Acum la Digi FM JUSTIN BIEBER - What Do You Mean (Main)

Campanie Știrile Digi FM - România Mondială... când? (Episodul 4)

mircea lucescu

România nu are nicio echipă în grupele UEFA Champions League sau Europa League. E a doua oară când se întâmplă așa ceva în 3 ani. Eșecul vine în contextul în care nici naționala de fotbal a României nu se poate laudă cu o performanță iesita din comun.

"Din păcate mergem tot în jos, în loc să urcăm. Ne va fi din ce în ce mai greu să ajungem cu mai multe echipe în grupe, în Europa. Trebuie crescuţi foarte mulţi seniori, toţi trebuie să investească în academii şi cu siguranţă în timp vom avea două echipe direct în Champions League sau mai multe în Europe League", a declarat Florin Tănase, atacantul de 23 de ani al FCSB, după eliminarea din Europa în meciul cu Rapid Viena, din 30 august 2018.

00:00

Știrile DIGI FM au făcut o radiografie a fotbalului românesc și a momentelor cheie din istoria sa pentru că există o legătură directă între lipsa de performanță a echipelor de club și lipsa de performanță a naționalei. Au spus-o pentru DIGI FM atât actualul șef al Federației Române de Fotbal cât și antrenorul reprezentantivei, Cosmin Contra.

LUCEAFĂRUL ȘI GENERAȚIA DE AUR

Generația de aur rămâne un reper pentru fotbaliștii români care aspiră la calificarea la un Mondial. Cel mai bun rezultat obținut de o delegație tricoloră i-a avut în componență pe jucători care au apărut mulțumită sitemului implementat în perioada comunistă la "Luceafărul". Între 1978 şi 1986 autoritățile au investit în copii și juniori, în cadrul  Academiei care i-a lansat pe Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Marius Lăcătuș, Gabriel Balint, Ioan Andone sau Mircea Rednic.

Antrenorii au fost trimişi în toată România pentru o selecție făcută timp de câteva luni. 200 de copii au fost selectați, iar după ulima selecție au intrat în procesul de formare  120 de tineri fotbaliști. Fiecare antrenor avea în grijă câte 15 jucători. Fotbaliștii au fost împărţiţi pe patru grupe de vârstă.  Copiii făceau fotbal și învățau în București. Stăteau într-un cămin al liceului Electroaparataj. Pentru familiarizarea cu viața din străinătate, erau programate deplasări în Turcia, Bulgaria şi Ungaria.

Tinerii fotbaliști au răspuns la investiția făcută în ei și la nivel de sub 20 de ani au câștigat medaliile de bronz la Mondialul din Australia.

În 1981, la a treia ediție a mondialului FIFA U20, tricolorii au avut un parcurs finalizat cu o victorie în fața Angliei, după ce în grupă au remizat cu Brazilia. Turneul a fost organizat în perioada 3 -18 Octombrie.  Au fost în total 32 de meciuri care s-au jucat la Adelaide, Brisbane, Canberra, Melbourne, Newcastle și Sydney. Turneul a fost câștigat de Germania de Vest în fața surprinzătoarei selecționate din Qatar. A fost 4 la 0 pe Sydney Cricket Ground.

Iată lotul României:

Portari: Iosif Lovas (UTA) - 19 ani, Constantin Gârjoabă (Progresul) - 18 ani

Fundaşi:  Mircea Rednic (Corvinul ) - 19 ani, Ioan Andone (Corvinul ) - 21 ani, Gheorghe Viscreanu (SC Bacău) - 20 ani, Augustin Eduard (FC Argeş) - 19 ani, Marin Matei (FC Olt) - 19 ani, Cornel Fîşic (SC Bacău) - 19 ani

Mijlocaşi: Gabi Balint (Steaua) - 18 ani, Costel Ilie (ASA ) - 20 ani, Mihăiţă Hanghiuc (Oţelul) - 20 ani, Decebal Balaur (FC Argeş) - 19 ani, Doru Vuscan (UTA) - 19 ani

Atacanţi: Romulus Gabor (Corvinul) - 20 ani, Dorel Zamfir (Dinamo) - 20 ani, Stere Sertov (Steaua) - 18 ani, Mircea Bolba (ASA) - 19 ani, Horaţiu Lasconi (Jiul) - 18 ani

Antrenori: Constantin Cernăianu şi Dumitru Macri

România a început Mondialul U20 din Australia cu egalul contra Braziliei. 13.538 de spectatori au asistat la revenirea tricoloriilor pe Olimpic Park din Melbourne. Brazilia a deschis scorul prin Leomir în minutul 67. Dorel Zamfir avea să stabilească scorul final după reușita din minutul 82. România a jucat în meciul cu Brazilia în această formulă: Sertov, Andone, Lovas, Eduard, Costel Ilie, Hanghiuc, Zamfir, Gabor, Rednic, Balint, Viscreanu.

