Acum la Digi FM Lucian Mindruta LIVE - ON AIR

Cine este bărbatul care ar fi știut dinainte de atacul Hamas din 7 octombrie. Israelul a deschis o investigație

Atacul teroriștilor Hamas la festivalul din Israel/ Profimedia
Atacul teroriștilor Hamas la festivalul din Israel/ Profimedia

Autorităţile israeliene investighează afirmaţiile unor experţi americani potrivit cărora un investitor ar fi ştiut dinainte de planul Hamas de a ataca Israelul la 7 octombrie şi ar fi folosit aceste informaţii pentru a profita de pe urma titlurilor de valoare israeliene, relatează Reuters şi CBS News.

Cercetările efectuate de profesorii de drept Robert Jackson Jr. de la Universitatea din New York şi Joshua Mitts de la Universitatea Columbia au constatat vânzări în lipsă (short selling) semnificative de acţiuni înainte de atacurile care au declanşat un războiul.

Studiul sugerează că un trader ar fi putut fi conştient de atacul care urma să aibă loc, a pariat împotriva economiei israeliene şi a obţinut un profit prin vânzarea în lipsă pe bursele de valori din SUA şi Israel.

"Constatările noastre sugerează că traderii informaţi despre atacurile care urmau să aibă loc au profitat de pe urma acestor evenimente tragice", spun profesorii în studiul lor intitulat "Trading on Terror?".

Vânzarea în lipsă este o strategie de tranzacţionare care vizează obţinerea unui profit de pe urma unui activ al cărui preţ se aşteaptă să scadă. Vânzătorul "împrumută" un titlu de valoare şi îl vinde pe piaţa liberă cu scopul de a-l răscumpăra ulterior la un preţ mai mic şi de a încasa diferenţa. Instrumentele de vânzare în lipsă precum acţiunile, valutele şi mărfurile permit traderilor să obţină profit, atunci când valoarea activului scade.

Studiul a analizat Israel Exchange-Traded Fund, o modalitate obişnuită de a face investiţii în Israel, care, în orice zi, are aproximativ 2.000 de acţiuni în lipsă. Pe 2 octombrie, însă, acest număr a crescut la peste 227.000 de acţiuni. Potrivit profesorului de la Columbia Law School, Joshua Mitts, unul dintre autorii studiului, "acest lucru este extrem de ciudat". A fost, de asemenea, profitabil: numai acţiunile vândute în lipsă pentru o singură companie israeliană au adus un profit de aproape 900.000 de dolari.

"Cu câteva zile înainte de atac, unii traderi păreau să anticipeze evenimentele care urmau să aibă loc", au scris experţii americani, citând interesul pentru Israel Exchange Traded Fund (ETF) care "a crescut brusc şi semnificativ" pe 2 octombrie, potrivit bazei de date a Autorităţii de Reglementare a Industriei Financiare (FINRA). "Şi chiar înainte de atac, tranzaţiile de tip short selling cu titluri israeliene la Bursa de Valori din Tel Aviv (TASE) au crescut dramatic", au scris aceştia în raportul lor de 66 de pagini.

În cazul Leumi, cea mai mare bancă din Israel, 4,43 milioane de acţiuni noi vândute în lipsă în perioada 14 septembrie - 5 octombrie au generat profituri de 3,2 miliarde de shekeli (862 de milioane de dolari) din această vânzare în lipsă suplimentară.

Cercetătorii spun că aceste tranzacţii - în care investitorii se aşteaptă ca preţul acţiunilor să scadă, permiţând răscumpărarea acestora la un preţ mai mic şi cu profit - înainte de 7 octombrie "au depăşit vânzările în lipsă care au avut loc în timpul a numeroase alte perioade de criză", inclusiv recesiunea ce a urmat crizei financiare din 2008, războiul Israel-Gaza din 2014 şi pandemia COVID-19, potrivit News.ro. 

Mitts şi Jackson Jr. au efectuat o serie de comparaţii în ultimii 13 ani pentru a vedea dacă acelaşi lucru s-a întâmplat înainte de alte momente majore de instabilitate în Israel, cum ar fi războiul Israel-Gaza din 2014, pandemia COVID-19 sau iniţiativa de reformă judiciară care a determinat milioane de israelieni să iasă în stradă în semn de protest. Ei au constatat că activitatea de vânzare în lipsă de la începutul lunii octombrie a fost "cu adevărat extraordinară, chiar şi atunci când este comparată cu acele perioade de instabilitate, care au fost multe".

