Acum la Digi FM Matinalii Digi FM MEDUZA FT JAMES CARTER ELLEY DUHE AND FAST BOY - Bad Memories

Cum s-a răspândit în lume o poveste falsă despre donația de 10 mil. dolari a lui Leonardo DiCaprio pentru Ucraina

Leonardo DiCaprio

O poveste falsă potrivit căreia actorul Leonardo DiCaprio ar fi făcut o donație de 10 milioane de dolari Ucrainei a fost repetată săptămâna aceasta de mass-media din întreaga lume și preluată de zeci de mii de persoane pe rețelele sociale, relatează Mediafax, care preia un material CNN.

Articolele și postările de pe rețelele de socializare susțineau că DiCaprio are legături cu Ucraina deoarece răposata sa bunică din partea mamei s-a născut în Odesa. Unele dintre articole susțineau că donația de 10 milioane de dolari a lui DiCaprio a fost anunțată de o organizație numită Fondul Internațional Vișegrad.

DiCaprio nu a făcut o donație de 10 milioane de dolari Ucrainei și nu are niciun membru de familie din Odesa sau din orice alt loc din Ucraina, a declarat miercuri o sursă apropiată actorului pentru CNN. Sursa a declarat că DiCaprio "este alături de Ucraina" și a făcut donații umanitare către CARE, Comitetul Internațional de Salvare, Salvați Copiii și Agenția ONU pentru refugiați - dar că suma de 10 milioane de dolari despre care se vorbește este falsă, iar afirmațiile potrivit cărora DiCaprio ar fi dat bani guvernului ucrainean sau armatei ucrainene sunt, de asemenea, false. 

La rândul său, Fondul Internațional Vișegrad a declarat miercuri pentru CNN că nu a anunțat o donație de 10 milioane de dolari din partea lui DiCaprio către Ucraina și nu deține nicio informație în acest sens.

Saga donației inexistente

Așadar, cum s-a răspândit până acum această poveste falsă? Saga donației inexistente de 10 milioane de dolari este un studiu de caz despre modul în care o informație proastă poate ajunge din online la principalele instituții media, iar fiecare instituție de presă, mare sau mică, pur și simplu repetă povestea fără să o verifice în mod independent.

Sâmbătă, un site obscur numit GSA News, care se concentrează pe știri despre Guyana, o țară din America de Sud, a postat un scurt articol în care se afirma că "surse din interiorul Ucrainei" au declarat că DiCaprio "a transferat zece milioane de dolari americani către guvernul ucrainean". Acesta a adăugat că DiCaprio "are rădăcini ucrainene prin bunica sa maternă".

Fondatorul GSA News, Patrick Carpen, a susținut articolul chiar și după ce a fost informat că o sursă apropiată de DiCaprio a declarat pentru CNN că este fals. Carpen a declarat într-un e-mail către CNN: "Am mare încredere în sursa mea din Ucraina".

Totuși, miercuri seară, Carpen a sunat la CNN pentru a spune că "își cere scuze profunde" pentru povestea falsă, că "nu a avut intenții rele când a publicat acel articol" și că urma să posteze o retractare, ceea ce a și făcut ulterior.

Un bulgare de zăpadă

Carpen a explicat că sursa sa principală pentru presupusa donație de 10 milioane de dolari a lui DiCaprio a fost o postare pe Facebook a unei femei ucrainene ale cărei postări despre război au fost, în general, corecte. Carpen a spus că a văzut și alți ucraineni pe Facebook postând despre presupusa donație.

Deoarece site-ul său are un număr mic de cititori, Carpen a spus că s-a gândit că dacă ar fi publicat un articol care repeta povestea lui DiCaprio și s-ar fi dovedit a fi greșit, ar fi putut șterge liniștit articolul în câteva zile. "M-am gândit că nu ar avea prea multe consecințe dacă ar fi fost fals", a mărturisit el.

