Acum la Digi FM Oana Zamfir și Vlad Craioveanu DOJA CAT - Vegas (From motion picture soundtrack Elvis)

Biden îl avertizează pe Putin, Kremlinul denunță „isteria” legată de Ucraina

joe biden discuta la telefon profimedia-0649880342
Foto: Profimedia Images

Preşedintele american, Joseph Biden, a vorbit sâmbătă din nou la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, pe care l-a avertizat, „în termeni clari”, potrivit Casei Albe, că Statele Unite şi aliaţii vor riposta prin sancţiuni masive împotriva Rusiei, în cazul unui atac asupra Ucrainei. Kremlinul a minimalizat însă acest avertisment și a denunțat, în schimb,  „atmosferă de isterie” cu privire la presupusa invazie în Ucraina.

„Preşedintele Joseph R. Biden a discutat astăzi cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, despre escaladarea mobilizării de forţe militare la frontierele Ucrainei. Preşedintele Biden a transmis clar că, în cazul în care Rusia va lansa o nouă invazie în Ucraina, Statele Unite împreună cu aliaţii şi partenerii vor reacţiona decisiv şi vor impune rapid costuri severe asupra Rusiei”, a anunțat Casa Albă într-un comunicat.

„Preşedintele Biden a reiterat că o nouă invazie rusă în Ucraina ar produce suferinţe umane extinse şi va afecta poziţia Rusiei. Preşedintele Biden a subliniat clar în conversaţia cu preşedintele Putin că deşi Statele Unite rămân pregătite să se implice în eforturi diplomatice, în coordonare deplină cu aliaţii şi partenerii noştri, în acelaşi timp, suntem pregătiţi şi pentru alte scenarii”, a precizat Casa Albă.

Conversaţia preşedinţilor Joe Biden şi Vladimir Putin a durat aproximativ o oră și a intervenit la „cererea părții americane”, după cum subliniază Moscova, în condițiile în care SUA apreciază că un atac al Rusiei în Ucraina este posibil în orice moment.

Ce spune Moscova

Contrar obiceiului, Kremlinul nu a publicat un comunicat după convorbirea cu Joe Biden pentru a rezuma conținutul conversației. Vladimir Putin a preferat să-și trimită un consilier pentru a discuta direct cu presa, în ciuda faptului că la Moscova era deja seară când s-a terminat discuția celor doi lideri. 

Vladimir Putin a mai avut sâmbătă convorbiri telefonice cu președintele francez, Emmanuel Macron, și cu liderul din Belarus, Aleksandr Lukașenko, dar Kremlinul s-a limitat să publice doar două comunicate care au rezumat conținutul acestora, deși discuția cu președintele francez, de pildă, a durat o oră și 40 de minute, mai mult decât cea cu Joe Biden.

Consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov a ținut să transmită presei că discuția cu președintele american a fost o conversație „echilibrată”, care a decurs ca o discuție „de afaceri”, între profesioniști, dar a declarat că Statele Unite și NATO nu au reușit să răspundă principalelor preocupări în materie de securitate ridicate de Rusia. Totuși, a spus că dialogul Moscova - Washington va continua, ceea ce ar putea fi un semn că o eventuală intervenție armată în Ucraina se mai amână, cel puțin câteva zile.

„Partea rusă, bineînțeles, va analiza cu atenție opiniile exprimate de președintele Biden și, fără îndoială, le va lua în considerare, dar, din păcate, aceste idei nu ating elementele centrale, cheie, ale inițiativelor rusești, care se referă la extinderea NATO, la revenirea Alianței la aliniamentul său din 1997 și la renunțarea de a mai desfășura forțe ofensive pe teritoriul ucrainean”, a declarat consilierul lui Putin. „Vom informa partenerii noștri și publicul larg cu privire la reacția noastră în viitorul apropiat”, a adăugat oficialul de la Kremlin.

