Acum la Digi FM Alex Vidia 50 CENT - Candy Shop

„Jurnalul de Științe” aduce, de 1 Decembrie, o ediție specială dedicată cercetătorilor români

Vizual Comunicat_Jurnalul de Științe 1
Jurnalul de Științe

Digi World invită pasionații de tehnologie să urmărească o ediție specială a emisiunii „Jurnalul de Științe”, joi, 1 Decembrie, de la ora 20:00, dedicată oamenilor de știință care continuă să inoveze în România, dar și peste graniță. Teodora Safta aduce în fața publicului cercetători români, recunoscuți pentru performanțele și curajul de a genera tendințele viitorului.

În ediția specială, „Jurnalul de Științe” prezintă povestea echipei de cercetători români (formată din Dr. Mihai Boni, Prof. Dr. Mihail-Lucian Pascu, Dr. Ionuț Relu Andrei, în calitate de cercetători ai Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, cu sprijinul tehnicianului Marian Cojocaru și al șefului de lucrări la Politehnica București, Cristian Trancă), care au lansat opt ace din România, către 8.500 de metri altitudine, cu scopul de a face față unui experiment în microgravitație, denumit coalescență. Experimentul presupune ciocnirea a două picături de apă și va fi reprodus în 2023 pe Stația Spațială Internațională, fiind, astfel, recunoscută importanța acelor testate de românii de la INFLPR.

„Ziua Națională reprezintă o ocazie să sărbătorim ingeniozitatea și capacitatea noastră de a înfrunta și depăși obstacole. Acest lucru este reflectat în atitudinea cercetătorilor români de pretutindeni, care abordează o gamă largă de probleme actuale - de la aspecte sociale și economice, până la alternative de energie regenerabilă și sisteme informatice. Pentru noi, cercetarea este o modalitate de a ne urma curiozitatea, de a exprima idei originale și de a contribui la un progres real al societății. În viitorul apropiat, mi-aș dori să văd o implicare mai largă a noastră, a cercetătorilor din străinătate, la dezvoltarea tehnologiei din România, și cred că susținerea națională ar contribui la crearea legăturilor. Țara noastră are o tradiție lungă în inovație și avem o datorie să transmitem pasiunea pentru cercetare generațiilor următoare”, a declarat dr. Virgil Andrei.

Ediției speciale i se va alătura și dr. Mihai Boni: „Sărbătoarea de 1 Decembrie îmi trezește sentimentul de mândrie că sunt român și, mai mult, mă bucur să aparțin comunității de cercetare din această țară, un domeniu în care România excelează și primește recunoaștere internațională. Cercetarea este o meserie în care îți dedici foarte mult timp pentru a învăța, a studia, a înțelege și, în final, pentru a aduce un plus de valoare în cunoașterea științifică prin rezultatele pe care le obții. Satisfacția cea mai mare este că am reușit să obțin credibilitatea colegilor în domeniul de cercetare în care activez, adică în studiul dinamicii fluidelor și interacția radiației laser cu acestea. În cercetare trebuie să ai curajul să îți depășești zona de confort. Să te gândești la teme de cercetare care ar putea avea un impact semnificativ pentru societate, dar care se întâmplă să fie, în același timp, și foarte riscante. Riscul constă în a munci foarte mult pentru un proiect de cercetare care este, poate, nerealizabil”.

Telespectatorii vor vedea joi, 1 Decembrie, de la ora 20:00, imagini inedite din timpul zborului parabolic, realizat cu avionul Agenției Spațiale Europene, care a aparținut în trecut fostului cancelar german Angela Merkel. De asemenea, în aceeași ediție, publicul descoperă care va fi contribuția oamenilor de știință români la construirea unui robot care va ajunge pe Marte, pentru a prelua probele de sol adunate de roverul Perseverence, aflat deja pe Planeta Roșie.

„1 Decembrie este un moment de reflecție, în care ne gândim cu toții dacă nu cumva am putea face puțin mai mult pentru bunăstarea acestei țări și, implicit, pentru noi. De când realizez emisiunea am încercat să scot în față cercetătorii români și proiectele lor, pentru că merită. Vă spun sincer, cercetare se face și la noi, și se face chiar bine. De aceea, ca în anii trecuți, de 1 Decembrie vom avea o ediție specială cu proiecte științifice românești. Ca de fiecare dată, am simțit o bucurie enormă să ajung în laboratoarele cercetătorilor, să filmez <haosul lor organizat>, aparatele ultraperformante și caietele cu notițe, să le observ emoțiile”, a precizat Teodora Safta, realizatorul emisiunii „Jurnalul de Științe”.

