Este prematur să vorbim despre producerea unui vaccin anti COVID în România, o spune la Digi FM directorul Institutului Cantacuzino.
Discuțiile sunt abia la început și trebuie lămurite mai multe aspecte, precizează doctorul Florin Oancea.
Reacția vine după ce, în weekend, premierul Florin Cîțu a declarat că România ar putea produce un astfel de vaccin la Institutul Cantacuzino.
„Nu știm provocarea la care va fi supus Institutul Cantacuzino ca să vă pot da un orizont de timp. Este o hazardare să spunem, în momentul ăsta, când se va întâmpla producția de vaccinuri anti-COVID în România. Deocamdată a fost, cum a spus-o și domnul prim-ministru, doar afirmarea disponibilității României de a participa la acest efort european. În momentul acesta, Institutul Cantacuzino poate participa cu personal, care a fost angrenat în producția de vaccinuri și cu partea de cercetare, dezvoltare. V-am spus, e o discuție prematură. Nu știm ce se va concretiza.”, spune directorul Institutului Cantacuzino.
Pentru a produce un vaccin anti COVID, România are nevoie în primul rând de acceptul uneia dintre companiile producătoare. Mai mult, e nevoie și de o aprobare a Agenției Naționale a Medicamentului.
Institutul Cantacuzino nu a mai produs niciun vaccin din 2010, când a rămas fără autorizație.
Probabil e timpul să producă din nou vaccin, mai spune la Digi FM directorul Institutului Florin Oancea:
Compania X sau compania Y ar trebui să vină inclusiv cu linia tehnologică, cu ce avem nevoie. Institutul Cantacuzino are doar experiența sau specialiștii care au mai lucrat în domeniul producției de vaccinuri. Este doar o intenție. Mai departe, bazele unui parteneriat trebuiesc discutate, negociate și apoi vedem cu ce participă fiecare în această asociere. Probabil că este timpul ca Institutul Cantacuzino să producă. Probabil că va fi pregătit
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!