Acum la Digi FM 99 SOULS FT DESTINY S CHILD AND BRANDY - The Girl Is Mine

Ploşniţele de pat, subiect de dezbatere în parlamentul francez, după o adevărată psihoză în rândul populaţiei

Woman,With,Magnifying,Glass,Detecting,Bed,Bugs,In,Bedroom
Ploșnițe, pat, așternuturi. Shutterstock

Cu mai puţin de un an înainte de a fi gazda Jocurilor Olimpice, Franţa este cuprinsă de o adevărată psihoză legată de ploşniţele de pat. 11% din gospodăriile franceze au fost invadate oficial de aceste insecte. În plus, utilizatorii reţelelor sociale au publicat imagini cu insectele care se târăsc în trenurile de mare viteză şi în metroul din Paris. Ar fi fost văzute şi în cinematografe şi chiar pe aeroportul Charles de Gaulle. Rapoartele au ajuns la cele mai înalte niveluri ale guvernului, iar marţi ploşniţele de pat au fost subiectul unei dezbateri în parlament.

Într-un raport publicat în iulie, agenţia de sănătate Anses a declarat că, între 2017 şi 2022, ploşniţele de pat au infestat mai mult de una din zece gospodării franceze. "Toată lumea intră în panică", a declarat Sacha Krief, managerul unui magazin de dezinsecţie. "Oamenii pot deveni cu adevărat deprimaţi, chiar paranoici din cauza asta", a spus el.

Autorităţile franceze vor să se asigure acum că ploşniţele de pat nu vor face probleme sportivilor şi au demarat o campanie de exterminare a acestor dăunători.

"Statul trebuie să pună urgent în aplicare un plan de acţiune împotriva acestui flagel, în condiţiile în care Franţa se pregăteşte să găzduiască Jocurile Olimpice şi Paralimpice în 2024", a declarat viceprimarul capitalei, Emmanuel Gregoire, într-o scrisoare adresată săptămâna aceasta premierului Elisabeth Borne. De asemenea, el a cerut asigurătorilor să includă acoperirea împotriva ploşniţelor de pat în poliţele de asigurare a locuinţelor, deoarece persoanele cu venituri mici au rareori mijloacele necesare pentru a apela la firme de dezinsecţie.

După ce au apărut imagini cu astfel de insecte prezente pe scaunele din trenuri, ministrul transporturilor, Clement Beaune, a declarat vineri că va discuta această problemă cu operatorii de transport.

În Gare de Lyon din Paris, călătorii spun însă că se îndoiesc că autorităţile vor reuşi să rezolve problema.

"Sunt îngrijorată de acest lucru. Îmi voi ţine bagajele închise pentru a împiedica (insectele) să intre în casa mea. Odată ajunsă acasă, va trebui să-mi spăl toate hainele", a declarat, pentru Reuters, Laura Mmadi, o vânzătoare care se îndrepta spre sudul Franţei, transmite News.ro.

Venind la Paris de la Nisa, Sophie Ruscica spune că şi-a inspectat cu atenţie scaunul pentru a vedea dacă există vreo urmă a acestor insecte care se hrănesc cu sânge uman şi care pot trăi într-o gamă largă de habitate, inclusiv în paturi.

"M-a stresat foarte tare. Trebuia să iau trenul şi mă întrebam dacă voi găsi ploşniţe de pat. Dar, mai nou, se pot găsi în cinematografe şi cam peste tot", spune ea.

Bed,Bug,Crawling,On,Bed,Extreme,Up,Close

Dezbatere în Adunarea Naţională

În aceste condiţii, grupurile politice din Adunarea Naţională s-au întrecut marţi în faţa presei pentru a încuraja autorităţile publice să ia măsuri în faţa anxietăţii crescânde provocate de aceste insecte, relatează AFP.

Referindu-se la un adevărat "flagel", liderul deputaţilor din Renaşterea a deschis lucrările de dimineaţă: "Am decis să facem din acest subiect o prioritate", împreună cu Modem şi Horizons, aliaţi ai taberei prezidenţiale, a anunţat Sylvain Maillard. Liderul macroniştilor de la Palatul Bourbon a anunţat pregătirea unui proiect de lege, care să fie examinat la începutul lunii decembrie.

Colegul său Robin Reda, autor şi el al unui text pe această temă în 2021, a adăugat că textul în curs de pregătire ar putea permite ca problema să fie recunoscută ca "o problemă de sănătate publică".

"Am pierdut şase ani", a replicat rapid în faţa presei Mathilde Panot, preşedinta deputaţilor Insoumis, susţinând că a "tras un semnal de alarmă" încă din 2017 şi amintind că a depus o "propunere de rezoluţie în 2019". Apoi, în timpul sesiunii de întrebări guvernamentale, deputata a fluturat o mică fiolă care conţinea ploşniţe. "Mi-aţi râs în faţă, nu aţi făcut nimic", i-a spus ea şefei guvernului, Elisabeth Borne, cerând din nou un plan naţional de prevenire şi crearea unui "serviciu public de dezinsecţie". Grupul ei a depus, de asemenea, o nouă propunere de rezoluţie în acest sens.

