Acum la Digi FM Alex Vidia N SYNC - Tearin Up My Heart

MAE le cere românilor să părăsească Ucraina „cât mai curând” și să evite frontiera cu Rusia

Ukraine Airport
Aeroportul Internațional Borispil din Kiev Foto: Profimedia Images

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le cere românilor să părăsească Ucraina „cât mai curând” și să evite deplasările în Peninsula Crimeea și zona de est a Ucrainei, respectiv regiunile Doneţk și Lugansk, precum și zona de frontieră a Ucrainei cu Rusia și Belarus, relatează Mediafax.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că a fost actualizat textul alertei curente de călătorie pentru Ucraina, în contextul ultimelor evoluții de securitate din proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre.

„MAE recomandă puternic cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina, manifestarea unei atenții deosebite și, de asemenea, recomandă să ia în considerare părăsirea teritoriului acestui stat cât mai curând. Totodată, MAE continuă să recomande ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea și în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, reamintind că situația de securitate se menține tensionată și fluidă. În egală măsură, MAE sfătuiește cetățenii români, inclusiv reprezentanții mass-media, să fie vigilenți, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure și să-și ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă. De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenție sporită și să respecte reglementările stabilite de autoritățile ucrainene”, potrivit alertei emise de MAE.

MAE, prin misiunea diplomatică și oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecție și asistență consulară cetățenilor români, potrivit unui comunicat de presă transmis duminică de Minister.

„MAE reia recomandarea către cetățenii români care se află în Ucraina să-și notifice coordonatele prezenței lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev - +380936252717, Consulatul General Cernăuți - +380635669918; Consulatul General Odessa - +380955412788; Consulatul Solotvino - +380682140918). De asemenea, MAE reamintește că la nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetățenilor români care se află temporar în Ucraina și care solicită protecție și asistență consulară – telefon 0040 -751.084.537”, mai arată MAE.

În situații ce ar necesita acordarea de asistență și protecție consulară cetățenilor români în Peninsula Crimeea, respectiv în zona de est a Ucrainei, în regiunile Doneţk și Lugansk, capacitatea misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României este foarte limitată, potrivit MAE.

MAE reamintește că România nu recunoaște anexarea ilegală de către Federația Rusă a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, care rămân, conform dreptului internațional, părți integrante ale Ucrainei.

„În conformitate cu prevederile alineatului 2 al articolului 10 din Legea Ucrainei privind asigurarea drepturilor și libertăților cetățenilor și regimul juridic pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, intrarea și ieșirea străinilor și apatrizilor în/din teritoriile temporar ocupate se poate face numai cu un permis special prin punctele de control la intrarea și ieșirea în/din acestea. Procedura de eliberare a acestor premise este stabilită de Regulamentul de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, aprobat prin Hotărârea Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr. 367 din 4 iunie 2015. Menționăm că prezența în Peninsula Crimeea, cu încălcarea regulilor de intrare și ieșire pe/de pe acest teritoriu, stabilite de Cabinetul de Miniștri al Ucrainei (Hotărârea nr. 367 din 4 iunie 2015), este sancționată administrativ și penal de legislația ucraineană. În conformitate cu art. 204(2) al Codului Ucrainei privind infracțiunile administrative, încălcarea de către cetățenii străini a Regulamentului de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei se pedepsește cu o amendă în cuantum de la 100 până la 300 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetățenilor ucraineni. Comiterea unor astfel de acțiuni de către un grup de persoane sau de o persoană, care a făcut deja obiectul unei pedepse administrative pentru infracțiune pe parcursul anului în curs, atrage aplicarea unei amenzi în cuantum de la 300 până la de 500 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetățenilor ucraineni”, mai transmite MAE.

Potrivit comunicatului cirat, nerespectarea procedurilor de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei urmărind prejudicierea intereselor statului, în conformitate cu art. 332 (1) din Codul penal al Ucrainei, se pedepsește cu restricționarea libertății pe o durată de până la 3 ani sau cu închisoarea pe aceeași durată. Aceleași acțiuni comise în mod repetat se pedepsesc cu închisoarea de la 3 ani până la 5 ani. De asemenea, acțiunile comise de un grup organizat se pedepsesc cu restricționarea libertății de la 5 ani până la 8 ani.