Iuri Ușakov a denunțat, în schimb, „atmosfera de isterie” cu privire la presupusa invazie iminentă a Rusiei în Ucraina. Este o atmosferă întreținută „de către oficialii americani, toată lumea știe acest lucru”, a comentat reprezentantul Kremlinului. „Presiunea în jurul subiectului invaziei a fost realizată în mod coordonat, iar isteria a atins punctul culminant”, a acuzat consilierul, un punct de vedere oficial care deja fusese exprimat și de diplomația de la Moscova.

Potrivit lui Ușakov, liderul rus a acuzat că SUA și aliații săi au aprovizionat Ucraina cu arme și au încurajat provocări din partea forțelor ucrainene în regiunea Donbas și în Crimeea.

În ceea ce privește sancțiunile cu care amenință Occidentul, Iuri Ușakov a menționat acest aspect în briefingul lui de presă, dar i-a minimalizat importanța: „Joseph Biden a menționat, cum era de așteptat, posibilele sancțiuni dure împotriva Rusiei în contextul situației tensionate din jurul Ucrainei, dar nu acesta a fost punctul central al conversației destul de lungi cu liderul rus”, a punctat Ușakov.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Joe Biden
Joe Biden, ironii la adresa lui Donald Trump: "Candidez împotriva unui băiețel de 6 ani"
World Youth Festival on the Federal Territory "Sirius". Open dialogue as part of the educational marathon "Znanie. First" "Image of Russia: reality and imposed stereotypes."
Purtătorul de cuvânt al lui Putin: Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din...
Joe Biden/ Profimedia
Biden, după aprobarea pachetului de ajutor pentru Ucraina: „Vom începe să trimitem armament...
profimedia-0865658841
Povestea uluitoare a unchiului lui Joe Biden: Ar fi fost mâncat de canibali în timpul celui...
Te-ar putea interesa și
biden (27)
Joe Biden se aşteaptă ca Iranul să atace „curând” Israelul: „Nu faceţi asta!”
biden
Un japonez va fi primul primul astronaut neamerican care pune piciorul pe Lună, anunţă Biden
Benjamin Netanyahu
Biden consideră că abordarea lui Netanyahu în războiul împotriva Hamas este "greşită"
barack obama, joe biden, bill clinton (3)
Barack Obama și Bill Clinton, sprijin pentru Joe Biden în cursa prezidențială din SUA. Cei 3...
Partenerii noștri
Digi24 O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica a făcut infarct când a auzit și a murit și ea
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica a...
DigiSport ”Mă hărțuiește”. A fost trasă pe dreapta în trafic și a izbucnit în plâns! Explicația dată polițistului. VIRAL
”Mă hărțuiește”. A fost trasă pe dreapta în trafic și a izbucnit în plâns...
PeRoz Fiica lui Irinel Columbeanu vine în România să-și viziteze tatăl. Fostul milionar a confirmat totul: „Mi-a cerut o procură”
Fiica lui Irinel Columbeanu vine în România să-și viziteze tatăl. Fostul...
Film Now Sharon Stone, strălucitoare într-o rochie care i-a îmbrățișat silueta impecabilă, alături de bunul ei prieten Jeff Bridges. Actorul, premiat pentru întreaga sa carieră
Sharon Stone, strălucitoare într-o rochie care i-a îmbrățișat silueta...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM CRBL, declarații neașteptate după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur!” În ce relații au rămas după separare
CRBL, declarații neașteptate după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
Bucharest,,Romania,-,April,17,,2021:,Details,With,The,Romanian
Guvernul a decis construirea unui pod rutier peste Tisa, la granița dintre...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
printul paul si printesa lia
Prințul Paul, în arest preventiv în Malta până în 9 mai. Eliberarea pe cauțiune a fost respinsă
Loterie/ Shutterstock
Un imigrant diagnosticat cu cancer a câştigat 1,3 miliarde de dolari la o loterie din Statele...
Studenţii pro-palestinieni de la Universitatea Columbia au ocupat o clădire a campusului/ Profimedia
Studenţii pro-palestinieni de la Universitatea Columbia au ocupat o clădire a campusului
România, Billie Jean Cup
România și-a aflat adversara din optimile Billie Jean King Cup