Acum la Digi FM ED SHEERAN - I see fire

Congresul SUA certifică luni victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale, la patru ani de când susţinătorii săi luau cu asalt Capitoliul

trump (40)
Donald Trump. Profimedia

Şedinţa comună a Congresului SUA dedicată, luni, 6 ianuarie, numărării oficiale a voturilor din Colegiul Electoral şi certificării victoriei lui Donald Trump, este de aşteptat să fie mult mai puţin agitată decât evenimentul similar de acum patru ani, care a fost întrerupt de o mulţime violentă de susţinători ai preşedintelui de atunci Donald Trump, care au încercat să oprească numărarea voturilor şi să anuleze rezultatele alegerilor pierdute în faţa democratului Joe Biden, relatează Associated Press.

De data aceasta, Donald Trump revine în funcţie după ce a câştigat alegerile din 2024, care au început avându-l pe Biden drept candidat al Partidului Democrat, dar s-au încheiat cu vicepreşedinta Kamala Harris în calitate de contracandidată a lui Trump. Ea va prezida, de altfel, certificarea propriei înfrângeri, îndeplinindu-şi rolul constituţional aşa cum şi vicepreşedintele lui Trump, Mike Pence, a făcut-o, în ciuda presiunilor, după ce violenţele din 6 ianuarie 2021 s-au mai calmat.

De obicei o chestiune de rutină, sesiunea comună a Congresului din 6 ianuarie, la fiecare patru ani, este etapa finală în reafirmarea rezultatului alegerilor prezidenţiale, după ce Colegiul Electoral desemnează oficial câştigătorul în decembrie.

Preşedintele Statelor Unite nu este neapărat câştigătorul votului popular la nivel naţional. Fiecare stat american are alocat un număr de reprezentanţi electorali (mari electori), în funcţie de populaţie, iar aceştia trebuie să-şi acorde voturile celui care a câştigat votul popular în statul respectiv. Pentru ca un candidat să fie ales preşedinte are nevoie de voturile a cel puţin 270 din cei 538 de „mari electori” ai Colegiului Electoral.

Şedinţa din 6 ianuarie este prevăzută de Constituţie şi include mai multe etape distincte.

Ce se întâmplă când se reuneşte Congresul?

În conformitate cu legea federală, Congresul trebuie să se reunească pe 6 ianuarie pentru a deschide certificatele sigilate trimise de fiecare stat, care conţin o evidenţă a voturilor lor electorale. Voturile sunt aduse în sală în cutii speciale de mahon folosite pentru această ocazie.

Reprezentanţii bipartizani ai ambelor camere citesc rezultatele cu voce tare şi fac o numărătoare oficială.

Vicepreşedintele, în calitate de preşedinte al Senatului, prezidează şedinţa şi declară câştigătorul.

Constituţia cere Congresului să se reunească şi să numere voturile electorale. În caz de egalitate, Camera este cea care decide asupra preşedinţiei, fiecare delegaţie a Congresului având un vot. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din anii 1800 şi nu se va întâmpla nici de data aceasta, deoarece victoria electorală a lui Trump asupra Kamalei Harris a fost categorică: 312 la 226. Trump, spre deosebire de 2016, a câştigat şi votul popular cu 49,8% faţă de 48,33% din voturi pentru Harris, potrivit News.ro. 

În 2020, Biden câştigase alegerile primind la votul popular 51,3% din voturi faţă de 46,8% pentru Trump, dar a avut 306 voturi în Colegiul Electoral faţă de 232 ale lui Trump.

Ce s-a schimbat în procedură faţă de ultima dată?

Congresul a înăsprit regulile pentru certificarea victoriei unui candidat după violenţele din 2021 şi încercările lui Trump de a uzurpa procesul.

