Cântăreaţa Celia Cruz a devenit "Regina Salsei" de-a lungul celor şase decenii de carieră, având o importanţă deosebită în cultivarea acestui gen de muzică. A colaborat şi a cântat cu multe legende muzicale din întreaga lume, printre care Gloria Estefan, Dionne Warwick, Ismael Rivera şi Wyclef Jean.
Celia de la Caridad Cruz Alfonso s-a născut la 21 octombrie 1925, în Havana, fiind unul dintre cei patru copii ai familiei. A început să cânte de mică, în cadrul întrunirilor comunităţii locale, încurajată de mama sa. Tatăl ei a sperat că va deveni profesoară, iar Cruz a intrat pentru o vreme în colegiul profesorilor din zonă.
Din 1947 până în 1950 a studiat teoria muzicii, vocea şi pianul la Conservatorul Naţional de Muzică din Havana. La sfârşitul anilor 1940, ea a concurat la un concurs de emisiuni de radio numit ''The Tea Hour''. Ca rezultat al faimei sale în creştere la radio, a atras atenţia unor producători şi muzicieni influenţi. Ulterior, a devenit o celebritate locală, fiind solicitată să cânte în cabarete şi cluburi de noapte din Havana. Primele înregistrări au fost realizate în 1948. A fost angajată pe poziţia de cântăreaţă pentru Las Mulatas Del Fuego, un grup de dans care a călătorit în toată America Latină, scrie Agerpres.

Celia Cruz s-a refugiat în SUA din cauza regimului Castro
Primul mare succes al solistei a fost apariţia alături de grupul La Sonora Matancera, în 1950, într-un concert în Puerto Rico, grup alături de care a rămas 15 ani, potrivit www.allmusic.com.
În 1960, după instaurarea regimului Castro, membrii grupului s-au refugiat în Statele Unite şi au devenit cetăţeni ai acestei ţări un an mai târziu. La 14 iulie 1962, s-a căsătorit cu trompetistul formaţiei, Pedro Knight. Deşi iniţial au semnat să cânte cu orchestra Hollywood Palladium, Cruz şi Knight s-au stabilit în cele din urmă la New York.
În 1965, Cruz şi-a lansat cariera solo alături de un grup format pentru ea de Tito Puente, cu care a înregistrat opt albume. Colaborarea nu a reuşit să obţină un succes comercial. Ţinuta ei extravagantă şi personalitatea magnetică au ajutat la extinderea bazei de fani a grupului. Grupul a fost esenţial pentru noul sunet care s-a dezvoltat în anii '60 şi '70 - muzică născută din tradiţia mixtă cubaneză şi afro-latină - care a ajuns să fie cunoscută sub numele de "salsa". A apărut o nouă casă de discuri, ''Fania'', dedicată exclusiv acestui gen.
Celia Cruz, una dintre puținele femei care s-au remarcat în lumea muzicii salsa
Cruz a rămas relativ necunoscută în Statele Unite, dincolo de comunitatea cubaneză de exil. Primul succes pentru Cruz a venit în 1974 când a înregistrat albumul "Celia & Johnny", alături de Johnny Pacheco, muzician şi creator al Fania All-Stars şi al Fania Records. Una dintre melodiile albumului, ''Quimbera'' a devenit o melodie reprezentativă pentru ea. Celia a fost singura femeie din Fania All Stars şi una dintre puţinele femei care au reuşit în lumea muzicii salsa dominată de bărbaţi.
Cântăreaţa a apărut, de asemenea, anual, la un festival de salsa din New York, care a avut loc la Madison Square Garden. A continuat să cânte live şi să înregistreze albume în anii 1970 şi 1980 şi nu numai. De-a lungul unei cariere uimitoare, Celia a înregistrat peste 80 de albume şi cântece, a câştigat 23 de discuri de aur şi cinci premii Grammy.
Celia Cruza a apărut în mai multe filme de la Hollywood. Ea a câştigat o stea pe Hollywood Walk of Fame şi a fost distinsă cu Medalia Naţională Americană a Artelor de către preşedintele Bill Clinton. Celia a primit doctorate onorifice de la Universitatea Yale şi de la Universitatea din Miami. O stradă din Miami a fost redenumită în cinstea ei. În 1994, Celia a fost inclusă în Billboards Latin Music Hall of Fame împreună cu muzicianul cubanez Cachao Lopez. În 1999, a fost inclusă în International Latin Music Hall of Fame.
Colaborări de succes
A colaborat cu vedeta braziliană Caetano Veloso, cântăreaţa R&B Patti LaBelle, Wyclef Jean de la The Fugees, producătorul Emilio Estefan, tenorul Luciano Pavarotti şi chiar cu fostul membru al Talking Heads, David Byrne. Popularitatea ei a atins apogeul când a apărut în filmul "The Mambo Kings" (1992) şi apoi în filmul "The Perez Family" (1995). A cântat o versiune a melodiei "Loco de Amor" în duet cu David Byrne, în filmul "Jonathan Demme Something Wild". În 1998, Cruz a lansat "Duets", un album pentru care a colaborat cu Willie Colon, Angela Carrasco, Oscar D'Leon, Jose Alberto "El Canario" şi La India.
Celia Cruz, diagnosticată cu o tumoare la creier
Înaintarea în vârstă nu i-a încetinit activitatea, a continuat să meargă în turnee şi a înregistrat melodii şi după şaptezeci de ani. În 2002, i-a fost descoperită o tumoare pe creier, iar intervenţia chirurgicală a reuşit doar parţial. La începutul anului 2003 a reuşit să înregistreze albumul "Regalo de Alma'.
A murit la 16 iulie 2003, în New Jersey. În octombrie 2015, un serial inspirat din viaţa legendarei cântăreţe, intitulat "Celia", a debutat pe canalul TV Telemundo. Rochia şi pantofii cu buline în culorile portocaliu, roşu şi alb, marca Celia, au fost plasate în colecţia permanentă a Muzeului Smithsonian. Expoziţia aduce un omagiu stilului iconic al Celiei - costumele ei extravagante, perucile viu colorate, rochiile strânse cu paiete şi tocuri periculos de înalte.
Autobiografia ei, "Celia: My Life" (2004; publicată iniţial în spaniolă), a fost scrisă împreună cu Ana Cristina Reymundo. În 2023, guvernul SUA a ales-o pe Celia Cruz ca parte a programului "American Women Quarters", care prezintă femei pioniere pe modele de monede. Când moneda ei va fi lansată, în 2024, Cruz va deveni prima afro-latină care va avea chipul pe moneda americană, potrivit www.britannica.com.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!