"Nu ar trebui să existe diviziuni pe această temă", a replicat premierul, care a anunţat "o întâlnire în zilele următoare cu toate ministerele implicate", în special cu cele ale Tranziţiei ecologice, Locuinţelor şi Sănătăţii. "Să lucrăm împreună şi să găsim soluţii împreună", a îndemnat Borne.

Şi alte grupuri politice au iniţiat măsuri. Grupul socialist urma să depună un proiect de lege chiar în cursul zilei de marţi, după cum a anunţat purtătorul său de cuvânt Arthur Delaporte. Proiectul de lege propune includerea "în toate poliţele de asigurare obligatorie a locuinţei a unei garanţii împotriva riscurilor rezultate în urma unei infestări cu ploşniţe de pat", a spus el, deoarece "mulţi oameni renunţă" să acţioneze "din cauza costului exorbitant" al dezinsecţiei. Socialiştii propun, de asemenea, să se introducă "o obligaţie de monitorizare şi control a tuturor unităţilor deschise publicului".

În faţa acestei proliferări de iniţiative, "există o modalitate de a ajunge la un acord", a declarat deputatul socialist, propunând "un grup de lucru care să reunească aceste propuneri diverse".

Un deputat al majorităţii, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului, a ironizat faptul că ai săi colegi "se lasă purtaţi de val". "Legislaţia nu serveşte la mare lucru, în afară de a spune că parlamentul naţional se ocupă de o problemă care îi preocupă pe francezi", a spus el.

Bed,Bug,Infestation,And,Treatment,Service.,Bugs,Extermination

Adevărul despre invazia ploșnițelor de pat

După ce au dispărut din viaţa de zi cu zi în anii '50, ploşniţele de pat au revenit în multe ţări dezvoltate în ultimii treizeci de ani, în urma stilului de viaţă din ce în ce mai nomad, tendinţelor de consum care favorizează bunurile second-hand şi rezistenţei tot mai mari la insecticide.

Acest lucru nu este "un motiv de panică generalizată", a declarat marţi ministrul francez al sănătăţii, Aurélien Rousseau, deşi a recunoscut că "atunci când ai ploşniţe de pat, se dezlănţuie iadul".

Ceea ce este adevărat este că numărul de apariţii de ploşniţe de pat a crescut în ultimele săptămâni în Paris şi alte oraşe franceze, iar această tendinţă ascendentă datează de mai mulţi ani, scrie BBC.

"La fiecare sfârşit de vară observăm o creştere a numărului de ploşniţe de pat", spune Jean-Michel Berenger, entomolog la spitalul principal din Marsilia şi cel mai mare expert francez în materie de ploşniţe. "Acest lucru se datorează faptului că oamenii s-au deplasat în lunile iulie şi august şi le aduc înapoi în bagaje. Şi, în fiecare an, creşterea sezonieră este mai mare decât cea de anul trecut", spune expertul.

În Paris, la teama de lungă durată de infestare resimţită de cei care locuiesc în apartamente s-au adăugat noi surse de anxietate. Relatările conform cărora ploşniţele au fost văzute recent în cinematografe nu au fost dovedite, dar sunt luate în serios. La fel şi afirmaţiile potrivit cărora oamenii au fost înţepaţi de aceste insecte în trenuri.

Pericolul psihozei

Poveştile care seamănă spaimă străbat internetul atât de repede, încât transformă într-o urgenţă naţională ceea ce era cândva pentru ziare un subiect bun pentru zilele lipsite de evenimente.

Proprietarii de cinematografe - deja îngrijoraţi de scăderea numărului de spectatori - sunt serios speriaţi atunci când circulă videoclipuri care arată acarieni neidentificaţi pe un scaun. Oamenii care circulă cu metroul au început să verifice tapiţeria. Unii preferă să stea în picioare.

"Există un element nou în acest an - şi acesta este psihoza generală care s-a instalat", spune Jean-Michel Berenger. "Este un lucru bun, într-un fel, pentru că serveşte la conştientizarea problemei, iar cu cât se acţionează mai repede împotriva ploşniţelor, cu atât mai bine. Dar o mare parte din problemă este exagerată", afirmă expertul.

Ploşniţele de pat revin în forţă. Dar acest lucru nu se întâmplă doar în Franţa, ci peste tot

Adevărul este că ploşniţele de pat revin în forţă şi asta poate de 20 sau 30 de ani. Dar acest lucru nu se întâmplă doar în Franţa, ci peste tot. Există mai mulţi factori, dintre care globalizarea - incluzând comerţul cu containere, turismul şi imigraţia - este cel mai important. Schimbările climatice pot fi excluse. Ploşniţa de pat - cimex lectularius, pe numele său latin - este o creatură domesticită. Merge acolo unde merg oamenii. Vremea nu intervine.

