Poluarea cauzată de trafic în marile orașe poate fi redusă considerabil. Trebuie doar îmbunătățit și eficientizat transportul în comun, spune noul șef al Gărzii Naționale de Mediu, în emisiunea „Omul Potrivit” de la Digi FM.
Octavian Berceanu subliniază că doar astfel oamenii își vor lăsa mașinile personale acasă și vor alege mijloace alternative de transport: Transportul în comun eficient reduce numărul de autoturisme de pe șosea și face aerul respirabil la orele în care poate circulația aerului nu este cea mai bună - la ora prânzului, de exemplu, sau dimineața. Pe de altă parte, trebuie să vedem cum construim și cât de multă importanță acordăm spațiilor verzi. Orașele mari din România ar trebui să aibă acele centuri verzi pe care le au toate orașele aglomerate ale lumii. Ele ar scoate de sub infringementul privind calitatea aerului câteva orașe și ar asigura niște costuri mult mai scăzute cu ceea ce înseamnă sănătatea populației.
În București, poluarea aerului nu provine doar de la trafic sau arderile ilegale de deșeuri, a mai spus comisarul. De vină mai sunt și apele poluate care ajung în Dâmbovița, dar și canalizarea.
Ce facem cu apele poluate din Chiajna? Sunt zeci de mii, sute de mii de oameni care folosesc apele menajere și le trimit într-o rețea de canalizare care nu face față, care ajunge ulterior în Lacul Morii cu materii fecaloide, trec prin Lacul Morii și ajung în Dâmbovița. Din Dâmbovița este scoasă apa, apa aia e infestată și cu ea se spală străzile. Asta se întâmplă cu Bucureștiul, de-aia pute! Hai să ne uităm la canalizarea Bucureștiului, când a fost curățată prima sau ultima oară, care sunt tehnicile prin care tu cureți o canalizare într-un oraș, mai spune Berceanu.
Noul șef al Gărzii Naționale de Mediu mai adaugă faptul că autoritățile locale și chiar Poliția închid ochii când vine vorba de arderile ilegale de deșeuri care duc la poluarea aerului din marile orașe. El promite să aducă îmbunătățiri semnificative la nivelul instituției, inclusiv prin reducerea deficitului de personal.
Vorbim de corupție sistemică, degeaba ne ascundem sub preș și spunem că nu există nimic! În momentul de față, Garda de Mediu are mult mai puțin oameni decât ar fi nevoie. Și din acest motiv criminalitatea de mediu a crescut exponențial, dar era o decizie politică câți oameni să ai la Garda de Mediu, eu așa văd! Decidentul politic decide care va fi forța unei instituții de forță și ce poate face. Eu cred că în mod deliberat a fost vlăguită Garda de Mediu de capacitatea de a acționa în teren, a conchis Octavian Berceanu, la postul nostru de radio.
Emisiunea „Omul Potrivit” cu Adrian Cojocaru poate fi ascultată zilnic, la Digi FM, între orele 13:00 și 14:00 și urmărită LIVE pe pagina noastră de Facebook.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!