Acum la Digi FM Marius Dobre 3 SUD EST - In camera ta

Călătoriile lui Geronimo

Geronimo Brănescu

De peste un an, România este amenințată de epidemia pestei porcine africane. În tot acest timp, președinele ANSVSA a avut abonament la conferințe internaționale ale veterinarilor din Malta sau Estonia până în China și Singapore. Între timp, o nouă epidemie ia pe nepregătite Autoritatea Sanitar Veterinară.

O nouă pestă la granițele României

Au trecut două luni și o săptămână de când Damian Iliev, directorul adjunct executiv al Agenției pentru Siguranța Alimentelor de la Sofia, a notificat Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) asupra apriției primului caz de pestă a rumegătoarelor mici în Bulgaria. De două luni, fenomenul s-a extins la sud de Dunăre iar Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară din România nu a făcut nimic pentru a preveni intrarea virusului în țară, deși precedentul delăsării în cazul epidemiei de pestă porcină africană, adusă dinspre Moldova și Ucraina, era cel mai fierbinte subiect al agriculturii românești.

Timp de două luni, la punctele de trecere a frontierei dinspre Bulgaria spre România nu au fost luate nici un fel de măsuri de prevenție. Abia în această săptămână, după ce sub presiunea presei și a Președinției, ANSVSA a început să pară preocupată de pesta porcină care face ravagii în industriile zootehnică și alimentară și în gospodăriile populației, s-a reunit, pentru două zile, la Brașov, grupul de experți pentru pesta micilor rumegătoare.

„Ca urmare a apariției Pestei Micilor Rumegătoare în Bulgaria și al potențialului risc la care este expusă țara noastră”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul ANSVSA miercuri, 29 august. „Scopul aceste întâlniri (...) este acela de a elabora un plan de măsuri pentru a preveni pătrunderea virusului în țara noastră, dar și de a elabora un Manual Operațional pentru intervenția în focarele de PMR”. Deocamdată nu există nici un indiciu că boala a ajuns în România însă reacția întârziată lasă loc pentru multe semne de întrebare legate de capacitatea actualului staff al Autorității Naționale Sanitar Veterinare de a gestiona situații de criză.

Digi FM a transmis către ANSVSA mai multe întrebări legate de situația actuală, despre riscul răspândirii, preîntâmpinarea acesteia, măsurile în derulare și modul în care populația este avertizată asupra unui potențial nou pericol de epidemie. Nu am primit, deocamdată, nici un răspuns. Specialiștii ANSVSA în pesta rumegătoarelor mici la nivel central și local erau la Brașov, unde, după lungile discuții, în frunte cu președintele Autorității, Geronimo Brănescu, s-au gândit să-i facă aici un consult Cerbului de Aur.

Abonament la conferințe în străinătate

Nu ar fi prima oară când Brănescu leagă deplasări în interes de serviciu de șederi personale. Și nu este nici singurul din stafful Autorității Sanitar Veterinare care o face.

Veterinari nemulțumiți de modul de administrare a domeniului și de prejudiciul de imagine aduse profesiei ne-au povestit despre o călătorie pe lună făcută în străinătate de președintele Brănescu, începând din ianuarie 2017 – perioadă în care Autoritatea a trecut de la ignorarea avertismentelor internaționale privind iminența pestei porcine la incapacitatea de a o stopa. Au fost 7 deplasări la Bruxelles, în general întâlni cu oficiali europeni și naționali în domeniul epizootiilor prelungire cu minivacanțe. La fel s-a întâmplat la Sofia, în cel puțin trei rânduri, la Varșovia, Tallin și în Singapore. Brănescu a avut pasiunea călătoriilor încă dinainte de a ajunge președinte și secretar de stat la ANSVSA – în anii petrecuți la onducerea DSV Constanța s-a lipit de cursuri și specializări la Lisabona, Genova, Aalborg sau Nakuru, în Kenia (unde a onorat o invitație adresată României pentru a vedea la fața locului cum se manifestă febra aftoasă).

