Acum la Digi FM ERIC PRYDZ - Pjanoo

Ce se întâmplă dacă administraţia Trump nu respectă un ordin judecătoresc?

Donald Trump
Donald Trump, discurs în Congres / Foto: Profimedia

Mai mulţi judecători federali au susţinut că administraţia preşedintelui american Donald Trump nu a respectat ordinele judecătoreşti privind ajutorul extern, cheltuielile federale şi concedierea angajaţilor guvernamentali, ceea ce administraţia contestă, relatează Reuters, care prezintă ce s-ar putea întâmpla dacă o instanţă decide că administraţia ignoră sau nu respectă un ordin judecătoresc. Unii experţi descriu o astfel de situaţie drept o criză constituţională.

Ce se întâmplă dacă cineva ignoră un ordin judecătoresc?

În instanţele din SUA, în cazul în care o parte într-un proces civil nu întreprinde o acţiune conform ordinului, partea adversă poate solicita instanţei să reţină partea în cauză pentru sfidare. Un judecător poate, de asemenea, să declare o parte vinovată de sfidare fără să i se fi cerut acest lucru, relatează News.ro.

În cazul în care o parte este găsită vinovată de sfidare, instanţa poate impune sancţiuni care durează până la respectarea hotărârii. Sancţiunile pot include amenzi sau închisoare.

În 2022, când nu mai era în funcţie, Trump a fost găsit vinovat de sfidare şi amendat de un judecător din New York pentru că nu a prezentat documente care fuseseră citate în cadrul unei anchete civile privind practicile sale comerciale private. Trump s-a conformat în cele din urmă.

Se aplică aceleași reguli guvernului?

Constituţia SUA impune administraţiei unui preşedinte să se conformeze ordinelor judecătoreşti legitime, pe care administraţia le poate contesta.

Nerespectarea unui ordin judecătoresc poate lua multe forme diferite. În cel mai extrem caz, o agenţie guvernamentală sau o administraţie ar recunoaşte că ordinul este legal şi că guvernul este capabil să se conformeze, dar refuză să o facă. Unii experţi au susţinut că aşa a procedat preşedintele Abraham Lincoln în timpul Războiului Civil din SUA, refuzând un ordin de eliberare a lui John Merryman, care a fost reţinut fără acuzaţii, fiind suspectat că făcea parte dintr-un grup secesionist înarmat.

Ce au spus judecătorii americani despre respectarea de către Administrația Trump?

Luni, doi judecători federali au ridicat semne de întrebare cu privire la respectarea de către administraţia Trump a ordinelor lor.

Un judecător din Washington s-a întrebat dacă administraţia Trump nu cumva i-a încălcat ordinul prin care a interzis temporar utilizarea unei legi din 1798 din timpul războiului pentru deportarea unor venezueleni. Administraţia neagă faptul că cineva a fost expulzat din Statele Unite în temeiul Alien Enemies Act după ce judecătorul a emis un ordin scris, iar judecătorul, James Boasberg din Washington, a cerut detalii suplimentare din partea administraţiei.

În San Francisco, judecătorul districtual american William Alsup a declarat că administraţia Trump pare să nu primească înapoi la muncă angajaţii concediaţi în perioada de probă, ci îi plasează în concediu administrativ. Administraţia a declarat că s-a conformat ordinului său.

Nerespectarea ordinului de către guvern poate implica o agenţie care spune că recunoaşte necesitatea de a se conforma, dar nu poate. De exemplu, administraţia Trump i-a spus judecătorului american Amir Ali, care a ordonat reluarea unor plăţi legate de ajutorul extern, că sistemele de plată complicate împiedică agenţia să respecte calendarul stabilit de judecător. În loc să ordone guvernului să respecte o dată de conformare, judecătorul a cerut la 10 martie guvernului să propună propriul calendar.

Ce pot face instanțele pentru a impune respectarea obligațiilor?

Judecătorii încearcă, în general, să evite confruntările cu privire la ordinele judecătoreşti, spun experţii juridici, şi preferă să găsească modalităţi de a modifica cererile pentru a obţine respectarea acestora. Experţii juridici au afirmat că acuzarea unui departament de neconformitate şi apoi stabilirea unor repere şi termene de conformare rezolvă adesea problema.

Ca urmare, judecătorii americani aproape că nu impun niciodată amenzi sau sancţiuni pecuniare împotriva şefilor agenţiilor federale, chiar dacă astfel de amenzi sunt utilizate în cazul inculpaţilor privaţi.

Un caz rar a avut loc în 1999, când un judecător federal a constatat că secretarii Departamentelor Trezoreriei şi de Interne au încălcat legea pentru că nu au prezentat documente într-un proces. Cu toate acestea, sancţiunea impusă de judecător s-a limitat la plata onorariilor avocaţilor reclamantului.

În cel puţin două cazuri, judecătorii au recurs la ameninţarea cu închisoarea, care este folosită mai frecvent împotriva inculpaţilor privaţi şi chiar a funcţionarilor administraţiei locale. În 2008, un judecător federal din Montana a ameninţat că va trimite la închisoare un funcţionar al Ministerului Agriculturii, ceea ce a dus la respectarea obligaţiilor.

Cu ce probleme se confruntă instanțele pentru a impune respectarea legislației?

