Acum la Digi FM Lucian Mindruta ASWAD - Shine(re-edit)

Campanie Știrile Digi FM - România Mondială... când? (Episodul 4)

mircea lucescu

România nu are nicio echipă în grupele UEFA Champions League sau Europa League. E a doua oară când se întâmplă așa ceva în 3 ani. Eșecul vine în contextul în care nici naționala de fotbal a României nu se poate laudă cu o performanță iesita din comun.

"Din păcate mergem tot în jos, în loc să urcăm. Ne va fi din ce în ce mai greu să ajungem cu mai multe echipe în grupe, în Europa. Trebuie crescuţi foarte mulţi seniori, toţi trebuie să investească în academii şi cu siguranţă în timp vom avea două echipe direct în Champions League sau mai multe în Europe League", a declarat Florin Tănase, atacantul de 23 de ani al FCSB, după eliminarea din Europa în meciul cu Rapid Viena, din 30 august 2018.

00:00

Știrile DIGI FM au făcut o radiografie a fotbalului românesc și a momentelor cheie din istoria sa pentru că există o legătură directă între lipsa de performanță a echipelor de club și lipsa de performanță a naționalei. Au spus-o pentru DIGI FM atât actualul șef al Federației Române de Fotbal cât și antrenorul reprezentantivei, Cosmin Contra.

LUCEAFĂRUL ȘI GENERAȚIA DE AUR

Generația de aur rămâne un reper pentru fotbaliștii români care aspiră la calificarea la un Mondial. Cel mai bun rezultat obținut de o delegație tricoloră i-a avut în componență pe jucători care au apărut mulțumită sitemului implementat în perioada comunistă la "Luceafărul". Între 1978 şi 1986 autoritățile au investit în copii și juniori, în cadrul  Academiei care i-a lansat pe Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Marius Lăcătuș, Gabriel Balint, Ioan Andone sau Mircea Rednic.

Antrenorii au fost trimişi în toată România pentru o selecție făcută timp de câteva luni. 200 de copii au fost selectați, iar după ulima selecție au intrat în procesul de formare  120 de tineri fotbaliști. Fiecare antrenor avea în grijă câte 15 jucători. Fotbaliștii au fost împărţiţi pe patru grupe de vârstă.  Copiii făceau fotbal și învățau în București. Stăteau într-un cămin al liceului Electroaparataj. Pentru familiarizarea cu viața din străinătate, erau programate deplasări în Turcia, Bulgaria şi Ungaria.

Tinerii fotbaliști au răspuns la investiția făcută în ei și la nivel de sub 20 de ani au câștigat medaliile de bronz la Mondialul din Australia.

În 1981, la a treia ediție a mondialului FIFA U20, tricolorii au avut un parcurs finalizat cu o victorie în fața Angliei, după ce în grupă au remizat cu Brazilia. Turneul a fost organizat în perioada 3 -18 Octombrie.  Au fost în total 32 de meciuri care s-au jucat la Adelaide, Brisbane, Canberra, Melbourne, Newcastle și Sydney. Turneul a fost câștigat de Germania de Vest în fața surprinzătoarei selecționate din Qatar. A fost 4 la 0 pe Sydney Cricket Ground.

Iată lotul României:

Portari: Iosif Lovas (UTA) - 19 ani, Constantin Gârjoabă (Progresul) - 18 ani

Fundaşi:  Mircea Rednic (Corvinul ) - 19 ani, Ioan Andone (Corvinul ) - 21 ani, Gheorghe Viscreanu (SC Bacău) - 20 ani, Augustin Eduard (FC Argeş) - 19 ani, Marin Matei (FC Olt) - 19 ani, Cornel Fîşic (SC Bacău) - 19 ani

Mijlocaşi: Gabi Balint (Steaua) - 18 ani, Costel Ilie (ASA ) - 20 ani, Mihăiţă Hanghiuc (Oţelul) - 20 ani, Decebal Balaur (FC Argeş) - 19 ani, Doru Vuscan (UTA) - 19 ani

Atacanţi: Romulus Gabor (Corvinul) - 20 ani, Dorel Zamfir (Dinamo) - 20 ani, Stere Sertov (Steaua) - 18 ani, Mircea Bolba (ASA) - 19 ani, Horaţiu Lasconi (Jiul) - 18 ani

Antrenori: Constantin Cernăianu şi Dumitru Macri

România a început Mondialul U20 din Australia cu egalul contra Braziliei. 13.538 de spectatori au asistat la revenirea tricoloriilor pe Olimpic Park din Melbourne. Brazilia a deschis scorul prin Leomir în minutul 67. Dorel Zamfir avea să stabilească scorul final după reușita din minutul 82. România a jucat în meciul cu Brazilia în această formulă: Sertov, Andone, Lovas, Eduard, Costel Ilie, Hanghiuc, Zamfir, Gabor, Rednic, Balint, Viscreanu.

