Acum la Digi FM Nono Semen PUSSYCAT DOLLS FT TIMBALAND - Wait A Minute

Analiză Poltico: Partidele de dreapta și extremă dreapta domină peisajul politic european

Marine Le Pen
Marine Le Pen / foto Profimedia

Avansul puternic al partidelor de centru-dreapta și extremă-dreapta în Europa, condus de Franța, reprezintă o amenințare majoră pentru stabilitatea și unitatea Uniunii Europene. Rassemblement National din Franța a obținut o victorie zdrobitoare, determinându-l pe președintele Macron să dizolve parlamentul și să convoace alegeri anticipate. Extrema dreaptă câștigă teren și în alte națiuni cheie, precum Germania și Italia, provocând îngrijorări profunde cu privire la viitorul politic al continentului și la capacitatea UE de a menține coeziunea în fața acestei ascensiuni radicale.

Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta vor obţine cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană în cele mai populate naţiuni: Germania, Franţa, Italia, Spania şi Polonia, relatează POLITICO.

Franţa a condus această tendinţă spre dreapta cu o victorie atât de zdrobitoare a Rassemblement National de extremă dreapta încât preşedintele liberal Emmanuel Macron a dizolvat parlamentul francez şi a convocat alegeri anticipate. Primele rezultate au sugerat că Rassemblement National va obţine aproximativ 32% din voturi, mai mult decât dublu faţă de partidul preşedintelui.

"Preşedintele Republicii nu poate rămâne surd la mesajul trimis în această seară de poporul francez", a declarat Jordan Bardella, preşedintele Rassemblement National, în faţa susţinătorilor săi de la Parc Floral din Paris.

În Germania, centrul-dreapta se îndreaptă spre o victorie confortabilă, cu Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreapta, pe locul al doilea, devansându-i pe socialiştii cancelarului Olaf Scholz pe locul al treilea.

Alegătorii din 27 de naţiuni au votat în cursul săptămânii trecute pentru a selecta 720 de membri ai Parlamentului European, care îşi vor exercita mandatul în următorii cinci ani. Prima lor misiune principală va fi să aprobe sau să respingă candidatul principal pentru postul de conducere al Europei: preşedintele Comisiei Europene.

Pe un continent care a încercat să exorcizeze fantomele fascismului timp de opt decenii, amploarea prezenţei extremei drepte va fi unul dintre cele mai fierbinţi subiecte de conversaţie.

Chiar dacă este foarte puţin probabil ca aceştia să poată să se coordoneze ca un grup unificat în interiorul Parlamentului European - datorită diviziunilor pe teme precum Rusia -, ei vor putea totuşi să influenţeze direcţia generală a UE, în toate domeniile, de la imigraţie la politici climatice.

Adunate împreună, partidele radicale de dreapta ar reprezenta, teoretic, al doilea cel mai mare bloc din Parlament - fiind pe cale să ajungă pe primul loc în Franţa şi Italia, şi pe locul doi în Germania, cele mai mari şi mai importante trei ţări din blocul de 27 de naţiuni.

În Italia, partidul de dreapta al Giorgiei Meloni a obţinut cel mai mare sprijin, estimat la aproximativ 28%.

De asemenea, se aşteaptă ca extrema dreaptă să câştige în Ungaria şi a mai obţinut cinci locuri în Olanda. Centrul-dreapta s-a clasat confortabil pe primul loc în Grecia şi Bulgaria.

Cel mai ameninţător semnal de alarmă pentru viitorul UE este Franţa, având în vedere amploarea victoriei extremei drepte asupra lui Macron. Toţi ochii vor fi acum aţintiţi asupra faptului dacă valul populist din Franţa îşi poate menţine impulsul pe durata iminentelor alegeri parlamentare şi până la alegerile prezidenţiale din 2027 - unde o victorie a liderului extremei drepte Marine Le Pen ar ameninţa să arunce întreaga UE în turbulenţe.

Câştigătorul oficial al serii pare să fie preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, al cărei Partid Popular European de centru-dreapta va forma în continuare cel mai mare bloc din Parlament.

Conform primelor previziuni, PPE va obţine aproximativ 181 din cele 720 de locuri din Parlament, centrul-dreapta va fi forţa dominantă, dar cu greu va putea guverna singur, deoarece va fi departe de o majoritate absolută în Cameră.

Principala provocare pentru Von der Leyen în zilele şi săptămânile următoare va fi dacă va reuşi să ajungă la un acord cu partidele centriste tradiţionale - socialiştii şi liberalii - pentru a construi o majoritate de 361 sau mai mult în Parlament.

"Astăzi este o zi bună pentru [PPE]. Am câştigat alegerile europene, prietenii mei. Suntem cel mai puternic partid, suntem ancora stabilităţii... Împreună cu ceilalţi vom construi un bastion împotriva extremelor de stânga şi de dreapta. Îi vom opri!"

În total, se pare că cele trei mari grupuri de centru vor avea puţin peste 400 de locuri. Asta înseamnă că reconfirmarea lui Von der Leyen se va juca până la capăt, deoarece va fi respinsă dacă doar aproximativ 10% dintre legislatorii din principalele partide se vor răzvrăti împotriva liniei lor de partid. Rata de rebeliune este în mod normal mai mare.

Acest lucru ridică un mare semn de întrebare dacă va trebui să caute şi alţi aliaţi, de la Verzi până la partidul de dreapta al premierului italian Giorgia Meloni, Fraţii Italiei.

