Acum la Digi FM Alice Tudor JUSTIN TIMBERLAKE FT T.I. - My Love

Israelul a declanșat o operațiune militară în Fâșia Gaza

israel gaza operatiune 5 august 2022 profimedia-0712192615
Foto: Profimedia Images

Israelul a declanșat vineri o operațiune militară în Fâșia Gaza, care îi vizează pe militanții grupării Jihadul Islamic. Forţele israeliene bombardează obiective din Fâşia Gaza, iar gruparea armată ripostează trăgând zeci de rachete spre teritoriul israelian, care și-a activat scutul „Iron Dome”.

Aceste acțiuni au continuat în noaptea de vineri spre sâmbătă. Sunt deja morți și răniți de partea palestiniană în această nouă inflamare a tensiunilor, cel mai grav acces de violenţă locală de la scurtul război de anul trecut.

La ora locală 04.30, alarmele pentru raidurile aeriene s-au diminuat, cel puţin temporar, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Înainte de această ultimă secvenţă nocturnă, armata israeliană estima că a ucis 15 luptători ai Jihadului Islamic în loviturile sale care au început vineri după-amiază, vizând în special locuri de fabricare a armelor, potrivit acesteia. Ministerul Sănătăţii de la Gaza a raportat zece morţi, printre care o fetiţă de 5 ani, şi 79 de răniţi.

Un important lider jihadist a fost ucis în atacurile israeliene

Este cea mai gravă confruntare între statul israelian şi organizaţiile armate din Fâşia Gaza de la războiul de 11 zile din mai 2021, care a făcut 260 de morţi de partea palestiniană, printre care combatanţi, şi 14 morţi în Israel, inclusiv un soldat.

Brigăzile Al-Quds, aripa armată a Jihadului Islamic, au spus că au lansat vineri peste 100 de rachete spre teritoriul israelian ca „prim răspuns” la atacurile israeliene care l-au ucis unul dintre liderii grupării, Tayseer al-Jabari.

În Israel, sirenele alarmelor continuă să sune în localităţile din sud, dar nu au fost înregistrate deocamdată victime sau pagube. Armata israeliană a spus că aproximativ 70 de proiectile au fost trase dinspre Fâşia Gaza, dintre care 11 au aterizat chiar în interiorul enclavei palestiniene aflate sub blocada israeliană. Restul rachetelor au fost interceptate de scutul antirachetă israelian sau au căzut în zone nelocuite din Israel.

Egiptul încearcă să medieze oprirea ostilităților

Egiptul, un intermediar istoric între Israel şi grupurile armate din Fâşia Gaza, depune eforturi să stabilească o mediere şi ar putea primi sâmbătă o delegaţie a Jihadului Islamic, au declarat pentru AFP responsabili egipteni la Gaza. Diplomaţia egipteană anunţase anterior că poartă discuţii „susţinute” pentru a calma situaţia şi a salva vieţile şi bunurile oamenilor.

Statul israelian prezintă aceste raiduri drept un „atac preventiv” împotriva Jihadului Islamic, la câteva zile după arestarea unui lider al organizaţiei din Cisiordania ocupată, ceea ce a stârnit temeri în privința unor eventuale represalii jihadiste, a explicat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Richard Hecht.

„Israelul a efectuat o operaţiune antiteroristă precisă împotriva unei ameninţări imediate”, a declarat prim-ministrul israelian, Yair Lapid, la televiziune. „Jihadul Islamic este un mandatar iranian care vrea să distrugă statul Israel şi să omoare israelieni nevinovaţi. (...) Vom face tot ce este necesar pentru a ne apăra poporul”, a adăugat el.

Morți și răniți în Gaza. Cine este Jihadul Islamic

Prima salvă de lovituri a vizat în special o zonă rezidenţială din centrul oraşului Gaza. Corespondenţi ai AFP au văzut răniţi evacuaţi de serviciile de urgenţă, pompieri acţionând pentru stingerea incendiilor şi locuitori înghesuindu-se în adăposturi.

Jihadul Islamic, o organizaţie considerată teroristă de Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană, a acuzat Israelul că a declanşat „un război”.

„Inamicul sionist a început această agresiune şi trebuie să se aştepte să luptăm fără încetare”, a declarat secretarul său general, Ziad al-Nakhala, într-un interviu acordat televiziunii libaneze Al Mayadeen, la Teheran, capitala Iranului.

În ultimele zile, Israelul a desfăşurat întăriri în apropierea enclavei cu 2,3 milioane de locuitori, guvernată de islamiştii din Hamas şi unde Jihadul Islamic este bine implantat. Drumurile au fost blocate, iar trenurile anulate.

În 2019, moartea unui comandant al Jihadului Islamic într-o operaţiune israeliană a declanşat atacuri reciproce între gruparea armată şi Israel, soldate cu victime.

Hamas, care a luptat împotriva Israelului în mai multe războaie de la preluarea puterii, în 2007, a păstrat distanţa faţă de aceste noi incidente.