MAE reiterează faptul că în regiunile Doneţk, Lugansk și Peninsula Crimeea cetățenii români nu pot beneficia de protecţie consulară adecvată din partea misiunii diplomatice sau oficiilor noastre consulare. În conformitate cu decizia autorităților ucrainene, cetăţenii străini, inclusiv cei români, care se află în zona operaţiunii forțelor întrunite (fosta zonă ATO) din estul Ucrainei (care cuprinde părţi ale regiunilor Doneţk şi Lugansk) numai prin punctele de control existente, în baza documentelor de intrare-ieşire prevăzute de legislaţia ucraineană, respectiv paşaport şi viză sau permise de şedere temporară/permanentă. Cetăţenilor străini care intră în zonă prin punctele de frontieră neoperaţionale de la graniţa dintre Ucraina şi Federaţia Rusă nu li se va permite accesul pe teritoriul Ucrainei.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
darueste viata
Carmen Uscatu & Oana Gheorghiu: Statul încă nu și-a făcut treaba...
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
elena gheorghe 0629beee-e923-4e3c-b9d3-327d89d487aa
Elena Gheorghe, cele mai intime secrete dezvăluite la Matinalul Digi...
Româncă curtată de Brad Pitt
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de...
Pe aceeași temă
zelenski ro2
Zelenski, mesaj de mulţumire pentru naţionala de fotbal după calificarea la Euro-2024. La...
MAE
MAE: România condamnă alegerile ruse în teritoriile ocupate temporar şi anexate ilegal ale...
Online,Election,,Digital,Voting,Concept.,Envelope,In,Glass,Ballot,Box,
Specialişti în cibernetică ai GUR au piratat sistemul de vot electronic din Rusia
soldati ucraina
76% dintre români consideră că războiul din Ucraina este periculos pentru România
Te-ar putea interesa și
macron profimedia
Emmanuel Macron va vizita Ucraina "în următoarele săptămâni", anunță Palatul Elysee
Pope Francis during the General Audience
Papa Francisc spune că Ucraina ar trebui să aibă „curajul steagului alb” şi să negocieze
Bombardament
Bombardament ucrainean în Kursk. O persoană a murit şi alta este grav rănită, anunţă...
Sébastien Lecornu
Trimiterea unor trupe combatante la sol în Ucraina ”nu este pe masă”, anunţă Parisul
Partenerii noștri
Digi24 Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat al lui Shani Louk a fost premiată
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu...
DigiSport Universitatea Craiova, gata să dea lovitura! Mihai Rotaru vrea un internațional român
Universitatea Craiova, gata să dea lovitura! Mihai Rotaru vrea un...
PeRoz Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit cu un fost militar. De ce nu au vrut părinții să le separe pe fetele care împart același corp
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit cu un fost militar. De ce nu au...
Film Now Lupta dintre Brad Pitt și Angelina Jolie, aproape de final, după 8 ani. Pasul important făcut de actor pentru a încheia oficial divorțul
Lupta dintre Brad Pitt și Angelina Jolie, aproape de final, după 8 ani...
Digi World Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
ProFM Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani întregi. Prince a fost zâmbitor, Paris și Blanket, sobri
Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani...
Digi Life Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
ciuca
20 de ani de la aderarea României la NATO. Nicolae Ciucă: "Cea mai bună...
Ultimele știri din matinal
craioveanu marius sava c1b68d54-7272-45e1-b73f-427e6c013cd9
Doctor Marius Sava, specialist în somnologie, ne dezvăluie secretele unui somn odihnitor. Care...
godina 1327e8db-847a-4dfe-823d-5b929efbaade
Marian Godină, despre stand-up, bancuri cu sau fără polițiști și despre cum se simte un...
prim ajutor WhatsApp Image 2024-03-21 at 10.35.262
Mituri în prim-ajutor: Adevăr vs. Ficțiune cu un instructor calificat
andreea balan, de partea buna a diminetii
Andreea Bălan: Din păcate pentru mine, perioada Andre nu e o perioadă frumoasă din viața mea...
Ultimele știri
Bd. Dimitrie Pompeiu
Bulevardul Dimitrie Pompeiu va avea patru benzi. Nicușor Dan: „Am atribuit contractul pentru...
Pope Francis' weekly general audience, St. Peter's square, vatican city, Vatican - 05 Apr 2023
Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei dintr-o închisoare din Roma
Cristian Gațu
Cristian Gaţu a recunoscut relația cu menajera familiei: „Nu mă simt vinovat!” Legenda...
Emmanuel Macron și Lula da Silva/ Profimedia
Reacția lui Macron la meme-urile apărute după fotografiile de la „nunta” sa cu Lula da Silva