Centrul-dreapta al lui Von der Leyen respinge xenofobia şi euroscepticismul extremei drepte, dar ştie că alegătorii săi împărtăşesc aceleaşi preocupări legate de costul vieţii, migraţie şi sentimentul că activităţile de bază tradiţionale ale Europei - industria şi agricultura - sunt sufocate de reglementări ecologice.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
petrecerea lui dan t
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Iunie 2024
untold 2024 vrajiti de muzica
Vrăjiți de muzică cu Digi FM la Untold 2024
caprtura video tulcea
Reacția MApN după ce a apărut informația că forţele române au tras...
irinel columbeanu si fiica lui
Irinel Columbeanu, decis să onoreze o promisiune pe care i-a făcut-o...
Pe aceeași temă
Anti Far-Right Rally - Paris, France - 15 Jun 2024
Demonstraţii de amploare la Paris, dar şi în alte oraşe din Franța, împotriva extremei drepte
florin negrutiu 8 mai 2024
De ce a câștigat Șoșoacă și a pierdut USR la Europarlamentare. Analiza lui Florin Negruțiu
negrutiu
Analiza lui Florin Negruțiu: Cum a manevrat Marcel Ciolacu scena politică și de ce Gabriela...
alegeri europarlamentare 2024
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2024: Alianţa PSD-PNL 21,33%, Alianţa Dreapta Unită 16,3%, AUR 14,54%...
Te-ar putea interesa și
alegeri europarlamentare 2024
Alegeri 2024. Cum a fost posibil ca într-o secție de votare să se înregistreze o prezență de...
votare, alegeri 2024 (1)
Alegeri europarlamentare 2024. Când vor fi cunoscute primele rezultate
alegeri 2024 (1)
Alegeri 2024. Prezență la vot de peste 32% până la ora 16. Județele Olt și Vâlcea, fruntașe și...
alegeri 2024 (2)
Alegeri 2024. Prezența la vot până la ora 10:00: 8,8% la alegerile europarlamentare, 8,72% la...
Partenerii noștri
DigiSport Fanii FCSB-ului au scandat împotriva jucătorilor, iar Andrei Vlad le-a răspuns: ”Dacă există vreo problemă”
Fanii FCSB-ului au scandat împotriva jucătorilor, iar Andrei Vlad le-a...
PeRoz Jennifer Lopez, mesaj emoționant după ce și-a sărbătorit ziua de naștere fără Ben Affeck: „Mereu mă pot baza pe voi!”
Jennifer Lopez, mesaj emoționant după ce și-a sărbătorit ziua de naștere...
Film Now Sandra Bullock își aniversează ziua de naștere, prima după moartea iubitului ei: „Nu ascunde că a fi tristă face parte din viața ei!”
Sandra Bullock își aniversează ziua de naștere, prima după moartea...
Digi World Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce să nu faci cu niciun chip dacă iei această pastilă obișnuită
Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce...
Stirile Kanal D IMAGINI EXCLUSIVE! Filmul complet al măcelului din Padina! Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel: „Băi, omule, îl omori!"
IMAGINI EXCLUSIVE! Filmul complet al măcelului din Padina! Ultimele clipe...
ProFM Bebe Rexha, pozată de paparazzi în costum de baie, în Mykonos. Ce poze a pus ea pe Instagram
Bebe Rexha, pozată de paparazzi în costum de baie, în Mykonos. Ce poze a...
Digi Life Viena, pe primul loc în clasamentul mondial al calităţii vieţii. Paris și Berlin sunt pe 21, New York, pe poziția 70
Viena, pe primul loc în clasamentul mondial al calităţii vieţii. Paris și...
Lady Gaga en répétition de l’ouverture des jeux Olympiques (JO) de Paris 2024 sur la Seine à Paris
A început ceremonia de deschidere a JO de la Paris. Lady Gaga, prima...
Ultimele știri din matinal
Bucharest,,Romania,-,March,25,,2020:,Romanian,Road,Police,Officer
Noile modificări ale Codului Rutier explicate la Digi FM. Iată ce spune Inspectoratul General...
aventura lui florin negrutiu cu tarom
Aventura lui Florin Negruțiu după anularea zborurilor TAROM: De la Timișoara la București cu...
Iraida
Iraida dezvăluie poveștile fascinante din spatele tatuajelor sale. Semnificația tatuajului...
Elena Lasconi/ Foto: Facebook
Florin Negruțiu, despre candidatura Elenei Lasconi la președinție: Vorbește despre familie...
Ultimele știri
Politikerin Ursula von der Leyen CDU nach ihrer Wiederwahl zur EU-Kommissionsprsidentin im EU-Parlament in Straburg. Straburg, 18.07.2024 Grand Est Frankreich *** Politician Ursula von der Leyen CDU after her re-election as EU Commission President in the
UE transferă Ucrainei 1,5 miliarde de euro din activele ruseşti îngheţate
Unii sportivi cubanezi şi-au vândut medaliile pentru a-şi completa veniturile/ Foto: X
Jocurile Olimpice 2024: Unii sportivi cubanezi şi-au vândut medaliile pentru a-şi completa...
Stone,Board,Empty,Table,Background.,Abstract,Blurred,Swimming,Pool,Background
Ce au găsit inspectorii de la Protecţia Consumatorilor la piscina unde a mers adolescentul de...
Cluj-napoca,,Cluj/romania-07.09.2020-police,Officers,Carry,Out,Traffic,Checks,Regarding,The,Observance
Profesorul de la Colegiul Sfântul Sava acuzat de viol, plasat sub control judiciar pentru 60...