Tricolorii erau născuţi după 1 august 1961, mai puțin Ioan Andone, „Fălcosul” a intrat în lot deşi era născut pe 15 martie 1960. Andone era mai mare decât unii colegi chiar cu trei ani. Selecționerul  Cernăianu miza atunci pe jucători care erau titulari la echipele lor în Divizia A, chiar dacă aveau aproape 20 de ani.

La trei zile de la remiza cu Brazilia, tricolorii au câștigat meciul contra selecționatei din Coreea de Sud. Ca și în meciul cu Brazilia, tricolorii au marcat o dată. Pe 6 octombrie a fost suficient ca meciul din Melbourne să fie câștigat. 17.500 de spectatori au asistat la bucuria tricolorilor la golul marcat de Sertov.

După egalul cu Brazilia (gol Gabor), au urmat două victorii cu 1-0. După succesul contra asiaticilor, a urmat victoria contra Italiei  (gol Gabor, din penalty). În sferturi, România a trecut de Uruguay cu scorul 2-1 prin reuşitele aceluiaşi Gabor.

Meciul cu RFG din semifinale a fost tensionat. A fost 0-0 după 90 de minute, iar calificarea  a fost  decisă de un gol al germanilor marcat în prelungiri. Pentru medalia de bronz, România a jucat cu Anglia şi s-a impus cu 1-0 după un nou gol marcat de Gabor.

Junior al Luceafărului, Romulus Gabor a fost desemnat cel mai bun fotbalist al Mondialului din Australia. Gabor a marcat patru goluri şi a fost unul dintre golgeterii competiţiei, alături de alţi patru jucători. Maradona l-a premiat pe Gabor!

Romulus Gabor a jucat la Corvinul Hunedoara, U Cluj, Inter Sibiu, Viitorul Oradea şi în Ungaria.

SFÂRȘITUL LUCEAFĂRULUI ȘI CENTRELE OLIMPICE

Proiectul Luceafărul s-a stins și fiindcă juniorii activau în Divizia B şi în Divizia C, iar cluburile nu erau obligate să folosească un junior în timpul meciurilor.  În plus forțele interne Steaua şi Dinamo acaparau piața! După desfiinţarea Luceafărului,  au apărut centre olimpice de pregătire pentru juniori dar care nu au avut același succes ca Luceafărul.

FRF a investit 430.000 de euro în loturile de juniori de la 15 la 17 ani.  Proiectul a fost încheiat în 2008 din cauza lipsei de rezultate.

Proiectul "Luceafărul" a fost inițial propus cu titulatura "Viitorul" Constantin Drăgănescu, ministrul al sportului şi turismului din acea perioadă, a ales ca proiectul să ia naștere sub forma Centrul Naţional "Luceafărul".

Din 2009 însă proiectul lui Hagi, FC Viitorul s-a născut și furnizează sezon după sezon jucători de perspectivă în Liga Întâi la Fotbal.

UN SINGUR VIITOR, NESIGUR ȘI EL

Din primul sezon de existență (2009/2010), FC Viitorul a încheiat campionatul pe primul loc și a reușit promovarea în al doilea eșalon fotbalistic național!

Trupa lui Hagi avea cea mai bună apărare din Liga a III-a (13 goluri primite în 34 de partide). FC Viitorul a fost singura echipă din toate cele 6 Serii ale Ligii a III-a cu victorii pe linie pe teren propriu (17 meciuri - 17 victorii), 51 de puncte.

FC Viitorul a atacat promovarea pe prima scenă fotbalistică a ţării în sezonul 2011/2012. Încă din startul campionatului FC Viitorul s-a instalat pe primul loc al clasamentului Seriei I, poziţie pe care nu a mai cedat-o până în final. Doar trei înfrângeri a suferit FC Viitorul în cele 30 de etape, 17 dintre partide încheindu-le cu victorii!

Sezonul 2012/2013

În chiar primul an în Liga Întâi, FC Viitorul a avut o echipă cumedie de vârstă (21.6 ani). Echipa lui Hagi a câștigat în deplasare cu: 1-0 contra campioanei CFR Cluj, 5-2 cu Steaua şi 3-2 cu Dinamo. Selecţionerul  României, Victor  Piţurcă i-a convocat pe Aurelian Chiţu, Denis Alibec, Alexandru Buzbuchi şi pe Mihai Bălaşa. FC Viitorul a continuat să promoveze tinere talente, iar scopul pentru care a fost creată echipa, anume vânzarea de jucatori, a fost atins. Astfel, Gabriel Iancu a ajuns în curtea Stelei, Aurelian Chitu a fost transferat în Franţa la Valenciennes, iar Mihai Bălaşa şi Ionuţ Vînă au ajuns la AS Roma. În plus, FC Viitorul l-a readus în fotbalul de mare performanţă pe Denis Alibec, atacantul constănţean ajungând la Bologna după un sezon remarcabil în tricoul Viitorului.