În special, Legea revizuită privind numărarea voturilor electorale, adoptată în 2022, defineşte mai explicit rolul vicepreşedintelui după ce Trump l-a presat agresiv pe Mike Pence să încerce să se opună înfrângerii sale - o acţiune care ar fi depăşit cu mult rolul ceremonial al vicepreşedintelui. Pence a respins atunci pretenţiile lui Trump şi, în cele din urmă, şi-a certificat propria sa înfrângere. Luni, Harris va face la fel. Legea actualizată clarifică faptul că vicepreşedintele nu are puterea de a determina rezultatele votului în procedura de la 6 ianuarie.

Harris şi Pence nu sunt primii vicepreşedinţi puşi în situaţia incomodă de a-şi certifica propria înfrângere. În 2001, vicepreşedintele Al Gore a prezidat numărarea voturilor din alegerile prezidenţiale din 2000, pe care le-a pierdut la limită în faţa republicanului George W. Bush. Gore a trebuit să respingă mai multe obiecţii ale democraţilor.

În 2017, Biden, în calitate de vicepreşedinte, a prezidat numărătoarea care l-a declarat pe Trump câştigător. Biden a respins, de asemenea, obiecţiile democraţilor din Camera Reprezentanţilor, care nu au avut niciun sprijin din partea Senatului.

Cum se desfăşoară şedinţa?

Preşedintele de şedinţă deschide şi prezintă certificatele de voturi electorale în ordinea alfabetică a statelor.

„Monitorii” desemnaţi din Cameră şi Senat, membri ai ambelor partide, citesc apoi cu voce tare fiecare certificat şi înregistrează şi numără voturile. La final, preşedintele de şedinţă anunţă cine a obţinut majoritatea voturilor pentru preşedinte şi vicepreşedinte.

Ce se întâmplă dacă există o contestaţie?

După ce se citeşte certificatul unui stat, un deputat se poate ridica şi se poate opune votului acelui stat pe orice motiv. Dar preşedintele de şedinţă nu va asculta obiecţia decât dacă aceasta este în scris şi semnată de o cincime din fiecare cameră.

Acest prag este semnificativ mai ridicat decât cel anterior. Anterior, pentru ca o obiecţie să fie acceptată era nevoie doar de sprijinul unui membru al Senatului şi al unui membru al Camerei. Parlamentarii au ridicat pragul în legea din 2022 pentru a face obiecţiile mai dificile.

În cazul în care o obiecţie atinge pragul - ceea ce nu este de aşteptat de data aceasta - sesiunea comună se suspendă şi Camera şi Senatul trec în sesiuni separate pentru a o examina. Pentru ca obiecţia să fie admisă, ambele camere trebuie să o susţină cu o majoritate simplă de voturi. Dacă nu sunt de acord, voturile electorale iniţiale sunt numărate fără nicio modificare.

În 2021, atât Camera Reprezentanţilor, cât şi Senatul au respins contestaţiile la voturile electorale din Arizona şi Pennsylvania.

Înainte de 2021, ultima dată când a fost luată în considerare o astfel de contestaţie a fost în 2005, când reprezentanta Stephanie Tubbs Jones din Ohio şi senatoarea Barbara Boxer din California, ambele democrate, au contestat voturile electorale din Ohio, susţinând că au existat nereguli la vot. Atât Camera, cât şi Senatul au dezbătut obiecţia şi au respins-o cu uşurinţă. A fost doar a doua oară când a avut loc un astfel de vot.

După ce Congresul numără voturile, ce urmează?

Sesiunea comună este ultima şansă oficială pentru obiecţii, dincolo de orice contestaţie în instanţă. Harris a recunoscut şi nu a contestat niciodată victoria lui Trump.