În schimb, el a spus că a privit cu surprindere și consternare cum povestea "a ajuns ca un bulgăre de zăpadă în publicațiile de știri, unele dintre ele cu milioane de urmăritori. Și acest lucru mă îngrijorează... faptul că oamenii ar lua ceva ca atare și l-ar publica pur și simplu".

Cu toate acestea, el a recunoscut că el însuși a luat drept bună o afirmație de pe Facebook.

De pe Twitter, pe un alt site obscur, apoi pe marile posturi de televiziune

Fie din cauza articolului din GSA News, fie din cauza postărilor ucrainenilor de pe Facebook sau din alte motive, povestea despre DiCaprio a început să se răspândească tot mai mult duminică.

Un cont de Twitter numit Visegrád 24, care transmite prin Twitter știri actualizate axate pe țările din Grupul de la Visegrad, Ungaria, Polonia, Slovacia și Republica Cehă, către peste 196.000 de urmăritori, a postat un tweet - fără a cita surse - care susținea că "Leonardo DiCaprio a donat 10 milioane de dolari SUA Ucrainei. Bunica sa maternă a fost originară din Odesa, Ucraina!".

Afirmații potrivit cărora bunica maternă a lui DiCaprio, Helene Indenbirken, s-ar fi născut în Ucraina, în general, sau în Odesa, în special, circulă online de ani de zile. Cu toate acestea, aceste afirmații nu au fost niciodată atașate unei surse solide. Indenbirken a murit în 2008 în Germania, unde locuia; joi nu era clar unde s-a născut de fapt, iar sursa apropiată lui DiCaprio nu a vrut să spună.

Indiferent de asta, tweetul din Visegrád 24 a fost redistribuit de peste 10.000 de ori. A fost șters miercuri după-amiază, după ce CNN a informat că povestea despre donația de 10 milioane de dolari era falsă.

"Se pare că am căzut și noi înșine pradă unei povești false. Se întâmplă celor mai buni dintre noi!", a declarat un reprezentant al Visegrád 24 într-un mesaj transmis miercuri către CNN. "Am văzut că povestea a fost postată pe Twitter de mai multe conturi mici de știri, citând o sursă anonimă", a declarat reprezentantul.

Luni, la o zi după ce a fost postat tweetul Visegrád 24, povestea a luat cu adevărat amploare.

Și CNN a căzut în capcană

Un articol de pe un alt site obscur, "Polish News", a relatat că DiCaprio "a alocat până la 10 milioane de dolari pentru a sprijini Ucraina și nu a intenționat să anunțe întreaga lume" - dar că, duminică, donația fusese anunțată de Fondul Internațional Visegrad, care este o organizație internațională de donatori creată de guvernele țărilor din Grupul de la Visegrad.

Din nou, nu este adevărat. Managerul de relații publice al fondului, Lucia Becová, a declarat miercuri, într-un e-mail pentru CNN, că fondul nu a făcut niciun anunț în acest sens.

Este posibil ca Polish News să fi confundat Fondul Internațional Visegrad cu contul de Twitter Visegrád 24. Până miercuri, articolul din Polish News a fost editat pentru a elimina referința la Fondul Internațional Visegrad. Un reprezentant al Polish News, Artur Salamonczyk, a declarat miercuri, într-un e-mail, că dacă CNN știe că DiCaprio nu a făcut donația de 10 milioane de dolari, "suntem bucuroși să eliminăm conținutul".

Până joi, CNN a șters articolul și a publicat un alt articol în care spunea că informațiile despre o donație de 10 milioane de dolari din partea lui DiCaprio erau incorecte.

Dar post de știri după post de știri au citat Polish News ca sursă principală în spatele articolelor lor conform cărora DiCaprio a făcut o donație de 10 milioane de dolari Ucrainei.

Știri despre donația de 10 milioane de dolari au fost publicate, printre altele, de The Independent din Anglia (care în cele din urmă și-a modificat povestea) și Daily Mail (care a șters informația), The Hindustan Times din India (a cărui poveste a rămas online până vineri), Novinky din Republica Cehă (care în cele din urmă a publicat o nouă poveste prin care a dezmințit-o pe cea originală), Euronews din Franța (care și-a modificat în cele din urmă articolul) și, în SUA, site-ul de divertisment ET Online (care l-a șters pe DiCaprio din articolul său despre donațiile făcute de celebrități în Ucraina) și site-urile politice conservatoare The Washington Examiner și The Daily Caller (ambele și-au modificat articolele).

