O anchetă a Departamentului de Justiţie al SUA şi a Biroului Federal de Investigaţii a concluzionat că nu există dovezi că finanţatorul Jeffrey Epstein, acuzat de trafic sexual cu minori, ar fi avut o "listă de clienţi" pe care îi şantaja şi a confirmat moartea sa prin sinucidere într-o închisoare din New York în 2019, a relatat luni presa americană, preluată de EFE.
Constatările, detaliate într-un memorandum consultat de Axios şi ABC News, reprezintă prima infirmare oficială a teoriilor conspiraţiei despre o presupusă listă de personalităţi influente asociate cu Epstein şi un posibil asasinat menit să-l reducă la tăcere.
Departamentul de Justiţie şi FBI au analizat totodată câteva ore de înregistrări video care confirmă că nimeni nu a intrat în zona închisorii din Manhattan unde miliardarul în vârstă de 66 de ani s-a sinucis, în aşteptarea procesului pentru trafic sexual de minori, activitate în care a fost ajutat de partenera sa, Ghislaine Maxwell, urmărită penal şi condamnată pentru infracţiuni similare, transmite Agerpres.
Revizuirea probelor a fost ordonată de administraţia preşedintelui Donald Trump după ce înalţi funcţionari precum procurorul general Pam Bondi au promis că vor publica dosare legate de ancheta guvernului federal asupra cazului.
Moartea lui Epstein a evitat deschiderea unui proces, aşa că părţi ale societăţii americane au cerut ulterior Departamentului de Justiţie să publice lista complicilor şi clienţilor, precum şi jurnalul de zbor al avionului său privat către insula pe care o deţinea în Insulele Virgine, unde se presupune că au avut loc o parte din abuzuri.
În noul memorandum, Departamentul de Justiţie al SUA a avertizat că nu va publica alte înregistrări ale anchetei şi că una dintre principalele sale "priorităţi" este "combaterea exploatării copiilor şi să facă dreptate victimelor".
"Perpetuarea teoriilor nefondate despre Epstein nu serveşte niciunuia dintre aceste scopuri", se arată în document, potrivit ABC News.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că administraţia se angajează în vederea "aflării adevărului".
"Această administraţie doreşte ca oricine a comis o infracţiune să fie tras la răspundere. Aş spune că această administraţie a făcut mai mult pentru a încarcera infractorii decât, fără îndoială, cea anterioară", a declarat ea.
Leavitt a reamintit că Bondi şi FBI s-au angajat să efectueze o analiză amănunţită a tuturor dosarelor legate de Epstein şi de moartea sa.
"La finalizarea acestei analize, au emis un memorandum. Au existat materiale pe care nu le-au publicat pentru că, sincer, erau incredibil de explicite şi conţineau pornografie infantilă, ceea ce era nepotrivit pentru consumul public. Totuşi, au promis că vor efectua o anchetă amănunţită. Asta au făcut şi au prezentat rezultatele. Asta înseamnă transparenţă", a afirmat ea.
Publicarea unor noi detalii despre cazul finanţatorului decedat, cu legături în cele mai înalte sfere politice şi economice ale SUA şi ale altor ţări, coincide cu polemici şi denunţuri la adresa unor personalităţi americane precum însuşi Trump, acuzat de fostul său aliat Elon Musk că apare în dosare, lucru pe care preşedintele îl neagă categoric şi pe care Musk l-a retractat ulterior.
Cu toate acestea, Musk a pornit din nou la luptă împotriva administraţiei fostului său aliat, după relatările privind conţinutul memorandumului.
Într-o postare pe reţeaua sa de socializare X, magnatul - care a anunţat recent crearea unui nou partid politic în SUA - a distribuit o imagine cu un "contor oficial de arestări pentru pedofilul Jeffrey Epstein" setat la zero şi însoţit de comentariul "Cât este ceasul? Ah, uite, e din nou momentul acela când nu e prins nimeni".
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!