Valabilitatea cardurilor naționale de sănătate emise până la sfârșitul anului 2014 a fost prelungită cu 7 ani. Operațiunea a constat în rescrierea certificatelor digitale, astfel încât să nu mai fie nevoie de înlocuirea fizică a cardurilor.
Prin hotărârea dată de Guvern, statul a economisit peste 30 de milioane de euro, „binevenite în perioada dificilă pe care o traversăm, în care există o presiune financiară suplimentară în sistemul de sănătate determinată de pandemie”, a explicat șefa CNAS, Adela Cojan.
Fără această reglementare, peste 4 milioane de carduri ar fi expirat anul acesta, iar anul viitor încă 10 milioane.
Rescrierea certificatelor digitale costă 550.000 de lei, în timp ce retipărirea cardurilor ar fi depăși 165 de milioane de lei.
Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se face automat. În momentul în care medicul sau farmacistul introduce cardul în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui.
Pe de altă parte, de la 1 iulie, toate serviciile medicale, de îngrijiri la domiciliu, medicamentele și materialele sanitare, precum și dispozitivele medicale se acordă și se validează cu cardul de sănătate. Excepție fac doar serviciile acordate în cabinetele medicilor de familie și în ambulatoriu.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!