După cel de-al Doilea Război Mondial, ploşniţele de pat - ca şi mulţi alţi dăunători - au fost reduse masiv prin utilizarea pe scară largă a DDT-ului. Dar, de-a lungul anilor, acesta şi multe alte substanţe chimice au fost interzise din cauza efectului lor asupra oamenilor.

Paraziţii care au supravieţuit DDT-ului sunt strămoşii rasei de astăzi, prin urmare, mult mai rezistenţi.

Pe de altă parte, potrivit lui Berenger, în lumea dezvoltată oamenii sunt predispuşi să intre în panică mai repede în legătură cu ploşniţele de pat, deoarece au pierdut memoria colectivă a acestora. În alte părţi ale lumii, aceste insecte sunt încă ceva obişnuit şi oamenii păstrează proporţiile ameninţării.

Pericolul este mai mult psihologic decât fizic

Adevărul este că ploşniţele de pat sunt într-adevăr o ameninţare - dar pericolul este mai mult psihologic decât fizic. Cimex lectularis poate fi o prezenţă revoltătoare, dar, din câte se ştie, nu poate transmite boli. Muşcăturile sale sunt supărătoare, dar nu durează foarte mult.

Îşi pierde exoscheletul la intervale regulate; lasă fecale sub formă de puncte negre (sânge digerat); se zvârcoleşte încântată la mirosul unui om; şi poate rezista un an fără hrană. Toate acestea sunt orori de contemplat. Dar adevăratul prejudiciu este pentru sănătatea mintală a unei persoane infestate.

"În urmă cu un an, fiul meu în vârstă de 29 de ani a găsit ploşniţe de pat în apartamentul său din arondismentul 20. Şi-a aruncat patul; şi-a spălat toate hainele; a frecat locul de sus până jos. Dar tot nu a putut să doarmă. A început să-şi imagineze lucruri care se târau pe pielea lui. A devenit o obsesie. Abia după un tratament costisitor cu aburi al apartamentului său, efectuat de o companie respectată de combatere a dăunătorilor, a reuşit să respire din nou. Unii agenţi de combatere a dăunătorilor folosesc câini de detecţie pentru a le depista", scrie corespondentul BBC de la Paris.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Muzeul Luvru se transformă în sală de sport/ Profimedia
Muzeul Luvru se transformă în sală de sport înainte de Jocurile Olimpice de la Paris
Emmanuel Macron/ Profimedia
Momentul când președintele Emmanuel Macron a înscris din penalty într-un meci caritabil...
Close-up,'police',Marking,Written,On,The,Back,Of,A,Bulletproof
Un adolescent francez, arestat după ce a postat pe reţelele sociale că vrea să devină un...
Kendji Girac/ Profimedia
Kendji Girac, celebrul cântăreț din Franța, a ajuns la spital cu răni grave cauzate de o...
Te-ar putea interesa și
ion tiriac si simona halep
Ion Țiriac: "Ar fi frumos ca Simona Halep să primească un wild card la JO drept compensaţie...
Jocurile Olimpice
Sportivii germani vor primi 20.000 de euro pentru o medalie de aur la Jocurile Olimpice şi...
Mary Mina este „Marea Preoteasă” care a aprins flacăra olimpică/ Profimedia
Cine e „Marea Preoteasă”, actrița care a aprins flacăra olimpică. Ceremonia a avut loc...
The,Eiffel,Tower,In,Paris,City
JO 2024. Apele Senei, într-o stare „alarmantă”, avertizează un ONG. Ce s-a descoperit după ce...
Partenerii noștri
Digi24 O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut că îi livrează mâncare și a împușcat-o
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale...
DigiSport Semnează cu FCSB! Gigi Becali a dat ordinul la pauza meciului cu Farul: ”I-am dat telefon lui Meme. E cel mai bun”
Semnează cu FCSB! Gigi Becali a dat ordinul la pauza meciului cu Farul...
PeRoz O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat brusc și a dispărut fără urmă. Ce a urmat a uimit-o și pe ea
O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat...
Film Now Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe tocuri în Malibu, alături de o prietenă. Actrița pare într-o formă de invidiat
Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM Jon Bon Jovi, adevărul despre provocările din căsnicia lui de 35 de ani: „Nu am fost vreun sfânt”
Jon Bon Jovi, adevărul despre provocările din căsnicia lui de 35 de ani...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
salcie
De ce se duce salcie la biserică în Duminca Floriilor
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
donald trump si Kristi Noem
Kristi Noem, posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump, povestește în cartea de memorii cum...
canotaj romania
Bronz la Campionatele Europene de Canotaj 2024 pentru echipajul de 8+1 masculin. Trei medalii...
David Popovici
David Popovici și-a luat pauză de la facultate pentru a se dedica 100% pregătirii pentru JO de...
Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc
O medalie de aur și una de argint pentru România la Campionatul European de Canotaj