Acum la Digi FM Marius Dobre ALINA EREMIA - Nu te mai astept

De ce Taiwanul a fost atât de bine pregătit pentru cutremur? A fost cel mai puternic seism care a lovit insula în ultimii 25 de ani

cutremur taiwan
Imaginile dezastrului după cutremurul devastator din Taiwan / Foto: Profimedia

Când un cutremur cu magnitudinea de 7,4 (potrivit USGS) a lovit miercuri comitatul Hualien, un ţinut pitoresc şi în mare parte rural de pe coasta de est a Taiwanului, oficialul local Chang Tung-yao ştia exact ce să facă, pentru că mai trecuse printr-un cutremur similar cu şase ani înainte, relatează Reuters.

La două ore de la cutremur, care a avut loc chiar înainte de ora locală 8 a.m. (3:00, ora României), în timp ce oamenii se pregăteau să meargă la muncă, Chang a anunţat că a fost amenajat un adăpost de urgenţă la o şcoală din apropiere, unde peste 130 de locuitori au ajuns să îşi petreacă noaptea, relatează News.ro.

"Contactul comun cu departamentele guvernamentale a fost esenţial", a declarat pentru Reuters Chang, lider de cartier, cel mai mic nivel de oficial ales din Taiwan.

Citește și: GALERIE FOTO Imaginile dezastrului din Taiwan, după cutremurul de peste 7 grade. "Replicile sunt teribile. Non-stop. Nu îndrăznesc să dorm în casă"

De la cutremurul din 2018, cu magnitudinea 6,4, în care au murit şapte persoane, Chang a declarat că autorităţile locale au consolidat coordonarea cu unităţile guvernamentale şi organizaţiile neguvernamentale pentru răspunsul la dezastre şi ajutorarea acestora. De data aceasta, oficialii locali şi poliţia, împreună cu alte unităţi care au ajutat la evacuarea rezidenţilor din zonele afectate din centrul oraşului Hualien, au lucrat împreună pentru a evacua una dintre clădirile avariate înainte ca aceasta să se prăbuşească în cazul unor replici.

"Toată lumea îşi face treaba. Guvernul regional şi biroul administrativ local au lucrat împreună pentru a minimiza pagubele cât mai mult posibil", a declarat Chang.

De ce este Taiwanul atât de predispus la cutremure?

Taiwanul nu este străin de cutremure, fiind situat în apropierea joncţiunii a două plăci tectonice, iar multe dintre seisme sunt concentrate de-a lungul coastei estice pitoreşti, în principal rurale şi slab populate. Regiunea este, de asemenea, o atracţie majoră pentru turişti, cu munţii săi abrupţi, staţiunile cu ape termale şi fermele liniştite.

Peste 100 de persoane au fost ucise într-un cutremur în sudul Taiwanului în 2016, în timp ce un cutremur cu magnitudinea de 7,3 a ucis peste 2.000 de persoane în 1999.

Acel cutremur din 1999, denumit în mod obişnuit "cutremurul 921", deoarece a avut loc pe 21 septembrie, a fost un stimulent pentru ca guvernul să revizuiască reglementările în materie de construcţii şi să consolideze legile privind gestionarea dezastrelor.

În prezent, 21 septembrie este o zi desemnată pentru exerciţii de evacuare în caz de dezastre la nivelul Taiwanului, iar în această zi sunt trimise pe telefoanele mobile mesaje de alertă simulată pentru dezastre precum cutremure şi tsunami, iar şcolile din întreaga insulă organizează exerciţii de evacuare.

Cu toate acestea, Tai Yun-fa, un inginer de structuri care conduce Alfa Safe din Taiwan, o companie care dezvoltă materiale de construcţie rezistente la cutremure, a declarat că, deşi înăsprirea regulilor de construcţie a contribuit la o mai bună pregătire a insulei pentru dezastre, unii constructori încă fac economii.

"Când vine vorba de dezvoltare, accentul se pune în continuare pe cel mai mic preţ, aşa că în acest caz nu poţi avea cea mai bună calitate", spune inginerul.

În Hualien, Donna Wu, director adjunct al filialei judeţene a The Mustard Seed Mission, un grup creştin, a declarat că răspunsul din 2018 a fost haotic şi că taiwanezii şi-au învăţat lecţia. "Toată lumea făcea acelaşi lucru. Sarcinile nu erau coordonate", a povestit ea. "De data aceasta, fiecare grup are sarcini diferite", a explicat Donna Wu.

Taiwanul are şi un alt motiv imperios necesar pentru a-şi pregăti răspunsul la dezastre - un potenţialul atac din partea Chinei, care a intensificat presiunea militară şi politică pentru a încerca să forţeze guvernul ales democratic al Taiwanului să cedeze în faţa pretenţiilor de suveranitate ale Beijingului.

Citește și: Cutremur în Taiwan. Pagube lăsate în urmă de cel mai puternic seism care a lovit insula în ultimii 25 de ani

Sistemul de alertă în caz de cutremur, cu alarmă puternică care sună pe telefoanele mobile, este acelaşi pe care guvernul l-ar folosi şi pentru a avertiza cu privire la un iminent raid aerian chinezesc.

