Adjunctul şefului de cabinet al Casei Albe, Stephen Miller, a declarat vineri că administraţia Trump „analizează activ” suspendarea habeas corpus, dreptul unei persoane de a contesta legalitatea detenţiei sale, în instanţă, relatează ABC News.
Dacă va fi pusă în aplicare de către preşedintele Donald Trump, suspendarea habeas corpus ar reprezenta o escaladare dramatică a politicii de imigraţie a administraţiei sale, restrângând semnificativ un drept garantat de Constituţie.
„Preşedintele Trump a vorbit despre posibilitatea suspendării habeas corpus pentru a rezolva problema imigraţiei ilegale. Când am putea vedea acest lucru întâmplându-se în viitor?”, a întrebat un reporter în timp ce Miller vorbea în faţa Casei Albe.
„Constituţia este clară, şi aceasta este, desigur, legea supremă a ţării, că privilegiul emiterii ordinului de habeas corpus poate fi suspendat în caz de invazie,” a răspuns Miller. „Aşadar, este o opţiune pe care o analizăm activ,” a continuat el.
Constituţia permite suspendarea habeas corpus doar în circumstanţe extraordinare. Articolul I prevede că ordinele de habeas corpus „nu vor fi suspendate, decât în cazurile de rebeliune sau invazie, când siguranţa publică o cere.”
Potrivit Centrului Naţional pentru Constituţie (National Constitution Center), Statele Unite au suspendat habeas corpus de patru ori în trecut: în timpul Războiului Civil, în perioada Reconstrucţiei în Carolina de Sud, în timpul unei insurecţii din 1905 în Filipine şi în Hawaii, în 1941, după ce Japonia a bombardat Pearl Harbor în cel de-Al Doilea Război Mondial, potrivit News.ro.
Miller a justificat posibila suspendare a habeas corpus argumentând că Statele Unite se confruntă în prezent cu o ameninţare la adresa securităţii naţionale din partea migranţilor fără acte care „invadează” ţara.
O justificare similară a fost folosită de Trump în martie, când a invocat Legea Inamicilor Străini (Alien Enemies Act) — o lege care permite deportarea rapidă a non-cetăţenilor cu puţine sau chiar fără garanţii procesuale — pentru a expulza presupuşi membri ai bandei venezuelene Tren de Aragua.
Însă doi judecători federali diferiţi, inclusiv unul numit chiar de Trump, au declarat că utilizarea Legii Inamicilor Străini a fost ilegală, deoarece administraţia Trump nu a reuşit să demonstreze că Statele Unite sunt într-adevăr „invadate” de banda Tren de Aragua.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!