Acum la Digi FM Lucian Mindruta LIVE - ON AIR

Papa Leon al XIV-lea. Ce semnifică numele ales de noul suveran pontif și ce dezvăluie despre planurile lui de viitor

Americanul Robert Francis Prevost a fost ales succesor al Papei Francisc Profimedia Images (6)
Americanul Robert Francis Prevost a fost ales succesor al Papei Francisc / Profimedia Images

Primul indiciu despre planurile de viitor ale noului papă a fost dezvăluit odată cu numele pe care acesta l-a ales joi la Vatican, informează site-ul cotidianului The Independent.

Cardinalul american Robert Prevost, în vârstă de 69 de ani, a fost ales joi noul papă şi lider al Bisericii Romano-Catolice şi a adoptat numele de Papa Leon al XIV-lea, a anunţat un cardinal de rang înalt în faţa numeroşilor credincioşi şi turişti reuniţi în Piaţa Sfântul Petru.

Cardinalul Robert Prevost, un misionar american care şi-a petrecut mare parte din carieră slujind în Peru şi conducând apoi influentului Dicaster al Episcopilor de la Vatican, a fost ales primul papă american din istoria de 2.000 de ani a Bisericii Catolice.

După tradiţionalul anunţ "Habemus Papam" ("Avem un papă"), rostit în limba latină din balconul Bazilicii Sfântul Petru, a fost dezvăluit numele de botez al noului suveran pontif, urmat de importantul său nume papal, încărcat de semnificaţii simbolice.

"Pacea să fie cu voi toţi", a spus Papa Leon al XIV-lea din balconul Bazilicii Sfântul Petru, joi seară, în primul său discurs public.

Numele lui papal semnifică din punct de vedere istoric "tăria în timpul unei perioade de criză", a dezvăluit un comentator catolic.

Alegerea cardinalului de origine americană Robert Francis Prevost a venit ca o surpriză, a declarat preotul catolic şi bloggerul Ed Tomlinson.

"Pare a fi, probabil, o continuare a liberalizării lui Francisc", a declarat el pentru The Independent.

Fratele Papei Leon al XIV-lea rupe tăcerea. Ce spune despre alegerea Suveranului Pontif: „Acea profeție s-a împlinit”

Americanul Robert Francis Prevost a fost ales succesor al Papei Francisc / Profimedia Images

Numele papal Leon are o istorie lungă

În ceea ce priveşte alegerea numelui său papal, Ed Tomlinson a spus că acest nume are o istorie lungă.

"Numele papal Leon arată, fără surpriză, un Papă care va fi puternic într-o perioadă de criză, din punct de vedere istoric", a precizat el.

Ultimul papă care a ales numele Leon a trăit în urmă cu mai bine de 100 de ani. Papa Leon al XIII-lea a condus Biserica Catolică din 1878 până în 1903. Primul papă cu acest nume, papa Leon cel Mare, a condus Biserica Catolică în perioada 440-461.

Papa Leon al XI-lea a avut unul dintre cele mai scurte pontificate din istorie, care a durat mai puţin de o lună - de la 1 aprilie 1605 până la moartea sa, pe 27 aprilie 1605.

Trei indicii importante pe care le-a oferit Papa Leon în prima sa apariţie publică. Ce fel de lider al Bisericii Catolice va fi şi care sunt priorităţile pe care se va concentra

Ce semnificaţii sunt ascunse într-un nume papal?

Dacă noul suveran pontif ar fi ales numele papal Francisc al II-lea, atunci acesta ar fi semnalat o continuare a accentului pus de precedentul papă pe grija pastorală şi pe ajutorarea celor marginalizaţi. Papa Francisc însuşi a sugerat la un moment dat, în glumă, că succesorul său ar putea alege numele Ioan al XXIV-lea, făcând referire la papa progresist Ioan al XXIII-lea din perioada Conciliului Vatican II.

