Acum la Digi FM Marius Dobre BON JOVI - It s my life

Ziua învestirii lui Donald Trump. Ce s-a schimbat la el, echipă și adversari în cei patru ani în care nu a fost la Casa Albă

donald trump (4)
Donald Trump / Foto: Profimedia

Când Donald Trump a sosit la Washington DC, în 2017, chiar înainte de prima sa învestire, era un străin pentru majoritatea celor din oraş. Fiind singurul preşedinte din istorie fără experienţă anterioară în funcţii publice sau în armată, nu era clar cum va guverna. Nu este cazul şi de data aceasta, relatează Associated Press, agenție citată de News.ro.

După patru ani în Biroul Oval, fostul şi viitorul preşedinte revine la putere cu experienţă şi cu o echipă foarte diferită.

Peisajul politic a fost transformat, ambele camere ale Congresului fiind acum pline de republicani care îi sunt supuşi.El este cel care a populat Curtea Supremă şi instanţele federale la toate nivelurile. Liderii mondiali care i-au fost cândva critici au părăsit scena mondială sau sunt mai dispuşi să lucreze cu el.

Trump se lăuda cândva că nu are experienţă politică. Acum are destulă. Programul lui Trump din primul mandat a fost, în special în primele zile, adesea blocat de tribunale şi de lupte interne. Mulţi dintre membrii Cabinetului său au lucrat discret sau deschis pentru a-i opri ideile. Dar Trump a petrecut patru ani învăţând cum se adoptă legislaţia, cum să trateze cu liderii mondiali şi cum să maximizeze puterea funcţiei.

„Vom face o treabă şi mai bună pentru că acum avem o experienţă extraordinară”, le-a spus el reporterilor la o conferinţă de presă recentă la Mar-a-Lago, reflectând asupra modului în care s-au schimbat lucrurile.

Trump a invocat adesea lipsa sa de experienţă pentru a explica de ce a angajat persoane pe care ulterior a regretat că le-a adus la bord. „Nu cunoşteam oamenii. A trebuit să mă bazez pe oameni pentru a-mi da nume”, a spus el în timpul unui eveniment Turning Point în 2023. Dar acum, a spus el, „îi cunosc pe cei grozavi. Îi cunosc pe cei inteligenţi. Îi ştiu pe cei tălâmbi, îi ştiu pe cei slabi, îi ştiu pe cei proşti”.

Trump şi aliaţii săi au avut, de asemenea, patru ani de absenţă din funcţie pentru a pregăti terenul pentru revenirea sa. Cu mult înainte ca tranziţia sa oficială să intre pe ultima sută de metri, grupuri aliate precum Heritage Foundation şi America First Policy Institute lucrau la elaborarea a sute de documente de politică, ordine executive şi legi gata să fie promovate în prima zi.

Criticii din Partidul Republican s-au retras. Noii oameni de putere din partid sunt supuși lui Trump

Oponenţii republicani din Congres au fost îndepărtaţi sau s-au retras. În 2017, preşedintele Camerei Reprezentanţilor a fost reprezentantul Paul Ryan, republican din Wisconsin, care şi-a retras sprijinul în timpul campaniei din 2016 şi l-a numit ulterior pe Trump un „narcisist autoritar”. Liderul majorităţii din Senat era senatorul Mitch McConnell, care îl catalogase pe Trump drept „prost”, „irascibil” şi o „fiinţă umană josnică”.

Ryan nu a candidat pentru realegere în 2018. McConnell s-a retras din funcţia de lider al republicanului, dar rămâne în Senat. Critici vocali precum senatorul de Utah Mitt Romney şi reprezentanta de Wyoming Liz Cheney au plecat.

Jocurile agresive ale lui Trump în alegerile primare republicane au creat o nouă generaţie de membri care îl ascultă. Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, republican, şi noul lider al majorităţii din Senat, John Thune, republican din Dakota de Sud, ştiu că puterea lor depinde, în mare parte, de sprijinul lui Trump.

