Acum la Digi FM Oana Zamfir și Vlad Craioveanu LIDIA BUBLE - Maria, Maria

FT: Rusia vizează România în scenariile de conflict nuclear. Podul Giurgiu-Ruse și baza de la Deveselu, ținte luate în vizor

Intercontinental ballistic missile test Russia
În aprilie, Vladimir Putin a lansat un nou avertisment Occidentului prin presupusul test al unei rachete experimentale cu capacitate nucleară. foto Profimedia

Marina rusă se antrenează să ţintească obiective din Europa, inclusiv din România, cu rachete cu capacitate nucleară, potrivit unei hărţi publicate de Financial Times
Rusia şi-a antrenat marina pentru a ţinti obiective din interiorul Europei, inclusiv din România, cu rachete cu capacitate nucleară într-un potenţial conflict cu NATO, potrivit unor dosare secrete văzute de Financial Times (FT).

Recenta dezvăluire a unor documente secrete rusești de către Financial Times a scos la iveală planurile alarmante ale Rusiei de a viza obiective din Europa, inclusiv din România, cu rachete capabile să transporte arme nucleare. Aceste documente, datând din perioada 2008-2014, sugerează că Rusia a anticipat posibilitatea unui conflict extins cu NATO, incluzând atacuri asupra infrastructurilor critice din țările membre, printre care și România.

Rusia face planuri încă din 2008

Conform documentelor analizate de sursa citată, Rusia a identificat și cartografiat ținte potențiale din Europa pentru rachetele sale cu capacitate nucleară. Aceste ținte includ nu doar baze militare, dar și infrastructuri esențiale precum poduri și facilități industriale. În cazul României, sunt menționate explicit baza militară Deveselu, baza aeriană Mihail Kogălniceanu și podul Giurgiu-Ruse, evidențiind importanța strategică a acestor locații în eventualitatea unui conflict.

Aceste planuri, elaborate încă din 2008, subliniază avantajele utilizării armelor nucleare tactice într-un stadiu incipient al conflictului, ceea ce ar putea duce la escaladarea rapidă a unei confruntări regionale într-un război total, amintește FT.

32 de ținte NATO în Europa

Din cele 32 de ținte identificate în Europa, trei se află în România, ceea ce reflectă importanța strategică a țării noastre în contextul unui conflict NATO-Rusia. Potrivit documentelor, flota Rusiei din Marea Neagră ar avea misiunea de a lovi aceste obiective în cazul unui război, demonstrând astfel capacitatea Moscovei de a extinde rapid conflictul dincolo de granițele sale imediate.

În contextul acestei amenințări, documentele subliniază că Rusia își păstrează capacitatea de a transporta arme nucleare tactice pe navele de suprafață, sporind riscurile de escaladare în regiunea Mării Negre.

harta-tinte-romania-rusia-financial-times

Scenariile ruse includ războaie cu aliaţii actuali din NATO, dar şi cu China, Iran, Azerbaidjan şi Coreea de Nord.

William Alberque, un fost oficial NATO care lucrează în prezent la Centrul Stimson, a comentat că eşantionul de obiective reprezintă doar o mică parte din "sute, dacă nu mii, de ţinte cartografiate în întreaga Europă, inclusiv ţinte militare şi de infrastructură critică".

Conceptul rus de război total

Capacitatea Rusiei de a lovi în întreaga Europă înseamnă că ţintele de pe întreg continentul ar fi în pericol de îndată ce armata sa ar intra în luptă cu forţele NATO în ţările din prima linie, cum ar fi statele baltice şi Polonia, au declarat analişti şi foşti oficiali. "Conceptul lor de război este războiul total", avertizează Jeffrey Lewis, profesor la Middlebury Institute of International Studies din Monterey, care studiază controlul armamentelor. "Ei văd aceste lucruri (focoasele nucleare tactice) ca arme cu potenţial de câştigare a războiului", a adăugat el. "Vor dori să le folosească şi vor dori să le folosească destul de repede", spune analistul.

