Danemarca preia, la 1 iulie 2025, de la Polonia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene pentru o perioadă de şase luni (iulie-decembrie 2025). Este a opta oară când acest stat deţine preşedinţia Uniunii.
Sub deviza "O Europă puternică într-o lume în schimbare", preşedinţia daneză va acţiona pentru o Europă sigură, precum şi pentru o Europă competitivă şi verde. Statele membre care deţin preşedinţia Uniunii lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite "trio-uri", pentru o perioadă de 18 luni. Danemarca face parte din trio-ul Polonia-Danemarca-Cipru, se arată pe site-ul www.consilium.europa.eu.
Preluarea preşedinţiei UE de către Danemarca va fi marcată de o "petrecere stradală europeană" în Aarhus, la 3 iulie. Evenimentul este deschis tuturor celor care doresc să participe şi va include muzică, artă, mese şi dezbateri, informează site-ul preşedinţiei www.danish-presidency.consilium.europa.eu/en/.
Sub motto-ul "O Europă puternică într-o lume în schimbare", programul preşedinţiei va contribui la asigurarea asumării responsabilităţii de către UE pentru propria securitate, consolidându-şi în acelaşi timp competitivitatea. Tranziţia verde merge mână în mână cu construirea unei Europe mai sigure şi mai competitive, se arată pe site-ul preşedinţiei.
Danemarca preia preşedinţia Uniunii într-un context în care UE se confruntă cu o nouă ordine internaţională marcată de incertitudine, concurenţă strategică şi economică globală şi niveluri tot mai mari de conflict. De aceea, crede Danemarca, UE trebuie să fie capabilă să acţioneze în nume propriu. "Puterea UE constă, printre altele, în unitatea europeană, o bază economică solidă, democraţii stabile şi societăţi echilibrate din punct de vedere social. Această putere trebuie dezvoltată în continuare şi utilizată pentru a promova şi apăra atât interesele europene, cât şi ordinea juridică internaţională", se arată pe danish-presidency.consilium.europa.eu.
În privinţa afacerilor externe, Danemarca susţine, în programul preşedinţiei UE, că va acţiona pentru o Uniune mai robustă şi mai rezilientă, care îşi asumă o responsabilitate mai mare pentru propria securitate. Obiectivul este ca Europa să fie capabilă să se apere până în 2030 şi să aducă, astfel, o contribuţie credibilă la securitatea euro-atlantică. De asemenea, industria europeană de apărare trebuie consolidată, iar sprijinul politic, militar, economic şi civil pentru Ucraina, precum şi politica UE de menţinere a presiunii asupra Rusiei - inclusiv prin sancţiuni - trebuie să continue, mai notează https://danish-presidency.consilium.europa.eu/.
Preşedinţia daneză se va concentra şi pe activitatea legată de mobilizarea finanţării pentru o apărare europeană mai puternică. Aceasta include avansarea Planului ReArm Europe şi menţinerea sprijinului financiar pentru Ucraina, luând în considerare reconstrucţia pe termen lung a ţării după invazia ilegală la scară largă a Rusiei, se mai arată în programul Danemarcei.
În timpul preşedinţiei daneze, se va acorda prioritate şi combaterii migraţiei ilegale şi asigurării unui control eficient al frontierelor externe ale UE. Preşedinţia va sprijini, astfel, eforturile continue ale Consiliului de a identifica abordări noi şi eficiente pentru gestionarea migraţiei ilegale.
În domeniul culturii, preşedinţia daneză va sublinia rolul societal mai larg al culturii şi va încuraja continuarea lucrărilor privind aspectele mediatice ale unui Scut European pentru Democraţie, care poate proteja democraţiile de dezinformare şi interferenţe străine prin intermediul unor mijloace de informare în masă libere, pluraliste şi fiabile, transmite Agerpres.
Trio-ul Polonia-Danemarca-Cipru
Statele membre care deţin preşedinţia Consiliului lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite "trio-uri", pentru o perioadă de 18 luni. Danemarca face parte din trio-ul Polonia-Danemarca-Cipru (1 ianuarie 2025-30 iunie 2026), conform www.consilium.europa.eu/ şi https://eur-lex.europa.eu/.
Programul trio-ului a fost aprobat de Consiliul Afaceri Generale în 17 decembrie 2024. Astfel, în baza Agendei strategice 2024-2029, trio-ul Polonia-Danemarca-Cipru - se angajează să coordoneze lucrările Consiliului la începutul acestui nou ciclu instituţional, în contextul presiunii geopolitice asupra Uniunii Europene şi a situaţiei dramatice din Orientul Mijlociu, care au un impact asupra tuturor politicilor UE. De asemenea, trio-ul va lansa lucrările privind cadrul financiar multianual de după 2027, care va trebui să reflecte priorităţile Agendei strategice 2024-2029, notează https://data.consilium.europa.eu/.
Programul trio-ului se bazează pe trei piloni: o Europă puternică şi sigură; o Europă prosperă şi competitivă; o Europă liberă şi democratică.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!