Acum la Digi FM ANDRA - Ma intorc acasa

Campanie Știrile Digi FM - România Mondială... când? (Episodul 4)

mircea lucescu

România nu are nicio echipă în grupele UEFA Champions League sau Europa League. E a doua oară când se întâmplă așa ceva în 3 ani. Eșecul vine în contextul în care nici naționala de fotbal a României nu se poate laudă cu o performanță iesita din comun.

"Din păcate mergem tot în jos, în loc să urcăm. Ne va fi din ce în ce mai greu să ajungem cu mai multe echipe în grupe, în Europa. Trebuie crescuţi foarte mulţi seniori, toţi trebuie să investească în academii şi cu siguranţă în timp vom avea două echipe direct în Champions League sau mai multe în Europe League", a declarat Florin Tănase, atacantul de 23 de ani al FCSB, după eliminarea din Europa în meciul cu Rapid Viena, din 30 august 2018.

00:00

Știrile DIGI FM au făcut o radiografie a fotbalului românesc și a momentelor cheie din istoria sa pentru că există o legătură directă între lipsa de performanță a echipelor de club și lipsa de performanță a naționalei. Au spus-o pentru DIGI FM atât actualul șef al Federației Române de Fotbal cât și antrenorul reprezentantivei, Cosmin Contra.

LUCEAFĂRUL ȘI GENERAȚIA DE AUR

Generația de aur rămâne un reper pentru fotbaliștii români care aspiră la calificarea la un Mondial. Cel mai bun rezultat obținut de o delegație tricoloră i-a avut în componență pe jucători care au apărut mulțumită sitemului implementat în perioada comunistă la "Luceafărul". Între 1978 şi 1986 autoritățile au investit în copii și juniori, în cadrul  Academiei care i-a lansat pe Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Marius Lăcătuș, Gabriel Balint, Ioan Andone sau Mircea Rednic.

Antrenorii au fost trimişi în toată România pentru o selecție făcută timp de câteva luni. 200 de copii au fost selectați, iar după ulima selecție au intrat în procesul de formare  120 de tineri fotbaliști. Fiecare antrenor avea în grijă câte 15 jucători. Fotbaliștii au fost împărţiţi pe patru grupe de vârstă.  Copiii făceau fotbal și învățau în București. Stăteau într-un cămin al liceului Electroaparataj. Pentru familiarizarea cu viața din străinătate, erau programate deplasări în Turcia, Bulgaria şi Ungaria.

Tinerii fotbaliști au răspuns la investiția făcută în ei și la nivel de sub 20 de ani au câștigat medaliile de bronz la Mondialul din Australia.

În 1981, la a treia ediție a mondialului FIFA U20, tricolorii au avut un parcurs finalizat cu o victorie în fața Angliei, după ce în grupă au remizat cu Brazilia. Turneul a fost organizat în perioada 3 -18 Octombrie.  Au fost în total 32 de meciuri care s-au jucat la Adelaide, Brisbane, Canberra, Melbourne, Newcastle și Sydney. Turneul a fost câștigat de Germania de Vest în fața surprinzătoarei selecționate din Qatar. A fost 4 la 0 pe Sydney Cricket Ground.

Iată lotul României:

Portari: Iosif Lovas (UTA) - 19 ani, Constantin Gârjoabă (Progresul) - 18 ani

Fundaşi:  Mircea Rednic (Corvinul ) - 19 ani, Ioan Andone (Corvinul ) - 21 ani, Gheorghe Viscreanu (SC Bacău) - 20 ani, Augustin Eduard (FC Argeş) - 19 ani, Marin Matei (FC Olt) - 19 ani, Cornel Fîşic (SC Bacău) - 19 ani

Mijlocaşi: Gabi Balint (Steaua) - 18 ani, Costel Ilie (ASA ) - 20 ani, Mihăiţă Hanghiuc (Oţelul) - 20 ani, Decebal Balaur (FC Argeş) - 19 ani, Doru Vuscan (UTA) - 19 ani

Atacanţi: Romulus Gabor (Corvinul) - 20 ani, Dorel Zamfir (Dinamo) - 20 ani, Stere Sertov (Steaua) - 18 ani, Mircea Bolba (ASA) - 19 ani, Horaţiu Lasconi (Jiul) - 18 ani

Antrenori: Constantin Cernăianu şi Dumitru Macri

România a început Mondialul U20 din Australia cu egalul contra Braziliei. 13.538 de spectatori au asistat la revenirea tricoloriilor pe Olimpic Park din Melbourne. Brazilia a deschis scorul prin Leomir în minutul 67. Dorel Zamfir avea să stabilească scorul final după reușita din minutul 82. România a jucat în meciul cu Brazilia în această formulă: Sertov, Andone, Lovas, Eduard, Costel Ilie, Hanghiuc, Zamfir, Gabor, Rednic, Balint, Viscreanu.

Tricolorii erau născuţi după 1 august 1961, mai puțin Ioan Andone, „Fălcosul” a intrat în lot deşi era născut pe 15 martie 1960. Andone era mai mare decât unii colegi chiar cu trei ani. Selecționerul  Cernăianu miza atunci pe jucători care erau titulari la echipele lor în Divizia A, chiar dacă aveau aproape 20 de ani.

