Beatrice Mahler, medic cooptat în campania de promovare a vaccinării, spune că angajații spitalelor care refuză vaccinarea sunt de regulă personal auxiliar, fără pregătire medicală, nu medici și asistente. „Au anumite temeri legate de vaccin fără să aibă dovezi medicale", în timp ce la medici și asistente sunt mai puține probleme de acest fel, explică, într-un interviu acordat HotNews.ro, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, spital suport COVID.
Referitor la dozele de vaccin anti-COVID-19 rămase nefolosite la finalul unei zile, managerul celui mai mare spital de boli pulmonare din România a mărturisit că „și noi am fost în această situație, în care am rămas cu doze suplimentare de vaccin, și am vaccinat tot personal din Institutul Marius Nasta, care nu reprezintă personal medical, dar sunt tot angajați ai institutului, care pot să beneficieze de vaccinare în aceste condiții, după prioritizarea personalului medico-sanitar.”
Beatrice Mahler spune că se încearcă pe cât posibil ca în fiecare zi să fie folosite toate dozele de vaccin, dar există cazuri când persoane programate la vaccinare se răzgândesc chiar în ziua respectivă și există riscul ca doza de vaccin astfel rămasă să se piardă.
„Încercăm pe cât posibil să programăm la vaccinare un număr de persoane compatibil cu numărul de doze de vaccin. S-a întâmplat însă să avem situații în care persoane care s-au programat, care au solicitat vaccinare, s-au răzgândit înainte de a li se administra vaccinul - am avut zilnic astfel de situații, una-două persoane. Dar este suficient cât să dea peste cap și să existe riscul să fii nevoit să renunți la acele doze. Și atunci, trebuie să găsești o soluție, este păcat ca acele doze să se piardă.”
Institutul Marius Nasta a reușit să vaccineze, până în acest moment, peste 60% din personal, potrivit managerului Beatrice Mahler: "Suntem la peste 60% din personal vaccinat. Dintre cei care au trecut prin boală, o mică parte s-au vaccinat, unii dintre ei au anticorpi în acest moment și au vrut să mai lase puțin timp. Acum suntem în prima etapă de vaccinare la Institutul Marius Nasta, vom avea și o a doua etapă, de rapel, și atunci vom vaccina și mai mulți angajați care au trecut deja prin boală."
Beatrice Mahler admite, pentru HotNews.ro, că „există într-adevăr o problemă cu programarea la vaccinare. La Institutul Marius Nasta, inițial, 95% din personal a vrut să se vaccineze, iar acum obiectivul este să ajungem cu vaccinarea undeva la 70% din personal, ceea ce pentru mine ridică niște semne de întrebare.”
Managerul Institutului Marius Nasta subliniază însă că, în general, „nu sunt probleme la medici și nici la asistente - aici, cei care nu s-au vaccinat au avut niște motive, fie că au trecut prin boală și vor să mai lase puțin timp, fie că au niște afecțiuni - dar în general refuzurile vin de la personalul auxiliar, oameni care nu au pregătire medicală, oameni care au anumite temeri legate de vaccin fără să aibă dovezi medicale.", potrivit HotNews.ro.
Până în acest moment, la Institutul Marius Nasta, doar 3 doze de vaccin nu au putut fi folosite.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!