Armele nucleare tactice, care pot fi lansate de rachete terestre sau maritime sau de avioane, au o rază de acţiune mai scurtă şi sunt mai puţin distructive decât armele "strategice" mai mari concepute pentru a viza SUA. Cu toate acestea, ele pot elibera în continuare mult mai multă energie decât cele lansate asupra oraşelor Nagasaki şi Hiroshima în 1945.

Liderul rus Vladimir Putin a recurs în mod repetat la ameninţări la adresa aliaţilor europeni ai Ucrainei pentru a evita sprijinul militar occidental pentru Kiev. "Ei trebuie să îşi amintească că sunt state mici, dens populate", a declarat el în luna mai.

Prezentarea rusă menţionează, de asemenea, opţiunea unui aşa-numit atac demonstrativ - detonarea unei arme nucleare într-o zonă îndepărtată "într-o perioadă de ameninţare imediată de agresiune" înainte de un conflict real, pentru a speria ţările occidentale. Rusia nu a recunoscut niciodată că astfel de lovituri fac parte din doctrina sa. Potrivit dosarelor, o astfel de lovitură ar demonstra "disponibilitatea şi pregătirea pentru utilizarea armelor nucleare de precizie non-strategice" şi "intenţia de a utiliza arme nucleare".

Alberque, un fost director al Centrului NATO pentru controlul armelor, dezarmare şi neproliferarea armelor de distrugere în masă, a explicat: "Ei doresc ca teama de utilizarea armelor nucleare ruseşti să fie cheia magică care să deblocheze consimţământul occidental".

Ce vrea Rusia dintr-un conflict cu NATO

Principalul obiectiv al Rusiei într-un conflict cu NATO, conform documentelor divulgate, este "slăbirea potențialului militar și economic al inamicului". În cazul României, aceasta ar putea însemna atacuri asupra infrastructurilor critice, cum ar fi poduri și baze militare, pentru a reduce capacitatea de apărare și a crea haos economic și social.

Fabian Hoffmann, cercetător în politică nucleară, subliniază că Rusia ar combina loviturile nucleare și convenționale pentru a trimite un mesaj puternic adversarilor săi, forțându-i să negocieze.

Rusia a făcut recent exerciții militare pentru arme nucleare tactice

Printre purtătorii de arme nucleare tactice ai Rusiei se numără "rachete antisubmarin cu focoase nucleare amplasate pe nave de suprafaţă şi submarine" şi "rachete antiaeriene ghidate de pe nave şi de pe ţărm cu focoase nucleare pentru a învinge grupurile de apărare aeriană inamice".

Spre deosebire de un submarin cu rachete balistice strategice conceput pentru a lansa încărcături nucleare din adâncurile oceanului, o navă a flotei de suprafaţă cu focoase nucleare la bord ar fi mult mai expusă riscului de avarii provocate de furtună sau de o lovitură inamică.

Exerciţiile recente ordonate de Putin pentru a repeta utilizarea armelor nucleare tactice indică faptul că documentele divulgate sunt în continuare conforme cu doctrina militară rusă actuală, conchide Financial Times.