La trei zile de la remiza cu Brazilia, tricolorii au câștigat meciul contra selecționatei din Coreea de Sud. Ca și în meciul cu Brazilia, tricolorii au marcat o dată. Pe 6 octombrie a fost suficient ca meciul din Melbourne să fie câștigat. 17.500 de spectatori au asistat la bucuria tricolorilor la golul marcat de Sertov.

După egalul cu Brazilia (gol Gabor), au urmat două victorii cu 1-0. După succesul contra asiaticilor, a urmat victoria contra Italiei  (gol Gabor, din penalty). În sferturi, România a trecut de Uruguay cu scorul 2-1 prin reuşitele aceluiaşi Gabor.

Meciul cu RFG din semifinale a fost tensionat. A fost 0-0 după 90 de minute, iar calificarea  a fost  decisă de un gol al germanilor marcat în prelungiri. Pentru medalia de bronz, România a jucat cu Anglia şi s-a impus cu 1-0 după un nou gol marcat de Gabor.

Junior al Luceafărului, Romulus Gabor a fost desemnat cel mai bun fotbalist al Mondialului din Australia. Gabor a marcat patru goluri şi a fost unul dintre golgeterii competiţiei, alături de alţi patru jucători. Maradona l-a premiat pe Gabor!

Romulus Gabor a jucat la Corvinul Hunedoara, U Cluj, Inter Sibiu, Viitorul Oradea şi în Ungaria.

SFÂRȘITUL LUCEAFĂRULUI ȘI CENTRELE OLIMPICE

Proiectul Luceafărul s-a stins și fiindcă juniorii activau în Divizia B şi în Divizia C, iar cluburile nu erau obligate să folosească un junior în timpul meciurilor.  În plus forțele interne Steaua şi Dinamo acaparau piața! După desfiinţarea Luceafărului,  au apărut centre olimpice de pregătire pentru juniori dar care nu au avut același succes ca Luceafărul.

FRF a investit 430.000 de euro în loturile de juniori de la 15 la 17 ani.  Proiectul a fost încheiat în 2008 din cauza lipsei de rezultate.

Proiectul "Luceafărul" a fost inițial propus cu titulatura "Viitorul" Constantin Drăgănescu, ministrul al sportului şi turismului din acea perioadă, a ales ca proiectul să ia naștere sub forma Centrul Naţional "Luceafărul".

Din 2009 însă proiectul lui Hagi, FC Viitorul s-a născut și furnizează sezon după sezon jucători de perspectivă în Liga Întâi la Fotbal.

UN SINGUR VIITOR, NESIGUR ȘI EL

Din primul sezon de existență (2009/2010), FC Viitorul a încheiat campionatul pe primul loc și a reușit promovarea în al doilea eșalon fotbalistic național!

Trupa lui Hagi avea cea mai bună apărare din Liga a III-a (13 goluri primite în 34 de partide). FC Viitorul a fost singura echipă din toate cele 6 Serii ale Ligii a III-a cu victorii pe linie pe teren propriu (17 meciuri - 17 victorii), 51 de puncte.

FC Viitorul a atacat promovarea pe prima scenă fotbalistică a ţării în sezonul 2011/2012. Încă din startul campionatului FC Viitorul s-a instalat pe primul loc al clasamentului Seriei I, poziţie pe care nu a mai cedat-o până în final. Doar trei înfrângeri a suferit FC Viitorul în cele 30 de etape, 17 dintre partide încheindu-le cu victorii!

Sezonul 2012/2013

În chiar primul an în Liga Întâi, FC Viitorul a avut o echipă cumedie de vârstă (21.6 ani). Echipa lui Hagi a câștigat în deplasare cu: 1-0 contra campioanei CFR Cluj, 5-2 cu Steaua şi 3-2 cu Dinamo. Selecţionerul  României, Victor  Piţurcă i-a convocat pe Aurelian Chiţu, Denis Alibec, Alexandru Buzbuchi şi pe Mihai Bălaşa. FC Viitorul a continuat să promoveze tinere talente, iar scopul pentru care a fost creată echipa, anume vânzarea de jucatori, a fost atins. Astfel, Gabriel Iancu a ajuns în curtea Stelei, Aurelian Chitu a fost transferat în Franţa la Valenciennes, iar Mihai Bălaşa şi Ionuţ Vînă au ajuns la AS Roma. În plus, FC Viitorul l-a readus în fotbalul de mare performanţă pe Denis Alibec, atacantul constănţean ajungând la Bologna după un sezon remarcabil în tricoul Viitorului.

Sezonul 2016/2017

Cel de-al cincilea sezon petrecut în prima ligă de FC Viitorul avea să fie cel mai prolific din istoria clubului constănțean! Titlul de campioană a Ligii Întâi i-a oferit echipei lui Hagi șansa să atace preliminariile din Liga Campionilor!