După 9 ianuarie 2017, când a urcat în fotoliul de șef la București, alte călătorii la evenimente organizate de către OIE sau în scopul declarat al unor întrevederi bilaterale în calitate de șef național l-au dus pe Brănescu în Arabia Saudită, Norvegia, Israel, Malta sau China. Să luăm aceasta din urmă – făcută chiar publică prin comunicările oficiale ale ANSVSA: între 6 și 8 iunie, deci, în plină criză a epidemiei de pestă porcină, domnul doctor Brănescu a ales să călătorească la Ningbo, în estul Chinei, la Conferința pentru Controlul Calității, Inspecției și Carantinei. În același context al expansiuni explozive a pestei porcine, șeful Autorității a participat la Paris la conferința anuală a OIE. Iar în iulie a mers la Bruxelles, la grupul de lucru al șefilor serviciilor veterinare din Uniunea Europeană. În aceeași zi după întoarcerea de la Bruxelles, Brănescu s-a dus la Constanța, unde avea convocată o ședință mamut a autorităților județene sanitar-veterinare, la care fiecare direcție locală a fost reprezentată de patru persoane. Sursele noastre ne-au povestit că numărul participanților invitați a fost atât de mare încât a fost greu să le găsească tuturor locuri de cazare. Astfel de ședințe, cu participarea a aproape 200 de șefi din teritoriu, au avut loc în mai multe rânduri, în ultimele 20 de luni – la Tulcea, Oradea, Băile Herculane, Galați sau București. Digi FM a cerut printr-un mail direcțiilor județene să ne spună câte persoane au participat la aceste convocări ale președintelui ANSVSA, cine a reprezentat județul, cât au costat aceste delegații precum și cine a acoperit costurile de deplasare și cazare. În plus, ar fi interesant de aflat și care a fost beneficiul concret al acestor ședințe. Să mai adăugăm, în acest punct, că în timpul ședinței de la Constanța, întreaga delegație a fost dusă în județul Tulcea și a intrat chiar în focarul de la firma Carniprod.

Din informații neoficiale știm însă că nu vom primi prea curând răspuns, nu doar din cauza opacității instituțiilor publice din România ci și pentru că Autoritatea este supraîncărcată cu solicitările de informații dinspre oficialitățile europene, crescătorii de animale și presă, cărora nu le poate face față, inclusiv din cauza deficitului de personal, amplificat și de recenta reorganizare a instituției, declarată încheiată la 15 iulie. Adus de la Constanța la conducerea autorității naționale prin decizie, să exercite temporar atribuțiunile de președinte, Brănescu a fost răsplătit, după luni bune în care nu s-a întâmplat nimic în privința stopării sau combaterii pestei porcine galopante chiar de către premierul Viorica Dăncilă, care a semnat definitva instalare a președintelui interimar pentru un mandat de cinci ani.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
ciuca
Nicolae Ciucă, declarație surprinzătoare: "Nu am fost niciodată în vacanţă în străinătate". De...
mae
Atenţionare de călătorie transmisă de MAE. Circulaţie feroviară şi zboruri perturbate de...
Veneția/ Shutterstock
Veneția va introduce taxe de intrare pentru turiști. Ce preț va avea biletul
Lista completă a țărilor care nu primesc turiști din cauza pandemiei de Covid-19/ Shutterstock
Lista completă a țărilor care nu primesc turiști din cauza pandemiei de Covid-19. Acestea nu...
Te-ar putea interesa și
Focar de pestă porcină descoperit în județul Timiș. Proprietarul este un producător important...
akos molnar la volan
Povestea schiorului imobilizat în scaun rulant care a reușit să călătorească un an prin Europa...
2022-06-03 12:58:36 SCHIPHOL - Travelers while waiting in long lines outside at Schiphol. Travelers are only allowed into the departure halls if their flight departs within four hours. It is again busy with holidaymakers who probably want to take a break
Călătorii de coșmar în această vară
Femeie cu mască se uită la zboruri aeriene anulate în aeroport cu avioane pentru călătorii de turism
Care sunt noile reguli pentru călătorii în UE
Partenerii noștri
Digi24 O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama...
DigiSport Dennis Man, OUT din lotul Parmei. Ce se întâmplă cu internaționalul român în Italia
Dennis Man, OUT din lotul Parmei. Ce se întâmplă cu internaționalul român...
PeRoz Avea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore, viața unei tinere de 23 de ani s-a transformat într-un calvar
Avea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore...
Film Now Morgan Freeman, fotografiat în public, la intrarea într-un restaurant din Beverly Hills. Și-a asortat ținuta cu mănușa specială pe care o poartă mereu pe mâna stângă
Morgan Freeman, fotografiat în public, la intrarea într-un restaurant din...
Digi World Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu...
ProFM Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”
Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
bâlea lac
Zăpadă de peste 1 metru la Bâlea Lac. Risc crescut de avalanșe
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Euro,And,Lei,Currency,-,Close,Up
Doi funcţionari bancari, cercetaţi după ce ar fi furat aproape 140.000 de euro din contul unei...
Viorel Hrebenciuc
Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro...
O stradă s-a surpat în orașul Slănic/ Sursa foto: DSU
O grădiniţă din apropierea străzii surpate din Slănic, afectată de tasarea terenului
bani-salariu
Un băiețel de șase ani din Gorj ar fi fost vândut pentru câteva sute de lei şi dus în...