Acum la Digi FM IYAZ - Replay

Vaccinul antigripal a ajuns în farmacii. Cine-l primește gratuit și cât costă la liber

Vaccinare anti-COVID-19, coronavirus, SARS-CoV-2 cu seringă de injecție cu doză de ser antigripal
Foto: Shutterstock

Beatrice Speteanu, farmacist, a explicat pentru News.ro că vaccinurile gripale au ajuns deja în farmacii, în două variante care conţin tulpinile aflate anul acesta în circulaţie.

Încă nu este disponibil însă vaccinul gripal intranazal pentru copii, ci numai varianta injectabilă, cel intranazal fiind produs în fiecare an în cantitate limitată. Farmacista a precizat şi preţurile vaccinurilor pentru cei care le vor achita integral în farmacii. Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, a transmis că în septembrie ar trebui vaccinaţi copiii care fac acest vaccin pentru prima dată în viaţă, fiind necesare două doze, astfel încât protecţia să existe până la final de octombrie. Populaţia generală se poate vaccina în luna octombrie, a mai spus acesta, reţetele putând fi eliberate încă din această lună.

„În farmacie deja am primit primele variante de vaccin gripal, cel care este administrat prin injecţie, pentru adulţi şi pentru copii, două variante momentan, cu tulpinile din anul acesta, Vaxigrip şi Influvac. Aşteptăm să vină şi varianta intranazală pentru copii. Reţete şi cereri deja au început să vină, din păcate majoritatea părinţilor încă îl aşteaptă pe cel intranazal care va fi într-o cantitate limitată cum este în fiecare an.

Vaxigrip are preţ impus de 68 de lei, Influvac, preţ impus, 64,48 lei. Fluenzul ( vaccinul intranazal pentru copii) va fi puţin mai scump, pe la 124 de lei, dar acolo fiind pentru copii majoritatea îl vor lua în regim compensat 100%. 

Vaccinarea se poate face deja de doi ani inclusiv în farmacii, există farmacişti vaccinatori. Avantajele sunt că nu se pierde lanţul de frig, odată ce vine vaccinul în farmacie, pacientul vine cu reţetă fie compensată, fie la liber, se aşteaptă cele 20 de minute cât este scos afară la temperatura normală, să poată să fie administrat, astfel nu există riscul ca acel vaccin să fie transportat în condiţii care nu sunt optime şi de asemenea este mult mai uşor pentru pacient să vină să aleagă o farmacie unde se poate vaccina,să-i fie mai la îndemână, în intervalul lui orar”, a precizat Beatrice Speteanu. 

Cine primeşte vaccinul antigripal gratuit în România

Copiii cu vârsta de la 6 luni până la 18 ani, gravidele, persoanele care au vârsta de peste 45 de ani şi suferă de diferite boli cronice au gratuit vaccinul antigripal. De asemenea, vaccinul antigripal este gratuit şi pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, chiar dacă nu au afecţiuni medicale. În cazul celor cu vârsta de peste 45 de ani şi mai mică de 65 de ani care nu suferă de nicio boală şi vor să se imunizeze vaccinul este compensat 50%. 

„Pacientul se prezintă doar cu reţeta compensată sau gratuită în farmacie şi ridică vaccinul. Avantajele pentru reţetele pentru copii sunt că nu necesită nici cardul de sănătate, medicii pediatri de obicei trimit reţetele pdf părinţilor, care vin cu ele în farmacie, le printăm şi astfel este totul mult mai uşor, astfel încât să permită accesul tuturor la vaccinare. 

Cel mai sigur moment este acum, deoarece inclusiv pentru copii, de abia au început să intre în colectivitate, acum vor apărea tot felul de viroze, şi nu ne referim neapărat la cele cauzate de virusul gripal, astfel încât se va amâna foarte târziu vaccinarea. Copilul trebuie să fie sănătos în momentul vaccinării, cel mai propice moment este acum, când nu există viroze, suntem sănătoşi. Dacă perioada gripală se va depăşi şi va continua în februarie, martie, poate să fie necesară încă o doză, dar acum este momentul optim”, a explicat Beatrice Speteanu, farmacist în Capitală şi preşedinte AFTAP. 

Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei a explicat pentru News.ro că deja a început campania de vaccinare antigripală şi că, aşa cum recomandă experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în luna septembrie ar trebui imunizaţi copiii care fac pentru prima dată în viaţă vaccinul, astfel încât protecţia să fie obţinută până la finalul lunii viitoare. Populaţia generală poate face vaccinul în luna octombrie, cea mai accesibilă variantă fiind prin cabinetele medicilor de familie, spune medicul. 

„Deja există vaccinuri în farmacii în acest moment şi deja campania de vaccinare a început. În luna septembrie este de preferat să începem vaccinarea cu acei copii care necesită două doze, adică este vorba despre copiii între 6 luni şi 8 ani, care primesc pentru prima dată în viaţă vaccinul gripal, şi atunci protecţia în cazul acestora se obţine după acea a doua doză.

Recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este ca protecţia să fie obţinută până la sfârşitul lunii octombrie, acestea sunt termenele pe care ni le propunem, astfel ca la momentul apariţiei primelor cazuri de gripă care se întâmplă de obicei în noiembrie – decembrie protecţia să existe. 

