Acum la Digi FM Gabriel Cindea Lady Gaga & Bruno Mars - Die With A Smile (Beatmix)

POLITICO: Atacul de la Sumî nu e o greșeală, e o strategie militară rusă pentru a teroriza populația civilă

sumî, ucraina
O rachetă rusească a fost lansată asupra orașului ucrainean Sumî. / Foto: Profimedia

Preşedintele american Donald Trump a descris dublul atac cu rachete balistice al Rusiei din Duminica Floriilor asupra oraşului ucrainean Sumî, care a ucis 35 de persoane şi a rănit 117, drept o „greşeală” a ruşilor. Dar nu este vorba de aşa ceva. Atacul de duminică asupra oraşului Sumî, ca şi atacul din 4 aprilie asupra oraşului Krivoi Rog, unde o rachetă balistică rusească încărcată cu muniţie cu dispersie a ucis 20 de persoane şi a rănit 80, face de fapt parte dintr-o strategie militară rusă. Scopul este de a teroriza populaţia civilă şi de a o întoarce împotriva armatei şi guvernului ucrainean, forţându-i să ceară pacea cu Moscova, scrie POLITICO.

„Rusia poartă un război total împotriva Ucrainei”, a declarat Mîkola Bielieskov, analist militar şi cercetător la Institutul Naţional Ucrainean pentru Studii Strategice. „Scopul acestui război total este de a forţa civilii să creeze presiune asupra autorităţilor ucrainene pentru a negocia o înţelegere în termenii Rusiei. Până acum, ruşii au eşuat, dar ei cred că există un punct de cotitură dincolo de care civilii vor începe să îşi îndrepte ura nu către Federaţia Rusă, ci către guvernul nostru”, a adăugat el.

Este o tactică pe care ţările au folosit-o una împotriva celeilalte încă de la apariţia războiului aerian în secolul al XX-lea, dar există puţine sau chiar niciun exemplu de bombardamente teroriste care să fi fost eficiente în a determina civilii să se revolte împotriva guvernului lor. De obicei, răspunsul la astfel de atacuri este opus, notează POLITICO, publicație citată de News.ro.

Cu toate acestea, atacurile ruseşti evidenţiază tensiunile din societatea ucraineană, pe măsură ce războiul intră în al patrulea an.

După atacul de la Sumî, Mariana Bezuhla, deputat din opoziţie, a acuzat armata ucraineană că a pus în pericol civilii prin organizarea unei ceremonii de premiere a soldaţilor la Sumî, deşi ştia despre viitorul atac rusesc. Contrar a ceea ce susţine Rusia, soldaţii ucraineni nu au fost răniţi, deoarece aceştia se aflau într-un adăpost.

Artem Semenihin, primarul din Konotop, un oraş din regiunea Sumî, l-a acuzat la rândul său pe guvernatorul local de organizarea ceremoniei pentru o brigadă militară locală. El a adăugat că, prin aceasta, guvernatorul a ajutat Rusia să justifice „un atac genocidar” asupra ucrainenilor. Guvernatorul a negat şi spune că el doar a fost invitat, potrivit Ukrainskaia Pravda.

Rusia se foloseşte de prezenţa trupelor în oraş pentru a legitima un atac care a atras condamnarea internaţională. Ministerul rus al Apărării a confirmat că a folosit două rachete balistice împotriva oraşului Sumî, afirmând că acestea au vizat o „adunare a comandamentului militar ucrainean” şi că a ucis 60 de militari inamici. În plus, Moscova a acuzat Kievul că „foloseşte din nou civilii drept scuturi umane”.

Statul Major al Ucrainei nu a emis nicio declaraţie cu privire la prezenţa sau nu a unor soldaţi în Sumî, dar a acuzat, la rândul său, Moscova că vizează civili şi a promis represalii împotriva armatei ruse.

Indiferent dacă trupele au fost sau nu prezente în Sumî, Rusia a folosit un limbaj similar pentru a-şi justifica şi celelalte atacuri asupra oraşelor ucrainene care au făcut victime printre civili, atrage atenţia Bilieskov. 

A da vina pe armată înseamnă a cădea în capcana Rusiei de a încerca să separe armata de civili, a declarat Tetiana Troşcinska, o celebră jurnalistă ucraineană. Ea spune că masacrul a fost menit să demonstreze populaţiei că dacă nu era armata, nu ar fi avut loc atacul. „Este vina voastră, ne spun duşmanii. Şi dacă, în schimb, începem să dăm vina şi pe armata noastră, asta va însemna că am pierdut”, a adăugat Troşcinska.

O rachetă rusească a fost lansată asupra orașului ucrainean Sumî. / Foto: Profimedia

Militarii ucraineni nu mai stau în cazărmi de teama atacurilor

Este de înţeles că Ucraina tratează cu precauţie comentariile Moscovei, amintind că în multe cazuri oraşele sunt atacate fără niciun motiv militar. În Krivoi Rog, de exemplu, afirmaţia Rusiei că ar fi lovit o adunare a ofiţerilor NATO într-un restaurant a fost dovedită a fi fost o minciună de France24, care a arătat imagini din care reieşea că doar personalul din clădire se afla acolo în momentul atacului.

Până în prezent, astfel de tactici de război total nu au avut efectul sperat de Kremlin, a declarat Bielieskov. Dar există un sentiment tot mai răspândit în rândul civililor ucraineni că apropierea de soldaţi poate fi periculoasă.

