Acum la Digi FM THE URS - Ancora

Ce se întâmplă cu corpul atunci când consumi mâncare picantă

Ce se întâmplă cu corpul atunci când consumi mâncare picantă/ Shutterstock
Ce se întâmplă cu corpul atunci când consumi mâncare picantă/ Shutterstock

Consumul de alimente condimentate poate produce o varietate de reacții fiziologice, cum ar fi furnicături pe limbă şi buze, precum şi transpirație, a spus David Julius, fiziolog la Universitatea din California, San Francisco, întrebat de The New York Times.

„Cu toţii ne bucurăm de experienţe senzoriale; alimentele condimentate fac viaţa mai interesantă”, a spus el. Dar nu toate răspunsurile potenţiale sunt binevenite, chiar şi pentru cei cărora le place gustul, potrivit News.ro.

Provoacă transpiraţie

Iubitorii de mâncare condimentată sunt probabil familiarizaţi cu o reacţie fizică imediată - transpiraţia. Acest lucru se datorează faptului că unele dintre cele mai picante alimente conţin compuşi care se leagă de receptorii nervoşi de-a lungul tractului gastrointestinal, inclusiv gura, care sunt activaţi de căldură.

Chili-ul, fuctul aromat a multor feluri de mâncare picante, conţine compusul capsaicină, care se leagă de acei receptori atunci când este consumat şi apoi trimite un semnal de durere la creier, aşa cum a descoperit Dr. Julius în lucrarea sa pe această temă, câştigătoare a Premiului Nobel.

Principalele substanţe chimice găsite în boabele de piper, hrean şi muştar se leagă, de asemenea, de aceiaşi receptori, deşi mai puţin puternici.

Aceşti nervi trimit creierului semnale similare cum ar fi dacă aţi intra în contact cu focul real, motiv pentru care aţi putea începe să transpiraţi sau să vă înroşiţi; acesta este modul în care corpul se răceşte.

„Capsaicina vă păcăleşte corpul să creadă că temperatura a crescut şi astfel creierul crede că trebuie să scadă căldură”, a spus dr. Julius. „La oameni, în mare parte, facem asta prin transpiraţie”.

Poate provoca tulburări gastro-intestinale

Consumul moderat de alimente picante este, în general, sigur pentru persoanele care nu au deja probleme cu stomacul. Cu toate acestea, poate provoca inflamaţii în zonele care ajută digestia şi poate duce uneori la arsuri la stomac, dureri de stomac sau diaree.

Persoanele cu gastrită, care apare atunci când mucoasa stomacului este inflamată, pot simţi durerii abdominale. Poate aduce beneficii sănătăţii, deşi este nevoie de mai multe cercetări

Studiile au arătat că un consum de alimente picante poate fi asociat cu unele beneficii pentru sănătate. De exemplu, un studiu a constatat că administrarea unui supliment zilnic de capsaicină (conţinând aceeaşi cantitate în patru sau cinci ardei habanero) a accelerat metabolismul, în care participanţii au ars echivalentul a 200 de calorii suplimentare pe zi pe o perioadă de 14 săptămâni.

Şi într-un studiu din 2022 care a implicat mai mult de 6.000 de adulţi, oamenii de ştiinţă au descoperit că aportul de ardei iute era legat de o reducere a acumulării de calciu în pereţii arterelor coronare, care furnizează sânge inimii.

Cu toate acestea, nu este clar dacă consumul regulat de alimente picante poate reduce probabilitatea de obezitate sau atacuri de cord pe termen lung.

Dovezile sunt amestecate cu privire la faptul dacă alimentele condimentate cresc sau scad riscul de cancer. Câteva studii au descoperit că un consum zilnic de ardei iute este asociat cu un risc crescut de cancer esofagian, dar nu şi de cancer gastric sau colorectal.

Şi, în timp ce mai multe experimente efectuate pe celule în laboratoare au descoperit că capsaicina şi piperina - substanţa chimică găsită în boabele de piper - pot ajuta la împiedicarea sau distrugerea celulelor umane de cancer de sân, oamenii de ştiinţă nu ştiu încă dacă aceste descoperiri ar putea duce într-o zi la un potenţial tratament.

Un studiu publicat în 2015, realizat pe aproape jumătate de milion de oameni din China, a constatat că cei care au mâncat alimente picante de şase până la şapte ori pe săptămână timp de câţiva ani au avut un risc de deces cu 14% mai redus în comparaţie cu cei care au mâncat alimente picante mai puţin de o dată pe săptămână.

Cercetătorii au considerat că aceste rezultate ar fi posibil legate de efectele antioxidante şi antiinflamatorii ale alimentelor condimentate, care pot proteja împotriva multor afecţiuni de sănătate, cum ar fi diabetul şi anumite tipuri de boli cardiovasculare.

În cazuri rare, ardeii foarte iuţi au provocat reacţii fiziologice extreme, cum ar fi dureri de cap fulgerătoare sau vărsături atât de severe încât au rupt esofagul cuiva - deşi astfel de situaţii nu sunt tipice pentru o persoană sau ardei obişnuit, a explicat dr. David Julius.