Sezonul 2016/2017

Cel de-al cincilea sezon petrecut în prima ligă de FC Viitorul avea să fie cel mai prolific din istoria clubului constănțean! Titlul de campioană a Ligii Întâi i-a oferit echipei lui Hagi șansa să atace preliminariile din Liga Campionilor!

FC Viitorul a stabilit un record în fotbalul românesc, încheind campionatul Ligii I cu un procentaj de 72.22% dintre jucătorii folosiți care au provenit din propria Academie!

În august 2018, Viitorul lui Hagi și-a încheiat aventura europeană din acest sezon în Olanda. A pierdut cu 3 la 1 în fața lui Vitesse.

Sursa: FCVIITORUL.RO

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
florin negrutiu 7701
Florin Negruțiu, analiza alegerilor la Digi FM: Cum a ajuns România...
Bucharest, Romania. 10th Apr, 2025: Dominic Fritz, vice president of the Save Romania Union (USR), holds a press conference after USR voted, in an informal Political Committee meeting, to support Nicusor Dan in the 2025 Romanian presidential race against
Dominic Fritz preia interimar funcţia de preşedinte al USR, anunță...
paleologu 45464WhatsApp Image 2025-02-03 at 08.59.13 2 yt
Theodor Paleologu i-a oferit lui Nicușor Dan o carte despre arta...
Pe aceeași temă
primvara la digi fm
Digi FM a dat startul primăverii cu flori, ritmuri vibrante și multă energie
FCSB - Olympique Lyon
FCSB - Olympique Lyon: 1-3, în turul optimilor Europa League. Antrenorul Elias Charalambous...
fcsb
FCSB va întâlni echipa Olympique Lyon în optimile Europa League. Primul meci, în 6 martie
fcsb
FCSB a învins-o pe PAOK Salonic în play-off-ul pentru optimile Europa League. Grecii antrenați...
Te-ar putea interesa și
fcsb paok profimedia-0916088630
Liga Europa: PAOK Salonic – FCSB 0-1. Ce loc ocupă bucureștenii în clasament
fcsb
Adversarele FCSB din Europa League. Meciuri cu Manchester United, Glasgow Rangers, PAOK Salonic
Loredana Groza
Loredana Groza, răvășitoare la dineul Generației de Aur. Cântăreața a făcut furori într-o...
Generaţia de Aur
Generaţia de Aur a făcut spectacol la meciul de adio, pe Arena Naţională. Cea mai bună...
Partenerii noștri
Digi24 Situație fără precedent: Serviciile ucrainene au prins spioni maghiari care colectau date în vestul țării
Situație fără precedent: Serviciile ucrainene au prins spioni maghiari...
DigiSport Acuzat că ”l-a săpat” pe Dorinel Munteanu la Sepsi, Cosmin Matei se apără: ”Nu s-a votat!”
Acuzat că ”l-a săpat” pe Dorinel Munteanu la Sepsi, Cosmin Matei se apără...
PeRoz I s-a spus că e „cea mai frumoasă fată din lume”, iar acum a vorbit despre criticile primite: „M-au întărit!” Cum arată la 19 ani
I s-a spus că e „cea mai frumoasă fată din lume”, iar acum a vorbit despre...
Film Now Melanie Griffith, super șic în bluză transparentă, alături de fiica ei, Dakota Johnson. Privirile care spun cât sunt de unite
Melanie Griffith, super șic în bluză transparentă, alături de fiica ei...
Digi World Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce pentru sănătate
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar...
ProFM Ioana Ignat a locuit mai bine de un an la o mănăstire: "Am vrut să rămân acolo. Am făcut un fel de armată"
Ioana Ignat a locuit mai bine de un an la o mănăstire: "Am vrut să rămân...
Digi Life FOMO vs. JOMO. Termenii care explică ce înseamnă frica de a pierde vs. bucuria de a rata ceva
FOMO vs. JOMO. Termenii care explică ce înseamnă frica de a pierde vs...
mars pro-europa
Mii de persoane la marșul pro-Europa din București. ”Tata a luptat aici...
Ultimele știri din matinal
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
mihai sturzu tabara aviatie
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost fair-play cu mine”
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o piesă, e un semnal de...
Ultimele știri
ionel ganea
Fostul fotbalist Ionel Ganea, implicat într-un accident rutier. Copilul lui de doi ani ar fi...
India a suspendat o săptămână cel mai important turneu de crichet, IPL
India a suspendat o săptămână cel mai important turneu de crichet, IPL, pe fondul tensiunilor...
French President and Polish Prime Minister visit Berlin, Berlin, Berlin, Germany - 15 Mar 2024
Macron spune că a vorbit „de câteva ori” în cursul nopţii cu Donald Trump. Şeful Casei Albe a...
JD Vance
Vicepreşedintele american Vance spune că un război între India şi Pakistan nu ar fi „treaba”...