Timp de aproape 50 de ani, Don Ritchie a privit pe fereastră și a salvat oameni. Locuia într-o casă din Sydney care avea o vedere spre Oceanul Pacific. Din 1964, Don Ritchie a salvat 160 de oameni care voiau să se sinucidă.
Don Ritchie devenit „Îngerul prăpastiei”. El a reușit să-i convingă pe oameni să nu se arunce de pe stânca din fața casei sale. Acea stâncă era locul preferat al celor care nu-și mai găseau speranța. În ciuda acestui fapt, speranța a venit din partea lui Don Ritchie care intra în vorbă cu ei, pe marginea prăpastiei, în cele mai disperate momente ale vieții lor.
„Ambiția mea a fost întotdeauna să-i iau de pe stâncă, să le câștig timp, să le dau ocazia să reflecteze și să le dau șansa de a realiza că lucrurile ar putea arăta mai bine în dimineața următoare”, a mărturisit el într-un interviu, potrivit independent.co.uk.
În momentul în care observa o potențială tragedie, se îndrepta, încet, spre stâncă. Odată ajuns la locul cu pricina, el îi zâmbea acelui om și îl întreba dacă-l putea ajuta. De cele mai multe ori, abordarea calmă a lui Don Ritchie a dat roade.
„Nu poți să stai acolo și să-i privești”, a adăugat el. „Trebuie să încerci să-i salvezi”.
După ce oamenii se mai linișteau, Don Ritchie îi invita la el acasă, la o ceașcă de ceai și la o discuție. Peste ani, mulți s-au întors și i-au mulțumit pentru că le-a salvat viața.
Mai târziu le-a spus prietenilor oamenilor pe care îi salvase: „Am fost vânzător toată viața și le-am vândut viața”.
Fiica lui Ritchie, Sue, a spus că tatălui ei i-a plăcut vederea la ocean, dar era la fel de hotărât să aibă grijă de sufletele tulburate. El a spus odată că o ofertă de ajutor „era tot ceea ce era necesar pentru a transforma oamenii și el ar spune să nu subestimezi puterea unui cuvânt bun și a unui zâmbet”, a spus ea pentru Sydney Morning Herald.
El a fost „un mare amestec de putere și compasiune... o persoană obișnuită care a făcut un lucru extraordinar pentru mulți oameni care le-au salvat viețile, fără nicio lipsă de recunoaștere”, a adăugat ea.
Don Ritchie a luptat în marina regală australiană în Al Doilea Război Mondial. După război, a vândut asigurări de viață. În 2006, statul australian i-a acordat Medalia Ordinului Australiei pentru actele sale. Don Ritchie a murit în 2012, la vârsta de 85 de ani.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!