Ciprioţii greci şi turci au marcat duminică, 20 iulie, 51 de ani de la invazia Turciei în Cipru din 1974, un eveniment care a divizat insula şi continuă să influenţeze echilibrul geopolitic în estul Mediteranei, relatează Reuters, agenție de presă citată de News.ro.
Sirenele de raid aerian au răsunat în sudul insulei, populat majoritar de ciprioţi greci, la ora 05:30 (02:30 GMT), marcând ora la care trupele turceşti au debarcat pe coasta de nord, într-o intervenţie militară declanşată de o lovitură de stat inspirată de Grecia.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan urma să participe la ceremoniile din nordul Ciprului, un stat separatist recunoscut doar de Ankara. În sud, preşedintele cipriot Nikos Christodoulides a participat la o slujbă de comemorare în memoria celor căzuţi în urma conflictului.
Eforturile de reunificare a Ciprului au eşuat în repetate rânduri, pe fondul unei neîncrederi adânci şi al unor viziuni opuse privind viitorul insulei.
Conflictul nerezolvat continuă să tensioneze relaţiile dintre Grecia şi Turcia, ambele membre NATO, şi complică aspiraţiile Ankarei de a aprofunda legăturile cu Uniunea Europeană, din care fac parte atât Grecia, cât şi Cipru.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat joi că discuţiile privind măsuri de consolidare a încrederii vor continua între cele două părţi, subliniind că ”drumul este încă lung”.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!