Acum la Digi FM Audienta nationalã LIVE - ON AIR

O scenă intimă din cartea lui Bruno Le Maire, ministrul francez al economiei, dă apă la moară adversarilor lui Macron şi provoacă dezgust

Bruno Le Maire
Ministrul francez al economiei și finanțelor, Bruno Le Maire. Profimedia

O scenă intimă explicită, descrisă într-un roman recent publicat de ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a făcut ca guvernul instalat de preşedintele Emmanuel Macron să se confrunte cu noi acuzaţii că nu acordă atenție preocupărilor ţării. Toate acestea în timp ce executivul de la Paris încearcă să domolească furia legată de nepopulara măsură a creşterii vârstei de pensionare, relatează The Guardian.

Critici dure

Descrierile cu tentă sexuală din romanul „Fugue Américaine”, scris de ministrul Bruno Le Maire, sunt mult prea explicite și au înfuriat politicienii din opoziţie, inspirând de asemenea sloganuri şi graffiti antiguvernamentale batjocoritoare, în timpul demonstraţiilor de stradă.

Romanul a fost publicat cu câteva ore înainte ca agenţia de Fitch să retrogradeze săptămâna trecută ratingul datoriei suverane a Franţei, alimentând acuzaţiile stângii că scrierea cărții a îndepărtat atenţia lui Le Maire de la economie şi inflaţie.

Cartea ministrului este o relatare fictivă despre pianistul Vladimir Horowitz, spusă prin intermediul relatărilor a doi fraţi care călătoresc în Cuba pentru a asista la unul dintre concertele sale. Însă o scenă intimă din capitolul 11 a devenit virală şi i-a determinat pe adversarii politici şi pe protestatarii francezi să îl ridiculizeze pe Le Maire.

France Info a relatat că scena de sex, în care este implicat un personaj numit Julia, a fost privită cu "batjocură şi stupoare", în timp ce ediţia franceză a Huffington Post a titrat că „Bruno Le Maire a scris despre ceva ce nimeni nu era pregătit".

Comedianta Sophia Aram a citit scena de sex la cel mai popular post de radio din Franţa, pe o coloană sonoră cu muzică de la Spandau Ballet şi pe fondul unor glume despre economia îngenuncheată.

Olivier Varlan, istoric, a glumit pe Twitter spunând că guvernul ar trebui să înfiinţeze o linie telefonică de asistenţă psihologică pentru persoanele care au dat întâmplător peste acest capitol.

Romancierul francez premiat Nicolas Mathieu, deşi a acceptat că orice scenă de sex scoasă din context ar putea părea ridicolă, a oferit propria rescriere a scenei.

"Într-un moment în care francezii au mari îngrijorări cu privire la inflaţie, ar trebui să aibă un minut, o oră, o săptămână din timpul său pentru a se dedica scrierii unor scene erotice?", a întrebat revoltat deputatul François Ruffin, din partea partidului radical de stânga La France Insoumise.

Thomas Portes, din acelaşi partid, a scris pe Twitter: "Inflaţia explodează, milioane de oameni nu pot mânca, nu-şi pot umple frigiderul, nu-şi pot plăti chiria. Franţa se luptă cu reforma pensiilor. Şi în acest timp, ministrul Bruno Le Maire scrie romane. Până la capăt, ne aruncă dispreţul în faţă".

Colegul lui Le Maire, ministrul muncii, Olivier Dussopt, a recunoscut că nu a citit romanul, dar a apărat dreptul ministrului de a-l scrie. "Acest lucru arată că există sentimente în spatele costumelor miniştrilor", a declarat el pentru BFMTV, adăugând că a citit scena de sex şi că aceasta "l-a făcut să zâmbească".

Reacția lui Le Maire

Le Maire, confruntat cu provocarea de a face o rundă de interviuri mediatice pentru a promova un roman explicit, în condiţiile în care francezii se luptă să se descurce cu viaţa de zi cu zi, s-a grăbit să explice că scrisul este hobby-ul său. "Mulţi dintre voi mă întreabă cum găsesc timp să scriu când sunt ministru", a scris el pe reţelele sociale, explicând că acesta este modul său de a găsi un "echilibru personal" în viaţă. "Unii oameni fac grădinărit sau merg în drumeţii, eu scriu", a spus el, explicând ulterior la televiziunea franceză că scrie în vacanţe, în weekenduri şi după ce se trezeşte la 5 dimineaţa.

Le Maire, care a făcut parte anterior din partidul de dreapta al lui Nicolas Sarkozy şi a fost ministru al economiei de la preluarea mandatului de către Emmanuel Macron în 2017, a publicat cinci cărţi în perioada în care a condus economia franceză.

Într-o carte de memorii din 2004 despre perioada în care a fost consilier politic al ministrului de externe de atunci, Dominique de Villepin, Le Maire a provocat stupoare scriind despre un moment intim cu soția într-o excursie la Veneţia.

