Copiii din Gaza caută prin munţi de gunoaie resturi alimentare şi combustibil, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a Biroului ONU pentru ajutor de urgenţă din oraşul Gaza, Olga Cerevko, făcând apel la încetarea blocadei Israelului asupra livrărilor de ajutoare către teritoriu, relatează dpa.
Vorbind prin video cu jurnaliștii de la Geneva, Olga Cerevko a descris condiţiile devastatoare din fâşia de coastă, unde arderea plasticului generează fum periculos, iar copiii subnutriţi pot fi văzuţi pe străzi.
În disperarea lor, oamenii atacă din ce în ce mai des camioanele care sunt suspectate că transportă apă sau alimente, a spus ea.
"Comunitatea internaţională are de ales - să continue să urmărească imaginile înfiorătoare cu Gaza sufocată şi înfometată sau să îşi adune curajul şi fibra morală pentru a lua decizii care să rupă această blocadă nemiloasă", a declarat Cerevko, transmite Agerpres.
De două luni, Israelul nu permite intrarea în Fâşia Gaza a alimentelor, medicamentelor sau a altor bunuri esenţiale, afirmând că doreşte să exercite presiuni asupra grupării islamiste palestiniene Hamas pentru a elibera ostaticii israelieni rămaşi.
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a avertizat că oamenii abia reuşesc să supravieţuiască, în condiţiile în care alimentele şi proviziile medicale se epuizează la spitalul de campanie al organizaţiei. Conductele de apă au fost sparte şi camioanele pentru evacuarea apelor uzate au fost distruse.
În calitate de putere ocupantă, Israelul este obligat să satisfacă nevoile de bază ale populaţiei din Gaza, a declarat CICR.
Ceea ce se întâmplă în Gaza este "o abominaţie", a denunţat joi un înalt responsabil al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, exprimându-şi furia faţă de lipsa de acţiune pentru a veni în ajutorul populaţiei.
"Trebuie să ne punem întrebarea: cât sânge este suficient pentru a satisface obiectivele politice ale ambelor părţi?", a întrebat Mike Ryan, director general adjunct al OMS, în cadrul unui briefing de presă, citat de AFP.
Vineri se împlinesc două luni de blocadă totală a Fâşiei Gaza de către armata israeliană.
De la 2 martie, niciun ajutor umanitar nu a mai fost permis pentru a forţa, potrivit autorităţilor israeliene, mişcarea islamistă palestiniană Hamas să elibereze ostaticii luaţi la 7 octombrie 2023 şi aflaţi încă în mâinile sale.
Atacul Hamas din 7 octombrie s-a soldat cu moartea a 1.218 persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe cifre oficiale. Din cele 251 de persoane răpite în acea zi, 58 sunt încă reţinute în Gaza, dintre care 34 au murit, potrivit armatei israeliene.
De la impunerea blocadei, ONU a denunţat dezastrul umanitar şi sanitar şi riscul de foamete pentru cei 2,4 milioane de locuitori. Programul Alimentar Mondial a anunţat în urmă cu câteva zile că şi-a "epuizat stocurile".
"Vedem cum acest lucru se desfăşoară sub ochii noştri şi nu facem nimic. Ca medic, sunt supărat pe mine pentru că nu fac suficient. Sunt supărat pe toţi cei care sunt aici, în spatele meu, alături de voi", a declarat dr Ryan.
El a vorbit despre "peste 1.000 de copii care nu mai au membre, mii de copii cu leziuni ale măduvei spinării, cu leziuni grave la cap din care nu îşi vor reveni niciodată, mii şi mii de copii cu tulburări psihologice grave din care nu îşi vor reveni niciodată".
Războiul de represalii purtat de Israel a provocat moartea a peste 52.365 de persoane în Gaza începând cu 7 octombrie 2023, majoritatea fiind civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas, considerate fiabile de ONU.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!