Italia urmează să solicite statutul de patrimoniu UNESCO pentru cafeaua espresso, susţinând că aceasta este „mult mai mult decât o simplă băutură”. Un espresso creează un prilej de întâlnire, de a discuta despre politică şi fotbal, de a te plânge, de a face pace sau de a plăti o datorie, este un motiv pentru care oamenii se întâlnesc să socializeze şi să savureze băutura, consideră italienii.
Cafea espresso a devenit rapid o parte integrantă a identităţii naţionale, după crearea sa, la Torino, în secolul al XIX-lea. „Este un ritual autentic şi o expresie a societăţii noastre care ne distinge în întreaga lume”, a declarat Gian Marco Centinaio, subsecretarul pentru agricultură, confirmând că cererea a fost depusă, scrie Mediafax.
Potrivit Institutului Italian Espresso, fondat în 1998 cu scopul de a proteja şi promova espresso-ul original, piaţa acestei cafele se ridică la mai mult de 4 miliarde de euro anual, iar mai mult de 90% dintre italieni beau câte o ceaşcă zilnic.
Cum se face un espresso perfect
Reglementările stricte ale institutului arată că pentru un espresso autentic e nevoie de utilizarea unui amestec de cafea certificat, de echipamente certificate şi chiar de personal autorizat.
Spuma, crema mai uşoară care se aşează în partea de sus a ceştii, „trebuie să fie uniformă şi persistentă timp de cel puţin 120 de secunde din momentul în care cafeaua a fost distribuită fără amestecare”. De asemenea, culoarea ar trebui să fie „maro-alun până la maro închis și caracterizată prin reflexe brune”.
Încercările anterioare de a include cafeaua espresso italiană pe lista UNESCO nu au fost niciodată finalizate oficial și se presupune că asta a fost din cauza politicii turbulente a ţării.
Subsecretarul de stat pentru agricultură a spus că este încrezător că, de data aceasta, comisia naţională UNESCO a Italiei va aproba solicitarea, verdictul fiind aşteptat în primăvară.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!