Acum la Digi FM Digi FM MEDUZA DT DERMONT KENNEDY - PARADISE

Comisia Europeană vrea să interzică restricțiile care nu sunt stabilite în comun la granițele dintre state

Trecere în Grecia pe la granița vama, PTF-ul Promachonas-Kulata

Comisia Europeană a stabilit, vineri, o serie de recomandări pentru a uniformiza măsurile care restrâng libera circulație în UE ca răspuns la pandemia de COVID-19. Executivul european vrea ca statele membre UE să nu impună restricții de intrare fără un acord comun între ele. Totodată, CE preferă ca statele, atunci când este cazul, să acorde posibilitatea cetățenilor UE de a se testa de COVID-19 după sosirea la destinație.

Propunerea Comisiei definește patru arii de acțiune principale în care statele membre ar trebui să colaboreze mai strâns:

- aplicarea de către statele membre a unor criterii și praguri comune când decid dacă să impună sau nu restricții de călătorie;

- stabilirea unor criterii comune pe baza unui cod de culori stabilit de comun acord;

- stabilirea unui cadru comun pentru măsurile care se aplică călătorilor care vin din zone cu risc ridicat;

- furnizarea de informații clare și în timp util publicului cu privire la eventualele restricții impuse.

Criterii comune propuse de Comisia Europeană

“În prezent, există diferențe mari de la o țară la alta în ceea ce privește criteriile aplicate pentru adoptarea de măsuri care restrâng libera circulație în Uniunea Europeană”, arată un comunicat de presă.

Comisia propune ca, atunci când adoptă măsuri cu caracter restrictiv, fiecare stat membru să țină seama de următoarele criterii:

- numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate la 100.000 de persoane într-o anumită zonă, în cursul unei perioade de 14 zile;

- procentul de teste pozitive din numărul total de teste pentru diagnosticul infecției cu COVID-19 efectuate într-o anumită zonă în cursul unei perioade de șapte zile;

- numărul de teste pentru diagnosticul infecției cu COVID-19 efectuate la 100.000 de persoane într-o anumită zonă în cursul unei perioade de șapte zile.

Statele membre ar trebui să furnizeze aceste date săptămânal Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor. Statele membre ar trebui, de asemenea, să furnizeze datele respective la nivel regional, astfel încât măsurile adoptate să vizeze doar regiunile în care acestea sunt strict necesare.

În scenariul în care statul membru de plecare efectuează săptămânal peste 250 de teste la 100.000 de persoane, Comisia propune ca statele membre să nu restrângă libera circulație a persoanelor care călătoresc în statul respectiv dintr-un alt stat membru dacă:

- numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate într-o anumită zonă este egal cu mai puțin de 50 de cazuri la 100.000 de persoane în cursul unei perioade de 14 zile sau

- procentul de teste pozitive din numărul total de teste COVID-19 efectuate într-o anumită zonă este mai mic de 3%.

Un cod de culori comun

Pe baza datelor furnizate de statele membre, Comisia propune ca Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor să publice o hartă a țărilor din UE și SEE care să fie actualizată săptămânal și care să utilizeze un cod de culori comun.

Comisia propune:

- culoarea verde pentru zonele în care numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este mai mic de 25 în cursul unei perioade de 14 zile ȘI procentul testelor pozitive din numărul total de teste COVID-19 efectuate este mai mic de 3 %;

- culoarea portocalie pentru zonele în care numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este mai mic de 50 în cursul unei perioade de 14 zile, DAR procentul de teste pozitive din numărul total de teste COVID-19 este de 3 % sau mai mare SAU numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este cuprins între 25 și 150, DAR procentul de teste pozitive din numărul total de teste COVID-19 este mai mic de 3 %;

- culoarea roșie pentru zonele în care numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este mai mare de 50 în cursul unei perioade de 14 zile ȘI procentul de teste pozitive din numărul total de teste COVID-19 efectuate este de 3 % sau mai mare SAU numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este mai mare de 150 la 100 000 de persoane în cursul unei perioade de 14 zile;

- culoarea gri dacă nu sunt disponibile suficiente informații pentru a putea fi evaluate cele trei criterii propuse de Comisie SAU numărul de teste COVID-19 efectuate la 100 000 de persoane este mai mic de 250.

O abordare comună pentru călătorii care vin din zone cu risc ridicat

“Comisia propune ca statele membre să aplice o abordare comună cu privire la călătorii care vin din zone „cu risc ridicat”. Statele membre nu ar trebui să refuze intrarea pe teritoriul lor a călătorilor care vin din alte state membre”, potrivit sursei citate.

Statele membre care introduc restricții privind libera circulație pe baza propriilor procese decizionale ar putea impune obligația ca:

- persoanele care călătoresc dintr-o zonă clasificată ca fiind „roșie” sau „gri” fie să respecte o perioadă de carantină, fie să facă un test COVID-19 după sosire – aceasta din urmă fiind opțiunea preferată.

"În cazuri justificate, statele membre ar putea lua în considerare posibilitatea de a le recomanda persoanelor care călătoresc dintr-o zonă clasificată ca fiind «portocalie» să facă măcar un test COVID-19 înainte de plecare sau la sosire. Statele membre ar putea cere persoanelor care sosesc dintr-o zonă clasificată ca fiind «roșie», «portocalie» sau «gri», mai ales celor care sosesc cu avionul, să completeze formulare de localizare, în conformitate cu cerințele de protecție a datelor. Călătorii cu atribuții sau nevoi esențiale, de exemplu lucrătorii care exercită profesii de importanță critică, lucrătorii frontalieri și cei detașați, studenții sau jurnaliștii în exercițiul funcțiunii nu ar trebui să fie supuși obligației de a rămâne în carantină", mai arată instituția.

Informarea publicului prin prezentarea de informații clare și în timp util

Comisia propune ca statele membre să furnizeze săptămânal celorlalte state membre și Comisiei informații cu privire la intenția lor de a impune restricții privind libera circulație sau de a elimina anumite restricții de călătorie. Modificările ar trebui să fie notificate cu o săptămână înainte de a intra în vigoare.

Aceste informații ar trebui să fie puse la dispoziție și pe platforma web „Re-open EU”, cu un link la harta publicată săptămânal de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

„Cetățenii și întreprinderile au nevoie de previzibilitate. Statele membre nu trebuie să precupețească niciun efort pentru a reduce la minimum impactul social și economic al restricțiilor de călătorie. În acest sens, ar trebui, de asemenea, să se asigure accesul publicului la informații clare, cuprinzătoare și disponibile în timp util”, mai prevede poziția Comisiei.

Propunerea de recomandare prezentată de Comisie va fi discutată de Consiliu în vederea adoptării sale în următoarele săptămâni.

(A.C.)

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
Jennifer Lopez
54 de ani în buletin, îndrăzneală cât cuprinde. Jennifer Lopez a...
catalin cîrstoiu
Cătălin Cîrstoiu răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate: „Ce...
Pe aceeași temă
Panoramic,Aerial,View,Of,Gran,Via,,Main,Shopping,Street,In
Spania va elimina „vizele de aur” pe care le acordă investitorilor imobiliari străini. Cine a...
Cumpărături/ Shutterstock
Economia României a crescut cu 2,1% în 2023, sub estimările CE și FMI
drapel steag ue uniunea europeana profimedia
Comisia Europeană avertizează România că întârzierea reformelor pune în pericol fondurile din...
Dmitrij Medveděv, premiér, politik
Medvedev spune că rezoluţia PE privind aurul românesc este o „obrăznicie” şi că UE „nu poate...
Te-ar putea interesa și
EPP 2024 Congress, plenary session, day one, Bucharest, Romania - 06 Mar 2024
Ursula von der Leyen, desemnată candidata popularilor europeni pentru preşedinţia Comisiei...
Maia Sandu
Maia Sandu, la 2 ani de când Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE: "Mai avem...
Brussels,belgium-02252021,:,Ursula,Von,Der,Leyen,During,The,Press,Conference
Ursula von der Leyen a anunţat că va candida pentru încă un mandat la conducerea Comisiei...
Luminiţa Odobescu (2)
Luminiţa Odobescu: România susţine adoptarea unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei
Partenerii noștri
Digi24 O mireasă a murit la nunta ei. Dansa pe marginea piscinei, a alunecat și a căzut în apă
O mireasă a murit la nunta ei. Dansa pe marginea piscinei, a alunecat și a...
DigiSport Xavi l-a ”mitraliat” pe Istvan Kovacs după Barcelona - PSG 1-4: ”A fost un dezastru! A 'ucis' meciul!”
Xavi l-a ”mitraliat” pe Istvan Kovacs după Barcelona - PSG 1-4: ”A fost un...
PeRoz O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat brusc și a dispărut fără urmă. Ce a urmat a uimit-o și pe ea
O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat...
Film Now Johnny Depp, transformare radicală de look. Actorul a slăbit considerabil și și-a tuns părul, după ce s-a mutat în Londra: „Are un stil de viață mai curat”
Johnny Depp, transformare radicală de look. Actorul a slăbit considerabil...
Digi World Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu mâncare" și l-a stropit cu apă rece până a făcut pneumonie
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a...
Stirile Kanal D Ce a cerut familia Mirelei, femeia de 38 de ani ucisă de afacerist și abandonată? Individul riscă ani grei de închisoare
Ce a cerut familia Mirelei, femeia de 38 de ani ucisă de afacerist și...
ProFM Cum a început Denisa Tănase afacerea care a făcut-o milionară. De la cine a împrumutat 500 de euro pentru ideea ei
Cum a început Denisa Tănase afacerea care a făcut-o milionară. De la cine...
Digi Life Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Ultimele știri din matinal
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Doctorul Adrian Marinescu
Cum să te aperi de ploșnițe (păduchii de pat): Sfaturi de la doctorul Adrian Marinescu
Magicianul Verdini
Magie și Păcăleli la Digi FM cu Magicianul Verdini
Ultimele știri
Vladimir Lipaev
Vladimir Putin a numit un nou ambasador în România. Vladimir Lipaev a fost expulzat anul...
cristina cioran (2)
Cristina Cioran a povestit printre lacrimi calvarul pe care l-a trăit cu fostul iubit: "Aveam...
florin citu functionare coalitie digi24
Florin Cîţu spune că alegerea lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei e o greşeală...
profimedia-0864596312
Iranul ameninţă cu ”un răspuns dur și dureros” în cazul unor represalii ale Israelului