Reticenţa de a impune sancţiuni împotriva guvernului federal poate reflecta preocupările judecătorilor cu privire la imunitatea suverană, doctrina conform căreia guvernul nu poate fi dat în judecată decât cu consimţământul său.

Într-un caz în care un tribunal districtual american a impus sancţiuni financiare secretarului pentru sănătate şi servicii sociale, decizia a fost anulată de o curte de apel americană, care a invocat imunitatea suverană.

Punerea în aplicare a sancţiunilor de sfidare este efectuată de Serviciul american de şerifi, un organism al Departamentului de Justiţie din cadrul ramurii executive. Unii au speculat că, în cazul în care administraţia Trump ar alege să nu se conformeze unui ordin judecătoresc, aceasta ar putea, de asemenea, să le ordone agenţilor Marshals să nu se conformeze punerii în aplicare a sancţiunilor, adâncind astfel criza.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
Fondată în 1720, Caffè Florian este cea mai veche cafenea din lume care funcționează neîntrerupt, situată în Veneția, regiunea Veneto, Italia.
Cafenele istorice din Europa pe care trebuie să le vizitezi​
Papa Francisc
Papa Francisc și-a donat ultimii bani din contul personal pentru a-i...
coiful de aur de la cotofenesti
Doi suspecţi au fost arestaţi pentru furtul pieselor româneşti de la...
Pe aceeași temă
U.s.,President,Donald,Trump,Appears,At,A,News,Conference,In
Trump crede că Putin îl "duce cu vorba" în privinţa încheierii războiului în Ucraina şi îl...
Zelenski s-a întâlnit cu Trump la Roma, în marja funeraliilor Papei Francisc
Zelenski s-a întâlnit cu Trump la Roma, în marja funeraliilor Papei Francisc, anunţă Kievul...
Melania și Donald Trump la funeraliile Papei Francisc (3)
Melania Trump participă la funeraliile Papei Francisc chiar de ziua ei. Cum o va sărbători...
American,Flag,Waving,In,The,Wind.
O fetiţă în vârstă de doi ani, cetăţean american, ar fi fost expulzată „fără niciun proces...
Te-ar putea interesa și
Donald Trump
Trump: Ucraina nu va adera niciodată la NATO, iar ”Crimeea va rămâne sub control rus”
trump 2028
Şepci şi tricouri "Trump 2028" au fost puse în vânzare în magazinul online al lui Donald...
putin, trump
Donald Trump, atac furibund la adresa lui Putin, după atacul mortal din Kiev: „Vladimir...
Donald Trump - Keir Starmer joint press conference in the White House
China îl contrazice pe Trump, care afirmase că Beijingul negociază cu SUA pe tema tarifelor...
Partenerii noștri
Digi24 Un satelit rusesc conectat la sistemul de arme nucleare pare să fi scăpat de sub control. Ce spun analiștii americani
Un satelit rusesc conectat la sistemul de arme nucleare pare să fi scăpat...
DigiSport Sorana Cîrstea, în optimi în proba de dublu de la WTA 1000 Madrid! Câți bani a câștigat romanca
Sorana Cîrstea, în optimi în proba de dublu de la WTA 1000 Madrid! Câți...
PeRoz Fratele lui Michelle Obama nu a crezut inițial că relația ei cu Barack Obama va dura. Dezvăluirile rare ale lui Craig Robinson
Fratele lui Michelle Obama nu a crezut inițial că relația ei cu Barack...
Film Now Ce reprezintă tatuajul pe care și l-a făcut Shiloh, fiica Angelinei Jolie. Adolescenta are o legătură uimitoare cu mama ei
Ce reprezintă tatuajul pe care și l-a făcut Shiloh, fiica Angelinei Jolie...
Digi World Ce este memoria falsă. Cum își „inventează” creierul amintiri
Ce este memoria falsă. Cum își „inventează” creierul amintiri
Stirile Kanal D O femeie a trimis ouă otrăvite unei familii de Paşte, din gelozie! Un băiețel de 7 ani a murit
O femeie a trimis ouă otrăvite unei familii de Paşte, din gelozie! Un...
ProFM Lady Gaga, cu mama și logodnicul la restaurant. Artista, pe tocuri imposibile, în pantaloni super scurți și mulați și cu geacă de piele
Lady Gaga, cu mama și logodnicul la restaurant. Artista, pe tocuri...
Digi Life De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt, limba
De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt...
Ultimele știri din matinal
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
mihai sturzu tabara aviatie
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost fair-play cu mine”
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o piesă, e un semnal de...
Ultimele știri
putin (16)
Putin, pregătit de negocieri directe cu Ucraina ”fără nicio condiţie prealabilă”, anunţă...
Interim President of Romania Ilie Bolojan meets with French President Emmanuel Macron
Bolojan, întrebat dacă riscă România să anuleze şi alegerile din mai: „Cu siguranţă nu. Între...
Paris: Coalition Of The Willing Summit On Peace And Security For Ukraine
Întâlnire Zelenski-Macron în grădina Ambasadei Franţei la Roma, în marja funeraliilor Papei...
Vatican City - Julian Assange at the Funeral of Pope Francis in St. Peter's Square - 26 Apr 2025
Julian Assange a asistat la funeraliile Papei Francisc