Dimpotrivă, alegerea numelui de Pius, cel mai frecvent folosit nume papal din secolul al XX-lea, ar fi indicat în mod clar un tradiţionalist la conducerea Bisericii Catolice.

După cum a remarcat Natalia Imperatori-Lee, rector al catedrei de studii religioase de la Manhattan College, "în cele mai adânci adâncuri ale minţii lor, atunci când începe conclavul, fiecare dintre cardinali intră acolo având în vedere un anumit nume".

Numele ales de fiecare suveran pontif le oferă oamenilor o primă "radiografie" vitală asupra viziunii pe care noul papă o are asupra Bisericii Catolice.

Istoria numelor papale

În cea mai mare parte a primului mileniu din istoria Bisericii Catolice, papii şi-au folosit prenumele de botez. Prima excepţie a fost romanul Mercurius din secolul al VI-lea, care fusese numit după un zeu păgân şi a ales numele mai potrivit de Ioan al II-lea.

Practica adoptării unui nume nou a devenit înrădăcinată în secolul al XI-lea, o perioadă în care papii germani au ales nume ale primilor episcopi creştini din "dorinţa de a simboliza continuitatea", a declarat reverendul Roberto Regoli, istoric la Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma.

Timp de multe secole, noii papi au avut tendinţa de a alege numele papei care i-a ridicat la rangul de cardinal. Ioan a fost cel mai popular nume, ales de 23 de papi, urmat de Benedict şi Grigore, fiecare cu câte 16 reiterări.

Abia începând cu mijlocul secolului al XX-lea, noii papi au început să aleagă nume care să semnaleze obiectivele papalităţii lor, a declarat Roberto Regoli.

"Chiar şi acum, când îl aşteptăm pe noul papă, numele cu care el se va prezenta ne va ajuta să înţelegem orizontul spre care vrea să meargă", a adăugat profesorul Regoli.

Unele nume au ieşit din uz de secole, precum Urban şi Inocenţiu.

"Nu cred că cineva va alege numele de Inocenţiu", a declarat Natalia Imperatori-Lee, având în vedere abuzurile şi alte scandaluri care au zguduit Biserica Catolică. "Nu cred că ar fi alegerea potrivită", a adăugat ea.

Leon al XIV-lea, unul dintre cele mai adoptate nume pontificale din istoria Bisericii Catolice

Cardinalul american Robert Francis Prevost, ales joi papă pentru a-i urma defunctului suveran pontif Francisc, a ales pentru pontificatul său numele de Leon al XIV-lea, unul dintre cele mai adoptate în istoria Bisericii Catolice.

Numele cele mai folosite de papi de la Sf. Petru încoace au fost, în această ordine, Ioan (23), Grigore (16), Benedict (16), Clement (14), Leon (13), Inocenţiu (13), Pius (12), Ştefan (9), Urban (8), Alexandru (8), Adrian (6), Paul (6), Sixt (5), Martin (5), Nicolae (5), Celestin (4), Anastasie (4) şi Honoriu (4).

De la Sfântul Petru, niciun suveran pontif nu a îndrăznit să aleagă acest nume din respect pentru apostol. Ioan al XIV-lea (983-984) se numea Pietro Canepanova şi Sergiu al IV-lea (1009-1012), Pietro Bucca Porci şi ambii şi-au schimbat numele când au ocupat scaunul papal.

Robert Francis Prevost, odată ales de cardinalii adunaţi în conclav, şi-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, sub care va guverna Biserica.

Numele recente ale papilor

FRANCISC

Papa Francisc, ales în 2013, a preluat numele Sfântului Francisc de Assisi, cunoscut pentru smerenia sa, viaţa trăită în sărăcie şi iubirea faţă de toate fiinţele vii.

Prin acest nume, papa Francisc a semnalat o papalitate axată pe cei care sunt adeseori văzuţi ca "marginalizaţi", inclusiv săracii, prizonierii şi comunitatea LGBTQ+, promovând în acelaşi timp pacea, fraternitatea şi protejarea mediului.

