Acum la Digi FM Oana Zamfir și Vlad Craioveanu FAT JOE FT ASHANTI - What s Luv(censored)

Galerie Foto Secretele „Străbunicului”, copacul de 5.000 de ani, considerat „o capsulă a timpului”. Va fi desemnat oficial cel mai bătrân arbore de pe Terra

copac chile (3)
"Alerce Milenario", Alerce Costero National Park, Valdivia, Chile. Profimedia

Într-o pădure din sudul statului sud-american Chile, un chiparos uriaş de Patagonia, pe cale să fie desemnat în mod oficial cel mai bătrân arbore de pe Terra, ar conţine informaţii preţioase pentru oamenii de ştiinţă despre adaptarea la schimbările climatice, informează AFP.

Acel exemplar din specia Fitzroya cupressoides, înalt de 28 de metri, cu un diametru de patru metri şi botezat "Străbunicul", are o vechime de aproximativ 5.000 de ani. El ar fi mai "vârstnic" decât actualul deţinător al recordului mondial în domeniu, "Mathusalem", un pin Bristlecone vechi de 4.850 de ani, conservat într-un loc din Statele Unite care este ţinut în mare secret de oficialii americani.

"Este un supravieţuitor. Niciun alt copac nu a avut ocazia de a trăi atât de mult", a declarat în faţa arborelui chilian Antonio Lara, cercetător la Universitatea Australă din Chile şi la Centrul chilian pentru ştiinţe ale climei şi rezilienţei, care face parte din echipa însărcinată cu misiunea de a studia vârsta copacului.

La marginea râpei în care se află, în regiunea Los Rios, la 800 de kilometri sud de Santiago de Chile, arborele uriaş a scăpat de incendii şi de exploatarea excesivă a acestei specii endemice din sudul continentului american, al cărei lemn, extrem de rezistent, a fost folosit de secole în construcţia de case şi bărci.

"Alerce Milenario", Alerce Costero National Park, Valdivia, Chile. Profimedia

Chestiune de familie

Înainte de a fi inclus în Cartea Recordurilor Guinness, turiştii merg pe jos timp de o oră într-o pădure de larici mai tineri (300-400 de ani) pentru a face selfie-uri alături de copacul cu trunchi gros şi sinuos, acoperit de muşchi de licheni.

Notorietatea sa în creştere a determinat Oficiul naţional pentru păduri să crească numărul pădurarilor şi să limiteze vizitele, acestea din urmă fiind posibile doar în baza unei programări prealabile.

"Gran Abuelo" a fost descoperit în 1972 de un pădurar, Anibal Henriquez, care "nu voia ca oamenii şi turiştii să cunoască locul (unde se află copacul), pentru că ştia că acesta era foarte preţios", a declarat fiica lui, Nancy Henriquez, care este şi ea tot pădurar.

Nepotul lui Anibal, Jonathan Barichivich, a crescut jucându-se printre acei chiparoşi de Patagonia şi este în prezent unul dintre oamenii de ştiinţă care studiază specia în cadrul Laboratorului pentru ştiinţe ale climei şi mediului înconjurător din Paris.

În 2020, în cadrul cercetărilor sale despre schimbările climatice, el a extras, alături de Antonio Lara, un eşantion din trunchiul arborelui cu ajutorul celui mai lung burghiu manual existent pe piaţă. Însă cei doi nu au putut să ajungă în centrul trunchiului.

Acel eşantion a fost datat oficial ca având o vârstă de 2.400 de ani şi, graţie unui model predictiv, "80% din traiectoriile posibile indică faptul că arborele ar avea 5.000 de ani", a explicat Jonathan Barichivich, care speră să îşi publice studiul în curând.

Cercetarea lui a stârnit entuziasm în universul ştiinţific, întrucât dendrocronologia - disciplina care studiază vârsta copacilor pe baza inelelor de creştere a trunchiului - îşi are limitele sale atunci când vine vorba despre măsurarea unor specimene mai vechi, deoarece multe dintre ele prezintă nuclee putrezite.

"Simboluri ale rezilienţei"

"Nu este vorba doar despre vârsta lui, căci există multe alte motive care îi conferă acestui copac o valoare şi un sens ce justifică necesitatea de a îl proteja", a explicat Antonio Lara.