Taiwanul organizează anual exerciţii de apărare civilă Min'an, în principiu pentru a se concentra pe dezastrele naturale, deşi anul trecut, în cadrul acestor exerciţii, a abordat, de asemenea, modul de răspuns la consecinţele unui atac chinezesc.

Ministerul taiwanez al Afacerilor Digitale, care a început să funcţioneze abia în 2022 şi care a fost în fruntea eforturilor de a asigura rezilienţa reţelelor de comunicaţii, a raportat că reţelele au fost în mare parte neafectate după ultimul cutremur, în special serviciile de internet.

De asemenea, oraşele şi comitatele din Taiwan au salvatori în aşteptare 24 de ore pe zi, gata să răspundă aproape instantaneu la dezastre. La mai puţin de o oră de la producerea ultimului cutremur, de exemplu, administraţia din oraşul Kaohsiung din sudul ţării şi-a mobilizat echipele de salvare pentru a merge la Hualien şi le-a trimis la baza aeriană din apropiere, în Pingtung, pentru a fi transportate de forţele aeriene.

Aceste echipe se deplasează în mod regulat în alte zone calamitate din întreaga lume, au fost inclusiv în Turcia, care a fost lovită de un cutremur major anul trecut, oferind o diplomaţie "soft power" pentru Taiwan, al cărui guvern nu are aproape nicio recunoaştere diplomatică oficială, în ciuda puternicelor sale acreditări democratice.

Sandra Oudkirk, ambasadorul de facto al SUA în Taiwan, a lăudat răspunsul Taiwanului într-un mesaj către poporul taiwanez transmis pe Facebook. "Taiwanul a demonstrat comunităţilor din întreaga lume un model de succes de prevenire a dezastrelor, de gestionare a acestora şi de salvare umanitară", a scris ea.

Imaginile dezastrului după cutremurul devastator din Taiwan / Foto: Profimedia

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
cutremur
Nou cutremur puternic în Taiwan. Seisme mari și frecvente de la începutul lunii încoace
Taiwanul, zguduit de sute de cutremure în nici 24 de ore/ Profimedia
Taiwanul, zguduit de sute de cutremure în nici 24 de ore: „Mi-a fost prea frică să mă mişc”
cutremur taiwan
Imaginile dezastrului din Taiwan, după cutremurul de peste 7 grade. "Replicile sunt teribile...
Cutremur în Taiwan/ Profimedia
Cutremur în Taiwan. Pagube lăsate în urmă de cel mai puternic seism care a lovit insula în...
Te-ar putea interesa și
Pompieri
Pagube în 13 judeţe şi în Bucureşti din cauza vântului puternic. Mai mulți copaci și stâlpi...
Un bărbat a fost filmat făcând duș într-o spălătorie auto/ Captură video
Un bărbat a fost filmat făcând duș într-o spălătorie auto. Ce amendă riscă acesta
Două cutremure de magnitudini 3,3 şi 3,1 pe Richter/ Shutterstock
Două cutremure s-au produs în zona Moldovei. Ce magnitudine au avut seismele
Cutremur de magnitudinea 5 în cel mai mare oraş din Kazahstan/ Shutterstock
Cutremur de magnitudinea 5 în cel mai mare oraş din Kazahstan. Locuitorii din Almatî, panicați...
Partenerii noștri
Digi24 Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia...
DigiSport Marea surpriză a lui Lobonț. Cine a prins primul 11 cu Universitatea Craiova
Marea surpriză a lui Lobonț. Cine a prins primul 11 cu Universitatea...
PeRoz Isterie pe rețelele sociale după ce a fost făcută publică o poză de la nunta lui Kate Middleton și a prințului William: „Mă sperie!”
Isterie pe rețelele sociale după ce a fost făcută publică o poză de la...
Film Now Kurt Russell a fost figura paternă din viața ei. Ce spune Kate Hudson despre relația dificilă cu tatăl ei biologic, Bill Hudson: Nu am așteptări. Vreau doar să fie fericit
Kurt Russell a fost figura paternă din viața ei. Ce spune Kate Hudson...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM Din ce câștigă Lidia Buble cei mai mulți bani: „Îmi doresc foarte mult ca piesele mele să fie difuzate pe radio”
Din ce câștigă Lidia Buble cei mai mulți bani: „Îmi doresc foarte mult ca...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
The Rolling Stones Stones Tour '24 Hackney Diamonds, Houston, Texas, USA - 28 April 2024
The Rolling Stones, debut de turneu în SUA. La 80 de ani, Mick Jagger e de...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Lidia Buble, martoră la incendiul care a avut loc în nordul Capitalei/ Foto: Instagram
Lidia Buble, martoră la incendiul care a avut loc în nordul Capitalei. Artista a privit totul...
Sport Gives Back Awards, London, UK - 28 Feb 2024
Prinţul Harry, din nou în Marea Britanie. Va celebra cea de-a zecea aniversare a Jocurilor...
Lando Norris/ Profimedia
Pilotul de Formula 1, Lando Norris, s-a tăiat la faţă la o petrecere la Amsterdam. La...
Prognoza meteo
Temperaturile scad în această săptămână. ANM: Posibile ploi după 1 mai