CNN a început să cerceteze presupusa donație de 10 milioane de dolari după ce Jane Lytvynenko, cercetător senior la Shorenstein Center on Media, Politics and Public Policy de la Universitatea Harvard, a ridicat miercuri pe Twitter întrebări cu privire la acuratețea poveștii devenită virală.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Recomandări DigiFM
Viol, abuz sexual, victimă, agresată
O tânără suceveancă vrea ca iubitul să fie iertat de justiție, deși...
arsinel
„Alexandru Arșinel, un simbol al parvenitismului, al zgârceniei, al...
graniceri ucraineni
Grănicerii ucraineni, mesaj pentru soldații ruși: „Foarte probabil vă...
Pe aceeași temă
1010850_1010850_hercules-bun
Guvernul SUA a donat României un aparat C-130 Hercules. Aeronava a ajuns marți la București 
Avionul lui Nicolae Ceaușescu, ROMBAC 1-11
Avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat de americanul care l-a cumpărat cu...
jeff bezos
La revenirea din spațiu, Bezos anunță două donații 100 de milioane de dolari pentru un...
facebook1
Facebook anunță închiderea a 1,3 miliarde de conturi false
Te-ar putea interesa și
Sebastian Drimbe, un polițist care ajută nevoiași din Bihor
Un polițist s-a transformat în Moș Crăciun pentru o familie nevoiașă din Oradea. Vrea să ajute...
Elena Lasconi lângă un brad
Primărița din Câmpulung Muscel a refuzat un brad donat: Ne-am trezit cu un brad aproape chel
hospice
Mirela Nemțanu, director executiv HOSPICE Casa Speranței: Pacienții incurabili nu au timp să...
Vali Moraru de la Digi Sport
Digi Sport Special își dăruiește cea de-a zecea aniversare Fundației „Mihai Neșu”
Partenerii noștri
Digi24 VIDEO. Luptătorii de la Azovstal care au fost prizonieri la ruși și-au reîntâlnit familiile după patru luni
VIDEO. Luptătorii de la Azovstal care au fost prizonieri la ruși și-au...
DigiSport Jucătorii Chindiei, în culmea fericirii după succesul cu Rapid! Ce a schimbat Toni Petrea la echipă
Jucătorii Chindiei, în culmea fericirii după succesul cu Rapid! Ce a...
PeRoz O profesoară de desen, criticată pentru felul în care se îmbracă la școală. Tinerei îi place să-și evidențieze formele voluptoase
O profesoară de desen, criticată pentru felul în care se îmbracă la...
Film Now Filmul care a luat cu asalt box office-ul nord american. 22 de milioane de dolari încasări într-un singur weekend
Filmul care a luat cu asalt box office-ul nord american. 22 de milioane de...
Digi World Trucul la care apelează regele Charles pentru a-și păstra sănătatea. Băutura pe care o consumă în fiecare dimineață ajută la prevenirea cancerului
Trucul la care apelează regele Charles pentru a-și păstra sănătatea...
Digi Animal World Reacția unui raton când stăpânul său vrea să-i fure mâncarea. Animalul a topit inimile internauților
Reacția unui raton când stăpânul său vrea să-i fure mâncarea. Animalul a...
ProFM Mădălina Ghenea și-a arătat picioarele interminabile și bronzate prin crăpătura unei rochii lungi. Mix perfect de grație și farmec
Mădălina Ghenea și-a arătat picioarele interminabile și bronzate prin...
Digi Life Vrei o viață mai lungă? Modalitatea simplă și eficientă de a-ți îmbunătăți speranța de viață
Vrei o viață mai lungă? Modalitatea simplă și eficientă de a-ți îmbunătăți...
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digifm.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate