Acum la Digi FM DUA LIPA - New Rules

Directorul Bibliotecii Judeţene ASTRA: „Am ajuns să mă bucur că s-a furat coiful”

Răzvan Pop/ Foto: Facebook
Răzvan Pop/ Foto: Facebook

Furtul pieselor de patrimoniu de la Muzeul Drents a determinat ca "societatea românească, în întregul ei, să discute serios pentru prima oară în ultimii 20 de ani despre cultură şi patrimoniu românesc", spune Răzvan Pop, directorul Bibliotecii ASTRA din Sibiu.

"Mă bucur pentru că în sfârşit cei care perorează toată ziua pe la tv, experţii în orice, politicienii main stream, influencerii şi toţi cei care îşi dau cu părerea despre orice, au descoperit cuvântul cultură. Şi tot ei au aflat că România are patrimoniu cultural. Nu cred că mai mult de 10% dintre români au avut curiozitatea de a vedea Coiful de la Coţofeneşti în mulţii ani în care a stat expus în subsolul MNIR. Dar acum suntem cu toţii vexaţi şi impresionaţi de pierderea sa alături de cele câteva brăţări dacice. La fel cum suntem şocaţi de numărul mic de cititori români deşi primul lucru la care renunţăm din casele noastre sunt tocmai cărţile", spune Răzvan Pop pe Facebook, potrivit News.ro.

Potrivit acestuia, "societatea românească, în întregul ei, discută serios pentru prima oară în ultimii 20 de ani despre cultură şi patrimoniu românesc. Şi dacă tot discută este bine să afle mai multe idei de dialog: Este bine să asculte experţi şi specialişti, oameni cu pregătirea necesară pentru a susţine un astfel de dialog. Cel care vorbeşte despre sănătate şi mediu şi politică şi business şi can-can, cu siguranţă nu este un expert în cultură şi patrimoniu cultural".

Totodată, managerul subliniază că "poate este necesar să înţelegem că şocul social şi ideatic de la finalul anului 2024 are directă legătură cu modul în care am ignorat cultural şi patrimoniul cultural. Este bine că discutăm despre cultură şi necesitatea ei în mediul românesc. Dar dialogul trebuie să fie doct şi purtat de cei care ştiu ce vorbesc şi sprijinit de factorii decidenţi din orice fel de comunitate. Dialogul nu trebuie să fie can-can, conspiraţionist şi revanşard. Sper să ne găsim decenţa dialogului, în aceste zile". 

Care sunt problemele care trebuie discutate şi analizate:

Este bine să discute de cum sunt plătiţi specialiştii din domeniu, mulţi dintre ei (cu cărţi şi articole publicate, cu doctorate de specialitate) gravitând în jurul salariului minim pe economie.

Este bine să aflăm că cercetătorii români, cu fonduri financiare ridicole, continuă să pună în valoare patrimoniul cultural din România, existând într-un anonimat desăvârşit, prim planul avându-l alte categorii profesionale şi financiare.

Este bine să discute despre reanalizarea practicii de susţinere financiară externă a instituţiilor culturale, total deficitară în acest moment.

Este bine să descopere că în mai mult de 70% din localităţile din ţara noastră, pur şi simplu nu există, de facto, vreo instituţie culturală, alta decât manelele de la nunţi şi alte cumetrii.

Este bine să aflăm că în România nu există vreo entitate culturală care se ridică la capacitatea infrastructurală a muzeului blamat din Olanda.

Este bine să aflăm că în oraşe precum cel din Olanda, în România, cultura nu există. Pur şi simplu.

Este bine să reevaluăm managementul cultural. Este bine să punem în prim plan performanţa, nu logevitatea şi mandatele necesare. Se discută de cât de rău este să fi manager decenii la rândul, dar este mai grav să fi manager peste o instituţie care stă închisă pe toata durata mandatului. Discuţiile au început în Minister, în anii precedenţi, acum au pierit.

Este bine să nu mai numim în funcţii importante pentru patrimoniul cultural naţional oameni care au participat activ la distrugerea sa.

Este bine să descopere că suntem ţara în care se citeşte cel mai puţin, în care avem cei mai mulţi inculţi şi analfabeţi, în care se vorbeşte cel mai puţin o altă limbă decât cea maternă.

Este bine că descoperim necesitatea dialogului, necesitatea punerii semnelor de întrebare, necesitatea rediscutării modului de abordare a vieţii culturale, practice şi teoretice.

Este bine să discutăm despre punerea în valoare a memoriilor şi istoriilor şi antropologiilor locale, să descoperim cu adevărat cine suntem şi de ce suntem.

Este bine să aflăm că domeniul culturii nu va fi (precum Sănătatea şi Educaţia) exceptat de la măsurile restrictive economice şi administrative. Anul trecut Ministerul Culturii a exceptat, anul acest nu a mai facut-o. Trist pentru că ceea ce este cultură este şi sănătate şi educaţie. Cultura este la fel de importantă. 