Tricolorii erau născuţi după 1 august 1961, mai puțin Ioan Andone, „Fălcosul” a intrat în lot deşi era născut pe 15 martie 1960. Andone era mai mare decât unii colegi chiar cu trei ani. Selecționerul  Cernăianu miza atunci pe jucători care erau titulari la echipele lor în Divizia A, chiar dacă aveau aproape 20 de ani.

La trei zile de la remiza cu Brazilia, tricolorii au câștigat meciul contra selecționatei din Coreea de Sud. Ca și în meciul cu Brazilia, tricolorii au marcat o dată. Pe 6 octombrie a fost suficient ca meciul din Melbourne să fie câștigat. 17.500 de spectatori au asistat la bucuria tricolorilor la golul marcat de Sertov.

După egalul cu Brazilia (gol Gabor), au urmat două victorii cu 1-0. După succesul contra asiaticilor, a urmat victoria contra Italiei  (gol Gabor, din penalty). În sferturi, România a trecut de Uruguay cu scorul 2-1 prin reuşitele aceluiaşi Gabor.

Meciul cu RFG din semifinale a fost tensionat. A fost 0-0 după 90 de minute, iar calificarea  a fost  decisă de un gol al germanilor marcat în prelungiri. Pentru medalia de bronz, România a jucat cu Anglia şi s-a impus cu 1-0 după un nou gol marcat de Gabor.

Junior al Luceafărului, Romulus Gabor a fost desemnat cel mai bun fotbalist al Mondialului din Australia. Gabor a marcat patru goluri şi a fost unul dintre golgeterii competiţiei, alături de alţi patru jucători. Maradona l-a premiat pe Gabor!

Romulus Gabor a jucat la Corvinul Hunedoara, U Cluj, Inter Sibiu, Viitorul Oradea şi în Ungaria.

SFÂRȘITUL LUCEAFĂRULUI ȘI CENTRELE OLIMPICE

Proiectul Luceafărul s-a stins și fiindcă juniorii activau în Divizia B şi în Divizia C, iar cluburile nu erau obligate să folosească un junior în timpul meciurilor.  În plus forțele interne Steaua şi Dinamo acaparau piața! După desfiinţarea Luceafărului,  au apărut centre olimpice de pregătire pentru juniori dar care nu au avut același succes ca Luceafărul.

FRF a investit 430.000 de euro în loturile de juniori de la 15 la 17 ani.  Proiectul a fost încheiat în 2008 din cauza lipsei de rezultate.

Proiectul "Luceafărul" a fost inițial propus cu titulatura "Viitorul" Constantin Drăgănescu, ministrul al sportului şi turismului din acea perioadă, a ales ca proiectul să ia naștere sub forma Centrul Naţional "Luceafărul".

Din 2009 însă proiectul lui Hagi, FC Viitorul s-a născut și furnizează sezon după sezon jucători de perspectivă în Liga Întâi la Fotbal.

UN SINGUR VIITOR, NESIGUR ȘI EL

Din primul sezon de existență (2009/2010), FC Viitorul a încheiat campionatul pe primul loc și a reușit promovarea în al doilea eșalon fotbalistic național!

Trupa lui Hagi avea cea mai bună apărare din Liga a III-a (13 goluri primite în 34 de partide). FC Viitorul a fost singura echipă din toate cele 6 Serii ale Ligii a III-a cu victorii pe linie pe teren propriu (17 meciuri - 17 victorii), 51 de puncte.

FC Viitorul a atacat promovarea pe prima scenă fotbalistică a ţării în sezonul 2011/2012. Încă din startul campionatului FC Viitorul s-a instalat pe primul loc al clasamentului Seriei I, poziţie pe care nu a mai cedat-o până în final. Doar trei înfrângeri a suferit FC Viitorul în cele 30 de etape, 17 dintre partide încheindu-le cu victorii!

Sezonul 2012/2013

În chiar primul an în Liga Întâi, FC Viitorul a avut o echipă cumedie de vârstă (21.6 ani). Echipa lui Hagi a câștigat în deplasare cu: 1-0 contra campioanei CFR Cluj, 5-2 cu Steaua şi 3-2 cu Dinamo. Selecţionerul  României, Victor  Piţurcă i-a convocat pe Aurelian Chiţu, Denis Alibec, Alexandru Buzbuchi şi pe Mihai Bălaşa. FC Viitorul a continuat să promoveze tinere talente, iar scopul pentru care a fost creată echipa, anume vânzarea de jucatori, a fost atins. Astfel, Gabriel Iancu a ajuns în curtea Stelei, Aurelian Chitu a fost transferat în Franţa la Valenciennes, iar Mihai Bălaşa şi Ionuţ Vînă au ajuns la AS Roma. În plus, FC Viitorul l-a readus în fotbalul de mare performanţă pe Denis Alibec, atacantul constănţean ajungând la Bologna după un sezon remarcabil în tricoul Viitorului.

Sezonul 2016/2017

Cel de-al cincilea sezon petrecut în prima ligă de FC Viitorul avea să fie cel mai prolific din istoria clubului constănțean! Titlul de campioană a Ligii Întâi i-a oferit echipei lui Hagi șansa să atace preliminariile din Liga Campionilor!

FC Viitorul a stabilit un record în fotbalul românesc, încheind campionatul Ligii I cu un procentaj de 72.22% dintre jucătorii folosiți care au provenit din propria Academie!

În august 2018, Viitorul lui Hagi și-a încheiat aventura europeană din acest sezon în Olanda. A pierdut cu 3 la 1 în fața lui Vitesse.

Sursa: FCVIITORUL.RO

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Recomandări DigiFM
lucian mindruta
Mesajul emoționant al lui Lucian Mîndruță, de Ziua Copilului: „Îmi...
thumbnail podcast parinti pregatiti
Bucurii, regrete, sfaturi și frici - experiențele părinților din Digi...
Orașul care le interzice românilor să-și vopsească casa așa cum vor/ Shutterstock
Orașul care le interzice românilor să-și vopsească casa așa cum vor...
Pe aceeași temă
Manchester City v Real Madrid - UEFA Champions League - Semi Final - Second Leg - Etihad Stadium
Reacțiile lui Pep Guardiola și Carlo Ancelotti după Manchester City - Real Madrid 4-0
elizabeta samara
Eliza Samara a câștigat cel de-al 4-lea trofeu de Champions League!
david popovici meci handbal dinamo
David Popovici, ovaționat la meciul lui Dinamo din Liga Campionilor la handbal masculin
FC Bayern München v FC Barcelona: Group C - UEFA Champions League, Munich, Germany - 13 Sep 2022
Xavi, despre înfrângerea Barcelonei în fața lui Bayern Munchen: „Am fost mai buni, dar...
Te-ar putea interesa și
radu paraschivescu 11111
Radu Paraschivescu: „CFR marchează repede, în minutul 6, și pe urmă dă impresia că își bate...
dan petrescu
Dan Petrescu, după eliminarea din Champions League: Cred că sunt blestemat
Carton-simplu---Stirea-cu-valoare-adaugata
Știrea cu valoare adăugată - Mașinile electrice
Carton-simplu---Stirea-cu-valoare-adaugata
Știrea cu Valoarea Adăugată - Școala în vremea pandemiei
Partenerii noștri
Digi24 Cât câștigă Carmen Iohannis, profesoară la un liceu din Sibiu. Președintele și soția încasează bani și din chirii
Cât câștigă Carmen Iohannis, profesoară la un liceu din Sibiu...
DigiSport La doar 17 ani, Adrian Mazilu are o colecție impresionantă de medalii
La doar 17 ani, Adrian Mazilu are o colecție impresionantă de medalii
PeRoz Moment emoționant la nunta lui Smiley, departe de ochii lumii. Ce a făcut artistul pentru a-și liniști fiica: Merg și-n mâini pentru ea
Moment emoționant la nunta lui Smiley, departe de ochii lumii. Ce a făcut...
Film Now Reese Witherspoon este cea mai bogată actriţă din lume. Ce avere are azi vedeta din „Blonda de la Drept”
Reese Witherspoon este cea mai bogată actriţă din lume. Ce avere are azi...
Digi World Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au...
ProFM Ce relație are Gina Pistol cu soacra ei. Mama lui Smiley a dezvăluit totul: „Nora mea, din păcate, nu trăiește cu noi”
Ce relație are Gina Pistol cu soacra ei. Mama lui Smiley a dezvăluit...
Digi Life Horoscopul lunii iunie 2023. Zodiile care vor avea parte de o energie pozitivă în viața lor în prima lună de vară
Horoscopul lunii iunie 2023. Zodiile care vor avea parte de o energie...
Regele Charles
Regele Charles al III-lea a ajuns în România şi a fost primit de...
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digifm.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate