Rusia are suficiente forţe pentru a încheia războiul din Ucraina şi a obţine rezultatul dorit, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin într-un interviu publicat duminică de presa de stat, la o zi după ce Kremlinul a anunţat că va prezenta Ucrainei condiţiile sale pentru o încetare a focului, transmite EFE.
"Avem forţe şi resurse suficiente pentru a încheia ceea ce am început în 2022 cu un rezultat necesar pentru Rusia, şi anume eliminarea cauzelor care au dus la această criză, crearea condiţiilor pentru o pace durabilă pe termen lung şi garantarea securităţii statului rus", a declarat şeful statului rus, potrivit unui fragment din interviul pentru un film documentar al televiziunii de stat ruse, intitulat "Rusia, Kremlin, Putin, 25 de ani" şi dedicat împlinirii, la 7 mai, a 25 de ani de la prima sa învestitură ca lider suprem al Rusiei, transmite Agerpres.
Preşedintele rus a adăugat că intenţionează să protejeze şi interesele celor care se consideră ruşi şi trăiesc în Ucraina.
"Să garantăm interesele oamenilor noştri în aceste teritorii pe care le menţionăm mereu, unde locuiesc cei care consideră limba rusă ca limbă maternă şi Rusia drept patria lor", a răspuns Putin în interviul acordat lui Pavel Zarubin de la postul de televiziune Rossiia 1.
Interviul a fost înregistrat în martie, iar documentarul propriu-zis a fost difuzat pe 4 mai.
Publicarea acestui fragment de interviu intervine la doar două zile după contactele directe dintre Rusia şi Ucraina la Istanbul, în Turcia.
După finalizarea negocierilor, reprezentantul delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, a ameninţat că Moscova ar putea cuceri şi regiunile din nordul Ucrainei, Sumî şi Harkov, unde ruşii au lansat o ofensivă.
Sâmbătă, Kremlinul a anunţat că va pregăti o listă de cereri pentru o încetare a focului în Ucraina.
Una dintre principalele cereri ale Kremlinului - exprimată vineri de Medinski - este ca trupele ucrainene să părăsească teritoriul celor patru regiuni ucrainene anexate - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - chiar dacă ruşii nu le controlează în totalitate.
La începutul războiului, în februarie 2022, Putin a susţinut că principalul obiectiv al Rusiei este denazificarea şi demilitarizarea Ucrainei.
În cei trei ani de război, partea rusă a adoptat o abordare maximalistă în revendicările sale şi a cerut în repetate rânduri ca Kievul să refuze aderarea la NATO, garanţii privind drepturile vorbitorilor de limbă rusă, şi schimbarea conducerii de la Kiev, considerându-l ilegitim pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care este rusofon.
Moscova mai cere şi recunoaşterea anexării ilegale din 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea şi ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei în urma războiului din Ucraina.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!