Acum la Digi FM THE KILLERS - Human

Analistul militar Hari Bucur-Marcu, despre impactul președinției Trump asupra României: "Administraţia sa nu va favoriza vreun vecin de-al nostru în defavoarea naţiunii noastre"

hari bucur-marcu
Analistul militar Hari Bucur-Marcu / Foto: Facebook

Analistul militar Hari Bucur-Marcu, expert în securitate internaţională, afirmă că preşedintele american Donald Trump va continua politica americană în privinţa României şi că, deşi vor exista diferenţe între Administraţia Biden şi Administraţia Trump, acestea nu vor viza „politica internaţională şi de securitate americană la nivel strategic”.

Bucur-Marcu mai spune că Administraţia Trump nu va favoriza vreun vecin de-al României în defavoarea naţiunii noastre. „Naţiunea română va suferi inevitabil nu de spaima de Trump, ci de regretul că nu a profitat de oportunităţile deschise de prezenţa sa în fruntea Americii”, mai spune Bucur-Marcu.

„În ceea ce priveşte România, cei care îl cunosc pe Trump pot să confirme că Administraţia sa nu va favoriza vreun vecin de-al nostru în defavoarea naţiunii noastre. Administraţia Trump deja este angajată în problemele de securitate regională, care privesc direct sau incidental România, nu în opoziţie cu Administraţia Biden, ci în continuarea politicii americane, ce are întotdeauna o perspectivă temporală mult mai mare decât un mandat prezidenţial”, afirmă analistul Hari Bucur-Marcu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit expertului în securitate internaţională, diferenţe între Administraţia Biden şi Administraţia Trump „vor fi cu siguranţă”, doar că ele „nu vizează politica internaţională şi de securitate americană la nivel strategic”.

„Diferenţele vizează doar opţiunile de atingere a obiectivelor strategice, care rămân imuabile, pe durata valabilităţii lor. În acelaşi timp, naţiunea română va suferi inevitabil nu de spaima de Trump, ci de regretul că nu a profitat de oportunităţile deschise de prezenţa lui Trump în fruntea Americii, pentru a-şi ocupa locul ce ar fi trebuit să îi revină României, în plan regional şi continental, în materie de securitate şi apărare comune. Dar asta este deja o constantă a politicii noastre externe şi de apărare, aşa că vom trece cu uşurinţă peste un asemenea regret”, mai transmite analistul, citat de News.ro.

Trump, „personalitate predictibilă”

Președintele SUA, Donald Trump, în prima zi a președinției sale în Biroul Oval al Casei Albe din Washington, DC, SUA, 20 ianuarie 2025. / foto Profimedia

Analistul explică de ce nu ar trebui să existe teamă ca urmare a revenirii lui Donald Trump la Casa Albă şi consideră că preşedintele american este „o personalitate predictibilă”.

„Trump s-a aflat zilnic, pe parcursul celor 10 ani de politică făcută direct la vârful puterii americane, în atenţia publicului naţional şi internaţional, aşa că un eventual sentiment de frică despre ce o să facă Trump de azi încolo nu se justifică prin necunoaşterea personajului. În plus, Trump însuşi şi-a edificat un prestigiu de ins care face ceea ce promite, care îşi îndeplineşte angajamentele şi care ţine ca opinia publică să îi fie favorabilă în urma rezultatelor muncii sale, şi nu în urma vreunei campanii propagandistice. Un maestru al comunicării publice, cu un palmares impresionant de audienţă în emisiuni de televiziune de tipul reality show, Trump nu are şi nici nu ar putea avea un comportament public sobru, conform uzanţelor politicienilor”, explică Hari-Bucur Marcu.

Expertul spune că, din contră, Trump „intenţionat ţine să strângă mâna şefilor de stat cam cum o fac puştii de cartier new-yorkez, cu un fel de smucitură, chiar dacă mâna aceea a interlocutorului e deprinsă cu manevrarea butonului nuclear, în ţara sa”.

„Ţine să iasă din discursul pregătit şi publicat pe prompter şi să personalizeze acel discurs cu referiri la persoane din public. Ţine să folosească hiperbole dintre cele mai bizare, cu care gratulează inşi în dreapta şi în stânga, după care pe unii dintre ei îi demite fără nicio ezitare. Asta nu înseamnă că a luat vreodată sau a dat vreodată impresia că ar lua decizii pe bază de impuls de moment, de chef personal ori de agendă personală, netransparentă. Nici decizii favorabile, şi nici decizii defavorabile cuiva”, spune Bucur-Marcu.

„Nu vă împiedicaţi în figurile sale de stil verbal mergeți la esența reală a mesajului său”

Expertul spune că Trump se arată „vizibil încântat de oricine îl laudă chiar şi penibil de exagerat, îl preamăreşte sau îl linguşeşte”, dar că acest lucru „nu înseamnă că şi-a răsplătit vreodată lăudătorii, linguşitorii sau preamăritorii cu funcţii la stat ori cu puteri executive”, la îndemâna oricărui preşedinte american, ci, din contră, sunt „nenumărate cazurile în care cei mai mari lingăi au fost îndepărataţi din cercul intim al lui Trump, pe motive de nemerit”, unii dintre ei deveniţi „cei mai mari detractori şi bârfitori ai aceluiaşi Trump”.