BENEDICT

Acest nume a fost ales cel mai recent de cardinalul german Joseph Ratzinger, devenit papă în 2005. Papa Benedict al XVI-lea a declarat că a dorit să le aducă un omagiu lui Benedict al XV-lea, care a condus Biserica Catolică în timpul Primului Război Mondial şi s-a dedicat vindecării rănilor provocate de război, precum şi Sfântului Benedict din secolul al VI-lea, fondatorul monahismului occidental, care a contribuit la răspândirea creştinismului în Europa.

Una dintre priorităţile lui Benedict al XVI-lea a fost încercarea de a revitaliza credinţa în Europa. "Dacă avem un Benedict, atunci ştim că numeroșii cardinali au ales să îl vadă pe Francisc ca pe o anomalie", a dezvăluit Natalia Imperatori-Lee.

IOAN-PAUL

Primul nume compus din istoria papalităţii a fost ales de cardinalul Albino Luciani în 1978 pentru a-i onora pe Papa Ioan al XXIII-lea, care a deschis procesul Conciliului Vatican II, ce a reformat Biserica Catolică, şi pe Paul al VI-lea, care l-a încheiat.

Numele a semnalat un angajament faţă de reforme, inclusiv renunţarea la Liturghia în latină în favoarea limbilor locale şi deschiderea către alte credinţe, în special către iudaism. Papalitatea lui Ioan Paul I a durat doar 33 de zile. Cardinalul polonez Karol Wojtyla, care i-a succedat, a ales numele Ioan Paul al II-lea.

IOAN

Acest nume a fost ales de 23 de ori de papi, cel mai recent în 1958 de către Papa Ioan al XXIII-lea. Ioan se poate referi la Sfântul Ioan Apostolul, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus şi autorul uneia dintre Evanghelii, sau la Sfântul Ioan Botezătorul, profetul care l-a botezat pe Iisus.

"Ioan al XXIII-lea a fost un papă de la care nimeni nu aştepta prea multe, dar care a avut un impact colosal asupra bisericii", a declarat Natalia Imperatori-Lee. "

PAUL

A fost ales de şase ori, cel mai recent în 1963 de către Paul al VI-lea. Sfântul Apostol Pavel a răspândit învăţăturile lui Isus în secolul I.

PIUS

Acest nume este asociat cu papi cunoscuţi pentru tendinţa lor tradiţionalistă şi antireformistă. Papa Pius al IX-lea a ordonat răpirea băiatului evreu Edgardo Mortara în 1858 şi l-a crescut ca pe un copil catolic la Vatican după ce a aflat că fusese botezat în secret de o menajeră.

Pius al X-lea a fost antimodernistul de la începutul secolului al XX-lea care a inspirat grupul schismatic anti-Vatican al II-lea, Societatea Sfântul Pius al X-lea. Pius al XII-lea a fost papa din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, criticat pentru că nu a vorbit suficient despre Holocaust.

"Pius este acum un nume care a fost luat ostatic de unele grupuri catolice care pot fi considerate tradiţionaliste", a declarat profesorul Regoli.

 

Tradiţional, papii îşi păstrau numele de botez, dar în 996 Bruno din Carinthia (996-999) a renunţat la numele său atunci când a fost ales papă şi a folosit numele de Grigore al V-lea. De atunci, toţi papii şi-au schimbat numele la începutul pontificatului.

