Acum la Digi FM Alice Tudor BAD BUNNY FT DRAKE - MIA

Foto Viața Mariei Callas, o divă prin excelență. Căsnicia cu un industriaș bogat, relația tumultoasă cu Aristotel Onassis și moartea ei la doar 53 de ani

Maria Callas
Maria Callas, 1971 / Foto: Profimedia

În ciuda unei cariere care a înflorit mai puţin de două decenii, amplitudinea vocii, prezenţa sa scenică, virtuozitatea cu care interpreta rolurile dificile şi personalitatea sa incandescentă şi exigentă o definesc pe Maria Callas ca una dintre cele mai importante şi recunoscute legendele ale operei, o divă prin excelenţă.

Soprana Maria Callas, pe numele ei la naștere Cecilia Sofia Anna Maria Kalogeropoulo, s-a născut la 2 decembrie 1923, la New York, unde emigraseră părinţii ei, Georgios Kalogeropoulos şi Evagelia Dimitriadis. Tatăl, farmacist grec, şi-a schimbat numele de familie din Kalogeropoulos în Callas, la câţiva ani după naşterea fiicei sale, Maria.

Între anii 1931-1937, la New York, a început să ia lecţii de muzică, a studiat pianul şi a participat la concursuri şi spectacole pentru copii. După divorţul părinţilor ei, în 1936, a locuit împreună cu mama sa şi sora ei în Grecia, unde a urmat studii de canto la Conservatorul Naţional, la clasa profesoarei Maria Trivella (1937-1938), potrivit www.mariacallasestate.com.

Maria Callas, 1963 / Foto: Profimedia

La 18 ani, pe scena Operei Naționale din Grecia

A susţinut primul recital într-o producţie a Conservatorului - "Cavaleria Rusticană", interpretând rolul Santuzza, şi în 1939 a obţinut premiul pentru debut, scrie Agerpres.

Prima sa apariţie importantă a fost în 1941 în "Boccaccio", de François von Suppé, la Opera Naţională Greacă, care, la vremea respectivă, făcea parte din Teatrul Regal, unde a fost angajată şi a rămas până în 1945. Interpretează în această perioadă rolurile principale din "Tosca" de Giacomo Puccini, "Tiefland" al lui Eugen D'Albert, "Fidelio" al lui Ludwig van Beethoven şi în "The Master Builder" al lui Manolis Kalomiris.

Până la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, a lucrat ca funcţionar la poştă, continuându-şi studiile la Conservatorul din Atena, devenind discipolă a celebrei soprane spaniole Elvira de Hidalgo. Iminentul război a adus-o înapoi în Statele Unite. În 1946, a locuit cu tatăl său la New York, unde a avut parte de nenumărate respingeri căutându-şi de lucru, înainte de a se întoarce în Europa în anii de după război.

A primit recunoaşterea internaţională în 1947, pentru interpretarea din "La Gioconda" de Amilcare Ponchielli, la Festivalul de la Verona. Orchestra a fost condusă de Tullio Serafin, care devine treptat mentorul ei artistic. Printre alte roluri, ea apare ca Isolda în "Tristan şi Isolda", de Richard Wagner, în Veneţia şi în Florenţa, în timp ce preia pentru prima dată rolul Norma din opera lui Vincenzo Bellini, unul dintre rolurile ei emblematice de-a lungul întregii sale cariere scenice.

Căsătorită cu un industriaș bogat care i-a devenit impresar

Maria Callas

În 1949, s-a căsătorit cu Giovanni Battista Meneghini, un industriaş bogat care şi-a abandonat propria afacere pentru a deveni impresarul ei.

A continuat să interpreteze roluri dramatice dificile, precum cele din "Turandot" (G.Puccini) şi ''Parsifal'' de R.Wagner, până în momentul în care dirijorul Tullio Serafin a convins-o să abordeze repertoriul de ''bel canto'', schimbare ce i-a adus recunoaşterea deplină.

În 1954, Callas şi-a făcut debutul american în "Norma" la Opera Lyric din Chicago. Performanţa a fost un triumf. În 1956, ea a avut în sfârşit ocazia să cânte cu Metropolitan Opera din oraşul ei natal, New York, dar în 1958 a fost concediată de regizorul Rudolf Bing.

Aristotel Onsassis a părăsit-o pe Maria Callas pentru Jacqueline Kennedy

maria callas (1)

Căsnicia începuse şi ea să se destrame. Callas şi Meneghini s-au despărţit la sfârşitul deceniului, timp în care ea avea o aventură cu magnatul Aristotel Onassis, pe care l-a cunoscut în 1957. A renunţat la scenă la începutul anilor 1960 pentru a trăi alături de Onassis, dar a continuat să susţină concerte ocazionale. Relaţia cu Onassis a fost una furtunoasă şi, în cele din urmă, s-a încheiat odată cu căsătoria lui Onassis cu Jacqueline Kennedy, în 1968, provocând multă tristeţe artistei.