Din cauza atacurilor frecvente ale Rusiei, armata ucraineană nu îşi mai adăposteşte trupele în cazărmi. În schimb, soldaţii locuiesc în apartamente obişnuite, dar este dificil să închirieze astfel de camere, deoarece mulţi localnici se tem să nu fie loviţi de o rachetă sau o dronă rusească dacă îşi deschid uşile pentru militari.

„Pe linia frontului este aproape imposibil să găseşti o casă. La sosirea la punctul de concentrare, de multe ori trebuia să te înghesui fie în case distruse, fie în maşini”, a declarat pentru POLITICO un soldat ucrainean care s-a identificat doar cu prenumele său, Andrii. „Principalul motiv pe care l-am auzit de la cei care nu ne lăsau să închiriem o casă era: O rachetă va zbura aici din cauza voastră! Nu avem nevoie de asta”, a adăugat Andrii.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Spring 2025
Luca Protopopescu
Noua senzație a șahului mondial vine din Franța și are origini...
Gold,Ring,In,The,Air,On,The,Hand,Of,The
Un fermier german și-a pierdut verigheta, iar patru luni mai târziu a...
Happy,Old,Caucasian,Businessman,Smiling,Working,Online,Watching,Webinar,Podcast
Un italian de 89 de ani a obţinut a treia diplomă universitară după...
Pe aceeași temă
Jan Lipavsky
„Armistiţiul lui Putin? E ca şi cum ai intra în greva foamei şi ai mânca în secret bomboane...
Donald Trump
Donald Trump: "Sper ca Rusia și Ucraina să ajungă la un acord săptămâna aceasta". A transmis...
Marco Rubio/ Profimedia
SUA ar putea renunța la negocierile de pace Rusia-Ucraina, spune Marco Rubio. Trump are alte...
Khalil Al-Hayya/ Profimedia
Hamas afirmă că este gata să îi elibereze pe toţi ostaticii rămaşi în schimbul terminării...
Te-ar putea interesa și
Volodimir Zelenski
Zelenski afirmă că 40% din armele din prima linie sunt produse intern
Moldova,National,Flag,Fluttering.,The,Flag,Blowing,In,Beautiful,Soft
Doi cetăţeni ai Republicii Moldova, acuzaţi în Rusia de pregătirea unor atentate la comanda...
U.s.,President,Donald,Trump,Appears,At,A,News,Conference,In
Trump cataloghează atacul de la Sumî drept ”oribil”, fără să acuze Rusia: ”Cred că este...
sumî, ucraina
Peste 30 de oameni au murit astăzi după un atac cu o rachetă rusească lansată asupra orașului...
Partenerii noștri
Digi24 Cum arată actorul din „Iisus din Nazareth”, la aproape 50 de ani de la premieră. Cum i-a schimbat viața interpretarea lui Hristos
Cum arată actorul din „Iisus din Nazareth”, la aproape 50 de ani de la...
DigiSport Ultimul român din fotbal care l-a vizitat pe Papa Francisc. ”Și-a dat seama că e mult mai grav”
Ultimul român din fotbal care l-a vizitat pe Papa Francisc. ”Și-a dat...
PeRoz Fran Drescher, sinceritate și declarații fără perdea. Recunoaște că are "prieteni cu beneficii": "Sunt Fran Drescher! Ce credeți?!"
Fran Drescher, sinceritate și declarații fără perdea. Recunoaște că are...
Film Now Kristen Stewart s-a căsătorit cu iubita ei, Dylan Meyer, într-o ceremonie discretă în casa lor. Cine e soția actriței din Twilight
Kristen Stewart s-a căsătorit cu iubita ei, Dylan Meyer, într-o ceremonie...
Digi World Gemeni identici, experiment inedit. Ce s-a întâmplat când unul a ales suplimente alimentare vegane, iar celălalt unele pe bază de ingrediente animale
Gemeni identici, experiment inedit. Ce s-a întâmplat când unul a ales...
Stirile Kanal D Se spală rufe azi, 18 aprilie 2025, în Vinerea Mare? Tradiții și obiceiuri
Se spală rufe azi, 18 aprilie 2025, în Vinerea Mare? Tradiții și obiceiuri
ProFM Fiul lui Yoko Ono și al lui John Lennon, despre iubirea părinților lui: "Când tata a murit, mama și-a tăiat părul. Nu a trecut peste"
Fiul lui Yoko Ono și al lui John Lennon, despre iubirea părinților lui...
Digi Life Japonia a realizat prima gară la o imprimantă 3D. Într-o săptămână a fost construită și în câteva ore a fost asamblată
Japonia a realizat prima gară la o imprimantă 3D. Într-o săptămână a fost...
Ultimele știri din matinal
feli si grasu xxl
Feli & Grasu XXL la Digi FM: „Fostu” și poveștile din spatele hitului care a cucerit publicul
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
ana dumbrava
Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike pentru al 3-lea an consecutiv. Povestea...
Mihail WhatsApp Image 2025-01-22 at 14.13.28
Mihail despre izolarea în pădure și experiența uluitoare a colegului care a „murit” și s-a...
Ultimele știri
JD Vance și papa Francisc
JD Vance, ultimul înalt oficial internaţional care l-a întâlnit pe Papa Francisc, cu doar o zi...
Papa Francisc
Înmormântarea Papei Francisc va avea loc peste nouă zile, în afara Vaticanului. El însuși a...
papa francisc in romania (4)
Când se alege noul Papă. Cine sunt cei șase cardinali care se află în topul favoriților
Papa Francisc în România, în 2019
Papa Francisc, în momentele-cheie din cei 12 ani ai pontificatului său: vizite istorice...