Georgia stă pe un butoi de pulbere. Sute de mii de oameni au ieșit în stradă, zile la rând, după ce Parlamentul nou ales a blocat aderarea țării la UE. Salome Zurabişvili, președinta pro-europeană a Georgiei, consideră ilegitim noul Parlament și alegerile legislative.
Născută în Franţa la 18 martie 1952, fost diplomat de carieră, Salome Zurabişvili este al cincilea preşedinte al Georgiei şi se află în funcţie din 2018, mandatul său urmând să se încheie. Este prima femeie aleasă ca preşedinte în această ţară, funcţie pe care are pentru un mandat de şase ani. Ca urmare a modificărilor constituţionale intrate în vigoare în 2024, Zourabichvili va fi ultimul preşedinte al Georgiei ales în mod popular, pentru că toţi viitorii şefi de stat vor fi aleşi indirect de către un colegiu parlamentar de electori, scrie News.ro.
Zurabişvili s-a născut la Paris, într-o familie de refugiaţi politic georgieni, care fugiseră în Franţa în 1921, în urma invaziei Armatei Roşii în Republica Democratică Georgia. Salome Zurabişvili s-a alăturat serviciului diplomatic francez în anii 1970, unde a ocupat, de-a lungul a trei decenii, o serie de funcţii diplomatice din ce în ce mai înalte. Din 2003 până în 2004, a fost ambasador al Franţei în Georgia.
În 2004, după un acord comun între preşedinţii Franţei şi Georgiei, ea a primit cetăţenia georgiană şi a devenit ministru de externe al Georgiei. În timpul mandatului său la Ministerul georgian al Afacerilor Externe, a negociat un tratat istoric ce a dus la retragerea forţelor ruseşti din părţile necontestate ale teritoriului continental georgian.
De asemenea, ea a fost membră a Comitetului pentru sancţiuni împotriva Iranului din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, în calitate de coordonatoare a grupului de experţi.
După ce a intrat în conflict cu preşedintele de atunci al Georgiei, Mihail Saakaşvili, în 2006 Zurabişvili a fondat partidul politic Calea Georgiană, pe care l-a condus până în 2010. În cele din urmă, ea a fost aleasă în Parlamentul georgian, în 2016, ca independentă. Tot ca independentă, dar susţinută de partidul Visul Georgian, aflat acum la guvernare şi cu care a intrat în conflict, ea a participat la alegerile prezidenţiale din 2018 şi s-a impus în turul doi de scrutin împotriva candidatului Mişcării Naţionale Unite, actuala opoziţie, Grigol Vaşadze.
Chiar dacă a fost susţinută de partidul Visul Georgian, în urma crizei politice georgiene din 2020-2021, ea s-a îndepărtat tot mai mult de actualul guvern georgian, perceput ca fiind tot mai orientat spre Rusia şi a cărui ultimă decizie, de suspendare până în 2028 a negocierilor de aderare la UE, a stârnit indignare şi proteste în stradă.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!