Cotidianul de stânga Libération a calculat că Le Maire a publicat mai multe cuvinte de la preluarea mandatului de ministru al economiei în 2017 decât prietenul său apropiat, controversatul romancier Michel Houellebecq, în aceeaşi perioadă.

Recent, ministrul economiei sociale, Marlène Schiappa, a pozat pentru Playboy în toiul demonstraţiilor împotriva legii Macron privind pensiile

Cea mai recentă dispută de pe scena politică franceză vine pe fondul unei alte controverse privind comunicarea guvernului Macron, după ce ministrul economiei sociale, Marlène Schiappa, a pozat pentru Playboy în toiul demonstraţiilor împotriva legii Macron privind pensiile.

 Prim-ministrul Élisabeth Borne a sunat-o pe Schiappa pentru a-i spune că "nu era deloc potrivit, mai ales în perioada actuală". 

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
Jennifer Lopez
54 de ani în buletin, îndrăzneală cât cuprinde. Jennifer Lopez a...
catalin cîrstoiu
Cătălin Cîrstoiu răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate: „Ce...
Pe aceeași temă
French President and Polish Prime Minister visit Berlin, Berlin, Berlin, Germany - 15 Mar 2024
Atac armat la Moscova. Filiala Stat Islamic implicată a avut "mai multe tentative" de atentat...
Elevi de la 40 de instituţii de învăţământ din Franţa, ameninţaţi cu decapitarea într-un e-mail/ Shutterstock
Elevi de la 40 de instituţii de învăţământ din Franţa, ameninţaţi cu decapitarea într-un...
furt
Român de 41 de ani, judecat la Paris pentru că și-ar fi obligat fratele minor să fure. Doar...
Emmanuel și Brigitte Macron/ Profimedia
Preşedintele Macron, enervat de „informaţiile false” că soția lui, Brigitte, s-ar fi născut...
Te-ar putea interesa și
Nicolas Sarkozy/ Profimedia
Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat la un an de închisoare, într-un...
Business,Locuitorii din Seine-Port au votat pentru interzicerea telefoanelor mobile pe stradă/ Shutterstock,Walking,From,The,Job,In,Busy,City,Street.
Locuitorii din Seine-Port au votat pentru interzicerea telefoanelor mobile pe stradă
MAE
MAE, atenţionare de călătorie pentru Franţa: Posibile blocaje ale accesului în Paris şi în...
politie franta
Poliţia franceză protestează, cerând salarii şi condiţii mai bune de lucru în timpul Jocurilor...
Partenerii noștri
Digi24 Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol autorul care nu a fost niciodată suspect în caz
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
DigiSport Jucătorii PSG-ului au fost victimele ultrașilor Barcelonei, înaintea meciului decisiv din Champions League
Jucătorii PSG-ului au fost victimele ultrașilor Barcelonei, înaintea...
PeRoz Ileana Lazariuc, răsfățată cu pupici și îmbrățișări de fiii ei. Băiatul cel mare e leit tatăl și bunicul, mezinul a moștenit ochii ei
Ileana Lazariuc, răsfățată cu pupici și îmbrățișări de fiii ei. Băiatul...
Film Now Johnny Depp, transformare radicală de look. Actorul a slăbit considerabil și și-a tuns părul, după ce s-a mutat în Londra: „Are un stil de viață mai curat”
Johnny Depp, transformare radicală de look. Actorul a slăbit considerabil...
Digi World Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu mâncare" și l-a stropit cu apă rece până a făcut pneumonie
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a...
Stirile Kanal D Ce a cerut familia Mirelei, femeia de 38 de ani ucisă de afacerist și abandonată? Individul riscă ani grei de închisoare
Ce a cerut familia Mirelei, femeia de 38 de ani ucisă de afacerist și...
ProFM Diplo reacționează după cele mai noi imagini postate de fosta sa iubită, Katy Perry: "Cea mai flexibilă vedetă!"
Diplo reacționează după cele mai noi imagini postate de fosta sa iubită...
Digi Life Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Ultimele știri din matinal
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Doctorul Adrian Marinescu
Cum să te aperi de ploșnițe (păduchii de pat): Sfaturi de la doctorul Adrian Marinescu
Magicianul Verdini
Magie și Păcăleli la Digi FM cu Magicianul Verdini
Ultimele știri
Portrait,Of,A,Young,Brown,Bear,In,The,Forest.,Looking
Ursul de lângă București încă nu a fost găsit, dar jandarmii îl caută în continuare
Kate Middleton announces cancer diagnosis
Kate Middleton și prințul William iau toate măsurile pentru a-și proteja copiii. George...
Poliție Germania/ Foto: Shutterstock
Locuitorii din două orașe germane au chemat poliția, după ce s-au trezit cu mai mulți români...
Nurse,Hand,Taking,Surgical,Instrument,For,Group,Of,Surgeons,At
Un adolescent și-a recăpătat vederea după ce a stat cinci ani în întuneric. A fost operat de o...