Hadi Matar, americano-libanezul în vârstă de 27 de ani care l-a rănit grav cu un cuţit în 2022 pe scriitorul Salman Rushdie, devenit un simbol al libertăţii de expresie, a fost condamnat vineri la 25 de ani de închisoare de către o instanţă din statul american New York.
Hadi Matar, care a crescut în SUA, a fost găsit vinovat de tentativă de omor şi agresiune de către juraţi după un proces ce a durat două săptămâni la tribunalul din Mayville, în nordul statului New York, transmite AFP, citată de Agerpres.
El a primit pedeapsa maximă de 25 de ani de închisoare, precum şi 7 ani de închisoare pentru rănirea unei alte persoane, pedepse pe care le va executa concomitent.
Pe 12 august 2022, Hadi Matar l-a înjunghiat pe autorul cărţii "Versetele satanice", carte controversată care i-a adus lui Salman Rushdie condamnarea la moarte pentru blasfemie, în 1989, din partea Iranului.
Scriitorul americano-britanic de origine indiană, în vârstă de 77 de ani, şi-a pierdut ochiul drept în atac, mărul lui Adam i-a fost lacerat, ficatul şi intestinul subţire i-au fost perforate, iar leziunile severe ale nervilor la braţ l-au lăsat paralizat la o mână.
Atacul a avut loc în faţa a aproape o mie de persoane la o conferinţă despre protejarea libertăţii scriitorilor într-o regiune paşnică de la frontiera cu Canada. Rushdie a fost salvat de intervenţia unor spectatori.
La tribunalul din Mayville, unde a apărut în februarie cu ochiul drept acoperit cu o lentilă fumurie, Salman Rushdie a povestit că s-a văzut "murind" în timpul atacului.
"A fost o lovitură de cuţit în ochiul meu, extrem de dureroasă, urlam din cauza durerii", a spus Rushdie în timpul procesului, adăugând că s-a trezit într-o "baltă de sânge".
Scriitorul povestise atacul într-o carte, "Cuţitul".
Hadi Matar a fost arestat în urma incidentului. Bărbatul, care a strigat în repetate rânduri sloganuri pro-palestiniene în timpul procesului său, l-a înjunghiat pe scriitor de aproximativ zece ori cu un cuţit cu o lamă lungă de aproape 20 de centimetri.
La câteva zile după atac, a fost intervievat din închisoare de tabloidul New York Post, pentru care a declarat că este "surprins" că Salman Rushdie a supravieţuit.
El nu a spus, însă, dacă a dorit să pună în aplicare fatwa emisă în 1989 de ayatollahul Khomeini, pe atunci liderul Republicii Islamice Iran. De asemenea, el a declarat presei că a citit doar două pagini din "Versetele satanice", dar a subliniat că-l consideră vinovat pe Rushdie pentru "atacarea islamului".
După fatwa pusă pe capul său, Salman Rushdie a trăit ca un pustnic la Londra timp de un deceniu, dar în ultimii douăzeci de ani a dus o viaţă relativ normală la New York.
Hadi Matar este de asemenea acuzat de instanţa federală americană de "acte de terorism în numele Hezbollah", mişcarea şiită libaneză susţinută de Iran. Teheranul a negat orice implicare.
Henry Reese, cofondatorul Pittsburgh City of Refuge, un proiect care ajută scriitorii exilaţi, a fost de asemenea rănit în atac.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!