România nu îndeplinește în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro. Comisia Europeană notează că mai avem de lucrat la stabilitatea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, cursul de schimb și la rata dobânzilor pe termen lung.
Legislația din România nu este compatibilă în întregime cu tratatul, arată Raportul de convergență publicat de Comisie, care analizează progresele înregistrate de statele membre din afara zonei euro în direcția adoptării monedei euro - Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia.
Potrivit concluziilor documentului, Croația și Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea prețurilor. Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia și Suedia îndeplinesc criteriul referitor la finanțele publice. Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia și Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung.
Niciunul dintre statele membre menționate nu îndeplinește criteriul privind cursul de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II): este nevoie de cel puțin doi ani de participare la mecanism, fără tensiuni grave, înainte de a adera la zona euro, spune Comisia.
Croația și Suedia îndeplinesc toate criteriile de convergență economică, în schimb nu îndeplinesc criteriul privind cursul de schimb din motivul enunțat anterior.
Pe lângă evaluarea condițiilor formale pentru aderarea la zona euro, raportul constată că legislația națională din fiecare dintre statele membre enumerate, cu excepția Croației, nu este pe deplin compatibilă cu normele uniunii economice și monetare.
Statele membre din afara zonei euro sunt în genere bine integrate economic și financiar în UE. Cu toate acestea, unele dintre ele se confruntă în continuare cu vulnerabilități macroeconomice și/sau se lovesc de probleme legate de mediul lor de afaceri și de cadrul instituțional.
În decembrie 2018, la o reuniune a Comisiei Naționale de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro, perioada 2024 - 2026 a fost aprobată ca obiectiv pentru adoptarea monedei euro de către România. A fost întocmit și un Raport de fundamentare al Planului național de adoptare a monedei euro și Planul național de adoptare a monedei euro, rezultatul consultărilor cu reprezentanți ai partidelor politice parlamentare, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, conducerea Academiei Române, consilieri din cadrul Administrației Prezidențiale, precum și reprezentanți ai sindicatelor, patronatelor și structurilor asociative.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!