După ce Congresul certifică votul alegerilor din 5 noiembrie, preşedintele este învestit pe espanada de vest a Capitoliului, la 20 ianuarie.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
Rezultate la Evaluarea Națională
Rezultatele la Evaluarea Națională 2025 au fost publicate. Cât timp...
Wild,Brown,Bear,(,Ursus,Arctos,)
Un motociclist a fost ucis de un urs, pe Transfăgărășan. Evenimentul...
Diogo Jota
Fotbalistul portughez Diogo Jota a murit într-un accident de mașină...
Pe aceeași temă
Siria
Donald Trump a semnat un ordin care pune capăt programului de sancţiuni al SUA împotriva...
U.S President Donald Trump On National Injunctions Victory, Washington, Dc, United States of America - 27 Jun 2025
Trump şi-a lansat un nou parfum inspirat din victoria sa electorală. Cât costă sticla de 100 ml
File photo dated 12/03/25 of US President Donald Trump. Holidaymakers in countries hit hardest by Donald Trump's trade tariffs are shunning America for their trips abroad, while UK and US travellers are increasingly choosing to staycation amid economic wo
„Nici măcar nu vorbesc cu ei!” Trump neagă că ar fi oferit Iranului 30 de miliarde de dolari...
Trump announces he has selected the path forward for his ambitious Golden Dome missile defense shield
Trump nu consideră necesar să extindă armistiţiul comercial dincolo de 9 iulie
Te-ar putea interesa și
Donald Trump și Elon Musk
Elon Musk spune că vastul proiect de lege al lui Trump privind impozitele şi cheltuielile ar...
File photo dated 12/03/25 of US President Donald Trump. Holidaymakers in countries hit hardest by Donald Trump's trade tariffs are shunning America for their trips abroad, while UK and US travellers are increasingly choosing to staycation amid economic wo
Trump spune că nu va „tolera” continuarea procesului de corupţie al lui Netanyahu
Washington,D.c.,,Usa,-,April,7,,2025:,United,States,President
Trump califică funcţia de preşedinte drept „o profesie foarte periculoasă”
Donald Trump (3)
"Tăticul a ajuns acasă" - a postat Casa Albă pe rețelele sociale, după ce Trump s-a întors de...
Partenerii noștri
DigiSport Nu mai stă la discuții: răsturnare spectaculoasă de situație în cazul lui Dennis Man!
Nu mai stă la discuții: răsturnare spectaculoasă de situație în cazul lui...
PeRoz Monica Gabor, criticată că nu îl ajută pe Irinel Columbeanu. Irina Columbeanu rupe tăcerea: „Eu sunt fiica lui”
Monica Gabor, criticată că nu îl ajută pe Irinel Columbeanu. Irina...
Film Now Charlize Theron împarte publicul în două tabere, după declarațiile „picante” despre viața sa intimă: „Secretele există cu un motiv!”
Charlize Theron împarte publicul în două tabere, după declarațiile...
Digi World Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul Vitruvian”
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a...
ProFM Sean „Diddy” Combs rămâne în arest: de ce i-a fost refuzată eliberarea pe cauțiune și cât ar mai putea sta în închisoare
Sean „Diddy” Combs rămâne în arest: de ce i-a fost refuzată eliberarea pe...
Digi Life Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu peste 4.5 milioane de euro. Imagini din curte și din interior
Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu...
Florian Coldea
Florian Coldea, trimis în judecată de DNA într-un dosar de trafic de...
argentina (2)
Un val de frig de o severitate neobişnuită în Argentina doboară recorduri...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
Close,Up,Of,United,Nations,Flag.,The,United,Nations,(un)
O expertă ONU cere statelor să rupă legăturile financiare cu Israelul pe fondul situaţiei...
capitoliu (2)
Un participant la asaltul asupra Capitoliului, condamnat la închisoare pe viaţă. Plănuia să...
NATO Secretary General Mark Rutte
Şeful NATO se dezlănţuie împotriva lui Serghei Lavrov: „E şeful diplomaţiei ruse de la...
Fulham FC v Liverpool FC - Premier League
Moartea tragică a lui Diogo Jota trece dincolo de sport. Premierii britanic şi portughez i-au...