„Dacă vreţi să ştiţi de pe acum ce va face Trump ca preşedintele Statelor Unite cu numărul de ordine 47 este suficient să vă uitaţi la ceea ce a promis şi la ceea ce s-a angajat să facă. Cu nuanţa evidentă că nu trebuie să vă împiedicaţi în figurile sale de stil verbal, ci trebuie să mergeţi la esenţa reală a mesajului său. Şi ar mai fi un indicator de clarificare privind viitorul. Marea majoritate a celor care vor compune Guvernul/Administraţia Trump sunt personalităţi publice. Personalităţi din sfera comunicării publice de masă, din afaceri (inclusiv avocaţi), din administraţia locală (guvernatori de stat american). Personalităţi care au scris şi publicat cărţi, în care şi-au expus convingerile privind politica americană. Adică, vorbim despre oameni pe care îi ştim cum gândesc, ce îi mână în acţiune, ce caută ei în Administraţia Trump şi care va fi impactul prezenţei lor acolo asupra politicii de stat americane”, mai afirmă analistul Hari Bucur-Marcu.

Citește și: În ce a constat meniul servit la primul prânz oficial oferit de Trump în calitate de preşedinte al SUA

Citește și: Donald Trump lansează un avertisment dur către Vladimir Putin: „Distruge Rusia dacă nu cade la o înțelegere”

Citește și: Controversa din ziua învestirii: Trebuie sau nu să atingi Biblia pentru a fi preşedintele SUA? 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
audiente radio 2025 770x440
Digi FM are cea mai mare creștere de audiență dintre toate radiourile...
KV Parteneri - DIGI FM_4x5web
Conferința OPEN MINDS revine în 4 iunie cu peste 50 de speakeri și...
Victoria Stoiciu
Victoria Stoiciu: Violenţa împotriva femeilor atinge cote alarmante...
Pe aceeași temă
Washington,D.c.,,Usa,-,April,7,,2025:,United,States,President
Trump califică funcţia de preşedinte drept „o profesie foarte periculoasă”
Donald Trump (3)
"Tăticul a ajuns acasă" - a postat Casa Albă pe rețelele sociale, după ce Trump s-a întors de...
Washington,D.c.,,Usa,-,April,7,,2025:,United,States,President
Trump admite că este posibil ca Putin să aibă ambiţii teritoriale dincolo de Ucraina şi spune...
DEN HAAG - President Donald Trump of the United States and NATO Secretary General Mark Rutte at the start of the NATO Summit meeting at the World Forum. The Netherlands, for the first time in NATO's history of existence, is hosting a NATO summit. ANP SEM
Rutte: Prea mult timp, SUA au purtat o povară prea mare în cadrul NATO. Acest lucru se schimbă...
Te-ar putea interesa și
Nicușor Dan și Donald Trump
Preşedintele Nicuşor Dan, întâlnire cu preşedintele SUA, Donald Trump, la Summitul NATO de la...
trump (59)
Trump susține în continuare că instalaţiile nucleare iraniene bombardate de SUA au fost...
Nato Summit: King Invites Government Leaders to Dinner, The Hague, The Netherlands - 24 Jun 2025
Nicuşor Dan a stat lângă Mark Rutte, în spatele lui Donald Trump şi al regelui...
Trump și Zelenski
O întâlnire Trump-Zelenski este prevăzută miercuri, în marja summitului NATO, la Haga, anunţă...
Partenerii noștri
DigiSport ”Este o opțiune bună pentru noi”! Detalii despre ultima mutare reușită de Dinamo
”Este o opțiune bună pentru noi”! Detalii despre ultima mutare reușită de...
PeRoz Bill Gates și iubita lui nu lipsesc de la nunta lui Jeff Bezos. Averea combinată a celor doi titani tech depășește 300 de miliarde $
Bill Gates și iubita lui nu lipsesc de la nunta lui Jeff Bezos. Averea...
Film Now Scarlett Johansson explică săruturile virale cu Jonathan Bailey: "E un tip adorabil, ce pot să spun?"
Scarlett Johansson explică săruturile virale cu Jonathan Bailey: "E un tip...
Digi World Un bărbat a mâncat 150 de ouă, în doar cinci zile: „E o nebunie, corpul meu s-a subțiat considerabil” Imaginile cu el sunt virale
Un bărbat a mâncat 150 de ouă, în doar cinci zile: „E o nebunie, corpul...
ProFM Brian May și soția sa, uluiți de vestea că Freddie Mercury ar fi avut un copil: „Știai despre asta? Dacă are un copil, unde este?"
Brian May și soția sa, uluiți de vestea că Freddie Mercury ar fi avut un...
Digi Life O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei năstrușnice, a murit la 97 de ani. A pozat pe mătură ca Harry Potter, în costum de câine sau de zână
O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei...
David Popovici
David Popovici, impresionant la CE U23: Medalie de aur şi record european...
Warren Buffett
Warren Buffett donează acţiuni Berkshire Hathaway în valoare record de 6...
Ultimele știri din matinal
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
Ultimele știri
Bucharest, Romania. 23rd Jun, 2025: Oana Toiu, proposed Minister of Foreign Affairs, is heard by the specialized committees of the Romanian Parliament. Credit: Lucian Alecu/Alamy Live News
Ministrul de Externe a semnat rechemarea imediată şi încetarea detaşării în MAE a fiicei...
Daniel David, Minister of Education, press conference, Bucharest, Romania - 21 May 2025
David: „Avem cel mai generos sistem de burse din UE; trebuie o redimensionare, însă rațional”
Liviu
Cine este tânărul care a murit lovit de fulger în timp ce cânta la vioară. Avea doar 18 ani și...
ploi
Cod galben de averse torențiale și descărcări electrice în București și în localități din opt...