Acum la Digi FM LOU BEGA - Mambo no. 5

Asociațiile civice reacționează față de decizia BEC privind viza de flotant

Vot

Mai multe asociații civice cer Biroului Electoral Central să clarifice reglementările adoptate pe 7 septembrie prin care s-a stabilit că doar persoanele cu viza de flotant obținută anterior datei de 4 septembrie vor putea vota la locale în noua localitate de reședință. „Anunţarea unor termene limită pentru obţinerea documentelor necesare votării după ce aceste termene au trecut este o practică inacceptabilă de natură să îngreuneze înțelegerea procedurilor de către participanții la procesul electoral și chiar exercitarea dreptului de vot”, se arată în scrisoarea protest, potrivit HotNews.ro.

Ce susțin asociațiile semnatare:

Considerăm că această reglementare nu este suficient de clară și nu stabilește ce se întâmplă cu alegătorii care primesc viza de flotant după această dată. În acest sens, considerăm că BEC trebuie să acopere toate situațiile posibile și să clarifice prevederile art. 2 în spiritul prevederilor legii electorale, care stabileşte că alegătorii care au viza de reşedinţă şi nu sunt înscrişi în listele permanente pot fi adăugaţi pe listele suplimentare în ziua alegerilor, fără a stabili un termen limită pentru obţinerea vizei de reşedinţă.

Anunţarea unor termene limită pentru obţinerea documentelor necesare votării după ce aceste termene au trecut este o practică inacceptabilă de natură să îngreuneze înțelegerea procedurilor de către participanții la procesul electoral și chiar exercitarea dreptului de vot. Mai mult, Biroul Electoral Central are competenţa de a adopta decizii în interpretarea legii, dar nu de a modifica prevederile legale sau de a adăuga la lege.

De asemenea, hotărârea introduce precizări privind utilizarea urnei speciale, fără a ține cont până la capăt de situația generată de COVID-19. Cu alte cuvinte, introduce proceduri similare cu cele din anii trecuți și nu detaliază suficient care sunt măsurile de siguranță pentru votarea la domiciliu sau în instituții. Mai mult, înscrierea este restrictivă, în sensul în care regula generală este că se poate realiza în preziua alegerilor, între orele 18 și 20. Decizia actuală nu ține cont de alegătorii care nu au documente și care nu pot părăsi domiciliul din cauza îmbolnăvirii sau unei suspiciuni. Cu alte cuvinte, alegătorii care nu au documente care pot dovedi faptul că nu sunt deplasabili sau sunt bolnavi nu pot vota conform reglementărilor actuale. Menționăm că ar fi fost necesară o modificare a legii din timp pentru a extinde reglementările actuale.

Mai mult, cererile pentru solicitarea urnei mobile se depun la secția de votare. În contextul în care ar trebui să fie implementate cât mai multe măsuri pentru prevenirea infectării cu COVID-19, credem că ar fi fost necesară oferirea posibilității de înscriere prin mijloace electronice.

Solicităm Biroului Electoral Central să clarifice aceste reglementări și să le modifice dacă este cazul și să stabilească reguli clare pentru toate categoriile de alegători, întrucât dreptul la vot nu poate fi limitat prin astfel de decizii. De asemenea, reamintim importanța transparenței decizionale și solicităm încă o dată BEC să deschidă ședințele către public, cum se întâmplă în multe alte țări precum Republica Moldova, Macedonia sau Serbia.

Organizații semnatare:

Asociația CIVICA

Asociația Expert Forum

Asociația Geeks for Democracy

Centrul pentru Studiul Democrației

Centrul pentru Resurse Civice

Observatorul Electoral

Biroul Electoral Central (BEC) a decis pe 7 septembrie ca românii care nu şi-au făcut viză de flotant până cel târziu în 4 septembrie să nu poată vota decât în localitatea de domiciliu la alegerile locale din 27 septembrie.

Potrivit unor surse din BEC, decizia a fost luată cu votul tuturor judecătorilor membri BEC și a reprezentanților PSD și ALDE, iar împotrivă au votat reprezentanții USR, PNL, UDMR și cei ai Autorității Electorale Permanente.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Partenerii noștri
Digi24 O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica a făcut infarct când a auzit și a murit și ea
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica a...
DigiSport Bayern - Real Madrid 0-0, ACUM, DGS 1. Spectacol asigurat: 20 de goluri în ultimele 5 meciuri directe din UCL
Bayern - Real Madrid 0-0, ACUM, DGS 1. Spectacol asigurat: 20 de goluri în...
PeRoz Fiica lui Irinel Columbeanu vine în România să-și viziteze tatăl. Fostul milionar a confirmat totul: „Mi-a cerut o procură”
Fiica lui Irinel Columbeanu vine în România să-și viziteze tatăl. Fostul...
Film Now Sharon Stone, strălucitoare într-o rochie care i-a îmbrățișat silueta impecabilă, alături de bunul ei prieten Jeff Bridges. Actorul, premiat pentru întreaga sa carieră
Sharon Stone, strălucitoare într-o rochie care i-a îmbrățișat silueta...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM CRBL, declarații neașteptate după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur!” În ce relații au rămas după separare
CRBL, declarații neașteptate după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
Bucharest,,Romania,-,April,17,,2021:,Details,With,The,Romanian
Guvernul a decis construirea unui pod rutier peste Tisa, la granița dintre...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
printul paul si printesa lia
Prințul Paul, în arest preventiv în Malta până în 9 mai. Eliberarea pe cauțiune a fost respinsă
Loterie/ Shutterstock
Un imigrant diagnosticat cu cancer a câştigat 1,3 miliarde de dolari la o loterie din Statele...
Studenţii pro-palestinieni de la Universitatea Columbia au ocupat o clădire a campusului/ Profimedia
Studenţii pro-palestinieni de la Universitatea Columbia au ocupat o clădire a campusului
România, Billie Jean Cup
România și-a aflat adversara din optimile Billie Jean King Cup