Acum la Digi FM Oana Zamfir și Vlad Craioveanu DIANA KING - Shy guy

Ce cauzează cel mai frecvent defect cardiac congenital. Noi descoperiri ar putea oferi o alternativă la intervenţia chirurgicală

Heart,Attack,Symptom
Credit foto: Shutterstock

Valva aortică bicuspidă este cel mai frecvent defect congenital la om, afectând între 1% şi 2% din populaţie. În loc de cele trei cuspe (foiţe) simetrice obişnuite, indivizii afectaţi au două foiţe valvulare asimetrice. Acest defect este o cauză frecventă de stenoză aortică şi endocardită şi este asociat cu calcifierea timpurie a valvei aortice. În prezent, singurul tratament eficient este intervenţia chirurgicală de înlocuire a valvei.

Această situaţie ar putea fi schimbată de rezultatele unui nou studiu publicat de o echipă internaţională coodonată de Centrul naţional spaniol de investigaţii cardiovasculare Carlos III (CNIC), potrivit News.ro. 

Acest studiu multicentric inovator, publicat online miercuri, în revista JAMA Cardiology, arată că valva aortică biscuspidă este cauzată de mutaţii în gena MINDBOMB1 (MIB1), unele dintre ele descrise pentru prima dată în noul studiu şi altele raportate anterior de acelaşi grup într-un articol anterior în Nature Medicine.

Echipa speră că aceste descoperiri vor avea un impact semnificativ, ajutând la conceperea viitoare a tratamentelor farmacologice ca alternativă la operaţia de înlocuire a valvei.

„Aceasta este o perspectivă deosebit de interesantă, deoarece valva aortică bicuspidă este cel mai frecvent defect congenital. Pe lângă faptul că i-ar ajuta pe pacienţi, alternativele la intervenţia chirurgicală ar putea reduce povara costurilor pentru sistemele de sănătate”, a declarat dr. José Luis de la Pompa, care a condus cercetarea.

Studiul a combinat secvenţierea genomului, secvenţierea genelor candidate într-o cohortă familială, analiza asocierii variantelor rare în cohorte suplimentare şi o analiză suplimentară a asocierii variantelor comune într-o a treia cohortă mare, a explicat Idit Tessler de la Spitalul Sheba,din israel, care a făcut parte din echipa studiului.

Analiza mutaţiilor la pacienţi din diferite populaţii consolidează validitatea studiului.

Pentru a analiza mecanismele specifice prin care MIB1 asigură dezvoltarea corectă a inimii, echipa de la CNIC a folosit editarea genetică CRISPR-Cas9, pentru a introduce mutaţiile identificate în genomul sensibilizat al şoarecilor purtători ai unei alele mutante pentru receptorul NOTCH.

Ambele mutaţii (dublă heterozigoză) au fost necesare pentru ca şoarecii să dezvolte valva aortică bicuspidă la o rată ridicată, în contrast cu dezvoltarea defectului cardiac la pacienţii umani cu o singură mutaţie într-o singură alelă MIB1 (heterozigoţi unici).

Şoarecii purtători ai ambelor mutaţii prezentau, de asemenea, defecte la nivelul septului interventricular.

Cercetătorii concluzionează că asocierea identificată între MIB1 şi valva aortică bicuspidă evidenţiază rolul important al căii de semnalizare NOTCH în acest defect congenital şi potenţialul componentelor căii NOTCH ca ţinte pentru conceperea de noi strategii de diagnostic şi terapeutice.

Pentru acest studiu, echipa CNIC a colaborat, printre alte centre, cu spitalele Hadassah şi Sheba (Israel), Spitalul European Georges Pompidou şi Universitatea din Paris (Franţa), Universitatea din Anvers (Belgia), Centrul Medical Universitar Radboud (Olanda), facultatea de medicină a universităţii Harvard (Statele Unite) şi Institutul Karolinska (Suedia).

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
mihai leu1
Mihai Leu, în continuare în starea gravă, la terapie intensivă...
Rezultate Bacalaureat
Rezultatele finale la Bacalaureat au fost publicate. Câți candidați...
Rezultate la Evaluarea Națională
Când vor fi afișate rezultatele la Evaluarea Națională 2025. Ce...
Partenerii noștri
DigiSport Federația a reacționat, după sancțiunea primită de la UEFA
Federația a reacționat, după sancțiunea primită de la UEFA
PeRoz "Toată lumea săruta un bărbat de 80 de ani". Văduva lui Hugh Hefner, despre partea întunecată a traiului cu milionarul
"Toată lumea săruta un bărbat de 80 de ani". Văduva lui Hugh Hefner...
Film Now A fost una dintre blondele fatale din Baywatch, azi pare alt om. Erika Eleniak, cu brațele complet acoperite de tatuaje, la 55 de ani
A fost una dintre blondele fatale din Baywatch, azi pare alt om. Erika...
Digi World 7 alimente recomandate pentru reducerea colesterolului, care sunt ușor de integrat în mesele zilnice
7 alimente recomandate pentru reducerea colesterolului, care sunt ușor de...
ProFM Actrița celebră pe care se sprijină Dakota Johnson după despărțirea de Chris Martin. Cele două staruri, pozate de mână la Roma
Actrița celebră pe care se sprijină Dakota Johnson după despărțirea de...
Digi Life O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei năstrușnice, a murit la 97 de ani. A pozat pe mătură ca Harry Potter, în costum de câine sau de zână
O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei...
cireșe
Ce a pățit un bărbat care a mâncat două kilograme de cireșe cu tot cu...
FOTOMONTAGE, Thermometer zeigt hohe Temperaturen an, Hitzewelle *** PHOTOMONTAGE, thermometer shows high temperatures, h
46 de grade Celsius sâmbătă în sudul Spaniei, record confirmat pentru luna...
Ultimele știri din matinal
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
Ultimele știri
Wole Soyinka
Un câștigător al Premiului Nobel, păcălit de un taximetrist român. I-a cerut de 20 de ori mai...
irinel columbeanu si fiica lui
Fiica lui Irinel Columbeanu a venit în România în secret. Irinuca și-a vizitat tatăl la azil...
Anca Todoni
Anca Todoni, eliminată în primul tur de la Wimbledon de Cristina Bucșa, care reprezintă Spania
gere (1)
Richard Gere, alături de Dalai Lama pentru festivităţile din săptămâna cheie a succesiunii...