În iunie, forţele armate ale Rusiei au exersat încărcarea rachetelor de croazieră antinavă P-270 din epoca sovietică pe o corvetă din clasa Tarantul în Kaliningrad, unde oficialii NATO susţin că Rusia deţine un stoc nedeclarat de focoase nucleare tactice. Imaginile din timpul exerciţiilor au arătat trupele care au în custodie focoasele nucleare din cadrul armatei ruse exersând mutarea rachetei în containerul pe care l-ar folosi pentru a muta o rachetă complet înarmată nuclear, însoţite de forţa de pază corespunzătoare şi de procedurile de manipulare a unui focos nuclear.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MIX MARATON DE REVELION 2025
Best of Mix Maraton 2025 - 2
Andreea Marin
Andreea Marin, apariție ca la Hollywood la un eveniment din Capitală...
remus pricopie
Rectorul SNSPA a sesizat organele de anchetă cu privire la săvârșirea...
Gal Gadot
Gal Gadot, înconjurată cu dragoste de soț și cele patru fiice ale...
Pe aceeași temă
România este inclusă oficial în Programul Visa Waiver. / foto Profimedia
Programul Visa Waiver pentru România, posibilă amânare. MAE și ambasadorul în SUA: Nu există o...
Marco Rubio, Serghei Lavrov (2)
Marco Rubio și Serghei Lavrov au discutat următoarele etape pentru restabilirea comunicării...
regiunea kursk
Volodimir Zelenski dezminte orice încercuire a trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk
Donald Trump
Trump anunţă ”discuţii productive” cu Putin şi că există ”o şansă foarte bună” ca războiul să...
Te-ar putea interesa și
Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu: "România nu trimite trupe în Ucraina. Aportul nostru de a aduce...
Donald Trump Meets With Mark Rutte - Washington, United States - 13 Mar 2025
Trump i-a mărturisit lui Mark Rutte că l-a susţinut pentru funcţia de secretar general al...
serghei lavrov
Ministrul rus de Externe spune că Moscova nu acceptă prezența trupelor NATO în Ucraina și că...
The opening ceremony for traffic along the entire length of the Northern Bypass of the city of Tver on the M-11 Neva highway and the bypass of the city of Togliatti.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, despre alegerile prezidențiale din România: „Orice...
Partenerii noștri
Digi24 Ucraina este doar o parte a „Marelui Joc” al lui Donald Trump. Cum vrea președintele american să rescrie ordinea mondială
Ucraina este doar o parte a „Marelui Joc” al lui Donald Trump. Cum vrea...
DigiSport Polonia U20 - România U20, LIVE VIDEO, 18:15, Digi Sport 1. Penultimul meci din Liga Elitelor pentru elevii lui Curelea
Polonia U20 - România U20, LIVE VIDEO, 18:15, Digi Sport 1. Penultimul...
PeRoz Cum arată Eva Zaharescu, fiica Andreei Berecleanu. Brunetă, înaltă și subțire, e copia perfectă a mamei sale
Cum arată Eva Zaharescu, fiica Andreei Berecleanu. Brunetă, înaltă și...
Film Now Cine sunt părinții lui Owen Cooper, băiatul care joacă în Adolescence. Oameni simpli și muncitori care fac totul pentru visul fiului
Cine sunt părinții lui Owen Cooper, băiatul care joacă în Adolescence...
Digi World A urmat dieta carnivoră și a ajuns de urgență la spital. Cu ce probleme s-a confruntat
A urmat dieta carnivoră și a ajuns de urgență la spital. Cu ce probleme...
Stirile Kanal D Cea mai bună apă din județul Neamț: Conține ioni de argint!
Cea mai bună apă din județul Neamț: Conține ioni de argint!
ProFM Kanye West intenționează să se mute în Europa: „Se simte nerespectat în SUA”. România, printre țările aflate pe lista celebrului rapper
Kanye West intenționează să se mute în Europa: „Se simte nerespectat în...
Digi Life Căsnicia triplează riscul de obezitate la bărbaţi, dar nu afectează femeile. De ce se îngrașă ei mai mult după ce s-au căsătorit
Căsnicia triplează riscul de obezitate la bărbaţi, dar nu afectează...
Ultimele știri din matinal
ana dumbrava
Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike pentru al 3-lea an consecutiv. Povestea...
Mihail WhatsApp Image 2025-01-22 at 14.13.28
Mihail despre izolarea în pădure și experiența uluitoare a colegului care a „murit” și s-a...
Contele Tibor Kálnoky
Cu ce pleacă Regele Charles din România? Contele Tibor Kálnoky dezvăluie preferințele regale
ana si cezar
Ana Ularu și Cezar Grumăzescu, invitați speciali la matinalul Digi FM: povești, provocări din...
Ultimele știri
OpenAI SearchGPT Photo Illustrations, Sulkowice, Poland - 08 Aug 2024
Un bărbat din Norvegia a depus plângere după ce ChatGPT i-a spus că şi-a ucis copiii
Hong Kong Airline/ Profimedia
Cabina unui avion al companiei Hong Kong Airlines a luat foc în timpul zborului
suporteri romania
Start pentru România în preliminariile Cupei Mondiale din 2026. Tricolorii înfruntă Bosnia
Elena Lasconi
Elena Lasconi: „Nu mă voi retrage din cursa pentru prezidenţiale, deşi toată lumea asta...