Totuşi, ceva similar se mai întâmplase înainte - pe 3 aprilie, cu câteva zile înainte de sărbătoarea evreiască a Paştelui. Studiul leagă acest lucru de raport al presei israeliene care susţinea că Hamas îşi planificase iniţial atacul pentru ajunul Paştelui. "Este aproape de aceeaşi magnitudine. care sunt şansele?", se întreabă Mitts. "Celălalt aspect pe care îl ştim", adaugă el, "este că acest lucru pare să fi fost produsul unui singur comerciant, pe baza a ceea ce putem vedea în date. Acest lucru este cu totul neobişnuit", notează expertul.

Toate aceste date i-au condus pe cei doi profesori la concluzia lor că tranzacţiile nu au fost o coincidenţă, ci o tactică a cuiva care ştia că atacul urma să aibă loc. "Credem că este practic imposibil ca acest lucru să fi fost rezultatul unei întâmplări", a declarat Mitts pentru CBS News. A afla exact cine a făcut tranzacţiile şi care a fost profitul este "extrem de dificil", iar Mitts spune că este "destul de pesimist" că va fi găsit cel care a pariat împotriva economiei israeliene.

Există tot mai multe dovezi ale eşecurilor masive ale serviciilor de informaţii care au precedat atacurile din 7 octombrie. Un soldat israelian a declarat săptămâna trecută pentru CBS News că echipa sa a raportat superiorilor săi din IDF o activitate neobişnuită de partea frontierei din Gaza cu şase luni înainte de atac, dar "nu nimic nu a fost luat în serios".

Mitts spune că acest studiu arată încă un semnal ratat: "Bursa a strigat: Se întâmplă ceva!".

"Nu vreau să spun că am găsit următoarea predicţie a viitorului", spune Mitts, dar el crede că acest gen de studiu este un instrument care trebuie încorporat în arsenalul serviciilor de informaţii.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Elon Musk Awarded With Axel Springer Award 2020 In Berlin
Elon Musk, investigat în Brazilia pentru că refuză să blocheze conturi pe X
Secretarul de stat american Antony Blinken
Antony Blinken, întâlnire ce se anunță tensionată cu Benjamin Netanyahu. Secretarul de stat...
Netanyahu
Netanyahu spune că Israelul „nu va capitula în faţa cererilor delirante ale Hamas”
protest tel aviv
Manifestații împotriva guvernului condus de Benjamin Netanyahu. Mii de oameni au ieșit pe...
Te-ar putea interesa și
President Joe Biden participates in a phone call with Quint leaders Emmanuel Macron of France, Prime Minister Giorgia Meloni of Italy, Chancellor Olaf Scholz of Germany and United Kingdom Prime Minister Rishi Sunak, Monday, October 9, 2023, in the Treaty
Biden "speră" la un acord Israel-Hamas privind armistiţiul şi eliberarea ostaticilor până la...
Fâșia Gaza
Acord încheiat pentru ca civilii palestinieni și ostaticii israelieni din Gaza să primească...
MIDEAST GAZA ISRAEL MILITARY OPERATION
Israelul trece la lovituri mortale asupra unor ţinte legate de Iran în Siria
Josep Borrell
Josep Borrell: Este „absolut necesar” ca Libanul să nu fie atras în război
Partenerii noștri
Digi24 Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
DigiSport Fiica lui George Copos, performanță de excepție la Linz, în Austria. ” E un fenomen”
Fiica lui George Copos, performanță de excepție la Linz, în Austria. ” E...
PeRoz 61 de ani? Demi Moore le face "concurență" fiicelor ei, în cele mai noi imagini needitate în care apar toate în costum de baie
61 de ani? Demi Moore le face "concurență" fiicelor ei, în cele mai noi...
Film Now Jennifer Garner, de mână cu bărbatul pe care-l iubește de 6 ani, în trening și pantofi sport. Actrița și John Miller își trăiesc dragostea în cea mai mare discreție
Jennifer Garner, de mână cu bărbatul pe care-l iubește de 6 ani, în...
Digi World Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci
Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care...
ProFM Katy Perry, Orlando Bloom și adorabila lor fiică, plimbare prin parc. Pozați într-o ieșire rară, în haine sport, ca o familie normală
Katy Perry, Orlando Bloom și adorabila lor fiică, plimbare prin parc...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
Daniela Gyorfi/ Foto: Instagram
Cu ce înlocuiește Daniela Gyorfi friptura de miel de pe masa de Paște...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
bataie vama veche
Distracția de 1 Mai a degenerat în bătaie la Vama Veche. Mai mulți tineri s-au încăierat, iar...
Lidia Buble/ Foto: Instagram
Ce sfat a primit Lidia Buble de la tatăl ei, care e pastor. Artista nu trece peste cuvântul...
donald trump
Donald Trump promite "cea mai mare deportare de migranți din istorie" dacă va fi din nou...
robert de niro
Adevărul despre videoclipul viral cu Robert de Niro în care strigă la manifestanţi...