„A schimbat de unul singur partidul”, a declarat senatorul republican Jim Banks. El a depus jurământul ca membru al Camerei în momentul în care Trump a ajuns la Washington în 2017, când, potrivit lui Banks, Trump a trebuit să se confrunte adesea cu împotrivirea republicanilor. Acum, „toată lumea ştie că Donald Trump este cel care trage sforile”, a recunoscut Banks. „El este şi noi îi vom urma exemplul, îl vom sprijini şi vom trece agenda pentru care poporul american a votat când l-a ales de data aceasta”, a adăugat senatorul. Banks a menţionat reacţia când Trump s-a adresat republicanilor din Senat, la Capitoliu, în timp ce se afla acolo pentru funeraliile fostului preşedinte Jimmy Carter. Toţi membrii, inclusiv criticii din trecut, a spus el, s-au ridicat în picioare, exprimându-şi sprijinul pentru Trump, pentru agenda sa şi pentru persoanele nominalizate în cabinetul său.

Femeia pe care se bazează Trump în noul mandat

Trump a avut şase directori de campanie în timpul primelor sale două candidaturi la Casa Albă şi patru şefi de personal în timpul primului său mandat. Casa Albă în acea perioadă era cunoscută pentru conflictele şi disputele dintre facţiunile concurente.

Operaţiunea 2024 a lui Trump a fost diferită. Condusă de Susie Wiles, un agent republican veteran din Florida, campania a fost lăudată de ambele partide ca fiind cea mai disciplinată, profesionistă şi competentă de până acum.

Wiles i se alătură acum lui Trump la Washington în calitate de şef de personal. Deşi există încă ciocniri de personalitate, Wiles a spus clar că nu îi va tolera pe cei care încearcă să deturneze agenda. „Nu le urez bun venit oamenilor care vor să lucreze de capul lor sau să fie vedete”, a declarat Wiles într-un interviu recent pentru site-ul de ştiri Axios. „Eu şi echipa mea nu vom tolera reproşuri, interpretări nepotrivite sau drame. Acestea sunt contraproductive pentru 'misiune'”, a punctat ea.

Oponenții de pe scena internațională au dispărut sau și-au "îndulcit" discursul

Cancelarul german Angela Merkel a ieşit de pe scena politică în 2021. Canadianul Justin Trudeau este pe picior de plecare. Şi au avut loc schimbări turbulente de conducere în Marea Britanie, Franţa şi Coreea de Sud.

În întâmpinarea lui Trump se află, în schimb, un grup de lideri populişti care îi împărtăşesc sensibilităţile, inclusiv premierul italian Giorgia Meloni, argentinianul Javier Milei şi premierul ungar Viktor Orbán.

„Sprijinirea familiilor, combaterea migraţiei ilegale şi apărarea suveranităţii naţiunilor noastre. Acesta este terenul comun pentru cooperarea dintre forţele conservatoare din Europa şi SUA”, a declarat Orbán după întâlnirea cu Trump la Mar-a-Lago anul trecut.