După o mâncare care are mai multe condimente decât poate suporta o persoană, cel mai bine este să o combine cu ceva gras, cum ar fi un pahar de lapte sau o lingură de smântână, a spus dr. Julius.

Capsaicina este un compus solubil în grăsimi, ceea ce înseamnă că nu se va dizolva în apă, indiferent cât de mult ai bea.

„Mâncarea cu grăsime ajută la extragerea capsaicinei din ţesuturi atunci când suferiţi”, a spus el. „De obicei, apa nu face prea multe în acel moment". 

„Este important să vă respectaţi propriile limite şi să nu supraestimaţi cât de multă căldură poate lua corpul dumneavoastră", a adăugat dr. Julius. "Cu echilibrul potrivit, s-ar putea să descoperiţi că o ars uşoară este ceea ce face masa satisfăcătoare".

Fie că măncaţi pentru sănătate sau pentru gust, spun experţii, dacă vă plac alimentele condimentate şi corpul se poate descurca, nu există niciun motiv să le evitaţi. 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
digifm_untold_780x440
Digi FM la UNTOLD X: 10 ani de magie, 10 ani vrăjiți de muzică!
elevi, examen
Admiterea la liceu. Începe completarea fișelor de înscriere. Care...
510527075_18011357156757690_4766898171676840438_n
We Love Music Festival revine în forță la Râmnicu Vâlcea, în 15 – 16...
Pe aceeași temă
Donald Trump
Donald Trump a făcut controlul medical anual și spune că e "într-o formă grozavă": "O inimă...
Portocală/ Shutterstock
Un studiu realizat la Harvard a constatat că o portocală mâncată zilnic ar putea reduce riscul...
Ministerul Sănătății
Cum arată bugetul Sănătăţii în 2025. Ministerul Sănătăţii, printre instituţiile cu cele mai...
Cafeaua de dimineaţă/ Shutterstock
Cafeaua de dimineaţă poate proteja inima mai bine decât consumul de cafea pe parcursul zilei...
Te-ar putea interesa și
Düsseldorf 26.09.2024 Jugendliche Kindergeld Elterngeld Kindergrundsicherung Schule Schüler Schulweg Elterngeld Bürgerge
Ghiozdanele grele pun în pericol sănătatea elevilor. Avertismentul medicilor
Barman întinde o halbă de bere, băuturi alcoolice, pub, local, restaurant, HoReCa, terasă de vară
Vârsta optimă pentru renunțarea definitivă la consumul de alcool. Avertismentul lansat de un...
Beach,With,Chairs,And,Umbrella,In,Mamaia,Holiday,Resort,,Black
Majoritatea românilor merg vara aceasta în vacanţe mai scurte de 7 zile. STUDIU
Mihai Albu / Facebook
Mihai Albu, noi declarații despre starea sa de sănătate, după operația de cancer: ”Trăiesc cu...
Partenerii noștri
DigiSport Declarație savuroasă, după Csikszereda - Dinamo: ”Primul meci, primul punct și prima dată când s-a luat curentul”
Declarație savuroasă, după Csikszereda - Dinamo: ”Primul meci, primul...
PeRoz Povestea Lizei, tânăra care a slăbit 63 de kilograme, dar care nu e fericită: „Viața era mai ușoară când eram supraponderală”
Povestea Lizei, tânăra care a slăbit 63 de kilograme, dar care nu e...
Film Now Debut „excepţional” în box office-ul nord-american, cu încasări ce au depășit 100 de milioane de dolari. Filmul care a cucerit publicul
Debut „excepţional” în box office-ul nord-american, cu încasări ce au...
Digi World Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se știa despre cum a fost construită
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de...
ProFM De ce este orb Andrea Bocelli. Cum citește partiturile
De ce este orb Andrea Bocelli. Cum citește partiturile
Digi Life Oamenii de ştiinţă au descifrat secretul tabloului „Fata cu cercel de perlă”
Oamenii de ştiinţă au descifrat secretul tabloului „Fata cu cercel de...
nicușor dan
Nicușor Dan și-a publicat declarația de avere. Împrumuturile și donațiile...
miruta
Miruță, la Bruxelles: „Taxa vamală de 30% anunțată de SUA este o schimbare...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
Day Fourteen: The Championships - Wimbledon 2025
Dansul campionilor. Jannik Sinner și Iga Swiatek, eleganți și emoționați, în aplauze și urale...
A aflat că este însărcinată cu doar 17 ore înainte să nască
O tânără de 20 de ani a aflat că este însărcinată cu doar 17 ore înainte de a naște: „Nu am...
Nicușor Dan
Soluția pe care a găsit-o Nicușor Dan pentru a nu-și micșora salariul: „Înseamnă mult mai mult...
Lamine Yamal/ Profimedia
Scandal în Spania, după ce Lamine Yamal a angajat persoane cu nanism pentru divertisment la...