100.000 de mărci germane pentru un spectacol, onorariul Marie Callas în perioada ei de glorie

Între 1951 şi 1958, a fost angajată cu contract permanent la "Scala" din Milano, unde a obţinut succese răsunătoare cu rolul "Medeea" (din opera lui L.C.Cherubini). A făcut numeroase turnee în Germania (1959, 1962, 1973) şi în Franţa (1963, 1964). În perioada de glorie, soprana Maria Callas era recompensată cu 100.000 mărci pentru un spectacol.

În ciuda problemelor cu vocea, a avut o revenire memorabilă pe scenă în perioada 1964-1965, când a concertat în piesele sale favorite ("Norma" lui V.Bellini, la Paris, şi "Tosca" lui G.Puccini, la Metropolitan). La sfârşitul carierei, a renunţat şi la cetăţenia americană.

A renunțat la muzică pentru film

În perioada de pregătire a filmului "Medeea" (1970, în regia Pier Paolo Pasolini), în care a interpretat rolul principal, s-a hotărât să renunţe complet la muzică. În aprilie 1973, a semnat regia filmului "Amurg sicilian" (în colaborare cu tenorul Giuseppe Di Stefano), pelicula constituind debutul regizoral al sopranei. În parteneriat cu colegul ei de încredere, tenorul Giuseppe Di Stefano, Maria Callas a pornit într-un turneu mondial de adio. Pe 11 decembrie 1974, şi-a făcut ultima apariţie publică la Sapporo, Japonia.

Moartea lui Aristotel Onassis pe 15 martie 1975, precum şi uciderea lui Pier Paolo Pasolini pe 2 noiembrie în acelaşi an, au fost două lovituri marcante pentru celebra soprană, care deja avea o viaţă retrasă în apartamentul ei din Paris. A murit la 16 septembrie 1977, la doar 53 de ani, în locuinţa sa din Paris, în urma unui atac de cord.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
ROMANIA BUCHAREST NEW GOVERNMENT INVESTITURE VOTE
Florin Negruțiu, despre privilegiile bugetarilor și austeritatea...
andreea marin
Andreea Marin, mărturisire din vacanța în Capri: "Știu că sunt cam...
Iulia Putințeva / Profimedia
Scandal la Wimbledon. Iulia Putințeva a cerut evacuarea unui...
Partenerii noștri
DigiSport Ultimatum pentru Barcelona! Nico Williams nu mai stă la discuții
Ultimatum pentru Barcelona! Nico Williams nu mai stă la discuții
PeRoz Ce fac și cum arată acum surorile prințesei Diana. Una dintre ele a avut o relație scurtă cu regele Charles
Ce fac și cum arată acum surorile prințesei Diana. Una dintre ele a avut o...
Film Now James Cameron îl critică pe Christopher Nolan pentru modul în care a abordat Oppenheimer: "E interesant ce a ales să evite"
James Cameron îl critică pe Christopher Nolan pentru modul în care a...
Digi World 7 alimente recomandate pentru reducerea colesterolului, care sunt ușor de integrat în mesele zilnice
7 alimente recomandate pentru reducerea colesterolului, care sunt ușor de...
ProFM Cine e Anesa, mama fabuloasă a celebrei Dua Lipa. Povestea femeii care a fugit din calea războiului și a crescut un superstar
Cine e Anesa, mama fabuloasă a celebrei Dua Lipa. Povestea femeii care a...
Digi Life O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei năstrușnice, a murit la 97 de ani. A pozat pe mătură ca Harry Potter, în costum de câine sau de zână
O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei...
santorini (7)
Taxă de 20 de euro pentru pasagerii navelor de croazieră care acostează la...
Robert Golob
Slovenia nu se angajează să atingă 5% din PIB pentru apărare, procent...
Ultimele știri din matinal
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
Ultimele știri
Siria
Donald Trump a semnat un ordin care pune capăt programului de sancţiuni al SUA împotriva...
Elena Udrea cu polițiști lângă ea
Elena Udrea e încă în spital și află azi dacă va fi eliberată condiționat
Illustration - Heatwave Hits Paris - Paris, France - 30 Jun 2025
Zile cu căldură extremă în Franţa. Aproape 1400 de şcoli au fost închise. Cod roşu la Paris
European,Union,Flag
Danemarca preia la 1 iulie 2025 preşedinţia rotativă a Uniunii Europene