Pe de altă parte, Trump va avea din nou de-a face cu liderii autoritari pentru care şi-a exprimat cândva admiraţia: Vladimir Putin, Xi Jinping din China şi Kim Jong Un din Coreea de Nord.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
florin negrutiu 7701
Florin Negruțiu, analiza alegerilor la Digi FM: Cum a ajuns România...
Bucharest, Romania. 10th Apr, 2025: Dominic Fritz, vice president of the Save Romania Union (USR), holds a press conference after USR voted, in an informal Political Committee meeting, to support Nicusor Dan in the 2025 Romanian presidential race against
Dominic Fritz preia interimar funcţia de preşedinte al USR, anunță...
paleologu 45464WhatsApp Image 2025-02-03 at 08.59.13 2 yt
Theodor Paleologu i-a oferit lui Nicușor Dan o carte despre arta...
Pe aceeași temă
President Trump returns to the White House
Trump anunţă taxe vamale de 100% asupra filmelor produse în străinătate: Industria...
Donald Trump
Donald Trump nu exclude posibilitatea folosirii forţei militare pentru a controla Groenlanda...
Donald Trump
Donald Trump a stârnit revoltă cu o imagine falsă generată de inteligența artificială, în care...
zelenski (13)
Zelenski crede că Trump vede lucrurile „puţin diferit” de la întâlnirea lor de la Vatican
Te-ar putea interesa și
50th Chaplin Award Celebrating Pedro Almodovar
Pedro Almodóvar îl atacă pe Trump, în timpul unui discurs în Manhattan: „Vei rămâne în istorie...
Donald Trump
Papa Donald? Trump glumește spunând că el ar trebui să fie noul suveran pontif 
Donald Trump
Trump spune că crede că Zelenski este pregătit să renunţe la Crimeea, la începutul unei...
Washington,–,January,30,2025:,President,Donald,Trump,Speaks,At
Mesajul lui Trump către Putin cu privire la Ucraina: „Încetează focul, stai la masa...
Partenerii noștri
Digi24 VIDEO Nicușor Dan și George Simion, față în față. Ce spun candidații despre devalorizarea leului și cheltuielile pentru armată
VIDEO Nicușor Dan și George Simion, față în față. Ce spun candidații...
DigiSport Suma încasată de Gabriela Ruse, după ce s-a calificat în turul 2 la WTA Roma
Suma încasată de Gabriela Ruse, după ce s-a calificat în turul 2 la WTA...
PeRoz Fiul lui Meghan Markle și al prințului Harry a împlinit 6 ani pe 6 mai: "Soarele nostru". Ce simbolizează numele lui de botez
Fiul lui Meghan Markle și al prințului Harry a împlinit 6 ani pe 6 mai...
Film Now "Cel mai rău lucru pe care l-am trăit în viața mea". Christina Applegate, dată cu totul peste cap de problemele grave de sănătate
"Cel mai rău lucru pe care l-am trăit în viața mea". Christina Applegate...
Digi World Cea mai bătrână persoană din lume e o britanică de 115 ani. Povestea ei de viață și secretele simple ale longevității sale 
Cea mai bătrână persoană din lume e o britanică de 115 ani. Povestea ei de...
ProFM Roxana Nemeș e însărcinată: "Cel mai frumos dar de la Dumnezeu". A înlocuit pozele senzuale în costum de baie cu cele de graviduță
Roxana Nemeș e însărcinată: "Cel mai frumos dar de la Dumnezeu". A...
Digi Life FOMO vs. JOMO. Termenii care explică ce înseamnă frica de a pierde vs. bucuria de a rata ceva
FOMO vs. JOMO. Termenii care explică ce înseamnă frica de a pierde vs...
Jennifer Lopez
Jennifer Lopez a dezvăluit ce promisiune le-a făcut gemenilor ei după...
Ultimele știri din matinal
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
mihai sturzu tabara aviatie
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost fair-play cu mine”
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o piesă, e un semnal de...
Ultimele știri
Friedrich Merz
Statele UE trebuie să crească cheltuielile militare şi să susţină Ucraina, afirmă noul...
CHINA BEIJING XI JINPING ALL CHINA FEDERATION OF TRADE UNIONS FOUNDING ANNIVERSARY MODEL WORKERS EXEMPLARY INDIVIDUALS GATHERING (CN)
Preşedintele Chinei cere ca ţara sa şi Rusia să reziste încercărilor de a li se submina...
Euro,And,Lei,Currency,-,Close,Up
Moneda naţională continuă să se deprecieze. Cursul ajunge la 5,0991 lei/euro
Conclav/ Profimedia
De ce este folosit fumul la alegerea unui nou papă și cum este produs în funcție de decizia...