FC Viitorul a stabilit un record în fotbalul românesc, încheind campionatul Ligii I cu un procentaj de 72.22% dintre jucătorii folosiți care au provenit din propria Academie!

În august 2018, Viitorul lui Hagi și-a încheiat aventura europeană din acest sezon în Olanda. A pierdut cu 3 la 1 în fața lui Vitesse.

Sursa: FCVIITORUL.RO

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
audienta nationala lat
Audiență Națională - 7 octombrie 2024
diana șoșoacă
Şoşoacă, după publicarea hotărârii CCR: „Aţi făcut din mine erou...
Düsseldorf 26.09.2024 Jugendliche Kindergeld Elterngeld Kindergrundsicherung Schule Schüler Schulweg Elterngeld Bürgerge
Ghiozdanele grele pun în pericol sănătatea elevilor. Avertismentul...
Patronii care nu plătesc salariile la timp vor primi amenzi de până la 10.000 de lei/ Foto: Shutterstock
Patronii care nu plătesc salariile la timp vor primi amenzi de până...
Pe aceeași temă
fcsb paok profimedia-0916088630
Liga Europa: PAOK Salonic – FCSB 0-1. Ce loc ocupă bucureștenii în clasament
fcsb
Adversarele FCSB din Europa League. Meciuri cu Manchester United, Glasgow Rangers, PAOK Salonic
Loredana Groza
Loredana Groza, răvășitoare la dineul Generației de Aur. Cântăreața a făcut furori într-o...
Generaţia de Aur
Generaţia de Aur a făcut spectacol la meciul de adio, pe Arena Naţională. Cea mai bună...
Te-ar putea interesa și
Gheorghe Hagi
Gheorghe Gagi, înainte de meciul de adio al „Generației de Aur”: „Naţionala noastră a avut...
profimedia-0875675322
Atalanta a câştigat Europa League. Bayer Leverkusen, prima înfrângere după 50 de meciuri
Real Madrid - Bayern Munich
Reacția lui Thomas Tuchel, după golul anulat echipei Bayern Munchen în semifinala cu Real...
Ioan-Andone
Ioan Andone: „FCSB e clar campioană, a avut mai multă constanţă decât CFR, Rapid şi Craiova”
Partenerii noștri
Digi24 Ce sancțiune a primit Diana Șoșoacă pentru circul cu botnița din Parlamentul European
Ce sancțiune a primit Diana Șoșoacă pentru circul cu botnița din...
DigiSport Cum a ajuns la Dinamo ”cel mai bun transfer făcut de Rapid”: ”În vestiar i s-a întâmplat ce i s-a întâmplat”
Cum a ajuns la Dinamo ”cel mai bun transfer făcut de Rapid”: ”În vestiar i...
PeRoz Imagini superbe de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu medicul Valeriu Gheorghiță: "Am trăit frumos seara trecută"
Imagini superbe de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu medicul Valeriu...
Film Now Lisa Marie Presley a ținut două luni trupul neînsuflețit al fiului ei într-o anexă a reședinței ei. Benjamin s-a sinucis la 27 de ani
Lisa Marie Presley a ținut două luni trupul neînsuflețit al fiului ei...
Digi World Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele...
Stirile Kanal D Ea este Virginia, doctorița de la ATI care a fost aproape strivită de o șoferiță! Coincidență stranie, accidentul s-a produs după ce și-a înmormântat socrul
Ea este Virginia, doctorița de la ATI care a fost aproape strivită de o...
ProFM Pink, de nerecunoscut. Cum s-a „deghizat” artista pe străzile din New York, înainte de un concert
Pink, de nerecunoscut. Cum s-a „deghizat” artista pe străzile din New...
Digi Life Și-a dorit mereu să se mărite, n-a găsit partenerul potrivit, așa că s-a căsătorit cu ea însăși. Cum a sărbătorit după un an
Și-a dorit mereu să se mărite, n-a găsit partenerul potrivit, așa că s-a...
Ultimele știri din matinal
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
calin goia la matinal 1lats
Călin Goia, de la Voltaj, povestește la Digi FM despre cei 25 de ani ai trupei și momentele...
nicusor dan la matinal digi fm 20 septembrie
Nicușor Dan, în direct la Digi FM: „Nu iau în calcul o intrare în PNL”
Radu Paraschivescu despre victor rebengiuc
Radu Paraschivescu despre gafele Elenei Lasconi și ale lui Mircea Geoană
Ultimele știri
Yoav Gallant
Ministrul apărării din Israel spune că înlocuitorul lui Nasrallah „probabil” a fost eliminat
Kelemen Hunor, UDMR leaves the ruling coalition, Bucharest, Romania - 13 Jun 2023
Reacția UDMR, după anunțul rupturii coaliției PNL-PSD: „Este o fentă. Ei se pregătesc să...
nobel fizica
Premiul Nobel pentru Fizică 2024. Cine sunt cercetătorii recompensați pentru invenţii şi...
adela popescu si radu valcan (4)
Radu Vâlcan, urare originală de ziua Adelei Popescu: "O să mă certe că o arăt așa". Ce spunea...