Acum la Digi FM Nono Semen ZERB FT TY DOLLA SIGN AND WIZ KHALIFA - Location

1.000 de zile de la începutul războiului în Ucraina. Care este realitatea în teren şi ce perspective sunt pentru pace

soldati ruși în război
Soldati ruși în război / Foto: Profimedia

19 noiembrie 2024 înseamnă 1.000 de zile de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina. Trupele obosite ucrainene luptă pe numeroase fronturi, Kievul este asediat de atacuri frecvente cu drone şi rachete, în timp ce oficialii se pregătesc pentru revenirea lui Donald Trump la Casa Albă în ianuarie, relatează Reuters, citat de News.ro.

Într-un impuls pentru ţara aflată sub asediu de aproape trei ani, cu două luni înainte de a pleca din funcţie, preşedintele american Joe Biden a dat undă verde ca rachetele americane să poată fi utilizate împotriva unor ţinte aflate mai adânc în interiorul Rusiei, pentru a limita potenţial opţiunile Moscovei de a lansa atacuri şi de a aproviziona frontul.

Însă această schimbare dramatică de politică ar putea fi inversată atunci când Donald Trump se va întoarce la Casa Albă, în ianuarie, iar experţii militari au avertizat că nu va fi în sine suficientă pentru a schimba cursul războiului care se desfăşoară de 33 de luni.

Mii de cetăţeni ucraineni au murit, peste 6 milioane trăiesc ca refugiaţi în străinătate, iar populaţia a scăzut cu un sfert de când liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a ordonat la 24 februarie 2022 invazia terestră, maritimă şi aeriană ce a declanşat cel mai mare conflict din Europa de la Al Doilea Război Mondial.

Pierderile militare au fost catastrofale, deşi acestea rămân secrete bine păzite. Estimările publice occidentale, bazate pe rapoartele serviciilor de informaţii, variază foarte mult, dar majoritatea spun că sute de mii de persoane au fost ucise sau rănite de fiecare parte.

Tragedia a afectat familiile din fiecare colţ al Ucrainei, unde funeraliile militare sunt deja o obişnuinţă în marile oraşe şi în satele îndepărtate, iar oamenii sunt epuizaţi de nopţile nedormite petrecute în sunetul sirenelor de raid aerian şi în angoasă.

Acum, revenirea lui Trump la Casa Albă, care a promis să pună capăt rapid luptelor - fără a spune cum - pune sub semnul întrebării viitorul ajutorului militar american şi al frontului occidental unit împotriva lui Putin şi ridică perspectiva unor discuţii pentru a pune capăt războiului.

Kievul și Moscova, încercări de a-și îmbunătăți pozițiile pe front înainte de orice negociere

Odesa, Ucraina / Foto: Profimedia

Când Ucraina a intrat pe un teritoriu care nu era al său, în Kursk, a fost palpabil un sentiment de escaladare, Moscova şi Kievul încercând să îşi îmbunătăţească poziţiile pe câmpul de luptă înainte de orice negocieri.

Deja stimulată de dronele de atac iraniene şi de proiectilele de artilerie şi rachetele balistice nord-coreene, Rusia a desfăşurat acum 11.000 de soldaţi nord-coreeni, dintre care o parte, potrivit Kievului, au intrat în confruntare directă cu forţele ucrainene care au cucerit o parte din regiunea Kursk din Rusia.

Un oficial de rang înalt de la Kiev a declarat că Phenianul are capacitatea de a trimite 100.000 de soldaţi în Rusia.

Între timp, cele mai bune trupe ale Ucrainei încearcă să păstreze această mică bucată de teritoriu rusesc, capturată în august, ca monedă de schimb.

Kievul afirmă că Rusia a trimis acolo 50.000 de soldaţi, în timp ce forţele Kremlinului au înregistrat, de asemenea, cele mai rapide progrese din 2022 în estul Ucrainei şi au intensificat presiunea şi în nord-est şi sud-est.

Odată cu venirea iernii, Moscova şi-a reluat asaltul aerian asupra sistemului energetic ucrainean aflat şi aşa în dificultate, lansând 120 de rachete şi 90 de drone în cel mai mare baraj aerian din ultimele luni.

În plus faţă de autorizaţia SUA de a lovi ţinte militare din interiorul Rusiei cu arme furnizate de americani, ajutorul financiar extern şi ajutorul pentru armament rămân, de asemenea, vitale pentru Ucraina.

În ciuda a doi ani consecutivi de creştere moderată, economia ucraineană este încă la doar 78% din dimensiunea pe care o avea înainte de invazie, care a dus la scăderea PIB-ului cu o treime în 2022. Industriile ucrainene de oţel şi cereale, cândva gigantice, au fost afectate.

Rusia cere Ucrainei să renunțe la teritoriu și la dorința de a intra în NATO

kiev, ucraina

Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului a documentat moartea a 11.743 de civili ucraineni, deşi unii oficiali de la Kiev cred că numărul este mult mai mare.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că Ucraina trebuie să facă tot posibilul pentru a pune capăt războiului anul viitor prin mijloace diplomatice. El a respins însă categoric orice discuţie privind o încetare a focului înainte ca Ucrainei să i se ofere garanţii de securitate adecvate.

Kremlinul a declarat că obiectivele sale de război rămân neschimbate. Putin a precizat în iunie că Ucraina trebuie să renunţe la ambiţiile sale de a adera la NATO şi trebuie să se retragă din patru regiuni ucrainene pe care forţele sale le controlează parţial, ceea ce echivalează cu o capitulare pentru Kiev.

