se întâmplă cu creierul atunci când nu dormim suficient
De cât somn avem cu adevărat nevoie? Cercetătorii dezvăluie ce se întâmplă...
Stirile Kanal D Cea mai bună apă din județul Neamț: Conține ioni de argint!
Cea mai bună apă din județul Neamț: Conține ioni de argint!
ProFM Justin Bieber recunoaște că are „probleme cu furia”. Declarații tulburătoare după ce a fost surprins certându-se cu Hailey
Justin Bieber recunoaște că are „probleme cu furia”. Declarații...
Digi Life Căsnicia triplează riscul de obezitate la bărbaţi, dar nu afectează femeile. De ce se îngrașă ei mai mult după ce s-au căsătorit
Căsnicia triplează riscul de obezitate la bărbaţi, dar nu afectează...
Ultimele știri din matinal
ana dumbrava
Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike pentru al 3-lea an consecutiv. Povestea...
Mihail WhatsApp Image 2025-01-22 at 14.13.28
Mihail despre izolarea în pădure și experiența uluitoare a colegului care a „murit” și s-a...
Contele Tibor Kálnoky
Cu ce pleacă Regele Charles din România? Contele Tibor Kálnoky dezvăluie preferințele regale
ana si cezar
Ana Ularu și Cezar Grumăzescu, invitați speciali la matinalul Digi FM: povești, provocări din...
Ultimele știri
Washington, United States. 13th Nov, 2024. Elon Musk listens as United States President-elect Donald Trump speaks during a meeting with US House Republicans at the Hyatt Regency hotel in Washington, DC, USA on November 13, 2024. Photo by Allison Robbert/P
Întrebarea-cheie pe care Elon Musk o pune la interviuri pentru a detecta minciunile: „Caut...
Robinet, apă caldă, căldură, încălzire, agent termic, Termoenergetica, RADET, conducte, fierbinte
Sute de blocuri din București rămân fără apă caldă și căldură mai multe zile. Termoenergetica...
Donald Trump
Trump este indignat de portretul său „distorsionat” afişat în Congresul din Colorado şi cere...
petre roman
Cu ce se ocupă Petre Roman după ce a renunțat la cariera politică: „Aceasta e satisfacția mea...