În mod excepţional, înainte de secolul al X-lea unii suverani pontifi şi-au schimbat numele de botez din diverse motive. Este cazul lui Mercur (Mercurius), care a ocupat Scaunul Apostolic sub numele de Ioan al II-lea (533-535), întrucât nu a dorit să poarte numele unui zeu păgân.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
florin negrutiu 7701
Florin Negruțiu, analiza alegerilor la Digi FM: Cum a ajuns România...
Bucharest, Romania. 10th Apr, 2025: Dominic Fritz, vice president of the Save Romania Union (USR), holds a press conference after USR voted, in an informal Political Committee meeting, to support Nicusor Dan in the 2025 Romanian presidential race against
Dominic Fritz preia interimar funcţia de preşedinte al USR, anunță...
paleologu 45464WhatsApp Image 2025-02-03 at 08.59.13 2 yt
Theodor Paleologu i-a oferit lui Nicușor Dan o carte despre arta...
Pe aceeași temă
Vatican, Vatican. 28th Apr, 2025. **NO LIBRI** Italy, Rome, Vatican, 2025/4/28 .Cardinal Robert Francis Prevost (prefect of the Dicastery for Bishops) attends a mass on the third of nine days of mourning for late Pope Francis, in St. Peter's Basilica at t
Papa Leon al XIV-lea a lansat cândva critici la adresa lui Trump şi Vance. MAGA nu este...
The 267th head of the Roman Catholic Church, Pope Leo XIV, has been elected
Papa Leon al XIV-lea, extrem de conectat pe reţelele sociale. Nu a ezitat să abordeze subiecte...
Religion: Cardinal Robert Prevost leads the recitation of the Holy Rosary for Pope Francis on March 03, 2025
Fratele Papei Leon al XIV-lea rupe tăcerea. Ce spune despre alegerea Suveranului Pontif: „Acea...
Pope Francis creates 21 new cardinals
Prima reacție a lui Trump după ce cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă
Te-ar putea interesa și
Mass on the seventh of nine days of mourning (Novendiali) for late Pope Francis
ONU îi felicită pe catolici şi transmite că „aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu noul Papă”
Partenerii noștri
Digi24 Situație fără precedent: Serviciile ucrainene au prins spioni maghiari care colectau date în vestul țării
Situație fără precedent: Serviciile ucrainene au prins spioni maghiari...
DigiSport Adio! A renunțat la 10.000.000 de euro și a plecat de la echipă în mijlocul sezonului
Adio! A renunțat la 10.000.000 de euro și a plecat de la echipă în...
PeRoz I s-a spus că e „cea mai frumoasă fată din lume”, iar acum a vorbit despre criticile primite: „M-au întărit!” Cum arată la 19 ani
I s-a spus că e „cea mai frumoasă fată din lume”, iar acum a vorbit despre...
Film Now Melanie Griffith, super șic în bluză transparentă, alături de fiica ei, Dakota Johnson. Privirile care spun cât sunt de unite
Melanie Griffith, super șic în bluză transparentă, alături de fiica ei...
Digi World Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce pentru sănătate
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar...
ProFM Ioana Ignat a locuit mai bine de un an la o mănăstire: "Am vrut să rămân acolo. Am făcut un fel de armată"
Ioana Ignat a locuit mai bine de un an la o mănăstire: "Am vrut să rămân...
Digi Life FOMO vs. JOMO. Termenii care explică ce înseamnă frica de a pierde vs. bucuria de a rata ceva
FOMO vs. JOMO. Termenii care explică ce înseamnă frica de a pierde vs...
India a suspendat o săptămână cel mai important turneu de crichet, IPL
India a suspendat o săptămână cel mai important turneu de crichet, IPL, pe...
Ultimele știri din matinal
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
mihai sturzu tabara aviatie
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost fair-play cu mine”
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o piesă, e un semnal de...
Ultimele știri
French President and Polish Prime Minister visit Berlin, Berlin, Berlin, Germany - 15 Mar 2024
Macron spune că a vorbit „de câteva ori” în cursul nopţii cu Donald Trump. Şeful Casei Albe a...
JD Vance
Vicepreşedintele american Vance spune că un război între India şi Pakistan nu ar fi „treaba”...
Românul care lucrează în televiziune în Spania
Din România la „El Hormiguero”. Cum a ajuns un român să lucreze la cea mai populară emisiune...
Mihai Mălaimare
Actorul Mihai Mălaimare, mesaj revoltător pe Facebook: „Turul II vine însă ca un val imens și...