Martor al ultimilor 5.000 de ani de pe Terra, arborele chilian este considerat o formidabilă "capsulă a timpului" ce stochează informaţii despre trecut şi despre felul în care aceşti copaci au reuşit să se adapteze la schimbările climatice şi la mediul în care trăiesc.

Copacii atât de vechi sunt extrem de rari. Cei mai mulţi dintre arborii "bătrâni" de pe Terra au mai puţin de 1.000 de ani şi foarte puţini dintre ei au trăit mai mult de 2.000 sau 3.000 de ani.

"Ei sunt ca o carte deschisă", a declarat Carmen Gloria Rodriguez, cercetător-asistent la Laboratorul de dendrocronologie şi schimbări globale din cadrul Universităţii Australe din Chile.

Copacii străvechi sunt martori, mai ales, ai anilor secetoşi (cu inele de creştere mai strânse) şi ai anilor ploioşi (inele mai largi) şi pot să ofere indicii despre incendii şi cutremure de pământ.

"Sunt simboluri ale rezilienţei şi ale adaptării. Dacă aceşti arbori dispar, un secret important despre modul în care organismele vii se adaptează la schimbările planetei va dispărea odată cu ei", a adăugat Jonathan Barichivich.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
cristina cioran (2)
Cristina Cioran a povestit printre lacrimi calvarul pe care l-a trăit...
florin citu functionare coalitie digi24
Florin Cîţu spune că alegerea lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
O tânără și-a pregătit singură tortul de nuntă
Val de reacții pe TikTok, după ce o tânără a dezvăluit că și-a...
Pe aceeași temă
incendii chile
"În decurs de un minut am pierdut totul". Cel puțin 64 de persoane au murit în Chile, în urma...
iohannis (2)
Iohannis: Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina
Medic doctor cu seringă și doză de vaccin pentru imunizare anticoronavirus, COVID-19, SARS-CoV-2
Pacienții cu boli cronice solicită ca tot personalul medical să fie vaccinat anti-COVID-19...
dan petrescu
Dan Petrescu, despre Lacina Traore: „Traore a venit din copac la CFR Cluj. În copac stătea”
Te-ar putea interesa și
Proteste cu foc în Chile
Violențe inimaginabile în Chile. Oamenii au dat foc capitalei, nemulțumiți de o scumpire...
caine-copac
Pompierii au salvat un câine dintr-un copac. Stăpânul l-ar fi aruncat de la geam
Telefon mobil, întuneric, urgențe, aplicație pentru dezastru,calamități
Comunicarea în caz de dezastre naturale, posibilă fără semnal sau internet
Partenerii noștri
Digi24 Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată călugări și de-acum vor trăi doar din mila altora
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată...
DigiSport Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!”...
PeRoz Olivia Munn, dezvăluiri despre lupta cu cancerul în stadiul patru: „Această boală nu ține cont de cine ești, dacă ai copil sau nu!”
Olivia Munn, dezvăluiri despre lupta cu cancerul în stadiul patru...
Film Now Ryan Reynolds, cuvinte emoționante pentru Michael J. Fox, care suferă de Parkinson: „El cade mult pentru că nu îi este frică să zboare”
Ryan Reynolds, cuvinte emoționante pentru Michael J. Fox, care suferă de...
Digi World Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu mâncare" și l-a stropit cu apă rece până a făcut pneumonie
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a...
ProFM Anda Adam a filmat de la etajul 28 furtuna din Dubai și străzile inundate pe care oamenii și-au abandonat mașinile de lux
Anda Adam a filmat de la etajul 28 furtuna din Dubai și străzile inundate...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
David Popovici
David Popovici, încă o medalie de aur la Naţionalele în bazin de 50 m. El...
Ultimele știri din matinal
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Doctorul Adrian Marinescu
Cum să te aperi de ploșnițe (păduchii de pat): Sfaturi de la doctorul Adrian Marinescu
Ultimele știri
Jontay Porter/ Profimedia
Jontay Porter a fost exclus pe viaţă din NBA. Ce reguli a încălcat jucătorul de top
Berlinale Martin Scorsese Red Carpet
Martin Scorsese are în plan un film biografic despre Frank Sinatra. Cine este actorul pe...
Vlad Pascu
O fată rănită în accidentul produs de Vlad Pascu, declarații la opt luni de la tragedie: „Nu...
Preotul Nicolae Tănase/ foto: ASCOR Constanța
Declarații controversate făcute de un preot celebru: „Fetele frumoase abuzate nu sunt chiar...