După ce cancelarul german Olaf Scholz l-a sunat vineri pe Putin pentru prima dată în aproape doi ani, Zelenski a declarat că acest gest a redus izolarea liderului rus. De asemenea, el s-a pronunţat împotriva ideii de reluare a negocierilor de tip Minsk. „Vrem să avertizăm pe toată lumea: nu va exista niciun Minsk 3. Ceea ce ne trebuie este o pace reală”, a spus liderul ucrainean.

O mare de steguleţe ucrainene în onoarea morţilor ocupă acum un colţ din Piaţa Independenţei din Kiev, cândva inima protestelor proeuropene în masă care l-au răsturnat în 2014 pe preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, susţinut atunci de Moscova. Rusia a răspuns la proteste prin cucerirea peninsulei ucrainene Crimeea şi prin susţinerea unei insurecţii paramilitare în est, care a ucis 14 000 de persoane înainte ca două serii de negocieri, în aşa-numitul format Minsk, să oprească luptele cu Kievul.

kiev, ucraina (2)

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
Benjamin Netanyahu si Donald Trump
Netanyahu, cadoul suprem pentru Donald Trump. L-a nominalizat la...
Bulgaria trece oficial la euro la 1 ianuarie 2026/ Shutterstock
Bulgaria aşteaptă marți ultima aprobare pentru a adopta moneda euro...
Păcănele, jocuri de noroc
Ilie Bolojan, după ce s-a schimbat taxarea jocurilor de noroc la 4%...
Pe aceeași temă
Thierry Burkhard
Rusia a desemnat Franţa drept „principalul său adversar în Europa”, spune şefului Statului...
Washington,D.c.,,Usa,-,April,7,,2025:,United,States,President
Trump afirmă că a ajuns la o înţelegere pentru a trimite arme americane în Ucraina prin NATO...
Waving,Colorful,National,Flag,Of,Great,Britain.
Marea Britanie anunţă un acord cu Ucraina pentru livrarea a 5.000 de rachete de apărare...
News Ukraine Recovery Conference 2025, La Nuvola Convention Center, Rome, Italy - 10 Jul 2025
Uniunea Europeană va mobiliza 2,3 miliarde de euro pentru reconstrucţia Ucrainei
Te-ar putea interesa și
Andrzej Duda
În ultimul său interviu ca preşedinte al Poloniei, Andrzej Duda reproşează Ucrainei şi...
Ursula Von der Leyen
Ursula Von der Leyen a cerut Chinei să pună capăt "sprijinului său de neclintit" pentru Rusia
atac cu drone in ucraina
Numărul copiilor ucişi sau răniţi în Ucraina s-a triplat în ultimele trei luni, atrage atenția...
Us,President,Donald,Trump,Is,Sharp,In,The,Background,,While
Putin îi spune la telefon lui Trump că Rusia ”nu va renunţa la obiectivele sale” în Războiul...
Partenerii noștri
DigiSport Mesajul postat de Simona Halep la miezul nopții, după ce a urmărit din Loja Regală finala de la Wimbledon
Mesajul postat de Simona Halep la miezul nopții, după ce a urmărit din...
PeRoz S-a aflat acum ce relația avea Meghan Markle cu Regele Charles. Porecla pe care i-a atribuit-o monarhul fostei actrițe spune totul
S-a aflat acum ce relația avea Meghan Markle cu Regele Charles. Porecla pe...
Film Now Pamela Anderson, adevărul despre relația cu Liam Neeson, după ce actorul a declarat că este „îndrăgostit nebunește” de ea
Pamela Anderson, adevărul despre relația cu Liam Neeson, după ce actorul a...
Digi World Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se știa despre cum a fost construită
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de...
ProFM Smiley și Gina Pistol tot nu vor să arate chipul fiicei lor. "De ce i-aș face asta? Nu înseamnă că merg cu cearșaful pe fața ei"
Smiley și Gina Pistol tot nu vor să arate chipul fiicei lor. "De ce i-aș...
Digi Life Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu peste 4.5 milioane de euro. Imagini din curte și din interior
Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu...
Wimbledon Tennis Championships, Day 13, The All England Lawn Tennis and Croquet Club, London, UK - 12 Jul 2025
Ovații pentru prințesa Kate, la Wimbledon. Simona Halep, câștigătoarea din...
wimbledon (19)
Iga Swiatek cucerește în premieră trofeul de la Wimbledon, cu un scor...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
NATO Summit In The Hague, Netherlands - 24 Jun 2025
Nicuşor Dan merge în vizită oficială în Germania. Se va întâlni cu cancelarul Merz și cu...
Plenary session of the European Parliament
Reacția președintei CE, după ce Trump a anunțat taxe vamale de 30% pentru UE de la 1 august
Bucharest, Romania. 26th Nov, 2024: The new interim president of the National Liberal Party (PNL), Ilie Bolojan, president of the Bihor County Council, leaves at the end of the press conference about the party's future following the resignation of the PNL
Bolojan, ales preşedintele PNL. Cine sunt cei patru prim-vicepreşedinţi
U.S. WASHINGTON, D.C. WHITE HOUSE TRUMP TEXAS FLOODS
Trump anunţă taxe vamale de 30% pentru bunurile importate din UE, de la 1 august: Am decis să...