Foarte important este ca populaţia generală, de preferat în luna octombrie, să primească vaccinul gripal. Sigur că asta înseamnă o aglomeraţie destul de importantă la cabinetele noastre de medicină de familie, însă având experienţa anilor precedenţi, probabil că vom reuşi să manageriem acest lucru. Campania de vaccinare trebuie să continue pe tot parcursul sezonului gripal. Adică cei care nu pot fi vaccinaţi în octombrie se vor putea vaccina şi în noiembrie, decembrie şi mai departe, ianuarie, februarie, dar cu cât ne îndepărtăm de momentul debutului sezonului gripal, cu atât eficacitatea vaccinului va fi mai scăzută deoarece este posibil să te îmbolnăveşti înainte de a primi vaccinul. 

În acest moment cea mai accesibilă variantă este prin cabinetele medicilor de familie, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată, într-adevăr există şi posibilitatea de vaccinare în farmacii, dar pentru vaccinurile cumpărate, adică o persoană care îşi cumpără vaccinul şi nu primeşte o reţetă compensată. Farmaciile care sunt înrolate în acest program sunt totuşi destul de limitate, dar există”, a spus Dr.Gindrovel Dumitra. 

 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
Dylan Paul, alături de mama sa, Nadia Comăneci și tatăl său Bart Conner/ Foto: Facebook
Unde s-a angajat fiul Nadiei Comăneci. Dylan și-a ales un drum...
printesa urbana 2025-2
Prințesa Urbană, la Digi FM: despre viața în Olanda, educația cu...
florin negrutiu 7701
Florin Negruțiu, după dezbaterea istorică de la Cotroceni: „Puterea...
Pe aceeași temă
701970_701970_seringa-vaccin
Statele Unite nu vor mai furniza vaccinuri ţărilor în curs de dezvoltare, potrivit presei...
Robert F. Kennedy Jr
Antivaccinistul Robert F. Kennedy Jr. îndeamnă acum la vaccinare, în toiul epidemiei de...
Informal Meeting health ministers in Prague, Czech Republic - 07 Sep 2022
Ministrul Sănătății, îngrijorat de trendul ascendent al virozelor respiratorii: „Avem un...
Bill Clinton/ Profimedia
Fostul preşedinte american Bill Clinton a fost externat după ce a fost tratat pentru gripă
Te-ar putea interesa și
Vaccin, injecție, antigripal
Vaccinarea copiilor la nivel mondial stagnează, avertizează ONU
Primul vaccin împotriva febrei cauzate de virusul Chikungunya va fi autorizat și în Uniunea Europeană/ Shutterstock
Primul vaccin împotriva febrei cauzate de virusul Chikungunya va fi autorizat și în Uniunea...
Bucharest, Romania - July 04, 2022: Alexandru Rafila, Romanian Health Minister, holds a press conference.
Epidemia de rujeolă evoluează în continuare în România. Rafila: ”Încurajăm părinții care nu...
AstraZeneca/ Profimedia
AstraZeneca retrage vaccinul Covid la nivel global. Compania se confruntă cu un proces din...
Partenerii noștri
Digi24 Mecanismul din spatele penei uriașe de curent din Peninsula Iberică: de ce nu s-a extins dincolo de Franța și ce ne așteaptă în viitor
Mecanismul din spatele penei uriașe de curent din Peninsula Iberică: de ce...
DigiSport Ilie Dumitrescu, reacție "de milioane" după Barcelona - Inter: "I-a rupt coloana! Tu ai văzut? Incredibil"
Ilie Dumitrescu, reacție "de milioane" după Barcelona - Inter: "I-a rupt...
PeRoz Romina Gingașu trăiește ca-n basme, dar viața a fost dură cu ea. La 11 ani a rămas fără tată: “Trauma mi-a pus în suflet lucruri rele”
Romina Gingașu trăiește ca-n basme, dar viața a fost dură cu ea. La 11 ani...
Film Now Gary Oldman i-a cerut scuze lui Demi Moore pentru comportamentul distructiv, în timp ce filmau „The Scarlet Letter”: Probabil mă urăști
Gary Oldman i-a cerut scuze lui Demi Moore pentru comportamentul...
Digi World De ce uităm unde am pus cheile sau ochelarii? Știința neatenției e ușor de explicat
De ce uităm unde am pus cheile sau ochelarii? Știința neatenției e ușor de...
Stirile Kanal D Un fenomen meteo rar ar putea fi vinovat de blackout-ul uriaș din Peninsula Iberică
Un fenomen meteo rar ar putea fi vinovat de blackout-ul uriaș din...
ProFM I-a fost infidel, dar iubirea lor nu s-a stins. Jon Bon Jovi, mesaj emoționant la aniversarea a 36 de ani de căsnicie cu Dorthea
I-a fost infidel, dar iubirea lor nu s-a stins. Jon Bon Jovi, mesaj...
Digi Life De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt, limba
De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt...
Ultimele știri din matinal
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
mihai sturzu tabara aviatie
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost fair-play cu mine”
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o piesă, e un semnal de...
Ultimele știri
Catalin Crișan și Camelia, femeia cu care a avut o relație mai bine de doi ani
A trecut prin două divorțuri, iar acum e din nou singur. Cătălin Crișan s-a despărțit de...
2025,,Romania,Flag,With,Date,Block,,Concept,,Important,Events,For
Mihai Constantin: La alegerile prezidenţiale, votarea în străinătate se desfăşoară pe durata a...
Mihai Leu/ Foto: Facebook
Cele mai noi informații despre starea de sănătate a lui Mihai Leu. Fostul campion este...
Germany,Flag,On,Stock,Investment,Trading,With,Coin,And,Graph.
„Un tablou amestecat”. Cea mai mare economie a Europei evită recesiunea. Creştere uşoară în...