Despre „Jurnalul de Științe”

„Jurnalul de Științe” are scop educativ, iar subiectele prezentate în edițiile acestei emisiuni acoperă toate domeniile științifice, menite să schimbe viitorul: tehnologie, spațiu, inginerie, transport, mediu, medicină sau fizică. Dacă principala întrebare la care oamenii încearcă să găsească zilnic un răspuns este „Ce îmi rezervă viitorul?”, cu siguranță cele 10 minute de noutăți îi vor ajuta. Fie că sunt pasionați de tehnologie, sunt studenți sau elevi, fie își doresc să nu rateze inovațiile incredibile care vor modela viitorul, toți sunt invitați la progres. Teodora Safta știe că inovația nu mai este de mult timp un subiect SF, ci o realitate, așadar, așteaptă telespectatorii la „Jurnalul de Științe”.

Despre Digi World

Digi World este parte a grupului DIGI | RCS & RDS. Grupul mai deține canalele Digi24, Digi Sport 1, 2, 3, 4, primul post TV Ultra HD din România, Digi 4K, televiziunile tematice Digi Life și Digi Animal World, cele de muzică, UTV, Music Channel, Hit Music, postul de filme (pay-tv), Film Now, și posturile de radio PROFM, Digi FM, Dance FM și Digi24 FM.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
Dylan Paul, alături de mama sa, Nadia Comăneci și tatăl său Bart Conner/ Foto: Facebook
Unde s-a angajat fiul Nadiei Comăneci. Dylan și-a ales un drum...
printesa urbana 2025-2
Prințesa Urbană, la Digi FM: despre viața în Olanda, educația cu...
florin negrutiu 7701
Florin Negruțiu, după dezbaterea istorică de la Cotroceni: „Puterea...
Pe aceeași temă
Vizual_CP_Jurnalul de Știinte
Emisiunea „Jurnalul de Științe” aniversează 6 ani de inovație, în doze precise
Partenerii noștri
Digi24 „Nu veniți aici”. Mesajul unui chinez care luptă alături de Rusia în Ucraina: „Armata numărul doi a lumii este o glumă”
„Nu veniți aici”. Mesajul unui chinez care luptă alături de Rusia în...
DigiSport ”Yamal este cel mai bun din lume?”. Un jucător de la Inter a surprins: ”E probabil al treilea”
”Yamal este cel mai bun din lume?”. Un jucător de la Inter a surprins: ”E...
PeRoz Cum a slăbit o tânără de 23 de ani aproape 60 de kilograme, în doar 18 luni: „Ajunsesem să nu mai vreau să ies din casă”
Cum a slăbit o tânără de 23 de ani aproape 60 de kilograme, în doar 18...
Film Now Gary Oldman i-a cerut scuze lui Demi Moore pentru comportamentul distructiv, în timp ce filmau „The Scarlet Letter”: Probabil mă urăști
Gary Oldman i-a cerut scuze lui Demi Moore pentru comportamentul...
Digi World De ce uităm unde am pus cheile sau ochelarii? Știința neatenției e ușor de explicat
De ce uităm unde am pus cheile sau ochelarii? Știința neatenției e ușor de...
Stirile Kanal D Un fenomen meteo rar ar putea fi vinovat de blackout-ul uriaș din Peninsula Iberică
Un fenomen meteo rar ar putea fi vinovat de blackout-ul uriaș din...
ProFM I-a fost infidel, dar iubirea lor nu s-a stins. Jon Bon Jovi, mesaj emoționant la aniversarea a 36 de ani de căsnicie cu Dorthea
I-a fost infidel, dar iubirea lor nu s-a stins. Jon Bon Jovi, mesaj...
Digi Life De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt, limba
De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt...
Ultimele știri din matinal
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
mihai sturzu tabara aviatie
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost fair-play cu mine”
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o piesă, e un semnal de...
Ultimele știri
Vreme de vară în minivacanţa de 1 Mai/ Shutterstock
Vreme de vară în minivacanţa de 1 Mai, cu temperaturi de până la 30 de grade. Când se strică...
Grecia/ Shutterstock
MAE: Grevă joi în transportul public din Grecia. Toate navele vor rămâne andocate, anunţă...
Unsprezece răniți la Copenhaga după ce un bărbat în vârstă a pierdut controlul volanului/ Foto: X
Unsprezece răniți la Copenhaga după ce un bărbat în vârstă a pierdut controlul volanului. Trei...
Un fotbalist în vârstă de doar 14 ani din Franţa a murit în urma unui stop cardiac suferit la un meci/ Foto: X
Un fotbalist în vârstă de doar 14 ani din Franţa a murit în urma unui stop cardiac suferit la...