Este bine să adoptăm odată legile necesare funcţionării culturii care stau prin sertare de Comisii parlementare. 
Este bine să discutăm cum să ne comportăm şi să ne prezentăm în faţa actului cultural. Poate e bine în blană de samur sau poate este bine nepieptănat şi în pijmale, dar este bine să discutăm.

Este bine ca după atâta dezbatere să facem un efort şi să cumpărăm un  bilet la muzeu, un abonament la bibliotecă, un bilet la un concert printr-un bar, să mergem la o expoziţie privată. Nu pun între elemente enumerat cuvântul sau. Este necesar să le facem pe toate. Este bine să punem mâna pe o carte şi să o citim.

Este bine să discutăm cum reevaluăm patrimoniul naţional, ce trebuie să fie tezaur şi ce nu, ce este monument istoric şi ce nu este necesar, care sunt condiţiile de evaluare ale acestora, cine se ocupă de protejarea lor şi cum trebuie puse în valoare.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
Michael Madsen passed away at 67 **FILE PHOTOS**
Michael Madsen, actorul din „Reservoir Dogs” şi „Kill Bill”, a murit...
bolojan 2025-06-23-8157
Ilie Bolojan, întrebat dacă regretă că a acceptat postul de premier...
Us,President,Donald,Trump,Is,Sharp,In,The,Background,,While
Putin îi spune la telefon lui Trump că Rusia ”nu va renunţa la...
Pe aceeași temă
09 October 2024, France, Straburg: Viktor Orbn (Fidesz), Prime Minister of Hungary, sits in the plenary chamber of the European Parliament. At the beginning of the third day of the session, Hungary's Prime Minister Orban will present the work of the Hunga
Viktor Orbán, despre Guvernul de la Bucureşti: „Nu îl invidiez”. Vrea să se vadă cât mai...
Thermometer,In,The,Sky,,The,Heat
Val de caniculă în aproape toată ţara. Temperaturile ajung până la 38 de grade marţi, în mai...
Cât costă un bilet de repatriere din Israel/ Shutterstock
40 de cetăţeni români au fost repatriaţi din Israel cu ajutorul autorităților din Bulgaria
romania u19
Naţionala României U19, învinsă de campioana en-titre Spania, scor 3-1, la Campionatul European
Te-ar putea interesa și
5 Emanuel Marincau scores his side winnig goal of the match
România a câştigat cu emoţii, 2-1 cu Muntenegru, la debutul în Campionatul European de Fotbal...
14,September,2022-bucharest,,Romania.,The,National,Stadium,Or,Arena,Nationala
România întâlneşte Cipru, în preliminariile CM 2026. Meciul de marţi, a 40-a confruntare a...
Khvicha Kvaratskhelia/ Profimedia
Khvicha Kvaratskhelia, victima unui furt în timpul vacanţei la Cannes. S-au furat mai multe...
Caniculă/ Shutterstock
Vremea continuă să fie caniculară în România. ANM a emis Cod galben de temperaturi extreme în...
Partenerii noștri
DigiSport Ce veste pentru FCSB! Denis Alibec ar putea rata doar un singur meci
Ce veste pentru FCSB! Denis Alibec ar putea rata doar un singur meci
PeRoz O tânără mamă, de nerecunoscut după ce a slăbit 57 kg: "Am făcut o singură schimbare majoră". Acum are siluetă de model
O tânără mamă, de nerecunoscut după ce a slăbit 57 kg: "Am făcut o singură...
Film Now Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea planuri de nuntă
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de...
Digi World Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul Vitruvian”
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a...
ProFM Cine e Anesa, mama fabuloasă a celebrei Dua Lipa. Povestea femeii care a fugit din calea războiului și a crescut un superstar
Cine e Anesa, mama fabuloasă a celebrei Dua Lipa. Povestea femeii care a...
Digi Life Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu peste 4.5 milioane de euro. Imagini din curte și din interior
Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu...
Lando Norris/ Profimedia
Formula 1: Victorie acasă pentru Lando Norris. El a câştigat Grand Prix-ul...
politist-1ecuson-politia-romana
Traficul greu, restricţionat în 15 judeţe, luni, pe autostrăzi, drumuri...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen, la dezbaterea moţiunii de cenzură în Parlamentul European. Primul vot de...
Alexandru Rogobete/ Foto: Facebook
Motivul pentru care ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, nu s-ar trata în străinătate. Ce...
Parizienii au putut face prima baie în Sena după mai bine de un secol/ Profimedia
Parizienii au putut face prima baie în Sena după mai bine de un secol
Ozzy Osbourne/ Profimedia
Ozzy Osbourne, în culmea fericirii după un ultim concert alături de Black Sabbath. Peste...