„Pentru duşmanii noştri, şi în special pentru liderii Hamas şi Jihadului Islamic Palestinian, aş dori să insist: timpul vostru se scurge”, a declarat vineri ministrul israelian al apărării, Benny Gantz.

La Ramallah, în Cisiordania, preşedinţia Autorităţii Palestiniene a condamnat „agresiunea israeliană”. Reprezentantul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, s-a declarat „profund preocupat”, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu o „escaladare foarte periculoasă”.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
Andrei Ionu�› Pandele in meciul de fotbal dintre Rapid Bucuresti si FCSB, din cadrul Superligii Superbet, desfasurat pe
Etapa 5 din SuperLiga (Liga 1): Meciuri tensionate și derby-ul...
Atacul teroriștilor Hamas la festivalul din Israel/ Profimedia
O tânără care a supraviețuit atacului Hamas de la festivalul Nova a...
Taylor Swift/ Foto: Instagram
Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...
Pe aceeași temă
FOTOMONTAGE, Fahnen von Israel und dem Iran auf gebrochenem Grund, Eskalation im Nahost-Konflikt *** PHOTOMONTAGE, Flags of Israel and Iran on broken ground, Escalation in the Middle East conflict
Israelul a atacat Iranul - surse SUA. Drone, raportate în zona Isfahan
Atac asupra unei tabere de refugiați din centrul Fâșiei Gaza/ Profimedia
Atac asupra unei tabere de refugiați din centrul Fâșiei Gaza. Cel puțin 13 oameni au murit...
Iranian President in the Meeting of the Cabinet
Iranul consideră că s-a răzbunat şi avertizează Israelul. Mesajul secret trimis Statelor Unite
Iranian Foreign Minister Hossein Amir-Abdollahian
Iranul susține că a informat SUA de operaţiunea sa „limitată” împotriva Israelului
Te-ar putea interesa și
profimedia-0864596312
Reacţii internaționale după atacul Iranului asupra Israelului
ITALY -POPE FRANCIS DELIVERS HIS BLESSING TO THE FAITHFUL DURING THE ANGELUS PRAYER AT ST PETER'S SQUARE IN THE VATICAN - 2024/4/14
„Apelul urgent” lansat de Papa Francisc: Destul cu războiul, cu atacurile și cu violenţa
profimedia-0864596312
Moscova îndeamnă la „reţinere” după loviturile aeriene ale Iranului împotriva Israelului
Brussels, Belgium. 22nd Jan, 2024. Israel's Foreign Minister Israel Katz arrives for a Foreign Affairs Council (FAC) meeting at the EU headquarters in Brussels, Belgium on Jan, 22, 2024 Credit: ALEXANDROS MICHAILIDIS/Alamy Live News
Israelul îşi cântăreşte cu atenţie răspunsul după atacul Iranului, spune ministrul israelian...
Partenerii noștri
Digi24 Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva în spațiu? Nu-i nimic, reparăm cu sârmă
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în...
DigiSport Mihai Pintilii, declarație savuroasă despre un jucător de la FCSB: ”El și când stă aleargă!”
Mihai Pintilii, declarație savuroasă despre un jucător de la FCSB: ”El și...
PeRoz O femeie și-a prins soțul cu amanta, într-o cameră de hotel: „Cum ai îndrăznit?” Imaginile în care îl confruntă sunt virale
O femeie și-a prins soțul cu amanta, într-o cameră de hotel: „Cum ai...
Film Now A fascinat cu rolul din “Iisus din Nazaret”. Cum arată acum actorul Robert Powell și cum l-a marcat filmul biblic
A fascinat cu rolul din “Iisus din Nazaret”. Cum arată acum actorul Robert...
Digi World Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au...
ProFM Alexandru Ciucu, reacție după imaginile în care apare alături de altă femeie. Alina Sorescu a răbufnit: „Faptele vorbesc de la sine”
Alexandru Ciucu, reacție după imaginile în care apare alături de altă...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
marcel ciolacu
Marcel Ciolacu: „Candidatul la Primăria Capitalei, în acest moment, este...
Ultimele știri din matinal
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Doctorul Adrian Marinescu
Cum să te aperi de ploșnițe (păduchii de pat): Sfaturi de la doctorul Adrian Marinescu
Ultimele știri
bărbat dispărut
Salvamont România, apel către populație pentru găsirea unui bărbat. A plecat, în urmă cu 6...
Joc de șah
Record mondial doborât de un campion nigerian: A jucat şah fără întrerupere timp de 58 de ore
Ilie Dumitrescu este intervievat de Octavian Vintila la finalul jocului.
Octavian Vintilă, unul dintre cei mai apreciaţi comentatori de sport din România, a murit la...
T-Cell, celulă imunitară anti-cancer
Numărul cazurilor de cancer la tineri au crescut brusc la nivel global. Ce putem face pentru a...